Zajímal by mě názor na nastalou situaci. Chováte svých cca 30 slepic, investujete mnoho tisíc do oplocení, krmení, aby chov byl vitální , zdravý. Rozhodnete se pro další zvíře, husy. Zhotovíte si jiný výběh, aby vám husy nepobíhaly mezi slepicemi, zase investice do oplocení mnoho tisíc, ubytování, aby oba druhy zvířat neměly společný výběh, nic. Do toho si sousedi pořídí svoje slepice a jinou létající havěť. Jejich zvířata létají k vám krmí se tam, mají své parazity, serou mezi vašimi zvířaty, na dvorku dělají bordel, lítá to do záhonů, vyhrabává to zasetý trávník, zasetou zeleninu.. Domluva nepomáhá. Co uděláte? Budete se pak na takové zvíře koukat jako na materiál do polévky nebo ještě jinak?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ne, budu si stěžovat na místní obecním úřadě, aby sjednal nápravu, pokud ústní či písemná domluva sousedovi nepomohla.
Protože § 1014 občanského zákoníku říká:
(1) Ocitne-li se na pozemku cizí movitá věc, vydá ji vlastník pozemku bez zbytečného odkladu jejímu vlastníku, popřípadě tomu, kdo ji měl u sebe; jinak mu umožní vstoupit na svůj pozemek a věc si vyhledat a odnést. Stejně tak může vlastník stíhat na cizím pozemku chované zvíře nebo roj včel; vletí-li však roj včel do cizího obsazeného úlu, nabývá vlastník úlu vlastnické právo k roji, aniž je povinen k náhradě.
(2) Způsobí-li věc, zvíře, roj včel nebo výkon práva podle odstavce 1 na pozemku škodu, má vlastník pozemku právo na její náhradu.
Takže žádný materiál do polévky to není

Také jsme kdysi měli takovou sousedku, protože neměla dost krmení tak dokonce přizvedávala ostatním sousedům pletivo, aby její slepice mohly pohodlně prolézat. Jeden ze sousedů pak vždycky vytáhl ven na dvůr kastrol s horkou vodou a slepice škubal a problém se postupně vyřešil tak nějak sám. Ona se slepice špatně podepisuje.
Samozřejmě, můžete zkusit obecní úřad.
Frufru,to jsou takové dobře myšlené, ale teoretické rady. Obecní úřad je vyzve, aby si svoje udrželi u sebe. Bude zbytečně haló po vesnici. A náhrada škody ? kdo odhadne jakou škodu mam když mi rozhrabou zasetej trávník nebo zeleninu. Pytlík travní směsi ? pytlík hrášku ? a co ten čas? Kdo ocení to, že jsem pokládal souvislou vrstvu hnoje, souvislou vrstvu hlíny, setba a další hlína atd.. U včel to pochopim, nebudou včely, nebudou lidi, včely potřebujeme všichni. Ale opakovaně prosit souseda, aby si postavil dost vysokej plot na to aby mu nepřelítavali slepice a jiný ptáci..Hluchavky řešení mi přijde logické :-)

kachnis.105
napsal(a):
Frufru,to jsou takové dobře myšlené, ale teoretické rady. Obecní úřad je vyzve, aby si svoje udrželi u sebe. Bude zbytečně haló po vesnici. A náhrada škody ? kdo odhadne jakou škodu mam když mi rozhrabou zasetej trávník nebo zeleninu. Pytlík travní směsi ? pytlík hrášku ? a co ten čas? Kdo ocení to, že jsem pokládal souvislou vrstvu hnoje, souvislou vrstvu hlíny, setba a další hlína atd.. U včel to pochopim, nebudou včely, nebudou lidi, včely potřebujeme všichni. Ale opakovaně prosit souseda, aby si postavil dost vysokej plot na to aby mu nepřelítavali slepice a jiný ptáci..Hluchavky řešení mi přijde logické :-)
No, vezměte to z druhé strany. Vaše slepice se nějak dostane k sousedovi a ten ji prostě sežere. Budete nadšen? Chápu, že mnohdy je legislativa kostrbatá, protože život přináší věci, na které nedokáže rychle a účinně reagovat (nechci tu zavádět diskuzi na dané téma), ale pokud vezmeme "právo" do svých rukou, tak se vracíme do středověku (ikdyž tam leckdy to právo fungovalo podstatně lépe). Ptal jste se, co bychom dělali. Já bych dělal tohle. Taky nejsem nadšen z toho, že si kočky ze sousedního prázdného domu dělají u nás záchod, ale nebudu to řešit tím, že je budu masakrovat. Můj názor, můj postoj

