Vím, že si řeknete, že jsem Kr..A, ale potřebuji vyventilovat a sdělit nepříjemný a bolestivý zážitek svých posledních tří dnů, které nedokážu zvládnout. Už přes 2O let chovám slípky, jsou to moje kamarádky, byla jsem na ně pyšná, protože jsem měla své oblíbené dva nádherné kohouty araukány. jeden černý a jeden nádherně zbarvený jako jestřáb, slípky araukany bílé, černé, pšeničné, legorny, maransky. vajíčka jako malovaná, jezdila jsem po celém VČ kraji, abych sehnala kuřátka, sama jsem darovávala vajíčka pod kvočny /kvočny jsem i půjčovala/, každoroční radost z líhnutí a radost přátel, kterým se narodila kuřata, která později snášela zelená a čokoládová vajička, radost dětí přátel, kteří si ke mě za zbytky a přebytky chodily pro barevná a zdravá vajička. Protože bydlím blízko města a nikdo v okolí slípky nemá, nejdřív jsem si myslela, že se mi někdo mstí -ztratil se kohout, druhý den uhynulá slípka bez známek napadení, slepice ve stresu, dokonce jsem je musela večer nahánět do ohrady a kurníku, vylétly do výšky na strom, ustřihnutí pírek na jednom křídle, přestaly snášet. To trvalo asi 4 dny, a potom během 2 dnů mi zmizelyslepice. Dnes ráno jsem našla jednoho kohouta v zahradě bez hlavy a o sto metrů dál uprostřed silnice u větrolamu zadní půlku slepice. Ze l7 mi jich dnes zbylo 5. Přitom mám kurník oplocený, výběh zastřešený, největší mezera je asi 7 centimetrů. Většína slepic spala v kurníku, některé však byly celoročně venku v uzavřeném a zastřešeném prostoru na bidýlkách. Mám psy, kočky, ale dnes jsem to rozebírala s myslivcem, nejspíš se nám tu objevila liška a nad ní si ani myslivci nevědí rady. Má prý asi mladé a v přírodě není nic, čím by je nakrmila. Jsem tak zoufalá, jako když mi odejde někdo z mých blízkých a protože jsem do poslední chvíle rozdávala barevná vajička, velikonoce pro děti u nás budou jen o těch čokoládových. Nevím, jak obnovím chov, aby mi přinášel takovou radost, jako doposud. A doufám, že se mi ta mrcha nedostane do králíkárny, mám teď přes 2O zajoučat mladších měsíce. Před 3 lety mi polovinu z nich zlikvidovali potkani 2 cm mezerou v zadní části králíkárny - co nevytahali, to pokousali. Tak Vám všem chovatelům přeji krásné jaro a ať se vám takováto ZVĚRSTVA vyhnout. Já mám ubrečené velikonoce a momentálně mě přestal bavit život a nevím jak dál. Zvířátka jsou u mě mí kámoši a bezmoc je to nejhorší, co mě mohlo potkat.
Chápu Vás a asi více chovatelů, zvláště ti, kterým se něco podobného stane.Mě před mnoha lety navštivil tchoř-to ještě byly považovány za škodnou-nyní jsou chráněni a i tak ve volné přírodě se skoro nevyskytují.Vyskytuje se kuna skalní a ta je až přemnožená.Jde o to v jakém konci vesničky či městečka bydlíte, zda máte poblíž les, nebo další obydlí.U lesa by to mohla být liška.
A teď se podívejte na celou záležitost-bez emocí a v klidu, kdo je vlastně na vině, že se Vám toto stalo i přes veškerou snahu slepičky zabezpečit? Teď mě asi budete kamenovat, ale tím nejkrutějším predátorem v přírodě je člověk-ano to se nikomu nelíbí-podívat se pravdě do očí, ale je to tak.Chovám drůbež mnoho let a případy jako je Váš se stávaly ojediněle.Jak jsem uvedla spíš to byl tchoř, ale ani kuna nenavštěvovala chovy.Potkani ano, ti jsou přemnožení a jen díky tomu, že deratizace je drahá, tak se dělá málo.Potkani se drží kolem hospod.Kunám skalním člověk narušil jejich teritoria a tak si jdou pro krmení k člověku a liška dělá to samé.Vyháníme zvířata z lesů, luk nejen hlukem, ale i volně puštěnými psy.Zvláště v blízkosti vesnic, měst a velkých měst už začínají řádit divočáci-opět další přemnožení.Jasné, že Vy osobně za to nemůžete, jedinec nic nespraví, ale jste jedna z obětí devastace přírody člověkem.Když zde na diskusi budete číst některé starší příspěvky jak chovatelé doslova vedou válku proti vrabcům, zahrádkáři proti krtkům a věřte, že není daleko doba, kdy budeme hledat lupou-kde ta zvířata jsou. Jitka.
Bohužel většina z nás něco podobné zažila...
loni mi liška zlikvidovala tři krásné kachny IB, zbyla jedna kačka z kačerem.Byl to zoufalý pohled, jak ti dva zbylí neštastníci pobíhali po zahradě a hledali své kamarády.
Sehnala sem jim nové, ta radost, když slyšeli gagání, mysleli že se jim vrátili kámoši a to zklamání, když zjistili, že sou to cizí kačky.Ale přijaly je dobře.A to přitom drůbež na noc zavírám-stalo se to ráno, odjíždím ve 4:30 do práce, tak někdy potom.Než jedu otevírám.Vlastně už ne.Kačky od té doby pouští známý až v 8hod.Slepice i kuřata mají přes den zaplocené a zastřešené výběhy, ale IB je navolno.