Skorý začiatok znášky => malé vajcia

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2015 12:13
plistiak

XXX.XXX.173.106

Zdravím všetkých.
Prvý krát chovám sliepky, rozhodol som sa pre Hempšírky. Kúpil som ich ako týždňové kuriatka, teraz majú 27 týždňov. Podľa informácií z literatúry by mali začať znášať okolo 30. týždňa, ale ony začali znášať už okolo 21-22 týždňa. Žiaľ vajcia sú maličké (37 - 43g). Asi som znášku urýchlil, lebo som postupoval podľa informácií zo zmesky Energys a v 21. týždni som prešiel na zmes pre nosnice. Mám preto dve otázky pre skúsenejších chovateľov.
Je možné nejako túto chybu napraviť, aby sliepky nosili normálnu veľkosť vajec?
Ako sa tomu vyvarovať pri ďalšom odchove? Kŕmiť zmesou pre kurčatá (Energys Kuře Midi) až do napr.30 týždňa?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.9.2015 12:45

plistiak napsal(a):
Zdravím všetkých.
Prvý krát chovám sliepky, rozhodol som sa pre Hempšírky. Kúpil som ich ako týždňové kuriatka, teraz majú 27 týždňov. Podľa informácií z literatúry by mali začať znášať okolo 30. týždňa, ale ony začali znášať už okolo 21-22 týždňa. Žiaľ vajcia sú maličké (37 - 43g). Asi som znášku urýchlil, lebo som postupoval podľa informácií zo zmesky Energys a v 21. týždni som prešiel na zmes pre nosnice. Mám preto dve otázky pre skúsenejších chovateľov.
Ako sa tomu vyvarovať pri ďalšom odchove? Kŕmiť zmesou pre kurčatá (Energys Kuře Midi) až do napr.30 týždňa?

Ono logicky, návod na směsce se týká nosných plemen. Je hloupost kuřice, které mají začít snášet až kolem 27. týdne, už 21. týden začít krmit směsí pro nosnice. Tím právě urychlíte pohlavní dospívání.

Co se velikosti vajec týče, no, žádná sláva už to nebude. V dalším snáškovém období budou vejce trochu větší.

10.9.2015 12:46

Jo, a nechcete krmit ani směskou pro kuřata. Potřebujete něco na odchov kuřic. Taková krmná dávka je postavená hodně na balastu, třeba na ječmenu. I ve směsi na odchov kuřat je pořád dost bílkovin.

10.9.2015 13:54
veraboskova

XXX.XXX.174.250

plistiak napsal(a):
Zdravím všetkých.

Tak jsem se šla kouknout do papírů naše hempšírky se vylíhly 25. července 2013 a první vejce bylo 4. ledna 2014. Dostávali kuře Midi od Energysu, pak jsme kupovali Repro. Vejce byly tak měsíc menší, pak normální velikosti.16.3.2014 už jsem od nich dávala vejce do líhně viz foto ale váhu vajec z té doby nevím jen foto, kuřata se normálně líhla.

10.9.2015 14:00
plistiak

XXX.XXX.173.106

veraboskova napsal(a):
Tak jsem se šla kouknout do papírů naše hempšírky se vylíhly 25. července 2013 a první vejce bylo 4. ledna 2014. Dostávali kuře Midi od Energysu, pak jsme kupovali Repro. Vejce byly tak měsíc menší, pak normální velikosti.16.3.2014 už jsem od nich dávala vejce do líhně viz foto ale váhu vajec z té doby nevím jen foto, kuřata se normálně líhla.

Aké plemeno ste mali? Kedy ste presli z Kure Midi na Repro? Možno ešte musím počkať a budú aj tie moje znášať väčšie. Ak nie, tak si ich nechám aspoň ako kvočky :).

10.9.2015 14:09
veraboskova

XXX.XXX.174.250

plistiak napsal(a):
Aké plemeno ste mali? Kedy ste presli z Kure Midi na Repro? Možno ešte musím počkať a budú aj tie moje znášať väčšie. Ak nie, tak si ich nechám aspoň ako kvočky :).

Hempšírky velké. Repro jsme začaly dávat až se roznesly všechny slepičky. Přidám fotku z 1.1.2014, tedy pár dnů předtím než bylo první vejce. Druhá fotka je z pozdější doby, to už i kohout vypadal k světu.

10.9.2015 14:20
plistiak

XXX.XXX.173.106

veraboskova napsal(a):
Hempšírky velké. Repro jsme začaly dávat až se roznesly všechny slepičky. Přidám fotku z 1.1.2014, tedy pár dnů předtím než bylo první vejce. Druhá fotka je z pozdější doby, to už i kohout vypadal k světu.

Aha. Tak ja som to asi naozaj uponáhľal. Ja som zmes pre nosnice začal dávať ešte keď sliepočky nenosili vôbec. Škoda, že som ich takto "pokazil". Budem však už vedieť čomu sa vyhnúť v budúcnosti.

