Natržený lalok kohouta

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Máme úraz

31.1.2017 12:38
Máme úraz

XXX.XXX.154.255

Kohout (určený pro chov) se porval a má natržený lalok a není to žádný kraj.

Přesně nechápu funkci (kromě toho že je to pohlavní znak), jen vidím že jde o "vak", a proto nevím co by způsobil případný srůst. Rozhoduji se mezi sešít a dostřihnout.

Máte zkušenost, názor, znáte funkci laloku (přes hřeben se prý dříve kapounovalo)?

Já za sebe mohu říct, že když je natržený pouze okraj kohoutovi to ani nesníží četnost pojímání, jako by se mu nic nestalo. Tkáň se zatáhne, sroste, odpadne to natržené. V našem případě se domnívám, že bez zásahu dojde ke srůstu a vše zůstane stále živé. Myslím že by to mohlo slepice lákat k ozobávání.

31.1.2017 12:48
incas

XXX.XXX.82.121

Máme úraz napsal(a):
Kohout (určený pro chov) se porval a má natržený lalok a není to žádný kraj.

Přesně nechápu funkci (kromě toho že je to pohlavní znak), jen vidím že jde o "vak", a proto nevím co by způsobil případný srůst. Rozhoduji se mezi sešít a dostřihnout.

Máte zkušenost, názor, znáte funkci laloku (přes hřeben se prý dříve kapounovalo)?

Já za sebe mohu říct, že když je natržený pouze okraj kohoutovi to ani nesníží četnost pojímání, jako by se mu nic nestalo. Tkáň se zatáhne, sroste, odpadne to natržené. V našem případě se domnívám, že bez zásahu dojde ke srůstu a vše zůstane stále živé. Myslím že by to mohlo slepice lákat k ozobávání.

Dobrý den,
nejlepší je natržený kus odstranit a zastříkat Akutolem. Bude to v pořádku. J.S.

31.1.2017 21:52
ildika

XXX.XXX.120.116

Kapounovalo se, nakolik vím, v okolí hrudní kosti. Natržený lalok bych dostřihla.

Zde je ukázka kapounování přes bok : https://www.youtube.com/watch?v=pSUx5d31BKk.

Máme úraz

1.2.2017 12:54
Máme úraz

XXX.XXX.8.132

Kapounuje se různě (v česlu snad zejména rozšviháním koulí). Já když si prohlédnu kohouta a uložení koulí tak mi není příliš jasné jak si na to mohli vůbec troufnout. To chcie tak zkoušet na stovkách mrtvých zvířat a i pak se to nepovede u každého živého.

To s tím hřebínkem není pochopitelně kapounování. Ale kdysi právě zde na iFauně bylo uvedeno, že (tuším francouzi?) seříznutím hřebínku kohouty zbavovali chuti pojímat i kykyrykat a ti se pak chovali a prosperovali jako kapouni. Jestli jim to dělali jako mladým či zda ránu zasolovali či spálili žhavým aby vzrostlejší kohout nevykrvácel nebylo uvedeno.

Zatím jsme sešili, ale asi to nebylo dobře. Odstříhnout to půjde asi vždy. Když tak později napíši jak to dopadlo a probíhalo. Jinak děkuji, že jste poradili (nevěřili byste ale jaký je problém sehnat tekutý obvaz, nevede to ani veterinář).

Máme úraz

1.2.2017 18:26
Máme úraz

XXX.XXX.219.211

Když byste dostříhávali tak na "vzhled", nebo na "zachování co nejvíce zdravé tkáně"? A proč?

Případná délka střihu bude v obou případech téměř shodná. Díky za názor.

1.2.2017 22:57
ildika

XXX.XXX.120.116

Mně to kapounování též přijde jako poměrně riskantní podnik. Někde jsem četla, že se při dané proceduře často stává, že se zvíře následně začne nafukovat a potom je potřeba do něho opět zabodnout jehlu, aby z něho odcházel plyn.

Když vezmu, kolik má kohout ve hřebenu krve, tak mi to seřezávání připadá jako neuvěřitelné týrání (kapounování vyjmutím varlat prý kupodivu není příliš bolestivé).

