Dobrý den, rozkvokala se mi slepice, ale nemám pod ní žádná kvalitní vejce. Kousek od domu mám ale profesionální líheň a tak jsem si říkal že bych mohl koupit kuřátka a podstrčit jí je. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Starala by se o ně hned, nebo má nějak zakódovaný že musí nejdřív sedět nějakou dobu na vejcích? Kdyžtak díky za každou radu.
Dávám jí tak 3 vejce a nechám tak týden sedět.Když mám kuřata ze své líhně podsadím je pak, nejdéle do třech dní stáří kuřat, ona není zas tak pitomá.Ale počítat neumí tak jsem jich dal 15.Ze třech kvočen se to povedlo u dvou.Kuřátka dejte k večeru oni zalezou pod ní.Ideální dvoudenní.Jak udělá kvo kvo kvo... a roztáhne křídla, je to dobrý, jak je začně klovat odeberte je.
Napište jak jste dopadla.
Výše uvedený postup je správný až na jednu věc. Kuřata se musí nastrkat pod kvočnu, ne je nandat ke kvočně a čekat na reakci. Pokud dáte kuřata ke kvočně, může je brát jako vetřelce. Pokud je podstrčíte pod ní, nasimulujete tak stav, jako by se pod ní vylíhla. Věřím, že pokud by to pán dělal takto, kuřata by přijala i ta třetí kvočna. Dobré je dát tak 2 – 3, pokud je kvočna v pohodě, tak za hodinku podstrčitt zbytek. Samozřejmě vše na noc nebo hnízdo kde kvočna sedí zastínit.
Peťa111

XXX.XXX.125.189
Určitě záleží na kvočně. Mě se pod kvočnou (Zdrobnělá vyandotka žlutá kolumbijská) vylíhly jen 4 kuřátka a v líhní se jich vylíhlo 27, bylo mě líto nechat kvočnu běhat jen se 4 kuřaty a o zbytek se muste "starat", tak sem to prostě riskl a kuřata kvočně všechny dal. Nebylo žadné šero nic, prostě sem její kuřata dal mezi ostatní a pak mezi ně dal i kvočnu. Kuřata byla 1-denní. No chvilku na sebe všichni koukaly a kuřata se jí spíše bály, ale ona k nim přistoupila a sama jich pár schovala pod sebe. Zbývající se nahřívaly pod lampou. Tak sem ještě asi hodinu pozoroval jejich reakci a všechno v pořádku. Teď už je to 4 týdny a kvočna si je za sebou vesele vodí po kurníku. Jen musím teda podotknout, že už je to kvočna, co mě sedí čtvrtým rokem a nedám na ni dopustit. NIkdy od kuřat neutekla, nic špatného, prostě značka ideal.
Jasně, že záleží na kvočně. Některá kvočna vezme kuřata v pohodě, u některé se musíte snažit víc, aby jste ji ošálil. Proto i píšu, první jich dát pár, aby se toho pod ní moc nemlelo, nechat ji navyknout si a pak dát zbytek. Pokud je kvočna rapl, tak se to povést stejně nemusí, někdy i kvočna svoje první líhnoucí se kuře/kuřata uklobe, pak si ale zvykne a zbytek již dolíhne v pohodě (takovou jsem ale znova již nikdy nenasadil, tak nevím, jak by to třeba bylo další rok).
U Vás to bylo ale něco jiného, kvočna měla svoje kuřata vylíhlá, předpokládám, že byla stejného stáří, možná i barvy, případně kvočnina bylo o fous starší. Podložit kuřata přisypáním za dne tedy vyšlo. Ptá se tu ale spousta začátečníků a tato informace by je mohla zmást Tak je potřeba zdůrazni, že pokud by někdo chtěl podkládat stylem, že kvočnu sundá z hnízda, kde dosud seděla, šoupne ji do odchovny a nasype tam kuřata, kvočna je určitě nevezme. Dalším aspektem proč podkládat na noc je věk kuřat. Pokud jsou již starší, budou se kvočny bát, přes noc si ji zafixují. Kuřata je tedy vždy nutné podložit na noc, přímo pod kvočnu a na hnízdě, kde dosud seděla. Kvočnu s kuřaty pak stěhujeme do odchovny až druhý den dopoledne. Pokud přidáváme do hejna s kvočnou, je ideální opět na noc, kuřata byla měla být přibližně stejně stará, případně kvočnina o něco starší. Kvočna jak kuřata rostou jim přizpůsobuje četnost zahřívání, rychlost chůze a hlasových projevů (kvokání), mladším kuřatům by se nemuselo dostat adekvátní péče. Někdy také kvočna může odlišně zbarvená kuřata, pokud jsou v hejnu jedno nebo dvě, klobat, zase záleží na konkrétní povaze.
Peťa111

XXX.XXX.125.189
Jojo se vším souhlasím, určitě jsem nechtěl nikomu tvrdit, že je to jednoduché a že to udělá každá kvočna, taky jsem se to tak snažil napsat. Jak sem již uvedl moje kvočna líhne už čtvrtým rokem takže je starší a asi i klidnější. Jen sem chtěl napsat, že se občas může zadařit :) Taky sem tam kvočnu nehodil a nešel pryč, pěkně sem ji dal za kuřatama do bedny a dobrou hodinu na ně koukal co se bude dít.
Dík všem za rady. Slepice kvoká cca od pátku. Dnes jsem ji z kurníku přemístil na klidné místo a dal jí pár obchodových vajec. Hned si na ně sedla. Jak dlouho byste počkali s těma kuřátkama? Přemýšlím, že je koupím už koncem týdne... A kolik kuřátek bych měl koupit? Přemýšlím tak o patnácti. Ta slepice je kombinovaný hybrid. Váží asi 3 kila.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Koncem týdne je brzy, nechte ji sedět ještě 14 dní.Pokud by měla svoje, také se jí za 8 dní nevylíhnou.Přírodu neuspíšíte...Těch 15 kuřat zvládne.
beast899
napsal(a):
Dík všem za rady. Slepice kvoká cca od pátku. Dnes jsem ji z kurníku přemístil na klidné místo a dal jí pár obchodových vajec. Hned si na ně sedla. Jak dlouho byste počkali s těma kuřátkama? Přemýšlím, že je koupím už koncem týdne... A kolik kuřátek bych měl koupit? Přemýšlím tak o patnácti. Ta slepice je kombinovaný hybrid. Váží asi 3 kila.
15 kuřátek zvládne uplně v pohodě. Koncem týdne je klidně kupte a podložte, týden sezení je až až. Nechat ji sedět 3 týdny, aby se přesně nasimulovala doba inkubace je zcela zbytečné.
Tak kuřátka jsem sehnal až po třech týdnech co kvočna nasedla takže nemůžu potrvrdit že by je bývala přijala hned po týdnu. Kuřátka jsem ji večer po setmění podstrčíl - nejdřív jedno, po chvíli další tři a asi po hodině zbytek (celkem šestnáct). Kvočna byla úplně klidná a nyní se o ně vpohodě stará. Takže za mě super.