Dobrý den, omlouvám se, jestli jsem špatně hledala a zakládám nové téma, ale nic podobného jsem v diskuzi nenašla.
Dostala jsem 8 jarních slepiček kalimero. Kuřata jsem dovezla koncem srpna. U většiny z nich se začlo asi po dvou měsících ozývat podivné dýchání. Po výdechu v nich začne bublat. U některých jen slabě, u některých tak silně, že to je slyšet přes celý chlívek.
Koncem října jedna uhynula, z těch, co to nebylo skoro slyšet. Za čas jedné, u které to naopak bylo slyšet hodně, jakoby se vyvalilo vole. Druhý den měl přijet veterinář, ale slípka do rána uhynula. Samozřejmě, při prohlídce všechny dýchaly normálně. Dostaly antibiotika, byly zavřeny zvlášť. první 3 dny se daly uhlídat, pak ale 4 přelétly zas do hejna, dvě asi nemají sílu, tak zůstávají zavřené. Nicméně, všechny dobře žerou, jsou čilé a vypadají pěkně. Původní majitelé přišli hned v srpnu o jednu slepičku, ale jinak nic, ani nic nepozorují, naopak, zaznamenali první vajíčka.
Bohužel, teď začla bublat i jedna ze starších slepic.
Ostatní slepice jsou hybridi, chovány v kzrníku s možností velkého výběhu na hnůj a do zahrady. Krmeno šrotem, brambory, řepou, obyč i naklíčenou pšenicí + doplňky.
Protože veterinář byl bezradný a slepice bublají dál, prosím o vaše zkušenosti. Děkuji Jarka.
hudos00781
napsal(a):
Mám rovnaký problém už od leta. vyzerajú zdravo nesú vajíčka normálne žerú, ale pri dýchaní to v nich strašne silno buble. neviem čo s tým
A ještě poprosím o informaci, máte zaznamenáno něco, co by nasvědčovalo tomu, že by to bylo příčinou úhynu?
Kalimera jsem si dovezla z dálky přes 200 km, má je známá a její sousedka a ani u jedné toto nebylo zaznamenáno, ačkoli je na mou žádost bedlivě sledovali a ani neměli žádný úhyn.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A do těch uhynulých jste se nedívali?
To je ZÁKLAD.
U živé drůbeže je diagnostika poměrně obtížná, protože všechny metody jak se podívat dovnitř nákladově vysoce převyšují cenu drůbeže.
Ale mrknout do uhynulé nebo utracené, to snad není problém.
Ja jsem tohle mela u slepic na jare, kdyz asi mesic v kuse porad silene prselo. Nevim jestli to prislo z toho neustaleho vlhka, nebo jestli to prinesli ptaci. Slepice take zacaly chrcet, mely hlen v zobaku, prestaly eventuelne pit a zrat. Z veterinarky jsem nedostala presnou odpoved, o co se jedna. Slepice dostaly antibiotika a odcervily se. Tenkrat to asi dve neprezily, zbytek jo. Jednu jsem dala na pitvu, ale z nejakeho duvodu ji nakonec ani neprovedli. Takze nevim nic.
No a ted se to vratilo, mezitim mam slipky z vetsiny nove, mlade. Vcera zacala chrcet jedna, hned jsem s ni svistela na veterinu. Bohuzel tentokrat tam byla nova vetka zcela nezkusena, takze nemela potuchy, nakonec nam podle zaznamu v PC dala to same co jsme meli na jare. Tedy Baytrill antibiotika pro vsechny a Flubenol odcerveni. Rano pri kontrole slepic uz chrcely nejmene dve dalsi. :(
Ze nikdo nesnasi vejce uz nejmin tri mesice, ani nemluvim, to jsem si vsimla ze ma vic lidi tady problem. Ale ted jako bonus ze budou slipky jeste marodit... no a samozrejme kdyby nahodou ted vejce byla, tak je nemuzeme ani jist. Nekdy mam chut se na to vykaslat uz, fakt.

ciraali
napsal(a):
Ja jsem tohle mela u slepic na jare, kdyz asi mesic v kuse porad silene prselo. Nevim jestli to prislo z toho neustaleho vlhka, nebo jestli to prinesli ptaci. Slepice take zacaly chrcet, mely hlen v zobaku, prestaly eventuelne pit a zrat. Z veterinarky jsem nedostala presnou odpoved, o co se jedna. Slepice dostaly antibiotika a odcervily se. Tenkrat to asi dve neprezily, zbytek jo. Jednu jsem dala na pitvu, ale z nejakeho duvodu ji nakonec ani neprovedli. Takze nevim nic.
