Leghornka kvoká - vysedí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

HoracJarda

26.6.2016 15:35
HoracJarda

XXX.XXX.209.101

Máme 26týdnů legornku z drůběžárny, která začala kvokat. Vajíčka jsme jí brali, neb nemáme kohouta. Až dnes mě napadlo, že než jí to nějak "rozhánět" že bychom pod ní dali násadová vajíčka. Napadlo mě ale, že bychom jí dali od jiného plemene - chtěla bych araukany nebo maransky. Je šance, že mi je vysedí? Mohu dát například část vajec toho plemene a část vajec jiného? Nevadí, že budou jiného plemene? Kolik tak vajec jí dát? Nikdy jsme kuřátka neměli. Díky za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.6.2016 16:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zda vysedí či ne je zcela individuální.Co slepice to jiný charakter.Musíte počítat předem i s nezdarem, je to přeci jen velice mladá slepička.Ale třeba překvapí.A ke druhému dotazu, je lepší mít kuřata jednoho plemene, araukany jsou menší proti maranskám a i co do rychlosti růstu jsou na tom trošku jinak.Jedna kuřata by vám rostla rychleji a utlačovala ta druhá.No a ohledně počtu vajec, záleží opět na jejich velikosti a také na velikosti slepice - kvočny.Lehké plemeno i když pravděpodobně leghorn hybrid či dekalb je drobnějšího vzrůstu a lehké konstituce a tak bych nasadil maximálně 13 vajec araukan či 11 maransky. Výhodou je, že kuřata budou mít v tomto ročním období teplo i když kvočna nebude v dosahu, ale pomaleji porostou.Ve vedrech více pijí, méně žerou atd. a kuřice budou snášet až na jaře.

26.6.2016 16:08
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

HoracJarda napsal(a):
Máme 26týdnů legornku z drůběžárny, která začala kvokat. Vajíčka jsme jí brali, neb nemáme kohouta. Až dnes mě napadlo, že než jí to nějak "rozhánět" že bychom pod ní dali násadová vajíčka. Napadlo mě ale, že bychom jí dali od jiného plemene - chtěla bych araukany nebo maransky. Je šance, že mi je vysedí? Mohu dát například část vajec toho plemene a část vajec jiného? Nevadí, že budou jiného plemene? Kolik tak vajec jí dát? Nikdy jsme kuřátka neměli. Díky za radu.

Já osobně bych pod ní vajíčka nedával, protože tyto slepice dobré kvočny nejsou. Ale zároveň Vám napíši malý zázrak. Chováme čistokrevné Vlašky koroptví a jeden důchodce si od nás již několik let bere vajíčka pod kvočnu plemene neznámého (chov s drůbežáren). V letošním roce mu začala kvokat právě Vlaška, tak si přišel pro 15 vajec. Sám jsem mu říkal, že na vajíčkách nevydrží sedět a před začátkem líhnutí uteče.15 vajec dal pod kvočnu a během cca 10 dnů se nějaká vajíčka ztratila(asi potkan) a nějaká i rozbila. Zůstalo pouze 7 vajíček a všechna vajíčka se vylíhla. Nejlepší nad tím vším je, že s těchto 7 kuřat je 7 slepiček. Takže, zázraky se dějí...Vždy, když jsem se zeptal na pohlaví mi odpověděl, že to nepozná(samozřejmě že si dělal legraci) a vždy mi říkal, ať se přijdu podívat a opravdu jsem tam byl a takové nadělení...Pokud to chcete zkusit tak dejte 1 plemeno cca 12-15 vajec a uvidíte, jestli se podaří vylíhnout, pokud máte vajíčka svoje, tak nemáte co ztratit, každopádně potom dejte vědět, jestli se něco vylíhlo...

HoracJarda

26.6.2016 16:22
HoracJarda

XXX.XXX.209.101

Děkuji za radu. Samozřejmě jdeme do toho s tím, že buď a nebo. Neplánovali jsme nijaký chov, ale když se slepička rozhodla za nás, tak co by jsme to nezkusili. V nejhorším případě se to nepodaří, nic horšího se nestane. Zkusím tedy dát jeden druh.
Mohu ještě poprosit radu, jak s ní zacházet dokud bude sedět? Můžeme jí nechat v hnízdě jen tak v kurníku? Nebo jí nějak oddělit od ostatních? Jak jí krmit - vyjde si sama ven nebo jí vystrčit z hnízda vždy? Až se kuřátka budou líhnout, dát jí s nimi bokem, nebo může zase s nimi zůstat "přírodně" v kurníku s ostatníma?

26.6.2016 17:11
kastef

XXX.XXX.138.131

No mě ted taky kvoká Leghorn už docela dlouho, čekám až ji to přejde, za tu dobu už by malé vyseděla-počítám když toho nenechá do 14 dní budem zabíjet další várku kohoutů, tak půjde s nimi.Tato naše by to určo vyseděla.

27.6.2016 01:18
milan123

XXX.XXX.85.137

Dávám kvočnu mimo kurník do oddělené místnosti aby měla klid.
Vezmu dvě zelené přepravky na jablka, do jedné udělám hnízdo ze slámy, a druhou překlopím na ni kvočna má z nového tendence utéct. Zajistím přepravky drátem kvočnu pouštím jednou denně vyvenčit pak ji musím dávat zpět na hnízdo, neb si sedá do snáškové kukaně u slepic.
Kuřata není doporučováno nechávat ve společném výběhu se slepicemi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík