Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.2.2015 23:40
maruse9

XXX.XXX.53.50

Dobrý den,
prosím, poraďte z čeho udělat jezírko pro kachny.
Dříve jsem četla nějaká vlákna o tomto tématu, ale v té nové verzi to nemůžu najít.
Nechci betonovat a dětské pískoviště mi přijde malé.
Četla jsem o silážní fólii, že je pevná, ale já najdu jen sílu desetin milimetru oproti jezírkové, kterou lze sehnat i ve 2 mm.
Díky za odpovědi.

Alča29

22.2.2015 07:23
Alča29

XXX.XXX.96.221

Já pro kachny měla hlubokou vaničku ze sprchového koutu. Sehnala jsem ji ve sběrném dvoře za 100 Kč. Pro tři ruánské kachny byla plně dostačující.

Ale jelikož ke kachnám přibyly vloni husy, vaničku jsem vyměnila za rohovou vanu. Plně doporučuji. Je též ze sběrného dvora, podobná té na fotce. V rohu je vyvýšené dno, tak se kachnám i husám dobře vylézá. Přepad jsme zaslepili, odpad jsme vyvedli do septiku a slouží perfektně. V zimě necháváme vodu ve vaně. Jen když čekáme mráz, když už jsou všechna zvířata zavřená, do vany na noc hodíme několik pet lahví, aby led vanu neroztrhal. S pet lahvema vana zamrzne a necháme ji tak do jara, dokud zase sama nerozmrzne.
Vývod do septiku se mi velice osvědčil, protože trativod jsme museli každý rok kopat znovu. Kachny po tunách tahají do vody bláto a kamínky, čímž se trativod neuvěřitelně rychle zaplní a i malá vanička pak přestane brzo odtékat. Málem bych zapomněla... Přes špunt je třeba položit kus obrubníku nebo kousek duté cihly, protože kachny velice rády za špunt tahají (ikdyž je bez řetízku) a jsou schopné vanu třeba i čtyřikrát denně odšpuntovat. A to už je potom ve studni celkem poznat, když čtyřikrát za den napouštíte vanu.

Alča29

22.2.2015 07:25
22.2.2015 07:59
jenca

XXX.XXX.161.32

Dobrý den,
tady máte dvě z těch diskusí: https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/36473/jezirko-pro-vodni-drubez
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1546698/jezirko-jak-na-to
Ono vám možná ty rady typu zakopat starou vanu, dětské pískoviště, .. příjdou neestetické(mě to tak také kdysi připadalo:) ale je to opravdu asi nejlepší řešení. Sám používám dětské pískoviště o průměru 1 m a stačí to bez problémů i husám. Problém u vodní drůbeže je, že jsou to hrozné špindíry, všechno ochutnávají a máčejí do vody, do které taky nejčastěji kálejí. Takže se vodní plocha velmi rychle promění v zelenou žumpu. Vzpomeňte si jak vypadá voda u vodních ptáků v zoologické zahradě a to tam jezírko má často i hektar a je průtočné. U sebe potřebujete především aby se voda dala snadno vylít nebo vybrat a napustit nová. Veškeré rostliny vám kačenky nakonec zničí taky. Já jsem v začátcích postupoval takto: 1 zakopal jsem podélně rozříznutý 200 l plastový sud - vodní plocha malá hlína kolem sudu brzo vyžraná a proměněná v bahniště, 2 zakopal jsem menší pískoviště - vodní plocha dobrá, hlína kolem jezírka opět brzo vyžraná místa kam se rozlila voda vylitá při čištění brzo přeměněna v bahniště, 3 zakopal jsem větší pískoviště,50 cm kolem a do hloubky cca 30 cm vyplnil štěrkem je to v mírném svahu takže ve spodní části, kam při čištění vylévám vodu jsem vyskládal na okraji štěrku kamennou zídku aby mi voda neodplavovala štěrk a natáhl jsem plastovou hadici(vyspádovanou aby v ní v zimě nezůstala voda a nezamrzla stačí obyčejná zahradní vyzkoušeno dva roky i v 20 stupňových mrazech zatím nepopraskala, až se tak stane koupím novou) abych vodu jen vyléval ale napustit šla bez práce - téměř ideální stav, velké intervaly mezi čištěním, voda pří koupání nebo čištění odtéká štěrkem takže žádné bahniště zvířata mají navíc k dispozici kamínky ke trávení. Za ideální stav považuju doplnit ještě pískoviště o širokou výpusť ve dně a svést vodu trubkama do vsakovačky nebo mít pozemek s potůčkem a vytvořit malé přírodní koupaliště.
Snad vám to trochu pomůže. Tenčí pvc plachty bez hrubé povrchové ochrany jiným nerozebíratelným materiálem nejsou vhodné. Buď to protrhnou kachny drápky, nebo nějaký ostrý kamínek(zanesou tam různých kamenů a větviček spoustu) při čištění. Hlavně se vyvarujte mých chyb, ať to vyrobíte ke své spokojenosti napoprvé.

22.2.2015 08:12
jenca

XXX.XXX.161.32

Tak vidím, že už to uživatel Alča vysvětlila předemnou, alespoň to máte potvrzeno ze dvou zdrojů :). Ještě doplním kvůli páření hus potřebuju vodu občas i v zimě takže led prostě vysekám a naleju teplou vodu. Mám tohle pískoviště: http://www.prag-info.cz/_shop/+AKCE+_+piskoviste+slunicko+-MTU0NA-41892.html
Je měkké takže se při zamrznutí roztáhne a nepraskne ale ta vana ze sběrného dvoru bude cenově výhodnější a máte tam už výpusť.

22.2.2015 08:22
bischof.vlastimil

XXX.XXX.44.228

Já jsem jim udělal jezírko z lavazni vany tu používám jen občas na paznehty a tak tam aspoň neleží bez užitku a vodu jim měním i dvakrát za týden.

www.almvizovice.cz/osetrovani-paznehtu-odrohovani/lavazni-vana.

23.2.2015 17:34
maruse9

XXX.XXX.53.50

Děkuji vám za názory i odkazy.
Co byste ještě řekli na seříznutou nádrž (1000 l kontejner).
Kdybychom ho seřízli třeba na třetinu... Mělo by to i výpust.
Podle vašich rozměrů by mohlo i těch 1x1 m stačit.

23.2.2015 17:51
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

maruse9 napsal(a):

J8 myslím že dobrý ale určitě by jste tam dovnitř měl pak něco dát na vylézání.

23.2.2015 18:14
bury

XXX.XXX.195.102

Já jsem zakopal vanu dovitř cihly a na to písek.Voda je vedená hadicí samospádem
z nedalekého rybníka teče pořád a nezamrzne ani při -20 akorát jsem musel podkopat
silnici.Mněl jsem 20 hus a v pohodě se vystřídají
Bury.

23.2.2015 20:38
jenca

XXX.XXX.161.32

maruse9 napsal(a):

Určitě to stačí zasmirkujte až to rozříznete hrany a dejte jim tam třeba ke kraji pár cihel pro jednoduší vylézání jak píše pan Vlastimil, výška vodního sloupce stačí tak 20 cm.

Přidejte reakci

Přidat smajlík