milan78

XXX.XXX.227.76
plny dvur
napsal(a):
Chtela jsem se zeptat. Dneska mi pizmovka nakladla uz desate vajicko. Nevim zda mam cekat az zasedne nebo treba pet jich dat do lihne. Kdyz vim ze po 10 dnech klesa lihnivost. Dekuji.
Jestli má kachna hnízdo někde, kam nemůžou predatori nechte vejce v hnízdě.Tím, ze kachna na hnízdo vleze Kazdy den aby snesla, ostatní vejce temperuje a tím právě lihnivost neklesá, právě naopak. To je to, co člověk neumí napodobit.Jestli ovsem nese někde venku, raději vejce sbirejte a dejte do lihne. Tech 10-12 dni Stara. U starších lihnivost rapidně klesá. U pizmovky trvá inkubace 35 dni.Ale jsou to perfektní matky, tak pokud to bude jen trochu možné, nechte ji vejce vysedet.
milan78

XXX.XXX.227.76
plny dvur
napsal(a):
Naštěstí nese v kurniku takze tam se nedostanou obcas tam prespi se slepicemi a obcas v kachniku. Prave jsem se obavala aby neztratila lihnivost. Rada bych kdyby zasedla prece jen je to lepsi a i hezci napohled kdyz vodi kacena.
Jasně, ona vi co dělá.Nechte to na ni. Jen bacha na slepice, ať se v tom kacene neprehrabujou. Jsou to mrchy.
Kdysi p. Ferjenčík napsal výborný článek ohledně prodloužení použitelnosti - líhnivosti vajec. Jde o každodenní ohřátí násadových vajec na inkubační teplotu na asi 1 hodinu za zvýšené vlhkosti (jako při inkubaci). Nechci to nějak zkomolit. Právě toto kopíruje přirozený odchov, kdy samice snese postupně do hnízda před inkubací až 20 vajec, která udrží "živá" až do nasednutí na ně.
Pokud jde o pižmovku, ta, stejně jako třeba divoká kachna, denně snese vajíčko, čímž ohřívá ta předešlá a jejich zárodky udržuje živé a navíc je posunuje do dalšího stádia vývoje. Ta, přestože jsou starší než poslední vejce, stihnou se díky tomuto náskoku vylíhnout ve stejnou dobu, jako ta naposled snesená.
Moje pižmovka snášela letos v době, kdy přes noc a hlavně ráno byl mráz do -5°C. Večer lezla na hnízdo a do ranního snesení dalšího vejce ta starší vejce přihřívala. Snesla 18 vajec, nasedla a dnes po prosvícení jsem zjistil 100% oplozenost a vývoj všech zárodků. Hnízdo má v jednoduché boudě z OSB desek, která není nijak temperovaná. Je to obdivuhodné, jak to živá matka zvládne i za ztížených podmínek, přestože jde o nezkušenou roční kachnu. Pokud jde o jakýkoliv druh nebo plemeno, které samo odchovává a pravidelně po snesení svého počtu vajec na hnízdo nasedá, pak nedoporučuju odebírat vejce někam stranou. Obvykle je pak líhnivost horší.
milan78

XXX.XXX.17.197
josef.juzanin
napsal(a):
Jak jste došla no to že po 10 dnech rapidně klesá líhnivost? pižmovka může snášet vejce až měsíc, Pokud vím tak líhnivost klesá rapidně až po skladovací době délky inkubace a ta je u pižmovky 35 dní
Musíte pořádně číst.Lihnivost klesá, pokud vejce sbirate. Pokud nechavate na hnízdě, vše je o.k.