Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

12.1.2018 12:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.16

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost jak to vypadá když se kříží zdrobnělá a velká forma jednoho plemene? Zajímalo by mě aký je potom výsledek. Slepice která bude neco mezi? Nebo vždy jen velká nebo malá? Jak moc by bylo špatné kdyby se takový jedinec zařadil do chovu?
Děkuji za informace, jen tak přemýšlím, tak abych to nemusel zkoušet... (bylo by to samozřejmě do hrnce).

12.1.2018 16:47
jo012810

XXX.XXX.96.211

Jak píšete, přemýšlím a bylo by to do hrnce. Každá plemenářská práce musí mít svůj záměr. Pokud záměrem je jatečná drůbež, pak rozhodně zdrobněláx velká, není to pravé ořechové...Kdysi u hamburčanek byl i ráz střední, ale od toho se brzy upustilo. Můžná i u jiných to bylo, ale ty hamburčanky jsem tenkrát dostal a choval. Někdy ve druhé polovině 50 let minulého století.

12.1.2018 18:19
incas

XXX.XXX.133.191

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den, nemáte někdo zkušenost jak to vypadá když se kříží zdrobnělá a velká forma jednoho plemene? Zajímalo by mě aký je potom výsledek. Slepice která bude neco mezi? Nebo vždy jen velká nebo malá? Jak moc by bylo špatné kdyby se takový jedinec zařadil do chovu?
Děkuji za informace, jen tak přemýšlím, tak abych to nemusel zkoušet... (bylo by to samozřejmě do hrnce).

Dobrý den,

mnoho zdrobnělých plemen vzniklo z velkých. Také řada barevných rázů zdrobnělých plemen se přenesla z velkých příbuzných. Ale samozřejmě to vyžaduje znalosti genetiky, větší genetickou základnu a tvrdou selekci s "chovatelským citem".
Takové laické pravidlo je, že pokud chcete křížence F1 co nejdrobnější, je lepší použít zdrobnělé slepičky a velkého (později líhnutého, nenarostlého) kohouta velkého plemene. V opačném případě při snaze získat mohutnější křížence F1, zase použijeme na velké slepice (předpoklad velkých vajec, potažmo velkých kuřat) přerostlého, časně líhnutého zdrobnělého kohouta. Konstituci také velmi ovlivňuje příbuzenská plemenitba, ale to je již velmi tenký led a může se napáchat více škod, než užitku. Ale pro upevnění žádoucích znaků se jí někdy nevyhneme a při uvážlivém připařování a bedlivém sledování všech případných negativních projevů (vnímavost k různým chorobám nevyjímaje), se můžeme relativně brzy dočkat překvapivých výsledků.
Ale celkově je to již složitější obor a pro normálně vedený chov drůbeže běžnějšího plemene, nebo barevného a kresebného rázu nemá praktický význam. Třeba se na váš dotaz ozve někdo z uznávaných šlechtitelů a rozepíše se k vašemu dotazu více.

S chovatelským pozdravem J.S.

Foto: kmen zdrobnělé Vlašky žluté (chov Jiří Holeček)

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2018 18:54

Nevím u slepic,

ale u morčat, když zkřížím běžné morče hladké a cuye, což je morče dosahující dvojnásobné velikosti, F1 generace je přesně něco mezi. Má-li normál morče necelé kilo a použití cuyové nějakých 1800 g, F1 mají kolem 1300 g a jsou všichni přibližně stejně velcí.

V dalších generacích hodně záleží. Backcross na normál morčata se silně nedoporučuje, protože i po několika generacích může vyskočit velké mládě, které malá samice neporodí. Já dělám backcross do cuyů, protože chci určitou barvu, pro kterou jsou geny jen u malých morčat. A vyžaduje to brutální selekci, malá velikost vyskakuje i po generacích, stejně tak někteří kříženci ve vyšších generacích jsou vynikající co se velikosti týče. Rozptyl je prostě fakt veliký a kdyby mě někdo prodal takové zvíře do chovu a já jsem nevěděla, co mám v ruce, byla bych naštvaná.

Takže k vaší otázce, ano, bylo by hodně špatné, kdyby se takový jedinec zařadil do chovu.

13.1.2018 09:28
linduš

XXX.XXX.79.14

Mám pár kříženců velkých x zdrobnělých. ze zvědavosti
a ano, jsou něco mezi. do chovu dál nepouštím.
klidně to můžete zkusit. když to nebudete posílat dál, tak to ničemu neuškodí.
zázraky radši nečekejte

Neregistrovaný uživatel

15.1.2018 11:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.16

Tak děkuji za odpovědi. Stejně by tomu asi bránil rozdíl ve velikosti. Když si představím že by měl 1kg kohoutek pojímat 2kg slepice, tak ta úspěšnost bude asi minimální, nebo žádná. Stejně tak v opačném případě.

15.1.2018 13:05
chovatelales

XXX.XXX.52.168

Tak děkuji za odpovědi. Stejně by tomu asi bránil rozdíl ve velikosti. Když si představím že by měl 1kg kohoutek pojímat 2kg slepice, tak ta úspěšnost bude asi minimální, nebo žádná. Stejně tak v opačném případě.

Dobrý den,

jen pro informaci měl jsem kohoutka Zdrobnělé velsumky u 4 slepic vlašek koroptvích (velkých), jen aby je vodil po dvoře a oplozenost vajec byla víc jak 90%. Samozřejmě nešlo o cílené křížení jen jsem zkusil jestli zkutečně pojímá nebo se jen "vozí" na slepicích a kvočna vyseděla ze 14 vajec 13 kuřat a vyrostly z nich slepice s klopeným hřebenem připomínající vlašky, jen mírně drobnější.

S pozdravem

Nedělka Aleš.

16.1.2018 11:49
linduš

XXX.XXX.79.4

chovatelales napsal(a):
Dobrý den,

jen pro informaci měl jsem kohoutka Zdrobnělé velsumky u 4 slepic vlašek koroptvích (velkých), jen aby je vodil po dvoře a oplozenost vajec byla víc jak 90%. Samozřejmě nešlo o cílené křížení jen jsem zkusil jestli zkutečně pojímá nebo se jen "vozí" na slepicích a kvočna vyseděla ze 14 vajec 13 kuřat a vyrostly z nich slepice s klopeným hřebenem připomínající vlašky, jen mírně drobnější.

S pozdravem

Nedělka Aleš.

Jak nesly?
malý vlašák na velkou vlašku "nedosáhl", takže nic.

16.1.2018 15:11
chovatelales

XXX.XXX.52.168

linduš napsal(a):
Jak nesly?
malý vlašák na velkou vlašku "nedosáhl", takže nic.

Dobrý den,

bylo z toho sedm slepiček, které má dosud v chovu tchýně, (teď jsou dvouleté) pouze na vejce bez kohouta a dávají si od konce října do půlky prosince pauzu, kdy nesou sporadicky, jinak nesou dobře vejce jsou většina o něco větší než velikost L z obchodu. Má je v teple v chlévě, takže se tam i dost přisvěcuje a sbírá tak plato týdně v létě i víc.

17.1.2018 11:21
linduš

XXX.XXX.79.14

Tak to je fajn, děkuji

20.1.2018 18:04
ell.

XXX.XXX.228.152

Zdravím, chovám araucany v normální velikosti, a chtěl bych se zeptat jestli bych mohl chovat tyto slepice spolu s kmenem zdrobnělých fénixek. A jestli by ty velké slepice mohl malý fénixák úspěšně obskočit. Měl bych je navolno.

22.1.2018 21:15
bodka1

XXX.XXX.209.254

Zdravím, ja som choval Lakenfeldky a maličké Sebritky bez kohúta. Kohút Lakenfeldky neviem ako, ale obskočil Sebritky a vznikli z toho krásne križovatky. Takže si myslím, že aj Fénixky a Araukany sa budú krížiť.

Neregistrovaný uživatel

18.2.2018 11:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.47

bodka1 napsal(a):
Zdravím, ja som choval Lakenfeldky a maličké Sebritky bez kohúta. Kohút Lakenfeldky neviem ako, ale obskočil Sebritky a vznikli z toho krásne križovatky. Takže si myslím, že aj Fénixky a Araukany sa budú krížiť.

To jo, ale opačně se to povede asi málokdy, já si nakonec myslím že by ten malinký fénixák araukany neodpojímal. Asi to chce prostě vyzkoušet.

18.2.2018 12:08
mysak

XXX.XXX.54.2

Zdravím všechny Vzhledem k tomu, že mám mimojiné u sumatránek velkou i zdrobnělou formu, mám také bojovnice tuzo, které jsou malého rámce a ke křížení dochází. Vzhledem k to mu, že gen zakrslosti je dominantní, jsou F1 kříženci vždy menší. Ale nikdy nejsou tak malí jako originál. Tito jedinci mají kratší maso, takže jsou vhodní do hrnce. Jinak jak už tu psal Jirka, zdrobnělá plemena jsou všechna vyšlechtěna z velkých, a mají být jejich miniaturou. Kromě zakrslých kočinek, ty jsou původní a velké vznikly z nich.

Takže někdy je z nedostatku krve nutné použít obě formy do plemenitby, ale musí následovat přísná selekce a samozřejmě s F1 pracovat dále, především s těmi jedinci, kteří kromě hmotnosti či rozměru odpovídají v ostatních znacích standardu, vybrat takové jedince a použít na cílenou formu zpět.
Osobně jsem ve Štraubingu dlouho přemýšlel u klece zdrobnělých minorek, zda kúpit či nie, protože co když neseženu velké, jako tomu bylo dosud, a které chovám. A že byly pěkné a hlavně zdravé. Řikal jsem si no, tři generace a je to zpátky. Nicméně, odolal jsem. Měl jsem štěstí, že pak v Erfurtu jsem sehnal velké.

18.2.2018 14:25

Kvůli dominanci genu zakrslosti tři generace rozhodně nestačí. Vnášení tohoto genu do velké variety je velice riskantní a u málo početných populaci může být pro plemeno likvidační.

18.2.2018 14:35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kvůli dominanci genu zakrslosti tři generace rozhodně nestačí. Vnášení tohoto genu do velké variety je velice riskantní a u málo početných populaci může být pro plemeno likvidační.

Likvidační jen, když to člověk pošle dál a zatají, že je to vlastně kříženec.

Nevím, jak s drůbeží, ale u morčat, cuy vs malé morče, no je to boj. Tři generace jsou málo. Nebo možná by stačilo, kdybych pak dělala čistý backcross, ale já chci od malých morčat barvu, takže musím křížit i křížence mezi sebou a ředění cuyem je pak méně intenzivní. Ale když člověk ví, co chce dělat, a neposílá to dál, dokud to není ustálené a hotové, není tam žádný risk co se populace týče. A se slepicemi to bude stejné.

Člověk se hlavně nesmí bát brutální selekce.

18.2.2018 15:04

Ano, neposílat to dál je naprosto zásadní. Dokud to není hotove. Ale co je to hotové?

18.2.2018 15:06

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, neposílat to dál je naprosto zásadní. Dokud to není hotove. Ale co je to hotové?

Ustálená populace odpovídající standardu plemene i co se velikosti týče.

Přidejte reakci

Přidat smajlík