10.9.2015 18:33

plistiak napsal(a):
Aha. Tak ja som to asi naozaj uponáhľal. Ja som zmes pre nosnice začal dávať ešte keď sliepočky nenosili vôbec. Škoda, že som ich takto "pokazil". Budem však už vedieť čomu sa vyhnúť v budúcnosti.

Jen obecná info-každé slepice na začátku své první snášy mívají menší vejce, běznou velikost mají trochu později.

10.9.2015 22:41
veraboskova

XXX.XXX.174.250

A co teprve křepelky. Prvních pár vajíček jsou děsné prťavky. Viz dneska 6g vážící "vejce". Běžně mají 13g, největší 15g.

11.9.2015 08:06
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Našla jsem pěkný článek o odchovu kuřic nosného typu. Na hempšírky to časově pasovat nebude, ale hodně věcí je tam vysvětleno. http://www.chovzvirat.cz/clanek/735-odchov-kuric-nosneho-typu/.

scipi

11.9.2015 09:06
scipi

XXX.XXX.249.236

Dobry den..pripojim sa do diskusie
mam hempsirky liahnute 5,4
niekde som cital ze od 21 tyzdna sa im vyvyjaju vajcovody atd a ze je vhodne im zacat davat zmesku pre nosnice...tu zasa pisete ze nie pokial uz nenesu.tak ako mam teda postupovat vlastne a kedy zacnu zanasat?nikdy sme sliepkam zmesku na nosnice nedavali ale vraj je to dobre ale zasa nechcem nic uponahlat.

scipi

11.9.2015 09:13
scipi

XXX.XXX.249.236

Este som precital ze hempsirky maju potlacenu kvokavost.ak to tak je ake plemena su dobre kvocky?

11.9.2015 21:09
horal

XXX.XXX.58.226

Mne dneska snesla zlatá česká kropenka první vajíčko ve 22 týdnu o váze 36 g. K těm kvočnám, asi nejlepší jsou hedvábničky a pak slepice domácí. Myslím že neni třeba rozebírat o jaký druh jde. Mám také zkušenost že mně kvočila i hybridka po krmení naklíčeným ječmenem. Vpohodě vyseděla a odvodila kuřata.

12.9.2015 18:38
poultry

XXX.XXX.10.22

Veľkosť vajec sa časom upraví, vždy to začína menšími. Nosniciam treba do prvých vajíčok podávať kurča midi, až po začiatku znášky sa prechádza na nosnicovú zmes. Na veľkosť vajec pôsobí pšenica. Ono treba rozlúsknuť, že o čo sa literatúra opiera. Lebo ak by ste kŕmili kurča midi, tak by tiež začali znášať skôr, možno 23. týždeň, ale skôr. Aby ste ich udržali tak dlho bez vajíčka, tak by bolo nutné kŕmiť menej hodnotným krmivom, ideálne zmesou šrotov bez prídavku sóje (bielkoviny). Osobne myslím, že po určitom čase sa veľkosť vajec upraví a všetko bude podľa štandardu.

12.9.2015 20:10
plistiak

XXX.XXX.98.155

poultry napsal(a):
Veľkosť vajec sa časom upraví, vždy to začína menšími. Nosniciam treba do prvých vajíčok podávať kurča midi, až po začiatku znášky sa prechádza na nosnicovú zmes. Na veľkosť vajec pôsobí pšenica. Ono treba rozlúsknuť, že o čo sa literatúra opiera. Lebo ak by ste kŕmili kurča midi, tak by tiež začali znášať skôr, možno 23. týždeň, ale skôr. Aby ste ich udržali tak dlho bez vajíčka, tak by bolo nutné kŕmiť menej hodnotným krmivom, ideálne zmesou šrotov bez prídavku sóje (bielkoviny). Osobne myslím, že po určitom čase sa veľkosť vajec upraví a všetko bude podľa štandardu.

Ďakujem za rady. Vyzerá to tak, že naozaj sa veľkosť vajec ešte upraví - práve včera som našiel jedno extra veľké - 63g :)
Čo sa týka kŕmenia, je to veľmi dobre popísané v už odkazovanom článku na chovzvirat.cz
Počkám ešte nejaký čas a dám vedieť či sa to naozaj zlepší.

12.9.2015 20:16
plistiak

XXX.XXX.98.155

scipi napsal(a):
Este som precital ze hempsirky maju potlacenu kvokavost.ak to tak je ake plemena su dobre kvocky?

Poznám chovateľa s celoživotnými skúsenosťami, ktorý sa venuje práve chovu hempšírok. Je to už starý pán, ktorý je niekoľko desiatok rokov posudzovateľom hydiny. Hoci liahne aj v liahni, každý rok má niekoľko kvočiek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík