Oteklé oči, laloky a hřebínek - jaká choroba?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kuldaCZ

15.8.2015 11:30
kuldaCZ

XXX.XXX.59.169

Zhruba před pěti dny nateklo jedné ze slepic oko, postupně se jí otok rozšířil po celé hlavě - na hřebínek, laloky (jsou z nich takové bambule) i druhé oko. Laloky i hřebínek jsou vybledlé, oči slzí, slepička příjmá potravu, ale není tak aktivní jako dříve. Projela jsem všechny možné zdroje, ale nikde se takové příznaky neuvádějí, pro jistotu jsem ji oddělila od zbytku slepic. Co by to mohlo být? Jak slepičce pomoci (jinak než sekerkou?).

Ne-chovatel

15.8.2015 11:47
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.207

Pokud to není nová slepice nebo v novém prostředí, zkusil bych se podívat po klíštětí.

Kohout občas nějaké má na hřebínku (klíště na něm je z nějakého důvodu vždy černé a velmi drobné - neroste, spousta lidí by ho přehlédla), neotéká (ale vždy mu ho vytáhnu hned jak ho uvidím, kohouta beru do ruky každý den několikrát), slepice nevím ale klíště jsem jim na hřebínku ještě nezpozoroval.

Kde by slepice otékala, například při nedostatečnosti srdce, či chybné funkci pa-ledvin (nebo jak se tomu má říkat) by mne samotného zajímalo...

Ne-chovatel

15.8.2015 11:53
Ne-chovatel

XXX.XXX.30.2

Jijnak jsem podobně vypadal minulý týden. Příčinou bylo spaní na dvoře, kdy přímo na mne padal pyl ze samce konopí, který se uchytil mezi dlaždicemi.

Nešlo to ani nazvat alergií, šlo o přímé dráždění, jak na mne přestal pyl padat vše se uklidnilo, přestože rostlina stále do-kvétá (něco té přírodě vrátit musíme - včely na ní po ránu doslova ujížděli, porcoval jsem ji drůbeži do míchanice - u nich žádné otoky) i když několik metrů ode mne.
To píši proto, že teď sám nechávám drůbeži úplnou volnost ať si spí kde chtějí, a třeba to máte také tak...

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.8.2015 12:45

Může být poštípaná hmyzem.

Z infekcí tohle umí mykoplasmóza nebo hemofilová rýma - říká se tomu soví hlava, divné, že jste nevygooglila - nebo chronická cholera drůbeže "lalůčková nemoc".

kuldaCZ

15.8.2015 12:45
kuldaCZ

XXX.XXX.59.169

Slepice byla nedávno přemístěna do jiného výběhu - byla tam dva dny, když jsem si všimla toho oka a vrátila ji zpět do starého.. tam se ale ten stav zhoršil a nelepší se. Je pravda, že v novém výběhu byly i houštiny, takže je možná nějaká ta alergie nebo klíště, zkusím se po něm podívat - děkuji.

15.8.2015 12:49

Ne-chovatel napsal(a):
Pokud to není nová slepice nebo v novém prostředí, zkusil bych se podívat po klíštětí.

Kohout občas nějaké má na hřebínku (klíště na něm je z nějakého důvodu vždy černé a velmi drobné - neroste, spousta lidí by ho přehlédla), neotéká (ale vždy mu ho vytáhnu hned jak ho uvidím, kohouta beru do ruky každý den několikrát), slepice nevím ale klíště jsem jim na hřebínku ještě nezpozoroval.

Kde by slepice otékala, například při nedostatečnosti srdce, či chybné funkci pa-ledvin (nebo jak se tomu má říkat) by mne samotného zajímalo...

Ptáci při onemocnění srdce nebo ledvin viditelně neotékají. Není důvod, proč by otékala hlava a končetiny viditelně otéci nemohou, protože tam není volné podkoží. V situaci, kdy by se u savce (kromě jiného) objevily otoky končetin se u ptáků plní tekutinou dutina tělní. Taková slepice pak chodí jak tučňák. Jinak srdeční selhání se často projeví pouze náhlým úhynem, nebo úhynem, kterému předchází právě vodnatelnost, ztížené dýchání, lalůčky nebo nožky mohou zfialovět.

15.8.2015 12:50

Jo, pomožte jí sekerou. Po pěti dnech už by štípance od hmyzáků splaskly a ani mykoplasmózu, ani hemofilovou rýmu, ani choleru v hejnu mít nechcete. Všechno dělá po přeléčení trvalé nosiče minimálně u části zvířat.

kuldaCZ

15.8.2015 13:02
kuldaCZ

XXX.XXX.59.169

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo, pomožte jí sekerou. Po pěti dnech už by štípance od hmyzáků splaskly a ani mykoplasmózu, ani hemofilovou rýmu, ani choleru v hejnu mít nechcete. Všechno dělá po přeléčení trvalé nosiče minimálně u části zvířat.

