Dobrý den, prosil bych o radu s výběrem plemene slepic. Mé požadavky jsou vysoká shánčlivost - budu je mít na zahradě (50x100m) a chci aby byly schopné si dobře najít potravu sami. (samozřejmě jim budu dávat i obilí a jiné krmení). Dále bych chtěl aby slepice byly přizpůsobené na zimu - aby v zimě nějak moc neklesala snáška. Mělo by to být lehké, maximálně kombinované plemeno. Snáška nehraje roli. Příliš velká snáška je pro mě naopak negativum - chci co nejkvalitnější vajíčka. Dále bych požadoval aby plemeno bylo dostatečně rozšířené, aby nebyl problém sehnat novou krev do chovu a vůbec slepice sehnat. Původně jsem chtěl Kropenky, či Šumavanky, nicméně jsem se dočetl, že tyhle plemena díky nedostatku nové krve upadají, jsou náchylné na nemoci a vůbec se těžce shání. Proto hledám alternativu. Za případné typy budu velmi vděčný. Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

beast899
napsal(a):
Dobrý den, prosil bych o radu s výběrem plemene slepic. Mé požadavky jsou vysoká shánčlivost - budu je mít na zahradě (50x100m) a chci aby byly schopné si dobře najít potravu sami. (samozřejmě jim budu dávat i obilí a jiné krmení). Dále bych chtěl aby slepice byly přizpůsobené na zimu - aby v zimě nějak moc neklesala snáška. Mělo by to být lehké, maximálně kombinované plemeno. Snáška nehraje roli. Příliš velká snáška je pro mě naopak negativum - chci co nejkvalitnější vajíčka. Dále bych požadoval aby plemeno bylo dostatečně rozšířené, aby nebyl problém sehnat novou krev do chovu a vůbec slepice sehnat. Původně jsem chtěl Kropenky, či Šumavanky, nicméně jsem se dočetl, že tyhle plemena díky nedostatku nové krve upadají, jsou náchylné na nemoci a vůbec se těžce shání. Proto hledám alternativu. Za případné typy budu velmi vděčný. Děkuji.
Možná že by nebylo špatné projít inzerci za poslední měsíce a porovnat které plemena se tam nejčastěji vyskytují a potom si zjistit vše o jednotlivých plemenech která se tam vyskytují nejčastěji, já chovám wyandotky a problémy se sháněním nepříbuzných kohoutů atd vám raději nebudu ani psát, Míra.
Nejrozšířenější jsou vlašky koroptví a Leghorn, sou shánčlivé, nenáročné, ale na tu zimu, to nevím, tu moc nemusí a snáška v zimě je slabá./ i když jinak snáší výborně/
Dobré jsou i australky, ale to už je spíš těžší slepice/ je kombinovaná, ale velká/, snáší v zimě slušně a zima jí vůbec nevadí.
Jinak nevím.
Dobrý den.
Šumavanky chovám, mám je druhým rokem a nedám na ně dopustit. Nesou v létě v zimě a nemají problém nahledat si potravu. Strašně rády se pasou a seberou kde co po zahradě ani myší nepohrdnou. Je tady ještě další plemeno a to zlatá česká kropenka, má stejné vlastnosti jako šumavanka. Snáška je kolem 200 vajec za rok. Kohouti mají dobrou zmasilost a docela rychle rostou. Já jsem v nadmořské výšce přes 700 m a daří se jim dobře. Zatím jsem neměl žádné problémy se zdravotním stavem slepic. http://ksz.agrobiologie.cz/plemenadrubezeakraliku/slnh.html Tady si zkuste vybrat z docela pestré nabídky, ale myslím že podle požadavků které jste popsal tihle dvě výše popsané plemena jsou pro Vás nejvhodnější.
Nevidím ani problém ve shánění nového chovného materiálu i když je pravda, že spíš se nabízí vajíčka. Ty se snáze posílají poštou. Zkuste klub chovatelů šumavanek, možná v adresáři seženete chovatele v bližším okolí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já chovám také kropenky a šumavanky, a dávám za pravdu příspěvku od horala.Hlavně co se týče zdravotního stavu, za 4 roky žádný problém.
Všem díky moc za info. Mám možnost mít kropenky tak do nich teda asi pudu. Šumavanky, jelikož nemám líheň, jsou pro mě téměř nesehnatelné - nevím jestli by někdo posílal poštou kuřátka přes půl republiky?
horal: Tu dobrou zmasilost kohoutů jste myslel na kropenky, nebo šumavanky? To by se možná hodilo :).
