Sedne kachna pižmová ještě jednou?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.6.2016 22:51
jiiry

XXX.XXX.207.1

Dobrý den, mám takový dotaz, prosím zkušené chovatele o radu.
Seděla mi kachna - poprvé, cca rok stará, měla 16 vajec, postupně je nemotorností porozbíjela, a ze zbytku nebylo nic. seděla 48 dní (měla jsem vyjíčka od kachen ještě pod kvočnou - chtěla jsem jí je dát k adopci, proto jsem jí nechala na hnízdě dýl) stejně se z hnízda zvedla a už běhá po zahradě. stává se že pižmovky sednou ještě jednou? sousedce pižmovka odvodila 1 kachně a sedla znova. je mi jí docela líto, po zahradě nám běhá spousta kuřat a pár kaček a ona pořád běhá za nima a píská, ale adoptovat nově vylíhnutý nechce - i když se z hnízda zvedla teprve včera.
ještě prosím, může být mladá na to aby pořádně vyseděla, nebo čím si vysvětlujete že se nezadařilo? seděla poctivě celé dny, ale když jsem na ní byla kouknout, tak se stávalo že měla některá vajíčka zakrytá jen napůl, takže nejspíš vejce zastydly - a to měla bedýnku aby jí hnízdo pěkně drželo.děkuji za Váš čas a prosím o odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.6.2016 06:59
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pižmovky obvykle zasednou vícekrát do roka.U nás byly kdysi i přebornice(2), které vyvedly i 3 x za rok.To ale zasedly poprvé už v polovině února.Každopádně to, že se jí nezadařilo může být jejím věkem a tudíž nezkušeností, ale také tím, že se vejce zkazila díky ulepení od rozbitého či rozbitých vajec.Stává se, že některé z vajec je zkažené, kachna se jej snaží z hnízda vytlačit a přitom jej rozbije a infikuje tím i ostatní.Pro předejití tomuto problému vždy raději po 8 dnech vejce prosvěcuji a prázdná či zkažená odstraním raději včas. Poté opět cca 5 dní před koncem inkubace.To že vejce občas z pod kachny vykukují není problém, ba naopak. Vejce se tímto způsobem ochlazují a dochází tak k lepší výměně plynů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík