Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi vám říká, že líhnout na konci září je blbost.
ondře.j.
napsal(a):
Bodlinko, mě slepice zasedla na druhé zahradě, kde má soused kompost. Nanesla si 11 vajec a venku je všech 11 kuřat, zasedla po tajnu zjistil jsem to až, už se kuřata vyvíjela, a to mi už bylo líto je vyhodit, tak jsem jí nechal a kuřatům, jde už třetí týden :).
Moc zajímavý příběh, ikdyž nijak nesouvisí se zadáním ;-) Ale bodlinka má pravdu, je už moc pozdě.
Kvočna během sezení vyhazuje neoplozená vejce průběžně. Pokud sedí už tak dlouho, měla by to mít vyselektované. Možná ty rozbitá zachadila.
Už pár kvočen jsem měl a vím že každá není dobrá. Pokud je rozbíjí, stojí ta kvočna za prd. Dobrá kvočna je vyhazuje z hnízda a ne rozklovává. Já osobně bych jí už příště sedět nenechal. Ted to poznáte jedině prosvěcováním. Vemte baterku a srolujte noviny, posadte vejce na ně a prosviťte (ve tmě). Pak uvidíte jestli je tam zárodek nebo ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Základní pravidlo všeho, když něco dělám, tak si nejdřív přečtu, jak se to dělá, pokud to nevím. U chovu živých zvířat to platí dvojnásob. Takže když už nasadím kvočnu, měl bych vědět, jak na to. Včetně prosvěcování nasazených vajec (je tady na to spousta článků a diskuzí). když pak napíšete o "štěrchání", nemůžete se divit, že se divíme my ostatní. Takovým pohybem jste klidně mohl zdárně se rozvíjející zárodek usmrtit. Já osobně zkušenost s vyhazováním neoplozených vajec nemám (moje kvočny toto nikdy nedělají a poctivě sedí i na neoplozených vejcích), takže nemohu soudit, do jaké míry je to obvyklé chování kvočny a do jaké míry se to pohybuje v oblasti "chovatelské latiny"
Ne-chovatel

XXX.XXX.9.74
Kuře těsně před vylíhnutím také může "štěrchat". Prostě cítíte, i při opatrné maipulaci, že vejce není vyplněné. Kuře v něm může i pípat.
Mě to takhle dělalo u slabých kuřat, která se nedokázala dostat přes skořápku. Rozbít jsem se ji neodvážil a po pár dnech kuřata zdechla, u jedno napraskla skořápka, ale dál se nedostalo.
Pokud to nebylo genetikou, tak muselo jít o špatné zacházení s vejci (jsem si špatným zacházením téměř jistý, původně jsem je chtěl odmítnout odebrat a měl jsem to udělat), které zárodky oslabilo. Kuřata umírala ve všech stádiích líhnutí.
V ten stejný čas byla v líhni jiná vejce, stejného plemene, od jiného chovatele a ta se vylíhla téměř všechna.