Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Karel,

12.2.2016 11:23
Karel,

XXX.XXX.103.85

Dobrý den chovam první rok husy mam je venku volně a na noc je zavíram do chlívka. Včera mě husa sneska vajíčko na zem před chlívkem. Zajímá mě jestli když dám do chlívku hnízdo začne nést tam nebo jak ju přimět aby snášela tam. Děkuji.

Ojgewalt

12.2.2016 11:50
Ojgewalt

XXX.XXX.139.226

Dejte ji hnizdo do chlivkuma dejte tam to vejce. Oznacte si ho tuzkou at vitebktere hylo to prvni. To byva vetsinou neoplozene, az husa pak zasedne muzete ho odstranit.

16.2.2016 18:02
cumelik

XXX.XXX.64.22

Dobrý den, chovám první rok husy. Měla sem dvě husy a housera, bohužel houser začal být velmi agresivní, nemohla sem jit bez obav ani nakrmit aniž by po mě šel. tak jsem ho minulý týden dala pryč a včera mi začala snášet husa, myslíte že můžou být vejce oplodněná ? Moc děkuji za odpovědi.

16.2.2016 18:52
nomad72

XXX.XXX.234.184

To, že bol gunár agresívny, to značí to, že začalo obdobie párenia... každý samec si chráni samicu... ono, na všetko je riešenie, aj ako kŕmiť alebo pustiť husi sa pásť tak, aby neprišiel potenciálny nepriateľ s nimi do kontaktu...

16.2.2016 19:04
cumelik

XXX.XXX.64.22

A myslíte že sou vejce oplodněna ?

16.2.2016 19:08
nomad72

XXX.XXX.234.184

Ja som pri tom nebol, neviem či sa s ňou spáril alebo nie... ono párenie husí je zložité a bez vody (nejaká nádrž z vodou, kde môžu plávať) obzvlášť, preto sa vo veľkochovoch husi inseminujú...takže, asi nie, ale vyskúšaj.

16.2.2016 19:10
cumelik

XXX.XXX.64.22

Malej bazének tam mají, jestli se spařili nsi nejsem jista, zahledla sem jednou jen že houser stál huse na zádech a hned šel pryč, co se dělo před tím bohužel nevím. A vlastně za jak dlouho po oplodněni začína husa snášet ?

16.2.2016 19:13
nomad72

XXX.XXX.234.184

Aj hneď... a čo tak naštudovať si niečo o chove husí ?

16.2.2016 19:17
cumelik

XXX.XXX.64.22

O chovu hus sem přečetla na internetu hodne ale nikde sem se nedočetla jak dlouho po oplodnění husa snaší. tak sem si řekla že to zkusím tady.

16.2.2016 19:27
ovecka

XXX.XXX.203.146

U českých husí docházelo ke snášce prvního vejce cca týden po páření. Husy se inseminují po dnech, tak si myslím, že budou oplozena tak maximálně 3 vejce. Dana.

16.2.2016 19:40
nomad72

XXX.XXX.234.184

Možno ti pomôže aj toto : Prípravná fáza na znášku trvá štyri týždne (december - január). Toto obdobie slúži na vyvolanie alebo obnovenie pohlavnej aktivity husí a gunárov. Pomer pohlavia gunárov a husí sa odporúča 1 : 3-4. Znáškové obdobie trvá rozlične dlho. Pri jednocyklovej znáške je znáška v jarných mesiacoch a trvá 4 - 5 mesiacov. Zvyšnú časť roka sú husi v období znáškového pokoja. Pri dvojcyklovej znáške prvý jarný cyklus trvá 4 - 5 mesiacov, jesenný 3 - 4 mesiace a obdobie medziznáškové 3 - 4 mesiace.

16.2.2016 19:42
ovecka

XXX.XXX.203.146

Pardon, nepsala mi numerická klávesnice. Husy se inseminují po 6 dnech. Dana.

16.2.2016 19:43
cumelik

XXX.XXX.64.22

Moc děkuji za odpovědi.

16.2.2016 19:46
nomad72

XXX.XXX.234.184

cumelik napsal(a):
Moc děkuji za odpovědi.

Teraz len zažartujem : odkedy vymysleli peniaze, sa neďakuje maj sa fajn.

16.2.2016 20:31
nomad72

XXX.XXX.234.184

No, v jednej mojej múdrej knihe som našiel toto : je to o inseminácii husí : : po posúdení sa sperma riedi riedidlom, ktoré vytvára priaznivejšie prostredie pre spermie a zaisťuje vyššie percento oplodnenia v porovnaní s neriedenou spermou. na riedenie sa používajú fyziologické roztoky napr : NaCl, Tyrodeho, Ringerov a vo výskume sa overujú ďalšie.Sperma sa ihneď po riedení nasáva do dávkovača a vstrekuje sa do vytiahnutého vajcovodu v dávke 0,3 až 0,5 cm kubického v DESAŤDŇOVÝCH intervaloch (asi takú životnosť majú spermie gunára) takže by som vychádzal z toho : počet znesených vajec v priebehu 10 dní po párení s gunárom by mohlo byť teoreticky oplodnených.

