Zdravím, našel tenhle nádhernej selskej mix, tam tedy pod videa píšou lidi se zájmem o vejce a bohužel nic, asi by mě nikdo neporadil kde bych sehnal násady něčeho podobného, jestli u vás ve vsi třeba někdo zázrakem místo hybridů nechová takovýhle kříženky s různou kresbou ? Má-li člověk zájem o pestrý hejno ze strany hybridů to žádná paráda není, maj nekvalitní peří a za chvíli vypadaj prostě odrbaně ani tam ten další chov není nic moc, jsou i prostě takové rozdílné při srovnání stejně jako když se namixují různá plemena, ale když vedle sebe postavíte různě zbarvené vlašky z burzy vypadá to tak nějak sjednoceně, všechny jsou prostě hezky ve stejném "typu", ale blbě se jako kuřice shání a z násad aby si nechal člověk poslat od více chovatelů to jde taky do peněz když to není pro účel čistokrevnýho chovu ale jen pro užitek s tím aby to bylo líbivé tak se člověk neubrání hledání nějaké jednoduší cesty jestli chápete... díky za radu
https://www.youtube.com/watch?v=9zUlK-svR5M
https://www.youtube.com/watch?v=YjhM3ohzfJs
Když si nehodláte poskládat pestré hejnko z jednotlivě nakoupených slepic různých plemen, zakupte různobarevné hybridky, k nim pěkného čistokrevného kohouta a nalíhněte si kuřata svoje. Další rok kohouta vyměňte za kohouta jiného plemene/barevného rázu. Po dvou, třech letech budete mít pestré hejnko neopršelých slepic.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Popřemýšlejte, z čeho je to nakřížené, a sežeňte výchozí plemena. Zkuste vlašky, plymutky, brakelky, rodajlendky, češky a nějaké křížence, zkrátka co seženete.Hybridy třeba taky, dejme tomu ty modré, žíhané.
Musíte tam dávat něco v divoké řadě, stříbrný faktor, žíhání, bílou, různě kropenaté a lemované aj., mixujte. Největší důraz musíte klást na výběr kohouta.
ja mam doma mix. vlani sme kupovali brojleri na maso, prezilo do jari zopar nosnic tak sme mali vajicka od nich, potom som na burze kupoval dedinsky mix, zial prezilo iba 13 z 26. ale prave oni sa nam pokrizili a z dvoch kohutov jeden mal chocholcek na hlave a operene nohy, druhy ma zase nejaky vzor na pierkach a spolu so sliepkami mali krasny mix.
dokupili sme od chovatela cistych plemien niekolko vajicok, a teraz mame dospievajuce tohtorocne nase a aj z cistokrvnych, z tychto este vyberieme finalistov a nech sa krizia na jar ako chcu.
zamiesali sme tam aj brahmanky aj ayam cemani tak uvidime co z toho bude, krizenci cemani sa mi celkom pacia, len je malo informacii o tom ako vyzera krizenec jednotlivych plemien.
skoda ze sa nedaju kupit nosnice maranska kvoli hnedym vajickam, vsade iba kohutov predavaju.
Na jaře by měly začít snášet v létě vylíhnuté amroksky. K nim mám kohouta sulmtaláka. Z toho by mohl být pěkný mix. Pokud se zadaří a bude dost kohoutů, ráda vám jednoho přenechám
přezdívka
napsal(a):
Zkoušela jsem už ledacos. Pokud se kříží amrokska se sasexkou tak hned po vylíhnutí se dá rozezna pohlaví, takže se nemusí zbytečně krmit kohouti. Někde na internetu by se snad mělo dát dohledat. Zrovna tak amrokska s hempšírkou.
my sme mali jedineho bieleho kohuta kt. vyzeral ako sasex, a 5 sliepok amrox, zopar hnedych kazda ina a este jedneho strieborneho kohuta (netusim k comu by som ho prirovnal)
mali sme velmi vela amrox kureniec niektore nemali vobec ziadnu inu farbu v sebe, niektore mali trochu hnedej. kedze biely sasex mal chocholcek a operene nohy tak sme presne vedeli ktore kurence su od neho. niektore farby sa nam pokrizili ale vyzera ze amrox sa nejako nekombinuje s nicim. Sasex bude asi zrejme viazany na pohlavie, kedze iba kohutov sme mali tejto farby este zopar ich dorasta, ani jedna sliepka nebola. a este sme mali zopar sivych az striebornych a tiez vsetko iba kohuti.
kacice mam nastudovane, husi tiez, ale genov pri sliepkach je az moc, zatial sa mi nechcelo to rozoberat
mne sa paci brojlerova sliepka ktora ma chocholcek, cize viem ze jej otec bol ten sasex (mal 1.5kg ked sme ho vyradili z chovu) ale ona je napriek tomu dobra velka gulata buchticka, dufam, ze prezije do jari a budu od nej vajicka na dalsi rok.
