Ja neodděluji kacera s ostatnimi,ale vezmu kachnu s mladymi a dam ji do bezpeci před ostatnimi..většinou do prizemniho kotce kralikarny,zpristupnim malým vchod malyn žebříček,staci širší prkno,aby si kacenky samy mohly vylézt do kotce..kotec vystelu,trochu,slamou,dam jim tam misku s vodou a kamenem,aby se nemohly koupat nebo dejte napajecku..vypoustim je jen do mensi ohradky,ve vezsim prostoru se muzou zatoulat,mohl nyste o ne přijít..v zadnem případě k dospělým..nejen,že jim kačer ublíží,ale ani se chudinky nenazerou,což je vam asi jasné,že jim vsechno jejich krmeni,K1,nejlepsi od Energys,drcene granulky, sežerou ostatni..když jim nedáte kvalitni kompletni směs,dostanou "žáby",to je zhnisany jazyk a muzou chcipnout..
..neni zač😀,ja je chovám spoustu let a bez zbytecnych úhynů..kacenky můžete dat na zelené,a radši posekane a bez studené rosy,až oschne..jsou choulostivé na nožky,prochladly by,zchromly a take konec..kacene dejte misku s psenici(naše ji maji nejradši),nevim,cim vy krmite..hlavně žádný namoceny chleba,kvasi,bylo by jim zle..na noc samozřejmě zavirat proti predatorum
Kacenky budete mit stále s jejich mámou,ochrani je ,zahřeje je, ukáže jim krmeni,vodu,atd.porad a všude s kačenou..ve výběhu polovina zastinena,proti horkému slunci a samozřejmě krmeni a piti..nejlepsi by bylo,kdyby tam měly i nějakou bednu,boudicku,ve stinu,rády si zalezou do ústraní..takovy malý kachnik..pokud jste kutil,tak to zvládnete😀..krmeni pro kachny máte výborné👍
Pizmovky se lihnou po 35 dnech,mate to dobře spocitane?vydrzte,ale jestli chcete mit jistotu,že jsou živé,můžete vajicka vzit a prohlédnout ve tmě baterkou,nebo mobilem na širokém konci je vzduchova komurka,živá kacata tam strkaji zobacek,je to pěkně vidět..prilozte si vejce k uchu,kacata pipaji a šramoti,jak se snaží rozbit skořápku.také dávám vajicka do misky s teplou vodou,ziva vajíčka se na hladině třepou..
Tak to snad se pár kacenek vylihne..presto byste měla vajicka prohlidnout,kacena bude zbytečně sedět na prázdných vejcich a kacenky budou mit hlad..nebo uteče předčasně a nekteta kacata se nedolihnou..podle toho,jak snasela a kdy zasedla.proto se vejce prohlíží hned po týdnu,pizmovky maji krásná průsvitna vejce,neni to žádný problém...ale že vám kačena uslapala kacata,neni normální,to se mi nikdy nestalo..musela být něčím ohrožena,jezek,kuny,myši...
Asimave,co těm kachnam je???to neni možné,aby je takto uslapala!!..ja pod kaceny lezu pořád,probiram jim vejce,odnesu,prohlidnu,prinesu,i když odejde,tak se za chvili vrati,tohle se mi ještě nestalo..k jedné lezly prinaset slepice,vybirala jsem jejich vejce,potom jsem ji zavřela a otevrela navecer,když už nesnášely..kolikrát kačka sedela i se slepici,musela jsem slepici,kvocnu zavřít..jednou,když seděla kacka v budniku při zemi,s dratenkou zavřená,nasla jsem tam rano uslapanou myš,kacena je brani,ale kacata vsechna v pořádku..neboji se kachna něčeho,co treba večer slidi okolo?..to je mi lito..příště kacenky po vylihnuti nebo těsně před,odeberte a dolihnete doma,v
teple,i tak by to šlo,poto je vratit kachne,ale to už bych se bála..kacenky jdou velice snadno vychovat bez kachny..
Já pod pižmovky také raději nelezu, pokud to není nevyhnutelně nutné. Vždy počkám, až vyleze sama a odejde k vodě a potom jí hnízdo omrknu. A i tak si mě z dálky neustále hlídá. Při tom jsou ochočené a žerou z ruky, ale jak hlídá hnízdo, je zle. Další nepříjemná věc je, že pižmovka většinou když je v ohrožení začne kadit a znečistí hnízdo. Jedna naše pižmovka dokonce začne dupat. Když jsou kachňata malá nebo se právě líhnou, tak se zuřivým dupáním a syčením snaží "narušitele" zahnat. Někdy je problém i v nedobře vystavěném hnízdě. Pižmovaka si ho vystaví sama dobře, ale pokud ji nenabídneme dobré podmínky a je v malém nebo jinak nevyhovujícím prostoru, tak může také dojít ke ztrátám. To ani nemluvím o tom, když někoho napadne pižmovku během hnízdění či líhnutí přenášet na jiné místo... Také je dobré zajistit, aby na hnizdo nemohl kačer, ten je schopný na kachnu lézt klidně i když jsou pod ní čersvě se líhnoucí kachňata.
Jarda.S

XXX.XXX.99.215
Dobrý den chcu se zeptat začali mi snášet kachny pižmové ale pak přestali a už nenesou 3 měsíce neví někdo proč ? Z jakého důvodu ?
Mě zase nesou některé pizmovky pořád,vejce varim slepicim,protože kacata už nechci..na zimu neni dobré pizmovky lihnout,kačata jsou choulostiva na chlad a zimu na nožky,lepsi je počkat na jarni sluníčko a teplo..příčina,že nesnáší mozna bude v tom,čím je krmite,potřebují vydatné krmeni, hodne bilkovin,vapniku,minerálů..moje pizmovky žerou se slepicemi granule pro nosnice a pšenici,pastvu neomezenou..