17.2.2016 19:10
mgtka

XXX.XXX.92.43

Ahojte,
mě husy taky teď začínají snášet, jenže na to aby zasedly si myslím je ještě brzo. Takže když budeme vejce odebírat, myslíte, že jim to snášení ještě alespoň měsíc vydrží tak jak píše nomad?
díky.

18.2.2016 10:23
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

mgtka napsal(a):
Ahojte,
mě husy taky teď začínají snášet, jenže na to aby zasedly si myslím je ještě brzo. Takže když budeme vejce odebírat, myslíte, že jim to snášení ještě alespoň měsíc vydrží tak jak píše nomad?
díky.

Ahoj, když jsem husám odebíral z hnízd vejce, (silné mrazy, predátoři) tak husy co mají přirozenou kvokavost nesnesly ani o vejce více, možná tak o jedno. Zjistil jsem, že sedí již dva dny, pustily peří a když jsem ji nadzvedl, tak ani jedno vejce. Ihned jsem jí dal její snůšku, kterou vyseděla. Když to byl různý plemenný mix s nosnými husami tak opravdu co druhý den byly vejce v hnízdě. Ale samozřejmě nezasedly. Díky tomu, že jsem měl na zahradě housery brojlerové či landenské, tak vejce byly stále oplozené. Český houser pojímal jen svou husu a to na jaře. Pepa

peopo22

18.2.2016 12:43
peopo22

XXX.XXX.166.76

Dobrý deň. Som začiatočník v chove. Včera som prichystal hniezdo mojej húske (slovenská biela). Avšak s prekvapením som zistil, že si hniezdo pripravila sama a to za hnojiskom. Mala v ňom 4 vajíčka. Hneď som hus premiestnil spolu s gunárom do maštale a vajcia dal do pripraveného hniezda. Vajcia som si poznačil. Myslíte si, že hus bude znášať do pripraveného hniezda? A ešte jedna otázka...ako sú na tom zo sedením slovenské biele husi? Za reakcie vopred Ďakujem

18.2.2016 18:24
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Pro peopo22, je to individuální. Taktéž jsem vícekrát našel takto hnízdo u jinak sedících hus a tato měla zafixováno původní hnízdo tak silně, že i když již byla rozsezena a šla se protáhnout pak šla zpět na své původní hnízdo a tam seděla v dolíku bez vajíček. Někdy jsem volil tak, že jsem nad divoce uloženou snůšku udělal provizorní přístřešek, ať na ni neprší a nechal jsem husu sedět tam, kde si sama vybrala.
Také se mi stalo, že sedly dvě české husy kousek od sebe, obě patřily jednomu houserovi a pak jsem našel, že sedí dvě na jednom hnízdě a druhé hnízdo je opuštěné. Z plotových dílců jsem udělal provizorní ohrádku kde jsem dal huse kbelík s vodou a zrno. A když jsem byl na zahradě umožnil jsem ji vollný pohyb. A vždy jsem hlídal jestli se vrátila tam kde měla. Každá husa je jiná. Pepa

18.2.2016 23:21
karji

XXX.XXX.211.244

Dotaz pro Pepu: Necháváte vejce v hnízdě nebo je odebíráte. Díky za odpověd Jitka.

peopo22

19.2.2016 09:57
peopo22

XXX.XXX.166.76

Ahojte, tak húska rýchlo pochopila kam má znášať dnes ďalšie vajíčko v hniezde, ktoré so jej pripravil. Vajíčka si značím a nechávam ich v hniezde, nakoľko je v maštali dostatočne teplo . Som zvedavý, ako to bude pokračovať ďalej. Prajem pekný deň.

19.2.2016 10:00
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

karji napsal(a):
Dotaz pro Pepu: Necháváte vejce v hnízdě nebo je odebíráte. Díky za odpověd Jitka.

Dobrý den, ob jeden diskusní příspěvek dříve píšu že vejce odebírám. Rozepíšu to. Když opominu noční mrazy tak je i spousta predátorů, kteří vejce rádi zničí či odnesou. A i když husa klade do husníku, kde na vejce neprší, tak to objeví všetečné slepice a buď v nich hrabou a s vejci hází, nebo tam přikládají nová a nová a tudíž ta husí vejce neustále zahřívají. Jak již zde někdo psal, je nejlepší první vejce poznačit a to nechat v hnízdě a po konečném zasednutí husy jí vrátit její vejce zpět a toto první odstranit. Samozřejmě o husí vejce doma se starám jako o násadová, držím je v chladu, temnu a jednou či dvakrát denně je otočím. Přesto se mi párkrát stalo, že toto první vejce, dokonce menší a krvavé od prvničky, které prošlo všemi útrapami zima, déšť, tak jsem jej nechal v hnízdě a vylíhlo se krásné zdravé housátko.Pepa

Přidejte reakci

Přidat smajlík