No a ted se to vratilo, mezitim mam slipky z vetsiny nove, mlade. Vcera zacala chrcet jedna, hned jsem s ni svistela na veterinu. Bohuzel tentokrat tam byla nova vetka zcela nezkusena, takze nemela potuchy, nakonec nam podle zaznamu v PC dala to same co jsme meli na jare. Tedy Baytrill antibiotika pro vsechny a Flubenol odcerveni. Rano pri kontrole slepic uz chrcely nejmene dve dalsi. :(
Ze nikdo nesnasi vejce uz nejmin tri mesice, ani nemluvim, to jsem si vsimla ze ma vic lidi tady problem. Ale ted jako bonus ze budou slipky jeste marodit... no a samozrejme kdyby nahodou ted vejce byla, tak je nemuzeme ani jist. Nekdy mam chut se na to vykaslat uz, fakt.
Přesnou odpověď na co se jedná vám podle klinických příznaků nikdo nedá, na to nestačí zkušenost, jen kultivace. respirační choroby u drůbeže se projevují tak nějak úplně stejně.
ovšem s léčbou se to má takhle: buď se jedná o viry, a tak vám antibiotika nezaberou, nebo se jedná o plíseň a tam antibiotika taky nefungují (i když aspergilóza nebývá vyloženě hromadné onemocnění). nebo se jedná o bakterie - a teď pozor, pecka - i po přeléčení antibiotiky zůstávají v hejnu TRVALÍ NOSIČI.
takže za mě, chrčící slípky se léčí sekerou.
plus ano, vlhko slepice nesnáší. to je základ prevence. pokud je máte v takových těch óesbéčkových hrůzách, co nemají jiný otvor než vlez pro slepice, kde se v zimě sráží mokro na stropě, tak vám nepomůže ani svěcená voda.
Ptačí chřipka u ptáků
Ne všechny varianty viru jsou virulentní, některé způsobují i bezpříznakové infekce, popřípadě se projevují poklesem snášky nebo mírnými infekcemi dýchacích cest. Při infekci virulentnějšími kmeny mají ptáci načepýřené peří, méně žerou a vyhledávají teplejší místa, může se objevit kašel, kýchání, silné slzení, průjem nebo i nervové poruchy. Vysoce virulentní kmeny pak mohou vyvolávat i subakutní infekce s rychlým úhynem, tato varianta byla původně popsána právě jako klasický mor drůbeže. Některé kmeny virů způsobují takové rychle probíhající infekce jen u jediného druhu ptáků a u ostatních způsobují jen skryté, nepozorovatelné příznaky.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pta%C4%8D%C3%AD_ch%C5%99ipka
.

honzapm
napsal(a):
Ptačí chřipka u ptáků
Ne všechny varianty viru jsou virulentní, některé způsobují i bezpříznakové infekce, popřípadě se projevují poklesem snášky nebo mírnými infekcemi dýchacích cest. Při infekci virulentnějšími kmeny mají ptáci načepýřené peří, méně žerou a vyhledávají teplejší místa, může se objevit kašel, kýchání, silné slzení, průjem nebo i nervové poruchy. Vysoce virulentní kmeny pak mohou vyvolávat i subakutní infekce s rychlým úhynem, tato varianta byla původně popsána právě jako klasický mor drůbeže. Některé kmeny virů způsobují takové rychle probíhající infekce jen u jediného druhu ptáků a u ostatních způsobují jen skryté, nepozorovatelné příznaky.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pta%C4%8D%C3%AD_ch%C5%99ipka
.
Jasný.
Akorát stejný příznaky umí i jiné brebery. ono ani ta vysoce virulentní ptačí chřipka se nepozná na pohled, protože umí to stejný jako třeba některý kmeny pseudomoru nebo třeba akutní cholera.
v podstatě se dá říct jen to, že pokud jakémukoliv drobnochovateli začne ve větším chcípat drůbež, měl by to oznámit veterinární správě a připravit se na to, že mu v rámci mimořádného veterinárního opatření vymlátí celý dvorek :D a sousedům možná taky. ale dostanou náhradu.

2mazutak
napsal(a):
Zdravím.hodně chovatelů vznáší tyto dotazy až když má problémy.ale málo kdo používá prevenci.já používám občas do vody na pití modrou a zelenou skalici, a nikdy jsem nemněl u drůbeže ani u holubů dýchací problémy.to praktikuji již 40 let.je možné použít i savo.
Savo do vody? no jako fajn, když nemáte k dispozici pitnou vodu k napájení, tak možná.
prevence u drůbeže je především a hlavně použitelné chovatelské zařízení, tzn. kurník, který je suchý a větrá, ale bez průvanu. u slepic v zimě je největší potíž s odvětráváním vydýchané vodní páry. jakmile kurník nevětrá - a věřte tomu, že u většiny lidí nevětrá - tak je v něm vlhko. a hrabavá drůbež nesnáší vlhko. až nepříjemně často jsou podzimní chrchlavé slepice zvířata, která doslova plesniví zevnitř, protože žijí v plesnivém vlhkém kurníku a jsou oslabená vlhkem a zimou.
když má slepice sucho bez průvanu, tak nepotřebuje ani žádné zateplení a je jí fajn.
pak musí chovatel preventivně taky čas od času slepicím uklidit. čistota půl zdraví.
krmit tak, aby z krmítek nežrali divocí ptáci, protože ti roznáší různé ptačí nákazy. a drůbež pořádně nakrmit, aby měla sílu.
když bude mít někdo slepice v hnoji v óesbéčkové hrůze s plesnivou vlhkou střechou, tak mu nepomůže ani skalice všech barev.
