K zamyšlení. Blíží se chovná sezóna.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2017 13:59
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Nepřispívám a neinzeruji zde dlouho. Nyní jsem spojován s orlovkou pestrou a husou cholmogorskou. Na podzim, kdy máte přetlak dorůstající i krásné drůbeže je ticho po pěšině. I když se potřebujete zbavit slepic, protože zrovna vám vyhovuje nechat si jejich bratry do chovu. Nebo kohoutů, že téměř z celého líhnutí vyšli jenom oni. Jsou krásní a po rodičích z ciziny i nepříbuzní. A na jaře, kdy začíná sběr násadových vajec, tak je až úsměvné, jak se roztrhne pytel s chovateli orlovek či cholmogor. Všichni by chtěli 1,2 až 1,3. Taktéž je to i s housaty cholmogor. Jsou to husy co mají malou snůšku protože na ní sedí. A opravdu když na jaře dám foto jak si pyšní rodiče vedou pár housat a již je to téměř bezpracné, tak je mnoho, opravdu mnoho zájemců, co chtějí násadová vejce popř. tato housata. Chovám drůbež pro potěšení a proč bych tyto husy zase celý rok a celou zimu držel, abych se na jaře těchto malých housat zbavil, nehledě na to, že nešťastní rodiče mne nenechají vyspat jak budou mladé hledat a volat. Vždyť stačí kliknout na internet a zjistit si, že cholmogor není vysokonosný hybrid. Možná to ostatní chovatelé znají, ale opravdu je lepší shánět drůbež na podzim, než na jaře, kdy z kapacitních důvodů má již chovatel sestaveny páry či chovné kmeny. Připouštím, že se chovateli může stát neštěstí a zrovna v tuto kritickou dobu příjde o kohouta či housera. To by ale nebylo takové množství žadatelů. Pepa

7.1.2017 10:44
Msm

XXX.XXX.174.79

"Prosim tě, přece to nebudem živit přes zimu, na jaře někdo mít bude." Logika většiny "chovatelů".

7.1.2017 11:03
rgreen

XXX.XXX.86.102

Já držím přes zimu u drůbeže kohouta a 2 - 3 slepičky od rázu jako rezervu, až do času líhnutí. Mít jednoho kohouta a na konci zimy o něj přijít, je po sezoně. Dělá to tak asi víc chovatelů, na jaře pak rezervní kmeny prodají.. Někteří pak vědomi si tohoto doufají že na jaře koupí, aniž by se přes zimu museli starat. Osobně mám tedy své přebytky od podzimu zamluveny, takže osobně nic nabízet nikde nebudu..

Ne-chovatel

7.1.2017 11:10
Ne-chovatel

XXX.XXX.50.131

Já to s tím kohoutem dělám taky a dělá to minimálně ještě jeden chovatel co znám.

Já toho kohouta, krve co chci uchovat, dal teď dalšímu chovateli co mu jeho kohouta zabil jestřáb, protože mám ty své svěřence teď stejně zavřené (jak kvůli chřipce tak bordelu v obci kdy slepice by ihned vyrazili hrabat na silnici) a jedinou zásadní škodu čekám od lidí. Tak doufám, že když se něco stane s mým tak mi tu krev vrátí alespoň po kuřatech.

Loni mi na podzim kohouta zabil vlčák, když bránil slepici, naštestí už byl následník i nová krev ve slepicích.

7.1.2017 12:24
Msm

XXX.XXX.174.79

Já takhle držím 2-3 housery,3 pižmáky,3 kohouty. Náhoda je blbec, škodná ještě větší blbec. Vyplatí se to. Nebo si kačery/housery "schovám" ke známým a vezmu, když potřebuju.

A k těm lidem. Nedávno jsem načapal nějaký haranty, jak přes plot házej po kachnách kameny a šišky, pak jsem se divil, proč mi kachny kulhaj...I tací jsou.

7.1.2017 12:32
chovatel2snina

XXX.XXX.140.155

Ja mám momentálne doma 1 kohúta a 3 sliepky. V zime hlavne keď sú veľké mrazy je pri tom veľa práce. Tak si radšej nechám chovný kmeň a ostatné pôjdu do polievky alebo na tanier ako řízek.

8.1.2017 12:42
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Taky mám u orlovek více kmenů, takže mám více kohoutů i slepic. Při ztrátě kohouta to lehce mohu nahradit jiným nepříbuzným a každý rok stejně po všech kmenech nelíhnu. Chtěl jsem jenom upozornit ať chovatelé raději doplňují svá hejna na podzim kdy je z čeho vybírat. U hus to platí obzvlášť. Tam by kmeny měly být sestaveny již na podzim. A opravdu málokterý chovatel nechá své husy ladem jen proto, že se často shání houser až na jaře. Ono navíc houser, to jsou potyčky, kravál i zbytečný stres celého hejna. Pepa

8.1.2017 13:29
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím. tak je to se všim..mnoho chovatelů považuje v zimě kohouta za darmožrouta, a čeká až na jaro, že nějakého vždy sežene, nasadí kuřata a zas ho zabije.nabízel jsem tu kohoutky zdr.wyandotek, a nakonec jsem je musel pozabíjet.už to ani nabízet nebudu, každý by ho chtěl zadarmo, dával jsem je za100 kč, a nikdo se neozval.ještě jich je na zabití 10, nechám dva, po jednom od každého plemene.

Přidejte reakci

Přidat smajlík