Slaba, podrazena kurata - co s nimi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2016 08:56
ciraali

XXX.XXX.40.5

Zdravim vsechny a prosim o radu. Dlouho jsem shanela a konecne sehnala kurata barneveldky stribrne dvojlemovane. Mela jsem dokonce na vyber z peti-tydennich a tri-tydennich. No jenze... kdyz jsem dorazila k chovateli, tak ta petitydenni kurata mela vsechna zkroucene prsty u nohou, sotva pajdala. Odmitla jsem je a nakonec si vybrala 6 na pohled zdravych kurat tri-tydennich (ktera ovsem velikostne vypadala na tak tydenni) ktere mely nozky zdrave.
Uz je mam doma tri tydny a rostou hrozne pomalu. Malo zerou, malo pijou a po cca tydnu jedno kure zacalo vytacet nohu v kloubu do strany. Vcera koukam, uz je tam takto pajdave kure dalsi. A ted co s nimi? Je mi jasne ze pravdepodobne jsou podrazena uz od chovatele - mozna spatne lihnuti, pribuzensky chov, nevim.
Krmim hotovou smes pro kurata, pridavam drcene morske musle. Ted je jim asi sest tydnu, lampu meli neustale, ted jak bylo horko pres vikend jsme jim ji vypli. Zradlo a vodu maji k dispozici stale, ale proste nerostou jak by meli a jeste ty nohy
Mam jeste desetitydenni kurata sasexky porcelanove, ta jsem dostala ve trech tydnech a je to nebe a dudy. Sasexky zraly jak prokopnute, ve stejnem veku byly dvakrat tak velke a v deseti tydnech jsou ted velke jak slepice araukany. Uz jsou davno venku a rostou pred ocima. Krmeni mely to same, jen ten zaklad od chovatele byl sakra jiny :(
Poradte co s temi barneveldkami, da se to jeste nejak zachranit? Kdyz jsem ty chudaky u chovatele videla, mela jsem sto chuti je tam nechat, ale kdyz ony se ty stribrne tak spatne shani :(.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.5.2016 09:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bohužel si myslím, že tohle nezachráníte. Viděla bych v tom příbuzenskou plemenitbu, právě proto, že jich je málo a blbě se shání.

11.5.2016 09:13
ciraali

XXX.XXX.40.9

Takze se tomu vazne neda nijak pomoci? Me je divne ze jsou ta kurata najednou takova slaba, jakoby se neunesou. Z tech dvou chromych o horsi uz spis jen sedi, to lepsi se jeste presouva, ale nohu vyvracenou.
Pridam jim jeste vitaminy do vody a zkusim krome tech drcenych musli jeste skorapky, treba to pomuze?

11.5.2016 11:50
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Zkuste dávat ještě vařené vajíčko s plastinem a mě se osvědčili i mouční červi, prostě bílkoviny ať jim zesílí kosti a svaly, s nožkama těch špatných už to nepohne, ale mohly by se popravit ty zbývající. To s vykloubenou nohou radši utratit, než se dívat jak se trápí.

11.5.2016 11:52
ciraali

XXX.XXX.40.9

kačíkačka napsal(a):
Zkuste dávat ještě vařené vajíčko s plastinem a mě se osvědčili i mouční červi, prostě bílkoviny ať jim zesílí kosti a svaly, s nožkama těch špatných už to nepohne, ale mohly by se popravit ty zbývající. To s vykloubenou nohou radši utratit, než se dívat jak se trápí.

Ono zatim zere dobre a ma snahu se zvedat, tak ho jeste nechavam. Jestli se nezlepsi do konce tydne, tak ho utratim... a nejspis i to druhe.
Cerviky nemam ale mam doma spoustu jemne mleteho masa pro psy, tak jim to nabidnu. Mineralni smes v prasku taky. Diky za tip.

11.5.2016 16:48
ovecka

XXX.XXX.203.146

Jenom by mne zajímalo, co si od takových, s prominutím, kryplíků", slibujete do budoucna. To je chcete dál množit? A co bude potom, další nešťastný chovatel? Nebo se na ně dívat na dvorku, jak tam pajdají? Tomu vážně nerozumím, udržovat něco, co nemá budoucnost. Dana.

Žofie

11.5.2016 17:32
Žofie

XXX.XXX.229.69

Mohlo by to být způsobeno nedostatkem manganu.
Zkuste přidat hypermangan z lékárny (manganistan draselný) do vody na pití kuřatům, ale udělejte jen velmi slabý roztok, asi 1 zrníčko hypermanganu na 1 litr vody. Roztok má být slabounce růžový.
(Nesmí být fialový, to by bylo příliš silné a ublížilo by. Ředit a ředit až na slabě růžovou, tj. k pití 3 dny lehce růžový roztok vody s manganem.).

11.5.2016 17:56
peter z bratislavy

XXX.XXX.105.144

Ja som od môjho chovneho krdľa naliahol hodne kureniec, ale žiadne nemalo problémy s nohami. Tie prvšie sú už zakrúžkované a behajú vo vonkajších volierach. Na jeseň budem potrebovať nepríbuzného kohúta k nim. Len veľké strieborne barneveldky sú dosť zriedkavo chovany farebný ráz.

11.5.2016 18:20
honzapm

XXX.XXX.182.25

Určitě to chtělo zlepšit krmení od prvního dne, co jste je donesla.
Přidávat ke směsi mušle a k nim ještě pak skořápky - to nemá logiku.
Ale to už nevrátíte. Jinak už asi všechno bylo napsáno.
Vejce, tvrdý tvaroh, mouční červi, mrkev, kopřivy, to vše jim chybělo.

12.5.2016 09:00
ciraali

XXX.XXX.150.6

Ja jsem nikdy nemela u kurat problemy s nohami, ani u krutat. Tohle nejsou moje prvni kurata, uz chovam slepice nekolik let. Vsechny jsem vzdycky krmila stejne a vsechna dobre rostla a prosperovala, byla radost se na ne koukat.
Temhle kuratum jsem taky nabizela strouhanou mrkev, vajicko a dalsi veci, ale nechtely to zrat, asi nebyly na to zvykle od chovatele. Takze proste dostavaly pouze koupenou krmnou smes pro kurata.
Na kripliky se samozrejme koukat nebudu, pokud se nezlepsi do par dnu po pridani vitaminu a mineralu, tak je budu muset utratit. Jinak ja chovam pro radost, ne pro vystavy. Jaka bude budoucnost techto kurat, to je jeste brzo zvazovat, pro zacatek budu rada kdyz se jich par ve zdravi dozije dospelosti. Sehnat k nim pozdeji nepribuzneho kohouta by asi bylo taky tezke, takze mozna proste doziji jako slepice na dvorku no, to snad nikomu vadit nemuze.

12.5.2016 09:27
honzapm

XXX.XXX.182.25

To víte, že to nikomu nevadí. Nebuďte tak vztahovačná, ve finále jde o co - o nic.
Maximálně o zkušenost.
Je divné, že nechtějí na nudličky nastrouhané vejce nebo mrkev, zdravá kuřata,
i kdyby na to nebyla zvyklá, by se po tom sápala neskutečně.
Však ono to nějak dopadne.

Spíš je mi líto těch ostatních kuřat, co zůstala u toho člověka (nemohu napsat chovatele).
Je lepší nevidět, nevnímat, jinak by musel člověk tyhle trapitele postřílet a pak
si ten dobrý skutek jít odsedět.

To jste si ta kuřata vypátrala sama, nebo byl ten člověk natolik nestoudný a hloupý,
že je dal do inzerce?

12.5.2016 10:16
ciraali

XXX.XXX.150.6

honzapm napsal(a):
To víte, že to nikomu nevadí. Nebuďte tak vztahovačná, ve finále jde o co - o nic.
Maximálně o zkušenost.
Je divné, že nechtějí na nudličky nastrouhané vejce nebo mrkev, zdravá kuřata,
i kdyby na to nebyla zvyklá, by se po tom sápala neskutečně.
Však ono to nějak dopadne.

Spíš je mi líto těch ostatních kuřat, co zůstala u toho člověka (nemohu napsat chovatele).
Je lepší nevidět, nevnímat, jinak by musel člověk tyhle trapitele postřílet a pak
si ten dobrý skutek jít odsedět.

To jste si ta kuřata vypátrala sama, nebo byl ten člověk natolik nestoudný a hloupý,
že je dal do inzerce?

Ja nevim, me se o tu mrkev nervaly ani ty koupene kurata sasexky, az ted kdyz jsou venku a vidi ostatni slepice, ze zerou takove veci, tak se zacaly zajimat taky. Ale ty mely sakra jiny start (odchov v obyvaku) a rostou pred ocima.

