Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý deň!
Chcel by som si vyšľachtiť nové plemeno sliepok, ako by som mal postupovať?

Kupte si nějaké pěkné knihy. O genetice, o šlechtění, možná i zootechniku.

Taky si připravte dost oddělovacích výběhů, kurníků nebo boudiček, odchovny na hodně kuřat a hlavně jeden veliký výběh, kam to všechno pustíte dohromady, až kuřata odrostou a nebude se sbírat násada.
Důležitý je nápad a bez toho to nejde. Musíte vědět, co chcete vyšlechtit. Na vhodný nápad je potřeba zkusit křížit plemena a získat vzhledově zajímavé křížence. Třeba mně se doma náhodně zkřížil vlašák a hedvábnička. Má to zajímavý vzhled už jako kuřata. Vypadá to jako chocholatá stříbrná vlaška. Po hedvábničce mají některá hřeben. Ale zatím to roste a až pak půjde poznat, o jaké slepice to vlastně jde, jestli jsou ti kříženci obyčejní a nezajímaví, nebo něco, co by se hodilo upevnit a začít s s tím pracovat. Já s nimi žádné plány nemám, to je jenom jako příklad. Totiž zajímavý vyvedený kříženec je vhodná předloha, jak potom bude plemeno vypadat zhruba.
Když si uděláte návrh, k čemu se chcete dopracovat třeba jenom na papír, tak jak můžete vědět, která plemena do toho vložit. Je to úplně slepé.
Když načtete knihy, tak to značně pomůže, budete vědět, jakou barvu budou mít potomci, jaký hřeben a tak. Ale když to nezkusíte, tak nezjistíte víc.
A další věcí je pak samotné šlechtění a upevňování znaků. Toto jen o návrhu o co by šlo, já se v tomto oboru šlechtění slepic nevyznám. Na to už je potřeba přečíst knížky a mít je stále po ruce. Dál už asi neporadím.
Mě by třeba zajímalo jak je to pak se zapsáním toho plemene? Vím že u ČSCH je možnost nechat si zapsat novošlechtění. Víte někdo jak to probíhá? Kolik třeba nepříbuzným jedinců musíte mít, nebo do které generace to dostat?
A typ na nějakou dobrou literaturu? Už nějakou dobu hledám, ale k drůbeži ani králíkům nemůžu nic najít. Ráda bych si rozšířila informace.
karo2702
napsal(a):
Mě by třeba zajímalo jak je to pak se zapsáním toho plemene? Vím že u ČSCH je možnost nechat si zapsat novošlechtění. Víte někdo jak to probíhá? Kolik třeba nepříbuzným jedinců musíte mít, nebo do které generace to dostat?
A typ na nějakou dobrou literaturu? Už nějakou dobu hledám, ale k drůbeži ani králíkům nemůžu nic najít. Ráda bych si rozšířila informace.
napsal(a):
Dobrý deň!
Chcel by som si vyšľachtiť nové plemeno sliepok, ako by som mal postupovať?
Pokud nejste dostatečně vzdělaný v genetice, nemáte dostatečné prostory pro tisícové odchovy a prostory pro stovková hejna slepic a dostatečnou finanční základnu, pak raději přemýšlejte o chovu čistokrevné (již vyšlechtěné) drůbeže a nebo si chovejte drůbež jen pro radost a užitek....Ale i různé pokusy na vlastní dvoře mohou člověka potěšit, ale půjde jen a jen o pokusy. V ČSCH se při novošlechtění většinou jedná o vyšlechtění, spíše bych řekl o přenesení barevnosti jiného plemene na mnou zvolené. Hodně radosti z chovu.

Podrobnosti najdete zde: http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/smernice-regauzn-plemen.aspx