Australka versus Sasexka ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2016 19:25
pajce

XXX.XXX.109.102

Dobrý den, na jaře chci pořídit kuřata jednoho z těchto dvou plemen slepic Australka černá velká nebo Sasexka bílá kolumbijská také velká.Kuřata chci z čistokrevného chovu. Jen se nemohu rozhodnout. Prosím poraďte mi, ke kterému plemeni se mám přiklonit. Slepičky chci samozřejmě pro vejce ale nečekám snůšku jako od hybrida a zároveň aby kuřata dobře rostla(kvůli kohoutům na maso). Předem děkuju za Vaše rady a zkušenosti, porovnání, atd. Pavel.

k.r

3.1.2016 19:53
k.r

XXX.XXX.139.152

Zaleži na vas k akemu plemenu sa prikloníte Australka je celkom velke a mohutne plemeno zvlašť kohúti a sasexka neni zase taka statna zalezi na vas či chcete skôr vajcia alebo mäso sasexka je lebšia na vajcia viem z vlastnej skusenosti skôr dospeje a znaška je vysoká.

3.1.2016 20:15
dita73

XXX.XXX.238.133

Dobrý den, já mám zase zkušenost s australkami, ty na jaře líhnuté mi začínají nést na začátku 6. měsíce. Kohouty zabíjíme kolem 4. měsíce, mají kolem 1,5-2 kg po vykuchání, ale nekrmím granule. (jen pšenici, kopřivy, pečivo, vitamíny, K1). Známý, který má sasexky, tvrdí, že mu začínají nést později. Průměrná snáška u australek byla v začátku chovu 210 vajec za rok, teď je to o něco méně, protože ponechávám kvočny v chovu. Využívám je i jako pěstounky.

3.1.2016 20:32
bronda

XXX.XXX.98.84

Mě Australky líhnuté v květnu začaly nést k 1.11. (24-26 týden) a od té doby nesou jak zběsilé. Dvě z mých čtyř mají vejce kolem 55g, ale další dvě se pohybují od 58 do 65 g. Naproti tomu nejsem příliš spokojen s kvalitou masa. Kohouti zabíjení kolem 4 měsíců jsou sice velcí, ale samá kost. Lepší byli kohouti 6 měsíční, tam už byla zmasilost výrazně lepší. Je to velká drůbež a potřebuje čas aby se osvalila. Ani s chutí masa jsem doma příliš neuspěl. Australky ženě chutnaly spíše jako divočina. Plymutky a Orlovky slavily, co do chuti masa, větší úspěch. Ale může to být jen subjektivní názor.

3.1.2016 20:47
xprij

XXX.XXX.231.58

Dobrý den, chovám oboje a tak můžu navzájem porovnávat australky jsou jedny z nejlepších nosnic ze středně těžkých plemen jejich snáška je výborná a to především v zimních měsících zimu snášejí dobře v létě je to horší. Mně začínají nést vždy tak okolo 7-8 měsíce kohouty zabíjím vždy ke konci podzimu, jsou to poměrně aktivní slepice hodně potravy si najdou sami, ale jinak klidné a nelétavé.
Sasexky bílé světle kolumbijské jsou u něco mohutnější než australky, dospívají o něco déle a snáška je také nižší okolo 180 vajec za rok, taky velice dobře snášejí zimu, kohouti rostou pomaleji než kohouti australek, ale za to jsou větší po vykuchání okolo 3kg úplně bez problémů, jsou to takový lenoši, i oplozenost bývá zpravidla nižší než u australek, ještě bych dodal že poměrně často kvokají.
Já bych tedy doporučoval australky to i z toho důvodu že se dají lépe sehnat, myslím si že je to početněji zastoupené plemeno a většinou nebývá problém sehnat cizí krev do chovu, u sasexek je to kolikrát problém.

3.1.2016 23:38
pajce

XXX.XXX.124.37

Dobrý večer. Děkuji za Vaše užitečné rady. Moc mi tím pomáháte. Mám ještě dotaz ohledně pořízení kuřat. Je nějaký vhodný měsíc, kdy kuřata pořídit ? Pavel.

4.1.2016 16:40
xprij

XXX.XXX.231.58

Čím ranější kuřata, tím lépe. Ale u těchto středně těžkých plemen max. aby byly vylíhlé do konce března, aby stačily do zimy vyrůst a vyspět.

Přidejte reakci

Přidat smajlík