Dobrý den, nechal jsem si od jara do chovu párek kachny pekingské, kachna však už mesíc nese každý den jedno vejce a já potřebuji aby radeji nesla na jaře, jak lze postupovat?Kachna to snese brzy ráno a pečlive zakreje, i když pekiny na vejcích nesedí, napadlo me nechat tam vejce a třeba dá pokoj?
Napadá mne jediná příčina a to je příliš bohatá krmná dávka. Zkuste snížit podíl bílkovin a omezit množství podávané potravy. Zatím je i dost pastvy, tak se kachny dopasou. Podíl bílkovin zvyšte zase až v lednu. Já nyní krmím směsí oves:tritikale:pšenice v poměru 4:4:2, cca 100g na kus a den. Na internetu nebo v literatuče si vyhledejte pojmy záchovná dávka, chovná dávka a další... Dana
Informace např.:
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=976&typ=html
http://eagri.cz/public/web/pub/33/28/38/26948_16237_obsah_zivin_drubez.pdf.
Nebojte se, to, že kachna nese nyní, neznamená, že by právě kvůli tomu
na jaře snášet nezvládala-zapomněla. Do jara daleko. Na jaře normálně ponese.
Spíš si v téhle době užívejte vajec, pokud je tedy kuchyňsky zpracováváte.
Pokud mermomocí chcete, aby přestala snášet, tak
tu pšenici můžete přestat nakličovat, pokud to děláte jenom kvůli těmto kachnám.
Případně, jak píše Dana, namíchat - snížit výživu, kdy pšenice je "nejvýživnější",
přidat 50 či více % ječmene, případně trochu ovsa - pokud to budou přijímat.
Mě pižmovky ječmen nikdy nežraly a kachny jsem nikdy nechoval.
Ale ani potom není zaručeno, že se snášením přestane.
Pokud bude teplo a výběh je úživný - hmyz aktivní, tak si dost možná nasbírá
i tak dost, aby nesla. Pokud se rasantně ochladí, tak možná přestane.
Osobně bych si ta vejce prostě užíval, pokud kachnu začnete uměle omezovat,
zbytečně se před zimou vyčerpá. Mě nese - proti mé vůli - krůta, a neudělám s ní nic.
slamos1
napsal(a):
P. Dano, o ty kachny se takřka nestaráme, rao je vypustime z ohradky na zahradu, nasypeme do krmítka klíč pšenici a večer je kvuli kunám zase zavřem, ráno je tam vejce, smes nedostávaji, mají volný výbeh po celé zahrade.
Naklíčená pšenice obsahuje v klíčcích vitamín E a ten je zodpovědný za pohlavní aktivitu. Já jej dávám na jaře chovným kusům pro rychlejší nástup snášky a oplozenost. Takže tím naklíčením je stimulujete ke snášce. A jak píše Honza výše, bílkoviny doplní hmyzem a slimáky a nesou. Dana.
Na druhou stranu pekina není pižmovka ani kachna divoká co si nanese a zasedne, je to spíš nosnice. pokud jsou jarní došla na ni pohlavní zralost tak začala snášet. Moje taky tak začínaly a snášely celou zimu až do prázdnin, pak přepeřily a snášely asi do Vánoc. Pak už se ustálily od cca března do konce srpna. Teď mi už čtyřletá nesnáší a pouští peří, takže snášet bude určitě až na jaře.
Viděla jsem nějaký dokumentární pořad z Číny a tam měli obrovské stádo kačenek a hnali je přes pole až do cíle asi tři měsíce, slabé kusy po cestě prodávali vesničanům a až začaly snášet tak i vejce, do snáškové farmy došla asi jen třetina, ale nejsilnější kusy s dobrou snáškou. Jsou to prostě nosnice
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hejno, nikoliv stádo.

No to je pravda. Když to potom člověk tady čte, tak jsou to samá narozená kuřátka, zaměňuje se snáška a snůška, hejno a stádo a každý druhý zde třeba inzeruje hybridy jako plemena a podobně.
Každý dnes má maturitu a všichni studují vysoké školy, ale základní vzdělání jim jaksi uniká. Ono, co bychom chtěli, školství je u nás absolutně degradované. A ve finále ještě v televizi, rádiu a na internetu je to samý odborník, co napíše či odvysílá kdejaký paskvil jako vzdělávací či jinak edukativní program bez jakékoliv erudice. Viz třeba Váš příklad konice na zoomu, nebo kohoutice jako slepice bažanta. Naposledy mi nadzvedl mandle pořad o vaření, kde byl do smaženice použit i hřib kovář, který musí projít delší tepelnou úpravou kvůli neutralizaci obsažených toxinů.Ale byl připraven tak, že prošel tepelnou úpravou restováním jen asi 2 minuty.To se pak zase budou v nemocnicích divit kolik jim přibude pacientů s žaludečními problémy po požití hub.

A když člověk na chybu upozorní a pisateli či pisatelce ji vytkne, tak je mnohdy považován za povýšeného hnidopicha. Já jsem třeba za to rád, když někdo na mé chyby poukáže. V budoucnu se jich snažím vyvarovat.
napsal(a):
A když člověk na chybu upozorní a pisateli či pisatelce ji vytkne, tak je mnohdy považován za povýšeného hnidopicha. Já jsem třeba za to rád, když někdo na mé chyby poukáže. V budoucnu se jich snažím vyvarovat.
Tak to jste jeden z mála, který je ochoten se poučit. Já už se nenamáhám někoho opravit, vděku se člověk nedočká.
A ve škole je to to samé. Řeknete dětem informaci např. o rýsování kolmic, upozorníte je na časté chyby a stejně to budou dělat špatně a nic není platné to znova opakovat. A ještě vás rodiče přijdou seřvat, že děti nejsou na vysoké škole, ale na základce a vy po nich chcete, aby rýsovaly kolmice a kružnice s přesností na 1 mm. To se přeci dělá na strojárně!
Školství není degradované, to si jen každý rodič vymýšlí různé úlevy, aby jeho děťátko neutrpělo újmu. Každý druhý je dyslektik, dyskaukulik... a že se jich na to v životě nikdo ptát nebude, to je rodičům buřt. Hlavně, že robátkům umetou cestičku.
Učitel není už dávno učitel, ale úředník a bachař, řešíme "šikanu" a "rasismus", vyrábíme PLPP (plány pro pomoc nestíhajícím, kteří o to ani nestojí, nebo to nepotřebují, ale poradna jim to předepíše a učiteli starej se). Já chodím ze školy úplně vyšťavená a těším se na slepice, protože tam je alespoň nejaký záblesk inteligence a snahy o komunikaci. Dana.

Tomu dobře rozumím, já dělám v práci s dospělými, kteří se jako děti chovají a chodím domů daleko víc zdeptán jimi jak prací.Zaplať pánbůh za tu havěť, taky mi zlepšuje náladu.