Ten "chovatel" inzeroval oplozena vejce, od techto barneveldek a dalsich druhu. Napadlo se me zeptat, jestli ma i kurata - no a mel a nabidl. Vzhledem k tomu, ze na dost male zahrade mel v ohradkach cca 1,5x2m x-plemen slepic, neumim si predstavit ze by si ta kurata vsechna chtel nechat. Mel jich tam dobre stovku, leghornky cerne, bile, sede, brahmy, tyhle barneveldky a dalsi slepice.

Koupila jsem tam i par vajec te stribrne barneveldky a podlozila jsem je pod slepici. Jsem zvedava, jestli se neco vylihne a jestli kurata odchovana slepici a od zacatku u nas, s poradnym zradlem, budou prospivat lepe. Jestli ne, tak je to fakt spis z duvodu inbreedingu, nez krmeni. Maji se lihnout tento vikend.

Ne-chovatel

12.5.2016 12:34
Ne-chovatel

XXX.XXX.6.27

Nemám teď doma žádný Plastin ani starý obal od něj. Ale jestli si správně pamatuji tak také nějakou sloučeninu s manganem obsahoval. Na nedostatek manganu jsou prý citlivější kuřata masných plemen a pak zvýšený příjem vyžadují nosnice v druhém roce snášky.

Také jsem dával, dle zdejších rad, hypermangan, ale už jsem četl i to, že je to pěkné svinstvo a dávat by se neměl. Těžko říci jak to je.

Příčinou křivých nohou je sice problém při růstu a tedy souvisí se stravou a jejím využitím. Ale nesmíte zapomenout i na světlo v noci. Pokud tedy nemusíte svítit a přesto dokážete dodat teplo, mohlo/mělo by to pomoci. U brojlerů se lidem prý běžně děje, že šlachy nestíhají růst a křiví se prsty či nechodí, já takové problémy nikdy neměl tak nepotvrdím (ale dával jsem vitamínů i minerálů vždy nadstandardně, po lžičkách do šrotu - nebudu na sobě šetřit, však to z těch kuřat dostanu zpět).

12.5.2016 13:27
ciraali

XXX.XXX.150.6

Ne-chovatel napsal(a):
Nemám teď doma žádný Plastin ani starý obal od něj. Ale jestli si správně pamatuji tak také nějakou sloučeninu s manganem obsahoval. Na nedostatek manganu jsou prý citlivější kuřata masných plemen a pak zvýšený příjem vyžadují nosnice v druhém roce snášky.

Také jsem dával, dle zdejších rad, hypermangan, ale už jsem četl i to, že je to pěkné svinstvo a dávat by se neměl. Těžko říci jak to je.

Příčinou křivých nohou je sice problém při růstu a tedy souvisí se stravou a jejím využitím. Ale nesmíte zapomenout i na světlo v noci. Pokud tedy nemusíte svítit a přesto dokážete dodat teplo, mohlo/mělo by to pomoci. U brojlerů se lidem prý běžně děje, že šlachy nestíhají růst a křiví se prsty či nechodí, já takové problémy nikdy neměl tak nepotvrdím (ale dával jsem vitamínů i minerálů vždy nadstandardně, po lžičkách do šrotu - nebudu na sobě šetřit, však to z těch kuřat dostanu zpět).

Maji pustenou infralampu pres noc, pres den taky, jen kdyz bylo pres den nad 20C jsem jim ji vypinala, aby se tam nepekli.
Vitaminy a mineraly do nich tento tyden budu prat horem dolem. Porad jsou spatna jen dve ze sesti, zbytek chodi normalne a nic se jim nekrivi.
Ta dve "spatna" zerou i pijou, akorat se jim blbe chodi. Jestli se nezlepsi do konce tydne, tak je utratim. Nemyslim ze se nejak zasadne trapi, ale nema to budoucnost.

Jaryn-z-Nemanic

12.2.2020 14:06
Jaryn-z-Nemanic

XXX.XXX.162.140

jet to otriskat tomu kwetenovi vo palici

Jeana12

12.2.2020 14:35
Jeana12

XXX.XXX.253.62

Jaryn-z-Nemanic napsal(a):
jet to otriskat tomu kwetenovi vo palici

Pozdě, obávám se, že mezi příspěvkem a Vaší reakcí stihli pojít stářím