Taky si myslím, že čzk nebo šumavanky jsou to, co sháníte. V nabídce se vyskytují poměrně často a přijde mi, že se počty jejich chovatelů v poslední době zvyšují. Teď zrovna jsou tu dva inzeráty na prodej chovného kmene https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2490378/ceska-zlata-kropenka/, https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2488809/chovny-kmen-czk/. Když zadáte v inzerci do vyhledávače názvy plemen, najdete tam dost nabídek. Navíc existuje svaz chovatelů těchto plemen, takže s novou krví problém určitě nebude. Horal psal určitě o kropenkách. Kropenky jsou oproti jiným lehkým plemenům zmasilejší.
horal
napsal(a):
Dobrý den.
Šumavanky chovám, mám je druhým rokem a nedám na ně dopustit. Nesou v létě v zimě a nemají problém nahledat si potravu. Strašně rády se pasou a seberou kde co po zahradě ani myší nepohrdnou. Je tady ještě další plemeno a to zlatá česká kropenka, má stejné vlastnosti jako šumavanka. Snáška je kolem 200 vajec za rok. Kohouti mají dobrou zmasilost a docela rychle rostou. Já jsem v nadmořské výšce přes 700 m a daří se jim dobře. Zatím jsem neměl žádné problémy se zdravotním stavem slepic. http://ksz.agrobiologie.cz/plemenadrubezeakraliku/slnh.html Tady si zkuste vybrat z docela pestré nabídky, ale myslím že podle požadavků které jste popsal tihle dvě výše popsané plemena jsou pro Vás nejvhodnější.
Nevidím ani problém ve shánění nového chovného materiálu i když je pravda, že spíš se nabízí vajíčka. Ty se snáze posílají poštou. Zkuste klub chovatelů šumavanek, možná v adresáři seženete chovatele v bližším okolí.
Dobrý den, nechci se nikoho nijak dotknout, ale dost jsem se podivil Vámi uvedené snášce kropenek 200 vajec / rok. Pokud to tak je, něco se u nich muselo změnit, což jim samozřejmě přeju. Věřil bych spíš snášce do 150 vajec.
Mám dva rázy vlašek + leghornky a nesou i v zimě, i když podstatně méně, stejně jako ostatní plemena a nevadí jim ani naše zima na Vysočině 650 m.n.m. Navíc nám nikdy nezakvokaly. Podle mě je česká zl. kropenka nejhezčí plemeno, ale pokud jde zadavateli o vejce, tak kropenky ne.
Horal: Tu dobrou zmasilost kohoutů jste myslel na kropenky, nebo šumavanky? To by se možná hodilo :).
Myslím šumavanky, u kropenek nevím mám zatím jenom kuřátka.
začátek
napsal(a):
CHovu zdar,50 x100m neni zas tolik místa, ale tak pro 10 slepiček dobré.Já osobně preferuju velsumky, snáší dost a veká vajíčka 80-90 gramů, sice nekvokaj, ale jako kvočnu bych použil brahmanku nebo orpingtonku.Sehnt kohouta, nebo násadová vajíčka u těchto plemen se dnes dá.
100x50m není moc místa? Já myslel, že je to mega výběh aspoň pro 20 slepic. :).
No mužete tam mít i 30 kusů, ale ty ten kus zahrady přemění v poušť, při 20 by to mohlo ještě vydržet zelené a při 10 to bude v pohodě i v zimě.Tak bych první rok začal s deseti a další rok přidal dalších deset a tak bych pokračoval na stav 30-40ks.Každý další rok 10 zabít a přidat 10 mladých.Ještě bych pozemek rozdělil na dva, aby se vždy dal jeden trochu do pořádku.
beast899
napsal(a):
Vránohlávky a to jak zlato tak stříbrokrké. A jsou i dost zmasilé, kůže krásně žlutá.
Rozhodně v zimě neomrzají pro svoji bojově vypadající hlavu.
Svou energii dávají hlavně do sbírání po okolí, a nepřeletují.
Krmtíka se ráno skoro nevšimnou.
