Napište na tento profil - pán vám jistě rád poradí.
Má úcta.
https://www.ifauna.cz/profil/vaclavdrexler
.
ccira
napsal(a):
Hezký den.
Lze chovat pára českých husí na chalupě na dálku s dojížďkou 1x za týden ? Celoroční výběh, automatické otvírání / zavírání husníku zajištěno. Jen nevím co jim dát do krmítka.
Děkuju za rady. Jiří T.
Dobrý den, chovám husy české chocholaté a teoreticky si myslím, že by to šlo.
Husy se hlavně pasou, do krmítka jim stačí dát zrní - pšenici, nebo směs pšenice a ječmene. Důležitá je voda, hlavně aby v létě měli čerstvou a v zimě jim nezamrzla. Pokud na pozemku máte takový zdroj vody, tak by to šlo.
Zbytečné je podle mě to automatické zavírání a otvírání husníku. Protože moje husy samy do husníku nezalezou, dokud je nezaženu. Nevadí jim déšť, sníh, mráz, ... prostě mají raději spánek venku a zalezou jen když jdeme zahnat. A tím vám vznikne problém se škodnou. U nás lišky nejsou, ostatní houser dobře zažene. Takže já zaháním jen na přání sousedů, ztráty na drůbeži nemám a přisuzuji to hlídacím houserům a psovi. ;-) Ale u vás na chalupě u lesa by s tím mohl být problém. Dalším problémem by mohla být lidská škodná, ale tam rada není. Poud u vás lišky nehrozí, nebo to risknete, tak je ještě vhodné dodat vápenný grit, nebo rozemleté skořápky, hlavně v době snášky.
Pokud vás ještě něco zajímá, klidně se zeptejte.