Dobrý den, potřebuji poradit s kulháním housat a zanícením očí. Letos se mi podařilo vylíhnout 15 housat, ale objevují se opakované problémy s kulháním, které přechází až v zchromnutí.House tahá nohu za sebou. Některá mají zanesené oči. Krmím směsí pro kachňata a housata + šroty a máčené pečivo. Doplňuji vitamíny pro mláďata, housata mají volný přístup k pastvě a vodě.Budu rád za rady a předání zkušeností, případné doporučení léčby. Petr.
vlda

XXX.XXX.40.114
Mykoplazmoza. Sám jsem choval husy cca 10 let. Každý rok stejné příznaky u housat. Příznaky a růstem housat postupně vymizí. Je to ale trápení. Radost z chovu prkticky žádná. Letošní rok jsem od chovu upustil. Léčba ATB, ale nejistá. Nevím, zda u housat k následné konzumaci vhodná. Zkoušel jsem všemožné způsoby léčby, vše bez úspěchu. Přenášejí to ptáci, výskyt ve volné přírodě.
petrhrdy@seznam.cz
napsal(a):
To nebude ono, Mykoplazmoza je respirační onemocnění, toto bych řekl, že je onemocnění zasahující pohybový aparát. Hlavně klouby nohou.Housata normálně žerou, jediný příznak je zchromnutí na nohy.
No, na začátku jsem četl taky něco o zánětu v očích, tak ta odpověď o mykoplazmoze není mimo mísu.
Nastudujte "Mycoplasma gallisepticum". Mohlo by se taky jednat o kloubní bakteriální infekci, třeba "Stafylokokózu".
Mají teplé, nebo oteklé klouby? Oboje by případně bylo na ATB, jak již bylo řečeno.