Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2017 07:42
Špapan

XXX.XXX.225.136

Jaké máte zkušenosti s chovem lakenfeldek po případě kontakt na chovatele. Děkuji za odpovědi.

19.1.2017 18:52
dita73

XXX.XXX.238.133

Dobrý den, lakenfeldky jsem měla od p. Žilince od Tachova, kontakt už nemám, ale dá se najít na netu.
U tohoto plemene mně překvapila dlouhá zimní pauza, kdy i přes kvalitní krmení nenesly asi 4 měsíce.
Ale tehdy jsem ještě v zimě nepřisvěcovala. Zrušila jsem je asi po 3 letech z důvodu toho, že létají jen o trochu hůř než vlaštovky. Měly veliký výběh neustále travnatý, ale plot 170 cm jim byl k smíchu a myslím, že by v pohodě zvládly i vyšší. Taky se ukázaly jako mizerné kvočny, ale to řeší líheň. Jejich překrásný vzhled, pro který jsem si je pořídila, bohužel nevyvážil sousedů rozhrabanou zeleninu
a následné nepříjemnosti.

21.1.2017 23:28
jezeddák

XXX.XXX.228.254

Dobrý večer, lakenfeldky jsou překrásné, jestliže přelétají ploty, tak je vhodná voliéra a lepší zastřešená. Dle mého názoru se hodí hlavně na okrasu.

janulkajanka

21.1.2017 23:59
janulkajanka

XXX.XXX.231.34

Měla jsem je také od pana Žilince, ten už je neprodává, nyní mám 1.5 z výstavy, nesou pěkně, nyní tedy v mrazech ne, ale snášely do poloviny prosince, uvidíme kdy zase začnou, ze začátku docela plaché, přelétávání plotu se nekonalo, ihned jsem zastříhla letky hoodně na krátko a je klid.

22.1.2017 08:33
mysak

XXX.XXX.54.2

Špapan napsal(a):
Jaké máte zkušenosti s chovem lakenfeldek po případě kontakt na chovatele. Děkuji za odpovědi.

Dobrý den. Choval jsem je nějaký rok. A samozřejmě jsem začal zvířaty od p. Žilince jako každý tady, ale nelenil jsem a ve Štraubingu následující rok dokoupil dvě slepičky. Musím říct, že tyhle dvě nesly bezvadně a poměrně velká vejce. Daly se srovnat vlaškami. A také jsem pomocí nich tu snášku zvedl u potomstva s Žilincovými. Zas další rok jsem sehnal cizího kohouta v Lipsku, abych vylepšil taky kresbu. To se podařilo. Měl jsem na ně štěstí. Snáška byla slušná. A jelikož máme velkou zahradu, nikam nelétaly. Pan Žilinec, vzpomínám, říkal, že mají velký rádius smajlík no to je pravda. Že je sice odchovává v hale a že když je dá někomu na dvorek tak chvilku trvá než se rozchodí ale pak jsou dál a dál. Samozřejmě, že když se vyplaší není pro ně překonat cokoli. Ale jak říkám u mne neměly důvod. Ty pauzy v zimě, no musíme si uvědomit, že to je staré selské plemeno a jeho snáška za starých dobrých časů vynikala. Dnes máme díky hybridům požadavky jiné a proto srovnáváme. Lakenfeldka se dá přirovnat vlastnostmi k jiným středoevropským plemenům především rackům a hamburčankám a také naší české slepici. S kvokavostí bych moc nepočítal. Když bych koukal jenom na snášku, to si můžu fakt pořídit hnědé hybridky a je. Ale kam oko dohlédne, všude hnědo, tak proč ne taky trochu černobílo?

22.1.2017 08:47
honzapm

XXX.XXX.182.25

P. Žilinec už je nějaký ten rok nechová, nemá.

22.1.2017 20:42
ildika

XXX.XXX.120.116

"Musím říct, že tyhle dvě nesly bezvadně a poměrně velká vejce. Daly se srovnat vlaškami."

Pro mě zajímavá informace. O českých kropenkách (které také zmiňujete) se často uvádíte, že nejsou excelentní nosnice. Ovšem já mám ve svém hejnu jednu, která ve svých dvou letech nese téměř jako leghorna (opravdu snad každý den i v mrazech). Pravidelně ji ohledávám. Asi by si s tím člověk měl dát práci a soustředit se více i na tu užitkovost, nebo nám ta stará krásná plemena za chvíli nikdo nebude chovat, protože budou jen na okrasu.

23.1.2017 20:08
mysak

XXX.XXX.32.81

ildika napsal(a):
"Musím říct, že tyhle dvě nesly bezvadně a poměrně velká vejce. Daly se srovnat vlaškami."

Pro mě zajímavá informace. O českých kropenkách (které také zmiňujete) se často uvádíte, že nejsou excelentní nosnice. Ovšem já mám ve svém hejnu jednu, která ve svých dvou letech nese téměř jako leghorna (opravdu snad každý den i v mrazech). Pravidelně ji ohledávám. Asi by si s tím člověk měl dát práci a soustředit se více i na tu užitkovost, nebo nám ta stará krásná plemena za chvíli nikdo nebude chovat, protože budou jen na okrasu.

Jo, tak ani ty od p. Žilince nebyly špatné, ale těmahle dvěma jsem to pak trochu zvedl. Jinak co se týče ještě masa, tak kohouti lakenfeldek mě překvapili krátkým šťavnatým vláknem. Na lehkou slepici takoví akorád, a maso velmi chutné. Bílá kůže. Odchov kuřat a především líhnutí bezproblémové, co vejce, to kuře, a z vajec to doslova skákalo.

26.1.2017 20:49
ildika

XXX.XXX.120.116

Popravdě, mně se ty slepice hodně líbí; ani to létání by nebyl velký problém, když zvládáme perličky (jsou tu velké pozemky). Ovšem často se o nich píše, že snáška je velmi slabá - a já v prvé řadě potřebuji alespoň průměrné nosnice. Na druhou stranu, jestli je to s nimi jako např. s kropenkami (u kterých se udává podobná informace, ale já mám s nimi zkušeností více méně dobré), určitě by se daly trochu vyselektovat i na snášku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík