Zdaleka neznám všechny plemena slepic, proto mohu jenom za ty co znám a to je jednoznačný, mají potlačenou a nežádoucí kvokavost. To ale neznamená že nikdy nebudou kvočit. Měl sem kvočny u hybridek horal, u šumavanek, australek a letos kříženka araukány. Kvokavost se dá i vyprovokovat přísunem vitamínu E, tak jako říje u savců. Éčko je také v ječmenu. Je třeba vyřadit krmení pro nosnice a používat jenom pčenici s přídavkem ječmene, nejlépe naklíčeného, nebo do míchanice ve formě šrotu. Nečekejte však že vám okamžitě začne slepice kvočit. Je to jenom možnost jak slepici k tomu vyprovokovat a né zaručený návod. Třeba se to ani nepovede, anebo začne kvočit až po sezóně. Jediné spolehlivé kvočny (dokážou vyvést i dvoje kuřata za rok) jsou hedvábničky. Hedvábnička velká zasedne 13-15 vajíček a je i docela dobrá nosnice. Také slepice domácí docela dobře kvočí, al tu už těžko seženete, většinou jsou to kříženky hybridek a u toho člověk nikdy neví co z toho bude. Většinou to dopadá tak, že když je chcete tak nic a když je nechcete tak je to jak u Choholouška, stále kvoká, stále kvoká.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mě letos kvokalo snad úplně všechno.Maransky 2 ze 3, barneveldky 2 ze 3, hedvábničky všechny, cemani 2 ze 3, araukany asi polovina i dominant vlaška.Jediné co nekvoká snad nikdy a vůbec je hybrid isa a hisex brown, tedy alespoň u mě.Celkem jsem měl za sezónu 29 x kvočnu.Některé kusy kvokají i 3 x za sezonu a dvakrát i s odvoděním kuřat.Rekordmanka v kvokání je moje jediná pšeničná araukana, ta to letos zvládla celkem 5 x a po ní 3 letá araukana divoká, ta už dva roky po sobě kvokla vždy 4 x.
Zcela nejlepší kvočnou je spolehlivá umělá líheň, nasadíte si kdy chcte a vylíhnete kdy chcete.Ale k tomu musí chovatel časem dospět sám.Z umělé líhně pak strčím kuřátka kvočně pokud je, pokud není vychovám je sám.Je mnoho chovatelů, kteří to zamítali, ale nakonec také líhli v líhních.Kvočny kvokají ve většině až v létě a to už je docela pozdě.Nasadíte pod kvočnu 12 vajec a pak chodí třeba jen se třemi kuřaty.V líhni jich dáte mnohem více a staráte se o více kuřat najednou.Je to ale každého volba a jak jsem psal musí se k tomu dospět, každý nenaslouchá moc rád.