Lalok bych ustřihla tak, aby mu tam nikde nevisely nějaké zbytečné záhyby, které by si později mohl natrhnout ještě snadněji (čili ne jako na druhém obrázku).

Jinak já mám doma tekutý obvaz; sehnala jsem ho normálně v místní maloměstské lékárně někdy loni.

1.2.2017 23:09
ildika

XXX.XXX.120.116

2.2.2017 11:33
ladd

XXX.XXX.34.53

Jednou se mi to u kohouta také stalo. Zahojilo se to samo. Po zahojení se to zatáhlo, takže kohout měl na laloku jen menší výběžek. Toto je větší rána, pokud to necháte, výběžek bude určitě větší ale zahojí se to také a tak markantní jako teď to podle mě nebude. Z důvodu estetiky bych to ustříhl tak jak píše ildika. V případě obavy z kanibalismu bych spíš kohouta na pár dní oddělil, než to stříkal tekutým obvazem, nemám k němu důvěru, že rána nedýchá. Když už jste to ale šil, tak bych kohouta dál už nemordoval.

2.2.2017 11:54
lydie

XXX.XXX.70.117

Pokud si na to troufnete, odstřihněte tak, jak píše ildika, ale nažhavenými nůžkami, rána nebude tolik krvácet.

2.2.2017 16:35
ildika

XXX.XXX.120.116

Co se týče tekutého obvazu - měla jsem hedvábničku s příšerně "dorasovanou" hlavou (od housera). Opravdu jsem ji chtěla zabít, protože to vypadalo mírně řečeno strašně. Ovšem zdálo se, že ji to až tak nebolí, takže jsem jí hlavu vyčistila a ošetřovala. Hojit se však normálně začala až tehdy, když jsem jí na zranění aplikovala tekutý obvaz (mimochodem, píšou na něm, že je prodyšný a nepropustný je pouze pro vodu). Dnes již nic není poznat. Má tam sice holé místo, avšak je překryté chocholkou. Na tekutý obvaz nedám dopustit, hlavně v teplém období, kdy mj. mouchy kladou do otevřených ran vajíčka. Tento obvaz jim v tom zabraňuje.

Máme úraz

3.2.2017 12:06
Máme úraz

XXX.XXX.193.131

Tak shrnu to takto.

Ten lalok šil známý veterinář a už v průběhu bylo jasné že blbě. Nedal přesně tkáň na tkáň a měl i problém pochopit co je zraněné (musel jsem mu zásah revidovat když chtěl sešít záhyb k ráně). Měl jsem mu tro vzít a udělat sám, jenže on ty tři stehy udělal rychleji než jsem zasáhl. Pokudbyste o tom někdo v budoucnu uvažoval, tak kohout může mít tak snížený práh bolestivosti, že by to mohlo být možné provést i jen jedním člověkem.
Nicméně tkáň byla k sobě přiblížena a krev přestala téci tak jsem čekal jak to dopadne.

A dopadlo by to i přes uvedené snad i dobře. Jenže kohout když pije, tak si ten lalok ve vodě namáčí. A tak špička odumřela a začala sesychat, lokální zánět.

Kohout by se odhojil sám a ani by nepřestal pojímat. Přistoupil jsem však na ustřihnutí abych vše urychlil, zbavil ho zánětu a byl si jistý že o okraj rány nebude zachytávat. Nahřál jsem nůžky jednou na dezinfekci podruhé na rozehřání kvůli rychlejšímu zatažení, ale evidentně málo, přesto mnoho krve nebylo (spíše jen ta krev nahromaděná již předtím kvůli zánětu - pár kapek co tvořilo jakési zduření a konec).

Ještě jednou vám tímto děkuji za pomoc.

Máme úraz

7.2.2017 10:12
Máme úraz

XXX.XXX.223.38

Tak jen pro představu jak to vypadá dnes...

- rána uzavžena, vypadá stabilně (neotvírá se, nemokvá)
- otok (nejde o zduření tkáně ale o nahromaděnou tekutinu uvnitř laloku), zvýšená teplota poraněného laloku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík