Jak stará kuřátka budete mít a kolik? Jinak zkuste projít a podle zadání klíčových slov najít nějaké starší příspěvky.
Jak to mám já. Pro první dny kartonové krabice nebo velký box na morčata. Dole noviny s položenou perlinkou proti rozjíždění nožiček na kluzkém povrchu, třetí den přidávám na noviny hobliny (ne piliny). Zdroj světla a tepla žárovky 25W.
K jídlu první 3 dny po vylíhnutí kukuřičný šrot a čistá voda nebo černý čaj, pak přimíchávám směsku K1.
Děkuji za odpověď. V noci a dnes odpoledne se líhnou. Zatím je mám v líhni. Psali, že bych je tam měla nechat den a pak je vyndat.
Vůbec jsem nevěřila tomu, že se vylíhnou. Líheň od začátku blba a už jsem chtěla vajíčka vyhodit.
Jinak jedno se mi nechce vylíhnout má tam otvor a drží ho bílá blána. To se stalo proč?
Já je vyndavám, až když kuřátka suchá. Ale celý den je tam nenechávám. Např. co se vylíhne večer vyndám ráno a tak. Ono pak ty starší klovají ty mladší :)
Ale zase tak moc to nechce otevírat líheň, třeba opravdu jenom 1x denně. Ono totiž tím otevíráním klesne vlhkost a tím se pak může stát, že se kuře z vejce nedostane - ta blána vyschne nebo ho i nějak sevře. Takže spíš vydržte líheň neotevírat.
Jinak až budete připravovat odchovnu, tak je dobré pak změřit teplotu v místě pod zdrojem tepla v úrovni kuřete. Aby tam nebylo moc horko nebo málo teplo. Třeba mě ostatní opraví, ale já se snažím o těch 32 stupňů, aby bylo v místě na novinách pod žárovkou.
A lepší mít víc zdrojů. Jednak když jedna žárovka praskne, tak nedojde k pohromě. A jednak čím víc kuřat, tím víc se jich snaží dostat ke zdroji tepla a můžou se ušlapat.
Projděte třeba fotky z diskusí. Někdo má i topnou desku, někdo lampičky a akvárka ;).
Lukas.K..

XXX.XXX.50.18
Dobrý den,
v odchovně jsem teplotu ještě neměřil. Někdo tady na fauně mi radil, abych chvilku na kuřata koukal a že to poznám. Když jsou namačkaná pod tepelným zdrojem je jim zima, a když se mačkají v koutech odchovny tak je jim zas vedro. Ideální teplota je ta, když jsou kuřata po celé ploše odchovny.
Co se týče krmení tak já dávám první dva dny od vylíhnutí strouhanku a slabý černý čaj a pak teprve krmnou směs. Takhle mi to radil známí a zatím s tím problém nebyl.
Kenny1
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Už mám odchovnu. Zatím teda provizorní, ale kuřátka v ní leží po celé a vypadají spokojeně. Tak snad to nějakou dobu vydrží pak budu muset vymyslet co dál.
tak to je super. Ono není jenom jedna možnost, co poradit. Jak psal Lukas, každý máme odzkoušené něco trochu jiného.
Co máte za líheň a jak vás zlobila?
Mám líheň cleo - ruční obracení. Nešla tam nastavit teplota. Tak jsem to vzdala a vajíčka tam mrskla, s tím, že je to pro děti a pak tam za 20 dní koupím kuře, že se jako vylíhlo ať mají radost. Vajíčka jsem obracela a neobracela a ke konci pak vůbec. Nějak jsem tomu nevěřila tak i tomu přistupovala. Nakonec v pátek jsem uslyšela pípání a naklovaná vajíčka. Děti mají radost.
Kenny1
napsal(a):
Dekuji za odpoved, muzu jim tam dat saci podlozku a seno? Kukuricny srot jsem nesehnala dnes a strouhanku jim muzu dat? Srot bych mela mit zitra odpoledne. Jinak mam zatim jen jeden zdroj tepla. Tak snad se jim nic nestane.
Místo kukuřičného šrotu můžete kukuřičnou krupici. U nás je k dostání v prodejně zdravé výživy za 14 Kč půl kila. Na první 4 dny jí není moc potřeba.
bronda
napsal(a):
Místo kukuřičného šrotu můžete kukuřičnou krupici. U nás je k dostání v prodejně zdravé výživy za 14 Kč půl kila. Na první 4 dny jí není moc potřeba.
Presne... na prvý deň (dva, tri) postačí aj tá z obchodu... ale, nechodia u vás predávať zrno (kukuricu, pšenicu a iné, dokonca aj zmesky) súkromní predajcovia ? u nás v obci každú stredu príde nákladné auto plne naložené zbožím a dokonca predajca je tak ochotný, že ak sa s ním dohodneš, tak ti vrecia zloží rovno pred bránkou bezplatne... a dokonca predáva lacnejšie, ako napríklad na družstve... druhá možnosť nákupu je nákup v spomínanom družstve (JZD, JRD) u nás v obci bez problémov sa to dá... alebo s nejakým pestovateľom sa dohodnúť na odbere... je dosť možností, ako obstarať kŕmenie pre zvieratá...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kenny1
napsal(a):
Dekuji za odpoved, muzu jim tam dat saci podlozku a seno? Kukuricny srot jsem nesehnala dnes a strouhanku jim muzu dat? Srot bych mela mit zitra odpoledne. Jinak mam zatim jen jeden zdroj tepla. Tak snad se jim nic nestane.
Strouhanku ne, protože v pečivu je sůl a jiné přisady, které zrovna pro kuřata nejsou ideální.