Osobně 200 vajec/ rok u kropenky nevěřím (nemám je, jen vím co mi řekl známý co je choval a co je o nich zmiňováno od jejich chovatelů), nicméně zadavatel psal, že mu na snášce nezáleží, tím pádem je to jedno. Já bych volil mezi vranohlávkami a vlaškami(rodobarvými nebo koroptvími) nebo leghornkami. Zadavatel kladl důraz především na shánčlivost ta bude podle mě největší u vlašek nebo leghornek, taky jsou to velmi lehké nosnice, co na provoz spálí minimum energie a při správné péči nesou dost vajec téměř celý rok. Nevýhoda jsou listové hřebeny zanášení a agresivita kohoutů. Pokud by hlavní požadavek byl odolnost a zimní snáška a až na druhém místě shánčlivost potom vranohlávky (vranohlávky nemám ale co jsem je pozoroval ve vyhledávání potravy jsou na tom podobně jako vlašky a leghornky ale mají navíc růžicový hřeben). Nevýhoda vranohlávek oproti vlaškám je trochu mohutnější rámec(předpokládám o trochu vyšší spotřebu krmiva) a menší rozšíření. Výše zmiňované šumavanky už jsou středního rámce, náročnost na krmení bude vyšší.
jenca
napsal(a):
Osobně 200 vajec/ rok u kropenky nevěřím (nemám je, jen vím co mi řekl známý co je choval a co je o nich zmiňováno od jejich chovatelů), nicméně zadavatel psal, že mu na snášce nezáleží, tím pádem je to jedno. Já bych volil mezi vranohlávkami a vlaškami(rodobarvými nebo koroptvími) nebo leghornkami. Zadavatel kladl důraz především na shánčlivost ta bude podle mě největší u vlašek nebo leghornek, taky jsou to velmi lehké nosnice, co na provoz spálí minimum energie a při správné péči nesou dost vajec téměř celý rok. Nevýhoda jsou listové hřebeny zanášení a agresivita kohoutů. Pokud by hlavní požadavek byl odolnost a zimní snáška a až na druhém místě shánčlivost potom vranohlávky (vranohlávky nemám ale co jsem je pozoroval ve vyhledávání potravy jsou na tom podobně jako vlašky a leghornky ale mají navíc růžicový hřeben). Nevýhoda vranohlávek oproti vlaškám je trochu mohutnější rámec(předpokládám o trochu vyšší spotřebu krmiva) a menší rozšíření. Výše zmiňované šumavanky už jsou středního rámce, náročnost na krmení bude vyšší.
Momentálně se mi začaly líbit Leghornky. Dřív jsem je ignoroval, protože mají pocházet z Itálie, ale teď jsem se dočetl, že snáší dobře i v zimě. Říkáte tedy, že jsou i hodně shánčlivé? Jen mám trochu strach aby nebyly moc snadnou kořistí pro dravce...
Leghornky jsou v podstatě bílé vlašky nebo opačně:). Stavba těla je trošku jiná, ocas výše nesený a celý trup mi připadá trochu elegantnější než u vlašek, ale jinak jsou to stejné slepice. Nemyslím, že je nějaké jiné plemeno s tak dobrou snáškou na tak malou spotřebu krmiva, v tom předčí i vlašky. Co se shánčlivosti týče jsou to temperamentní slepice co se nezastaví a velký výběh dokonale využijí, ale to si můžete ověřit sám v okolí určitě najdete chovatele leghornek, pořád ještě jsou docela rozšířené. Nesou dobře i v zimě, ale tam záleží hlavně na krmení. Co se týče dravců bílá barva je mírná nevýhoda, ale na noc musíte slepice zavírat tak, jako tak, takže to máte jedno. Jediný rozdíl proti jinak barevným slepicím může být častější útok jestřába, pokud jste v lesnaté oblasti. Co by vás mohlo zarazit je, že si je neochočíte, jako třeba kočinku nebo hybridku vždy zůstanou lekavé a ostražité a druhá věc, kohout může být dost útočný. Pokud si je pořídíte a budete je chtít dál množit, tak další výhoda je vynikající oplozenost vajec a snadný odchov kuřat(tak jako u vlašek).
Ještě bych vám doporučil pokud se pro ně rozhodnete zajet si k chovateli, od kterého budete kuřata kupovat a nechat si pořádně vysvětlit specifika chovu a všechno ukázat. Půl hodiny u chovatele vydá za 100 příspěvků co si zde přečtete. Většina chovatelů vám ráda ukáže chov a sdělí své zkušenosti.
Z leghornky byla vyšlechtěna vlaška. Leghornka snáší vajíčka i v zimě pokud ji neomrzne hřebínek. Snáška je i kolem 250 vajíček za rok, to ale při intenzivním krmení, jinak 180 až 200. Protože bydlím nedaleko lesa jestřáb útočil každou chvíli. Po dvou letech jsem je nahradil vleškou koroptví. Leghornky rády zanáší a tak jsem často sbíral vajíčka v malinách. Jsou strašně plaché a tak stačilo že přeletěl holub nebo hrdlička a lítaly přes plot. Jinak zahradu o velikosti fotbalového hřiště Vám ani dvacet slepic nezdevastuje a budete muset několikrát ročně sekat.
Leghorn:
do 1 roku: kohout 2,1 -2,5 min.1,8 max.3,0
slepice 1,8 -2,2 min.1,5 max.2,7
nad 1 rok: kohout 2,3 -2,8 min.2,0 max.3,3
slepice 2,0 -2,5 min.1,7 max.3,0
česká slepice:
do 1 roku: kohout 2,0 -2,4 min.1,7 max.2,9
slepice 1,7 -2,1 min.1,4 max.2,6
nad 1 rok: kohout 2,3 -2,8 min.1,9 max.3,3
slepice 2,0 -2,5 min.1,6 max.3,0
šumavanka:
do 1 roku: kohout 2,6 -3,1 min.2,3 max.3,6
slepice 2,0 -2,7 min.1,9 max.3,2
nad 1 rok: kohout 2,9 -3,6 min.2,5 max.4,1
slepice 2,4 -3,1 min.2,0 max.3,6
Zde máte na porovnání váhy zmiňované drůbeže ze vzorníku plemen drůbeže. Jak vidíte češka se téměř neliší od leghornky, šumavanka je o něco těžší něco kolem půl kila. Jak jsem dříve uvedl ta snáška 200 ks je u šumavanky u češky je asi o dvacet nižší, ale nemohu potvrdit. Jak jsem se ji zmínil mám pouze kuřátka.
Martin z lesa

XXX.XXX.232.194
Hezký den, jako začátečníci řešíme podobné dilema, tak si dovolím napsat svou prosbu o radu sem, abych nezakládal zbytečně nové vlákno. Pročítám diskuse, ale pořád z toho nejsem příliš chytrý.
Bydlíme na samotě v lese (Vysočina,450 m.n.m) a hledáme slepice především jako zdroj vajec, masitost je druhořadá. Slepice mají volný pohyb v neomezeném prostoru, v noci uzavřené v kurníku, kde mají k dispozici zrní a vodu. Kurník je zateplený, aby byla nějaká vejce i v zimě.
Měly by tedy být shánčivé, aby si většinu krmení našly samy / minimálně zanášet / odolné a nenáročné / ideálně tmavší zbarvení kvůli dravcům / spíš lehčí, nebo polotěžké (není podmínkou).
Děkuji za Vaše rady.
Martin z lesa
napsal(a):
Hezký den, jako začátečníci řešíme podobné dilema, tak si dovolím napsat svou prosbu o radu sem, abych nezakládal zbytečně nové vlákno. Pročítám diskuse, ale pořád z toho nejsem příliš chytrý.
Bydlíme na samotě v lese (Vysočina,450 m.n.m) a hledáme slepice především jako zdroj vajec, masitost je druhořadá. Slepice mají volný pohyb v neomezeném prostoru, v noci uzavřené v kurníku, kde mají k dispozici zrní a vodu. Kurník je zateplený, aby byla nějaká vejce i v zimě.
Měly by tedy být shánčivé, aby si většinu krmení našly samy / minimálně zanášet / odolné a nenáročné / ideálně tmavší zbarvení kvůli dravcům / spíš lehčí, nebo polotěžké (není podmínkou).
Děkuji za Vaše rady.
To co píšete a požadujete tak jedině Vranohlávka z latokrká
Zdravím všechny
Kdybych měl na výběr tolik prostoru atd tak bych zkusil plemen několik jedny lehké jako vlašky, kropenky nebo leghornky, brakelky a jedny větší polotěžké jako plymutky, amroksky, hempšírky nebo i ty vranohlavky a třeba minorky ale ty maj ty hřebeny větší a nachylné na omrzání jako jiné lehké plemena.
ale bylo by fajn mět třeba ty vlašky a bile vejce a pak plymutky nebo amroksky na kavové či hnědé vejce a mužete mět 5 takových a 5 takových a psat si to každý den a za rok udělat vyúočet pruměr které nesly více.
No a taky mužete vybírat které se vam naživo budou víc libit jak stavbou těla tak zbarvením a mužete nechat kohouta který se bude líbit vam a tak.možností je spousta.
Prostě jen nad tím tolik nepřemýšlet a pořad nehodnotit a prostě chovat a koukat a hrat si s tím.
beast899
napsal(a):
Já bych vám poradila, zajít si do...marketu a zakoupit bez práce a námahy plato vajíček, nebudete zklamán...
beast899
napsal(a):
Nesouhlasím s tím, že by české kropenky nebo šumavanky byly náchylné k nemocem. Obě dvě plemena chovají moji známí chovatelé a chválí si, jak jsou bez problémů. Já sama letos na šumavanky přešla - mám vajíčka v líhni. Kolega je má na Přimdě - velmi chladné počasí v změ a nemůže si vynachválit stálou snášku a odolnost slepic. Navíc jsou i dost shánčlivé a nenáročné na krmení. Směsi přidává minimum, pestrá strava a výběh je plně uspokojí.
