Kachna pižmová vs. barberie

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2015 06:02

Zdravím. Plánuju nákup kačenek na letošní výkrm. Loni jsem v polsku koupil za pár korun mulardy. letos bych možná zkusil něco jiného.

přesně ale nechápu, jaký je vlastně rozdíl mezi kachnou pižmovou a barberií. Jestli jsem správně pochopil články na netu, tak kachna pižmová je zdomestikovaná pižmovka velká a barberie je pak nějaký vyšlechtěný kousek právě z těchto kachen pižmových?

jen pro upřesnění... mulard je kříženec kachny pižmové a kachny čínské, jestli se nepletu.

ptám se proto, že u nás na vesnici pár lidí chová kachny pižmové, ale moc vtom nemají jasno a neporadí. líbí se mi na nich, že nepotřebují moc vodní plochy a celkem dobře se pasou. to že se vykrmují dýl tím pádem nevadí, aspň se znich můžu dýl těšit :).

6.3.2015 07:53
rischanova

XXX.XXX.52.197

Ano máte pravdu, akorát jsou mnohem větší.Já mám pižmovky, ale občas naši koupí barbárie a dokonce jim jedna vyseděla mladé.Měla tam 19vajec a 14 jich vyseděla.Tak si myslím, že alespoň1 rok je Barbarák plodný.

6.3.2015 08:25
percheron

XXX.XXX.70.94

Kachna pizmova= kachna cinska( je to len ludovy nazor), mulard= krizenec medzi pizmovou a napr. ruanskou, pekingskou, saskou. mulardi su dalej neplodny aj ked kacice mozu znasat vajicka

barbarie je len zmasilejsia pizmovka nieje to ziadny krizenec. keby ste precitali starsie prispevky tak by ste tu o tom nasli vela popisaneho.

6.3.2015 08:34

Četl jsem. četl jsem i jinde, jen se názory dost rozcházejí, hlavně v diskuzích. tam člověk pak neví, komu věřit, až se do toho zamotá a má vtom ještě větší chaos :).

nicméně, nepsal jsem, že je barberie kříženec, ale že je "vyšlechtěný kousek právě z těchto kachen pižmových" :)

nicméně, asi je vyzkouším. zkusím přidat pár mulardů a budu sledovat, jak se které bude dařit :).

6.3.2015 08:49
percheron

XXX.XXX.70.94

Ja som skor odpovedal na oba prispevky.. mozete si aj doma spravit mullardy dajte pizmovku ktora vam to vysedi ku kacerobi povedzme ruanskemu a mate mulardy...

6.3.2015 08:57

To je na mě ještě vysoká škola :) pro začátek bude stačit, když si vykrmím jednodenní kačenky. ale určitě mě láká si nechat páreček na vajčka. mám obrovskou kamennou stodolu, kde se vejde plno zvířátek na zimu :) stejně tak i husy chci vyzkoušet.

6.3.2015 09:05
kuri

XXX.XXX.249.30

rischanova napsal(a):
Ano máte pravdu, akorát jsou mnohem větší.Já mám pižmovky, ale občas naši koupí barbárie a dokonce jim jedna vyseděla mladé.Měla tam 19vajec a 14 jich vyseděla.Tak si myslím, že alespoň1 rok je Barbarák plodný.

... Tak si myslím, že alespoň1 rok je Barbarák plodný.
Pizmovky mam uz 11 mesiacov a pred rokom som sa motal v tych nazvoch:pizmovka, cinska, pekingska, mulard, husokacka... vyslo mi toto, nejako tak si to pamätam. Pizmovka (Carina Moschata), pekingska kacka (Anas...) V lat.nazve prve meno je rodove a druhe druhove Vsetky kacky v rode Anas vraj boli vyslachtene z kacice divej (Anas platyrhynchos). Krizene rôznych druhov v jednom rode maju dalej plodne jedince ale medzidruhove krizence su dalej neplodne, takzavny mulard. Pizmovku z rodu Carina niet v podstate s cim krizit, doma na dvorku. Ale rod Anas je siroko zastupeny.
Pizmovka a cicnska kacka je bezne ta ista kacka, mulard medzidruhovy krizenec.
Husokacka, niekedy tak hovoria mulardom a ze pizmovka sa rada pasie, cim sa podoba huske, tak aj od toho sa odvadza nazov husokachna.
Barbaria by mala byt zuslachtena pizmovka do tazsieho mäsoveho typu a dalej plodna.