Ja mám velice dobrou zkusenost s krizenim maransky x vlašak i naopak,mam kohouty oba..po vlaškach byly černé slepicky lehčí,spis typ vlašky,po maranskach x vlašak jsou těžšího typu,mensi typu,také černé,trochu medeny krk,tmavsi vejce..oboji velice dobre nesou velka vejce..příští rok chci nakrizit pár kuřat rodajlendka.x vlašak..už se těším na kuřátka😇
Tady nejde o to, že vypadá jako..., ale aby to skutečně bylo to plemeno a ne jen tak vypadat. Dřív to bylo jednodušší s koupí čistých plemen. Dost organizací svazu chovatelů mělo svoje líhně. Jenomže teď by je spočítal na prstech jedné ruky. A taky nebyl problém s dopravou. Večer se kartony s jednodenní drůbeží zavezly na nádraží k přepravě a ráno jste si je vyzvedli. Tohle už je taky pro pamětníky.
Mi se částečně něco podobného povedlo aniž jsem to chtěla . Koupila jsem si líheň Janoel12, koupila jsem si 10 NV od zdejší chovatelky asi Sluníčko a jak se říká čím hlupší sedlák tím lepší kobzále, vylíhlo se mi 10 kuřátek z křížení green shill x araukana, z toho je 6 kuřic a 4 kohouti. Vnučka měla velkou radost.
Chovatelka mi poslala vajíček 12, jedno bylo bílé a vylíhlo se bílé kuře, bohužel je to kohout, asi leghorn.
Druhé líhnutí dominant x maranska už tak úspěšné nebylo, mám 5 černých kuřat a zatím nevím zda kohoutci či slepičky.
No pokud mě sousedi neutratí za kokrhání 3 kohoutů, čtvrtý kohout skončil na pekáči kvůli agresivitě, nalíhnu si křížence maransky z jedním s těch pestrých kohoutů, ten bez ocasu útočí na vnučku
pěkné video, je to muj plán
letos budu mít asi 10 plemen po 2 slepic
a k tomu 2 kohouty ruzna plemena.
soustředim na střední velká plemena.
a už budu jen mixovat spolu.
aby vajička byla : bila, zelena, oliviva, kremova, hněda a čokoladova
a slepice ruzno barevná.
už se moc těším
na přiští rok jak budou vypadat ty kuřata :)
Bio-chov
napsal(a):
pěkné video, je to muj plán
letos budu mít asi 10 plemen po 2 slepic
a k tomu 2 kohouty ruzna plemena.
soustředim na střední velká plemena.
a už budu jen mixovat spolu.
aby vajička byla : bila, zelena, oliviva, kremova, hněda a čokoladova
a slepice ruzno barevná.
už se moc těším
na přiští rok jak budou vypadat ty kuřata :)
ja sa chystam na to iste, sme nakupili vajicka z roznych plemien po 10 kusov a teraz niektore mame ze 2-3 ks iba, malo sa vyliahlo a niektore aj uhynuli. este vybrat akeho kohuta z nich. uvidime co z toho bude.
vajicka sa mi pacili rozne farebne, ale nemame Maransky ani araukauny iba cream legbar jednu nosnicu zatial nemala vajicko ona by mala mat tiez modraste vajicka pokial viem a ayam cemani by mali mat biele zatial su vsak mlade takze este pockame.
mne sa pacia ayam cemani kombinacie s inymi farbami, som zvedavy nakolko je pri krizencoch cierne maso.
Pokud chcete dosáhnout téhle barevnosti, tak v prvním případě se může jednat o potomka vyantotky, velsumky a nebo vlašky oranžové a v druhém případě kříženci vlašky oranžové a také vlašky stříbrně zbarvené. https://klub-chovatelu-vlasek.webnode.cz/barevne-razy/
horal
napsal(a):
Pokud chcete dosáhnout téhle barevnosti, tak v prvním případě se může jednat o potomka vyantotky, velsumky a nebo vlašky oranžové a v druhém případě kříženci vlašky oranžové a také vlašky stříbrně zbarvené. https://klub-chovatelu-vlasek.webnode.cz/barevne-razy/
dakujem, toto bude uzitocne pre mna, pouzivam holandsku stranku tam su vsak skor ilustrovane obrazky a nie je to take lahke prirovnat k realnemu, fotky su lepsie.
vzhladom na to, ze uz niektore zvierata su mix viacerych farieb v zozname ho nie je mozne najst a nemusi byt jednoduche si ho odvodit.
pk73

XXX.XXX.152.4
tak ako sa vam dari mate daco namnozene?
mne sa liahnu leghorn x dominant prave
nam sa teraz liahnu dnes je termin. mame tam mix z dvora a bolo tam aj 15 vajec od nasich dvoch nosnic cream legbar modraste ale kohutov mame inych roznych a zatial 5 kureniec co sa vyliahlo kazde ma iny odtien :) je mi jasne ze tieto nosnice uz modraste vajicka mat nebudu, mozno budu zelenkave.
2 cream legbar dobre nesu skoro kazdy den 2 vajicka