No, právě. Nám se to stalo taky až letos, slepice máme a) ve zděném kurníku, co stavěl ještě pradědeček a slepice tam byly odjakživa a b) ve zděném chlívku, který sice není určen pro slepice, ale mladé, než se vypustili do hejna, se do něj také dávaly vždycky.
Jak paní psala výše, že její slepice vypadaly nemocně, naše slepice nemají jiné příznaky než to bublání při výdechu (nejčastěji), vypadají pěkně, žerou, nemají hleny a podobné příznaky.. Ta první, co uhynula, bublala hodně málo (já ji ani neslyšela, manžel tvrdí, že to u ní zaslechl), byla nejčilejší, takže jsme to nejprve přičítali smůle, tu druhou uhynulou jsme zakopali až po návštěvě veterináře, ale byl stejně bezradný.

amiš
napsal(a):
No, právě. Nám se to stalo taky až letos, slepice máme a) ve zděném kurníku, co stavěl ještě pradědeček a slepice tam byly odjakživa a b) ve zděném chlívku, který sice není určen pro slepice, ale mladé, než se vypustili do hejna, se do něj také dávaly vždycky.
Jak paní psala výše, že její slepice vypadaly nemocně, naše slepice nemají jiné příznaky než to bublání při výdechu (nejčastěji), vypadají pěkně, žerou, nemají hleny a podobné příznaky.. Ta první, co uhynula, bublala hodně málo (já ji ani neslyšela, manžel tvrdí, že to u ní zaslechl), byla nejčilejší, takže jsme to nejprve přičítali smůle, tu druhou uhynulou jsme zakopali až po návštěvě veterináře, ale byl stejně bezradný.
A to nejjednodušší možné řešení, odčervit, jste zkoušeli?
napsal(a):
Přesnou odpověď na co se jedná vám podle klinických příznaků nikdo nedá, na to nestačí zkušenost, jen kultivace. respirační choroby u drůbeže se projevují tak nějak úplně stejně.
ovšem s léčbou se to má takhle: buď se jedná o viry, a tak vám antibiotika nezaberou, nebo se jedná o plíseň a tam antibiotika taky nefungují (i když aspergilóza nebývá vyloženě hromadné onemocnění). nebo se jedná o bakterie - a teď pozor, pecka - i po přeléčení antibiotiky zůstávají v hejnu TRVALÍ NOSIČI.
takže za mě, chrčící slípky se léčí sekerou.
plus ano, vlhko slepice nesnáší. to je základ prevence. pokud je máte v takových těch óesbéčkových hrůzách, co nemají jiný otvor než vlez pro slepice, kde se v zimě sráží mokro na stropě, tak vám nepomůže ani svěcená voda.
V kurniku je sucho, ale jak vylezou ven, tak tam holt mokro je. Jestli je mam lecit sekerou, tak to muzu rovnou skoncit s chovem, protoze si to predavaji hrozne rychle. Predpokladam ze az dojdu domu, bude jich chrcet uz nejmin pulka.
Vzhledem k tomu, ze jsem pred cca mesicem dovezla slipky mlade nove (v ten moment naprosto zdrave), tak nemam nejmensi chut je rovnou zase vsechny pozabijet.
Jakýkoliv zdravotní problém u drůbeže může mít mnoho píčin. Od nevhodného prostředí, vlhko, průvan až po nějaký "moribundus". Pokud mají slepice ustájení, kde je sucho a není průvan a dostatečný výběh, pak jde o nějakou nemoc a je jedno jakou. Nemocné kusy je třeba nekompromisně vyřazovat. Jakákoliv léčba jen snižuje přirozenou imunitu. Od léčených jedinců, kteří mají dobré životní podmínky, potomstvo vykazuje ještě více sníženou imunitu a je to pouze zdroj příjmů farmaceutických firem. U mne dostává podezřelý kus karanténu, výluh z česenku a cibule a možnost se ze zdravotních potíží dostat. Pokud se to táhne týden, pak nastupuje sekeromicin.
Zdravím. kurník mám suchý, žádná osbdéčková hůza, dvojité dřevěné stěny.krmivo ad libitum zásadně uvnitř, voda pitná ze řádu.do výběhu mohou také podle chuti, na noc automat zavře.jak jsem uvedl, žádné takové problémy nemám, možná právě kvůli prevenci, nikomu to nevnucuji, jen se snažím poradit.ještě jsem zapomněl, větrání.přívod trubkou v podlaze, odvod pod stropem.ano, sucho a odvod vydýchaného a vlhkého vzduchu je alfa a omega bezproblémového chovu.