napsal(a):
Ne, budu si stěžovat na místní obecním úřadě, aby sjednal nápravu, pokud ústní či písemná domluva sousedovi nepomohla.
Protože § 1014 občanského zákoníku říká:
(1) Ocitne-li se na pozemku cizí movitá věc, vydá ji vlastník pozemku bez zbytečného odkladu jejímu vlastníku, popřípadě tomu, kdo ji měl u sebe; jinak mu umožní vstoupit na svůj pozemek a věc si vyhledat a odnést. Stejně tak může vlastník stíhat na cizím pozemku chované zvíře nebo roj včel; vletí-li však roj včel do cizího obsazeného úlu, nabývá vlastník úlu vlastnické právo k roji, aniž je povinen k náhradě.
(2) Způsobí-li věc, zvíře, roj včel nebo výkon práva podle odstavce 1 na pozemku škodu, má vlastník pozemku právo na její náhradu.
Takže žádný materiál do polévky to není
Nu, on obecní úřad není všemocný a jistě víte, že občanskoprávní spory příslušejí výhradně soudům. Tedy pokud dochází k vnikání zvířat na sousední pozemek, potažmo ke škodě (a pravda je, jak ji vyčíslit), pak je na místě podání žaloby k soudu.
Obecní úřad ale také není bezzubý, jen se na to nejde cestou občanského zákoníku (u něj platí - vždy soud), ale cestou zákona na ochranu zvířat proti týrání, který ukládá chovateli zabezpečit chov tak, aby nedocházelo k úniku zvířat. Čili přestupek a pokuta.
Vím, že je to kostrbaté řešení, ale jiné - legální - není, bohužel. Pokud domluva selhává, pak je na místě přitvrdit.

kachnis.105
napsal(a):
máte pravdu, že bych nebyl nadšený, ale pokud by se to opakovalo několik měsíců, téměř ob den je to na švestku.. Vloni mi 1x zdrhly ovce do vsi. Šel jsem, koupil jsem 50m pevnějšího pletiva a problém je odstraněn. Kdyby takto jednali všichni, bylo by to fajn :-). Díky za názory
Jasně, já to chápu, psal jen "zákonný rámec", protože konzumací sousedovic drůbeže asi normální vztah nenastolíte A soudit se kvůli tomu asi taky ne. A pořád je zde možnost toho obecního úřadu - řešení přestupku podle zákona. A navíc právě možná to "haló" po vsi bude tím nejúčinnějším nástrojem.

Vždycky je lepší domluvit se po dobrém, ale když to nejde, nebudu si brát volno z práce a lítat po úřadech. Kdo mi zaplatí moji práci? Dnes není problém koupit elektrickou síť na drůbež a máte ohradu během chvilky.

Já bych v případě přelétlé drůbeže sousedů na svém tuto drůbež chytil a hodil jí zpět. Když by se to opakovalo dnes a denně, tak bych za sousedem zašel a požádal ho, aby drůbeži zkrátil letky nebo uzavřel díry v plotě.
Vyletěl bych na sousedy jedině v případě, že by mi jeho zvířata působila nějaké třeba plemenářské škody-kdyby jejich kohouti nebo kačeři pojímaly samice u mě a mě by se líhli kříženci. Nebo kdyby jejich zvířata nebyla zdravotně v pořádku. A nebo v případě, že by mi tam denně lítalo hodně jeho ptáků užírat. Ale na úřady bych to netahal. A jejich drůbež bych nekradl. Protože by to oni mohli dělat s tou mojí, na oplátku.
Tak to já jsem kdysi sousedovi řekl, ať si zvířectvo zabezpečí, řekl jsem mu to i podruhé, s varováním, že by o něco mohl přijít a když se to stalo potřetí, tak přišel o dvě mladé kuřice a jednoho králíka. Pak to pochopil, zvířectvo si zabezpečil a vůbec neměl potřebu se o tom bavit. Vztahy i nadále dobré.
hzp
napsal(a):
Tak to já jsem kdysi sousedovi řekl, ať si zvířectvo zabezpečí, řekl jsem mu to i podruhé, s varováním, že by o něco mohl přijít a když se to stalo potřetí, tak přišel o dvě mladé kuřice a jednoho králíka. Pak to pochopil, zvířectvo si zabezpečil a vůbec neměl potřebu se o tom bavit. Vztahy i nadále dobré.
to ste mali šťastie, že to nechal tak, lebo ak by to začal riešiť, že ste mu zahubili zvieratá, tak to prehráte.

mini
napsal(a):
to ste mali šťastie, že to nechal tak, lebo ak by to začal riešiť, že ste mu zahubili zvieratá, tak to prehráte.
jak, zahubili?
Venku hrozí drůbeži všelijaké nebezpečí, jsou tam lišky a jiná škodná, která slepici i králíka odnese beze stopy