Snažila jsem se dohledat něco k uvedeným nemocem, všechny jsou infekční s poměrně krátkou inkubační dobou - ale žádná jiná slepice takové problémy nemá.. ještě jí nějaký čas dám (je oddělená), když se to nezlepší, asi nic jiného nezbude

15.8.2015 13:10
flora-fauna

XXX.XXX.159.151

kuldaCZ napsal(a):
Zhruba před pěti dny nateklo jedné ze slepic oko, postupně se jí otok rozšířil po celé hlavě - na hřebínek, laloky (jsou z nich takové bambule) i druhé oko. Laloky i hřebínek jsou vybledlé, oči slzí, slepička příjmá potravu, ale není tak aktivní jako dříve. Projela jsem všechny možné zdroje, ale nikde se takové příznaky neuvádějí, pro jistotu jsem ji oddělila od zbytku slepic. Co by to mohlo být? Jak slepičce pomoci (jinak než sekerkou?).

Jsou již skoro 3 leté na fotu a but je to infekční nebo po pobodání sršni... pokud jim sekirkou hlavu odstráníte, poředně uvaříte polévka je dobrá, nebo pso pse. Koupit maldé nebo kuřata

15.8.2015 13:11
flora-fauna

XXX.XXX.159.151

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Přikláním se u 3 leté nosnice k sekirce také

15.8.2015 13:13
flora-fauna

XXX.XXX.159.151

kuldaCZ napsal(a):

Navíc na fotu další nosnici chybáí opeření, napadená čmelíky, roztoči nebo s evám vyzobávají...

15.8.2015 13:21

kuldaCZ napsal(a):
Snažila jsem se dohledat něco k uvedeným nemocem, všechny jsou infekční s poměrně krátkou inkubační dobou - ale žádná jiná slepice takové problémy nemá.. ještě jí nějaký čas dám (je oddělená), když se to nezlepší, asi nic jiného nezbude

Ano, jsou to infekční nemoci, ale ani náhodou nenapadají 100 % slepic v hejně. Zvláště mykoplasmóza se šíří velmi pomalu blízkým kontaktem slepic a protože skryté nosičství je časté, není zřídkavé, že klinicky postižená je jediná slepice - ta, která jejíž imunita je slabá.

15.8.2015 13:39
flora-fauna

XXX.XXX.159.151

kuldaCZ napsal(a):

Dejte jue zvlášt pokud je vám jich líto kupte mast IChtoxyl 35,20Kč, + od vetr.lékaře žádejte Atd. Emanox apod. po dobu 5dní. Na ozobávání či na fotu u slípky ve prostřed se mi zdá but se ozobává nebo má roztoče v peří...arpalit neo nebo čmelíko stop. del rady Vetr.

15.8.2015 13:41
flora-fauna

XXX.XXX.159.151

kuldaCZ napsal(a):

První slpice má výtok v oku... ztoho vetr. udělá kulitvaci i s trusu a budetek klidnější

15.8.2015 13:42
flora-fauna

XXX.XXX.159.151

kuldaCZ napsal(a):

Ichtoxyl mast natřít na noc, atd.dle návodu lékaře max.5-7dní, a Claritin zkuste podávat proti alegriji.

kuldaCZ

15.8.2015 13:59
kuldaCZ

XXX.XXX.59.169

flora-fauna napsal(a):
Dejte jue zvlášt pokud je vám jich líto kupte mast IChtoxyl 35,20Kč, + od vetr.lékaře žádejte Atd. Emanox apod. po dobu 5dní. Na ozobávání či na fotu u slípky ve prostřed se mi zdá but se ozobává nebo má roztoče v peří...arpalit neo nebo čmelíko stop. del rady Vetr.

Díky - vystihl jste to - je mi jí líto. Nemám žádné chovné extra slepice, jen obyčejné slípky pro pár domácích vajíček a nějak mi holky přirostly k srdci Slípka uprostřed je u nás na "lázeňském pobytu" - její hejno ji ozobává, tak aby se zahojila.
Díky za rady, vyzkouším...

15.8.2015 14:41

kuldaCZ napsal(a):
Díky - vystihl jste to - je mi jí líto. Nemám žádné chovné extra slepice, jen obyčejné slípky pro pár domácích vajíček a nějak mi holky přirostly k srdci Slípka uprostřed je u nás na "lázeňském pobytu" - její hejno ji ozobává, tak aby se zahojila.
Díky za rady, vyzkouším...

Slepice, které vám přirostly k srdci, samozřejmě je možné léčit - stejně jako papoušky a jiné exotické ptactvo. Počítejte v tom případě ovšem s tím, že bez kultivace či jiných odběrů se neobejdete a cena jen za samotnou diagnostiku velmi rychle převýší hodnotu celého hejna. A ty k v úvahu přicházející choroby prostě umí tvořit trvalé nosičství, takže případná léčba jen tlumí příznaky a takové zvíře je zdrojem infekce pro jinou drůbež.

15.8.2015 15:22
flora-fauna

XXX.XXX.159.151

kuldaCZ napsal(a):

JJ je to těžké se loučit stěmi co snášela nevíc... ale nejlíp je na tom ta ozobaná je zdrvá a snáší jen kdyby už dopeřila, ty dvě si dát uplně mimo hejno a zvážit léčbu - polévku narovinu je to trochu týrání pokud začnou padat měmnit pohyby umřou sami v křeči přes noc .

15.8.2015 15:22
flora-fauna

XXX.XXX.159.151

kuldaCZ napsal(a):

Ael zase tu máme zrození či koupě něčeho nového

15.8.2015 15:23
flora-fauna

XXX.XXX.159.151

To je život... nemládne nic...bohužel /bohudík ?...

Přidejte reakci

Přidat smajlík