Co se týče rozšíření v republice, myslím, že v dnešní době internetu to není problém. Jájsem během 3 dnů, co jsem se pro ně rozhodla, měla zajištěno 60 násadových vajec a do týdne byly v líhni. Jenom chtít.
Samozřejmě nemůžete chtít dospělé kuřice, musíte se spokojit s vejci nebo kuřaty. Ale to je asi stejné, jako u ostatních plemen.
Jinak velmi dobrou zkušenost mám s hempšírkami. Jsou u mne v chovu již 10 let a se snáškou i odolností jsem spokojena. Potřebují trochu péče v zimě a přidat směs pro nosnice a potom je i zimní snáška uspokojující.
A nespoléhejte se na to, že najdete plemeno, které se spokojí s výběhem a dobře ponese. Slepice nese zobákem a platí jako o krávě: Dej jí do držky a ona ti dá do dížky.
Z volného výběhu budete mít slepice v záchovné kondici, ale na snášku to nebude. Najdou si to, co potřebují, aby nezašly. A trocha zrna na noc to nezachrání. Dana.
Martin z lesa

XXX.XXX.232.194
Děkuji za reakce. Z některých cítím trochu despekt, ohledně krmení, ikdyž reagovaly na jiný dotaz. Dáváme slepicím přes den pravidelně staré pečivo a zbytky z kuchyně, občas kukuřici, takže nejsou odkázané pouze na les, jak by se mohlo z dotazu zdát. Na zimu jsme dávali i směs.
Dostali jsme do začátku pár slepic od tety, taková pokřížená směs různých plemen. Budeme chtít obnovovat hejno a hledám plemeno, které dokáže co nejlépe využít naše podmínky. Proto jsem se ptal, ikdyž možná hloupě, jako začátečník.
Tip na vranohlávku mě zaujal, děkuji. ;-).
Nejlepší do Vašich podmínek - jednoznačně vlaška koroptví. Svůj chov jsem začínala tak, že jsem si kuřata odchytávala u chovatele večer s baterkou v kurníku, slepice byly celý den na poli, u lesa, na louce, jen na noc se vracely do svého koutku ve stodole, tam měly vodu, několik kukaní, kam snášely, vyváděly zde kuřata a chovatel, spíše starý samotářský podivín, prodával vejce v zimě i v létě. Obilím krmil jen v zimě, jinak občas a slípky se o sebe vždy postaraly. Jiné slepice neměl a navíc mají krásně velká a bílá vejce.
Jestli si dotyčný nemůže vybrat a váhá, přece se nic nestane, když si vezme pár těch, pár těch a pár jinejch. A porovná. Je však třeba říct, že ne každý rok je stejný. Někdy se slepice povedou a jindy zase ne. Tím chci říct, že dělat závěry jestli tohle jo a tamto už nikdy více se za jednu chov. sezonu nedá objektivně zhodnotit.
Sám mám několik plemen a postupně je poznávám. Přijde-li špatný kohout, pak je následující generace slepic taky špatná. Vlašky jsme mívali, když jsem byl malej kluk. No samosebou to byly ještě vlašky s velkým V. Původní co se tu chovaly, ne ty německé "krabice".
Měli jsme i hempšírky a jejich křížence s vlaškou, sasexky. Potom později křížence vlašek černobílých a teter. Morávie, Pak jsem se do toho vložil a přišly australky, taky dobré nosnice. Byly tu plymutky žluté - nejchutnější maso co jsem tu měl. Přišly okrasné sumatranky to je kapitola sama o sobě. Minorky, znovu vlašky, lakenfeldky, jokohamky a nakonec vránohlávky a maransky. A vzhledem k tomu, že u nás mají slepice neomezený výběh, všechna plemena byla shánčlivá. Ale jsou tam rozdíly. Nejaktivnější jsou asi vranohlávky a ty se vyrovnají vlaškám. Možná je i předčí na to, že jsou určitě mohutnější nežli vlašky. Ty chodí nejdál. A není moc rozdílu mezi zlato a stříbrokrkými, oba dva rázy v shánčlivosti mohou soutěžit. A tím, že chodí po okolí, "roztáhnou" i ostatní plemena.
Juraj Kafka.
Martin z lesa

XXX.XXX.232.194
Děkuji za Vaše doporučení, objednal jsem násadová vejce vranohlávek - jedna slepice začala sedět na vejcích, tak toho využiji.