Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli jste se někdy setkali s nemocí (případně nevím o co jde).
Krůta má motolici napadá na pravou stranu, není schopná stát na nohách. I když leží tak se ji viditelně motá hlava a je dost malátná. Na můj první pohled vypadala jako silně podnapilá, ale tuto situaci jsem vyločila neměla se z čeho do tohoto stavu dostat.
V poslední dobvě u ni klesl i zájem o potravu.
Po zabití jsem si všim poměrně velkých jater které byli částečně bílé a místy až černé.
Stáří cca 3 měsíce.
Krmení: šrot (směs pšenice ječmen kukuřice), řepa, řezané zelené krmení, namočené staré pečivo.
Čistá voda měněna každý den.
Mám ještě dalších několik kusů. ty prozatim nejeví žádné známky chování, nevím jestli je něčim přeléčit, nebo raději všechny pozabíjet a zlikvidovat.
ančovička1
napsal(a):
U vašich krůt se zřejmě jedná o leukozu, budete muset krůty zlikvidovat, nemoc je přenosná na ostatní drůbež.. měl byste se poradit s veterinářem, jak postupovat, podle odborných knih se nemoc nedá léčit, přenáší se i infikovanými vejci..
Histomonas meleagridis viz http://www.chovzvirat.cz/clanek/769-cernohlavost-krut-histomonoza/.
ančovička1
napsal(a):
Díky za reakci, kdysi jsme koupili krůty, byly nemocné, bylo nám řečeno, že mají leukozu, zabili jsme je, zařídili nový chov a už nikdy jsem nemocné krůty neměla, líhla jsem jich 30 a více ročně...takže tady černohlavost...je dobré, že se to dá léčit..
Na základě jedné zkušenosti s nemocí krůt dávat jasnou diagnózu a nabádat k likvidaci chovu je dost nezodpovědné.
ladd
napsal(a):
Na základě jedné zkušenosti s nemocí krůt dávat jasnou diagnózu a nabádat k likvidaci chovu je dost nezodpovědné.
Jejda, to se tedy povedlo..píšu - zřejmě- to snad znamená -asi- a také, aby se pán poradil s veterinářem..nikdo snad tady v diskuzi nevybije svůj chov na základě nepotvrzené nemoci a diagnozy stanovené na základě popisu nemocného zvířete! jen jsem se snažila pomoct, to snad není nic zlého, podle následného příspěvku od -jahodapavel-, to asi leukoza není, ta vypadá úplně jinak, játra jsou zduřelá a téměř celá bílá. ale ani on postižené krůty nepitval, tak kde bere tu jistotu?...tak mě prosím nepranýřujte ...tedy já za sebe bych v případě onemocnění jakéhokoliv zvířete nesháněla laické (krom bodlinky) informace na ifauně, ale hned volám a běžím k mému Panu veterináři...