6.3.2015 09:09
tereza.128

XXX.XXX.32.113

Pokud chcete kachny na chov, nenechávejte si mulardy, ti jsou neplodní.
Jen k Vaší poznámce, že názory se různí...
Ono do této diskuze přispívá spousta lidí a často jsou to tací, co nemají žádné zkušenosti ani vědomosti, jen si hrají na chytráky. Podle toho to potom taky vypadá. Pokud hledáte kvalitní informace, musíte hledat jinde. u odborníků. Např. zde:

http://www.kachny.cz/pages/historie.htm

se dozvíte hodně zajímavých informací, nebo zde:

http://www.rohozenskahusa.cz/kachny.html

se píše přímo o mulardech. Těmto informacím můžete věřit.

6.3.2015 09:12

A aby toho nebylo málo, tak hodněkrát se setkávám, že do husokachen nacpou jak mullardy, tak barberie. což je chápuli to správně špatně v obou případech :).

6.3.2015 09:19
havok

XXX.XXX.159.148

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Četl jsem. četl jsem i jinde, jen se názory dost rozcházejí, hlavně v diskuzích. tam člověk pak neví, komu věřit, až se do toho zamotá a má vtom ještě větší chaos :).

nicméně, nepsal jsem, že je barberie kříženec, ale že je "vyšlechtěný kousek právě z těchto kachen pižmových" :)

nicméně, asi je vyzkouším. zkusím přidat pár mulardů a budu sledovat, jak se které bude dařit :).

Barbarie je mastna pizmovka, Mulard oznacovan nepravem husokachna nekteryma prodejcema je krizenec pizmovky nebo barbarie s kachnou pekingskou, tento krizenec je dal neplodny, barbarie je dal plodna a potomci s cistych linii nanesou kolem 40-50 vajec, je u nich i pud sezeni jak se ji vejce odebiraji a podsazuji podkladky nanese urcity pocet a sedne.

6.3.2015 09:20
tereza.128

XXX.XXX.32.113

kuri napsal(a):
... Tak si myslím, že alespoň1 rok je Barbarák plodný.
Pizmovky mam uz 11 mesiacov a pred rokom som sa motal v tych nazvoch:pizmovka, cinska, pekingska, mulard, husokacka... vyslo mi toto, nejako tak si to pamätam. Pizmovka (Carina Moschata), pekingska kacka (Anas...) V lat.nazve prve meno je rodove a druhe druhove Vsetky kacky v rode Anas vraj boli vyslachtene z kacice divej (Anas platyrhynchos). Krizene rôznych druhov v jednom rode maju dalej plodne jedince ale medzidruhove krizence su dalej neplodne, takzavny mulard. Pizmovku z rodu Carina niet v podstate s cim krizit, doma na dvorku. Ale rod Anas je siroko zastupeny.
Pizmovka a cicnska kacka je bezne ta ista kacka, mulard medzidruhovy krizenec.
Husokacka, niekedy tak hovoria mulardom a ze pizmovka sa rada pasie, cim sa podoba huske, tak aj od toho sa odvadza nazov husokachna.
Barbaria by mala byt zuslachtena pizmovka do tazsieho mäsoveho typu a dalej plodna.

Máte v tom trochu chaos.
Barbarie je průmyslová linie pižmovky, podobně, jako např. Cherry-Valley je průmyslová linie pekingské kachny. Tyto kachny i kačeři jsou pochopitelně normálně plodní.

Pižmovku z rodu Cairina můžete na dvorku křížit s jakoukoliv kachnou rodu Anas. Z tohoto křížení vznikne mulard, neplodný, mezirodový ( nikoliv mezidruhový) kříženec.

Mulard je MEZIRODOVÝ kříženec rodů Anas X Cairina.

6.3.2015 09:24
tereza.128

XXX.XXX.32.113

A aby toho nebylo málo, tak hodněkrát se setkávám, že do husokachen nacpou jak mullardy, tak barberie. což je chápuli to správně špatně v obou případech :).

Už z logiky věci by "husokachna" měla být kříženec husy a kachny ne?
Teď vážně. Žádná husokachna neexistuje. Je to lidové označení těch kachen, co se hodně pasou, podobně jako husy. Takže se používá ( naprosto nesprávně) původně pro označení pižmovek a barbarií, dnes i mulardů.

6.3.2015 09:30

Ok. díky za rady. teď už snad poslední dotaz.... kde letos nakoupit?

pižmovky určitě u chovatelů seženu. v okolí jich pár znám.
barberie a mulardi se inzerují často u těch firem, co obráží návsi a prodávají kuřice. případně trhy v polsku. ale tam ani tam nemám zajištěnou žádnou kvalitu, že? a ověřený místní zdroj nejspíš neseženu :(.

6.3.2015 09:38
tereza.128

XXX.XXX.32.113

Ok. díky za rady. teď už snad poslední dotaz.... kde letos nakoupit?

pižmovky určitě u chovatelů seženu. v okolí jich pár znám.
barberie a mulardi se inzerují často u těch firem, co obráží návsi a prodávají kuřice. případně trhy v polsku. ale tam ani tam nemám zajištěnou žádnou kvalitu, že? a ověřený místní zdroj nejspíš neseženu :(.

Barbarie i mulardy seženete u těch firem, na které jsem Vám dávala odkaz. Budete mít jistotu, že skutečně kupujete to, co jste chtěl. Od pojízdných prodejců neberte, ti mají káčata v jedné bedně a tahají z ní právě to, co kupec požaduje.
CHcete barbarie? Máme je. Chcete mulardy? Jistě, máme je. Co na tom, že jsou to pořád tatáž káčata.

6.3.2015 09:44

To mám strašně daleko. jsem z opavy.

Nemám rád kachny

6.3.2015 10:10
Nemám rád kachny

XXX.XXX.221.211

Nad označením husokachna jsem hloubal loni. Podle mne je ten název produkt drůbežářů (nebo ti ho alespoň nejčastěji zneužívají), kteří se vám nestydí jednou prodat barbarie a příště mulardy a vše vesele označovat za husokačeny.

Kdo neví a zeptá se, se většinou dozví, ale ani to není pravidlem.

6.3.2015 11:07
tereza.128

XXX.XXX.32.113

To je potom těžký. Já to mám ještě dál, jsem z Liberecka, a pojedu tam. Za tu jistotu mi to stojí.
Kupovala jsem už loni a byla jsem spokojená.

6.3.2015 17:09
kuri

XXX.XXX.249.30

tereza.128 napsal(a):
Máte v tom trochu chaos.
Barbarie je průmyslová linie pižmovky, podobně, jako např. Cherry-Valley je průmyslová linie pekingské kachny. Tyto kachny i kačeři jsou pochopitelně normálně plodní.

Pižmovku z rodu Cairina můžete na dvorku křížit s jakoukoliv kachnou rodu Anas. Z tohoto křížení vznikne mulard, neplodný, mezirodový ( nikoliv mezidruhový) kříženec.

Mulard je MEZIRODOVÝ kříženec rodů Anas X Cairina.

No dobre.
Pisete "Barbarie je průmyslová linie pižmovky, podobně... normálně plodní." ja pisem, ze :Barbaria by mala byt zuslachtena pizmovka do tazsieho mäsoveho typu a dalej plodna.

Pižmovku z rodu Cairina můžete na dvorku křížit s jakoukoliv kachnou rodu Anas. Ja pisem, ze:Pizmovku z rodu Carina niet v podstate s cim krizit, doma na dvorku. Ano, to vyznieva zavadzajuco ale myslel som krizenie v rode Cairina, plodne jedince. Vela zastupcov tohto rodu sa asi na dvorkoch nechova, mal som to hned rozviest.
Mulard je MEZIRODOVÝ kříženec rodů Anas X Cairina. Ano, spravny vyraz je Medzirodove krizenie, dokonca 2x som nespravne napisal. Ale ked rozoznavam rod Anas a Cairina, mozno niesom az taky dopleteny.
K reakcii ma viacmenej posunula myslienka ineho diskutujuceho: Tak si myslím, že alespoň1 rok je Barbarák plodný.

6.3.2015 19:08
giorgino123

XXX.XXX.91.12

Tak já jsem ze Šumperku, a letos budu prodávat káčata pižmovek a mulardu..to nemáte tak daleko :-D mužete si prohlédnout chovný kmen..at víte co kupujete..

6.3.2015 19:40

giorgino123 napsal(a):
Tak já jsem ze Šumperku, a letos budu prodávat káčata pižmovek a mulardu..to nemáte tak daleko :-D mužete si prohlédnout chovný kmen..at víte co kupujete..

Super. hned vám pošlu email a dohodnem se :).

6.3.2015 20:04

Aha, tak nenapíšu. V profilu nenajdu váš email. napište mi prosím na martin@richta.cz... děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík