Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, pro husu češku jsem použil klasickou bednu-přepravku na ovoce plastovou, bez problémů do ní snášela a sedla, druhá teprve snáší do plast bedny. Rády je využívají a ke snášení vyhledávají. Rozměr je myslím 60 cm *40 cm a výška 22 cm (možná budete potřebovat větší dle plemene husy). Bednu pořádně vystelte senem nebo slámou, husa si v ní spraví hnízdo, jak potřebuje. Možné je použít i pneumatiku od auta, nemám s ní ale zkušenost. Jinak pižmovkám klidně ty samé bedny, u nich je mám taky ozkoušené, taky jsem je kdysi choval. Tu kachnu, pokud můžete, rozhodně zavírejte na noc do kotce (králíkárny, menšího kachníku), jak to neuděláte, bude zanášet a sedne někde venku. Můžete použít i kukaně pro slípky, pižmovky jsou dutinové kachny a rády je využívají. Jestliže máte pro pižmovky a husy nějaký chlívek, tak si samice nejspíš založí sama hnízdo někde v rohu, položí tam první vejce, to vemte a položte ho do vystlané bedýnky (či jiného hnízda), kterou umístěte na místo vybrané kachnou/husou pro první vejce. Té to obyčejně nevadí a snáší tam dál. Hlavně nezapomeňte vejce měnit za podkladky, v mrazech se znehodnotí.
Ať Vám pižmovky i husy nesou a daří se odchov.
Jakub Erlec.
Také je dost důležité, aby si husy neviděly vzájemně do hnízd, jinak si budou krást vejce a mohou je i rozbíjet. Na to nejsou bedýnky zrovna ideální. Já mám husy v oddělených "kotcích". Stejné je to u pižmovek, kde navíc, když jedna sedne, tak ji další podnáší a opět mohou rozbíjet vejce. Pro kachny se mi osvědčily snášecí budky s předsíňkou (podle nějaké starší literatury). Mají odklopnou střechu pro snadnou kontrolu. Hnízdo je 40x40cm, předsíňka je 40x20 cm, vchod na hnízdo vzadu, oddělený 10cm prknem. Pokusím se vytvořit nákres, nebo ji dosjdun vyfotit. Mám je už 10 let a jsou skvělé. Fungují venku i vevnitř. Dana.

Asi jsem zapomněl zmínit, že pokud máte na 1 housera víc než 1 husu, tak ty další husy rovnou a celoročně zavírejte na noc tak, aby houser byl s 1 a každá další jde sama spát zvlášť. Další husy si na to, že spí samy zvyknou a tam taky snáší a sedí. Jinak dávat více husám hnízda blízko sebe je nesmysl, už jen protože se navzájem ruší. Pižmovky jsem kdysi 2 (sestry) zavíral do jedné králíkárny spolu, po prvním vejci jsem dal na každou stranu kotce bedny. Byly od sebe tak 30 cm, ze začátku nevěděly, do které bedny snášet, snášely obě do jedné, tak jsem vejce přemisťoval rovnoměrně do obou. Nakonec si každá vybrala svou bednu, jedna sedla o týden dřív než druhá. Takže první káčata se líhla dřív, té druhé to bylo jedno a čekala na svoje. Vše vyšlo a každá si vodila svoje. Bohužel, jedna měla jen 2, tak jsem jí dal IB z líhně (11 ks-čtyřdenních), vzala je a 9 IB a 2 PŽ přežilo do dospělosti. To byla mizerná líhnutí, druhá měla jen 6 káčat, tak jsem jí přidal 3 zakrsláčata z líhně (ne že by mi kZ neseděla, ale kuna... naštěstí něco zůstalo) a taky jedno české house, o to se starala jen tak napůl a přece vyrostlo. Jinak další snůšky už kačeny zanášely, protože jsem je nezavíral, káčata byla, a to 14 a 11, z čehož asi vyplývá (pokud k Vám nechodí škodná), že je lepší výběr místa nechat na nich. To na fotce je to house (teď chovná husa), která následovala pižmu s káčaty. Sice husa kvalita na pekáč (není to mladé po mých pěkných), ale nechal jsem si ji, bylo mi jí líto zabít.
J. E.
Nafotila jsem hnízda husí a bednu pro kachny. Vzhledem k tom, že mám dvě husy vedle sebe, tak nasazuji pod obě najednou. Snáška je většinou synchronizovaná a jedna husa sedne tak o 7-10 dní dříve nežb druhá. Sedí na podkladcích a vejce dostane až se druhou husou. Takže líhnutí je ve stejnou dobu.
Hnízda po kachnách jsou neuklizená, kachny jsem dala kolegovi předevčírem (kačera mi zmasakroval houser) a protože marodím, tak jsem jen vyklopila obsah na kolečko a bednu nečistila. Dana.

Už se letos stalo, bohužel, že sotva mi jedna husa (houserova favoritka-pěkná kvalitní češka) sedla, tak mi druhá (ta nekvalitní) začala snášet. Jsou v králíkárnách, každá má svůj kotec, ale ty jejich kotce spolu sousedí a ta s druhou snáškou nejspíš pozná, že u sousedů se vylíhlo a snad bude mít svojí hlavu a dokončí to, jako tehdy ty pižmovky. Rozhodně na ni dám preventivně svařenou klec, aby při pípání ve vedlejší boudě nemohla opustit hnízdo. A i kdyby se nějak dostala k housatům odvedle, tak ji houser s tou druhou zmasakrují, protože favoritní huse houserova, milenka, vadí až dost. Já jsem s nasedáním nemohl nic dělat, ta první se s houserem flákala celý rok, tu druhou odháněl a štípal. Jak však ta jeho už nechtěla, tak si z té druhé jen udělal bokovku, se kterou se jen chodí pářit a její hnízdo nestřeží a ji taky ne. Aspoň že už jí neubližuje a neštípe. Možná ho nebudou zajímat ani její housata, bude mít dost hlídání s prvními, nebo jí housata bude chtít zabít .To jen tipuji, protože je to strašnej haj..., moje pravá ruka samej štípanec, té druhé huse v zimě poštípal křídlo hnusně do krve a vyhýbá se mu krom teda mě (a to je mi 13!) celá rodina, dokonce i náš labrador (toleruje snad jen zakrslé kačky, občas je taky ale zatahá za křídla). Já se ho nijak nebojím a vždycky ho při snaze o útok praštím (facku) nebo odhodím, že letí pryč. A ještě rada na závěr-nezavírejte housera společně se snášející husou, mohl by jí rozšlapat hnízdo. Je to z praxe, ten můj se o to pokoušel. Já ho zavírám zvlášť, v létě, na podzim a přes zimu teda spolu s jednou husou, druhá bývala se zakrslými kačkami spolu, ale pak je začala štípat a muselo se to rozdělit. Housera a jeho favoritku mám r.2015, ta druhá 2017. Jsem člen ČSCH a na podzim budu vystavovat, tak snad se mi češky vyvedou a třeba na výstavě získám čestnou cenu .
J. Erlec.