maxichov
napsal(a):
okrasné kachničky
Dobré ráno, obecně se nedoporučuje chovat zakrslé čárkované kachničky s okrasnými kachnami typu karolinky, mandarinky.... Zakrslice jsou velice temperamentní, často bývají agresivnější, lepší je chovat je s většími plemeny (na ty si netroufnou ). Okrasné kachničky by jste zbytečně vystavil stresu a neprospívaly by vám. Samozřejmě se případy mohou lišit. Já ku příkladu chovám perličky dohromady s araukanami, jejich soužití je u mě bez problému (vyrůstali od kuřátek společně). Ale znám chvatele kterému perličky zabili (uklovali) 5 araukan a podobných případů je dost.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Adudu
napsal(a):
Dobré ráno, obecně se nedoporučuje chovat zakrslé čárkované kachničky s okrasnými kachnami typu karolinky, mandarinky.... Zakrslice jsou velice temperamentní, často bývají agresivnější, lepší je chovat je s většími plemeny (na ty si netroufnou ). Okrasné kachničky by jste zbytečně vystavil stresu a neprospívaly by vám. Samozřejmě se případy mohou lišit. Já ku příkladu chovám perličky dohromady s araukanami, jejich soužití je u mě bez problému (vyrůstali od kuřátek společně). Ale znám chvatele kterému perličky zabili (uklovali) 5 araukan a podobných případů je dost.
Máte pravdu, že tato kombinace není ideální, ale jde to.
Mám známého, co má na jezírku (menším) spolu zakrslé, běžce, myslím i saské kačeny a samozřejmě spoustu karolínek a mandarínek. A odchovává.
Já sám mám teď 2 páry zakrslých strakatých, 4 páry a kačenu mandarinských (bílé a skořicové) a 3 páry karolínek (z toho jedna pára stříbrných-koupil jsem si tento drahý dárek k patnáctinám).
Je fakt, že kamarádi se zakrslými nejsou, vloni ty zakrslé vyháněly kachničky, ale letos je to v klidu, protože kachničky jsou v početní převaze a zakrslé si na ně prostě netroufají, ignorují je.
Jak bude kompletně hotové jezírko (10*4), tak to půjde i s odchovem. Letos jsem měl odchov jen od zakrslých a to ještě slabý, mandarinky se pářily jak vzteklé, lezly do budek a nenesly (spíš než zakrslé za to mohlo to, že jsem je blbě krmil).
Hodně se mi vrtá v hlavě, že bych z kachen a kachniček udělal společný kolektiv a případně i zkřížil karolinku a zakrslou, abych měl něco nevšedního. A začal bych tím, že vejce karolínek nechám vysedět a odvodit zakrslou kačenou, to by mohlo mít úspěch.

danielzi
napsal(a):
Já mám pár zakrslé bílé a přemýšlel jsem,že bych je něčím ještě doplnil,ale pořád váhám...
Kupte si nějaké slepičky, jakékoli, třeba 1 kohouta a 5 slepic nějakých zdrobnělek.
Nebo bažanty obecné (pokud je výběh dokonale zabezpečen).
Pokud ten pár máte ve voliéře, tak holuby, hrdličky.
Ještě jsem zapomněl zmínit, s čím je tyto kachny vysloveně nevhodné mít. S jinými kachnami (A. platyrhynchos). Takže běžci, ruánky, saské, pekingské, smaragdy, divoké.
Se všemi vycházejí pěkně až na to, že min. od února do dubna (i května) může kterýkoli větší kačer zakrslou kačku ve snášce z nadrženosti rozmašírovat.
A pozor, někdy to dělá i kačer pižmovky!
Takže pokud chcete něco z toho, tak byste odděloval-jedině.
S husami můžou být celoročně (k pokusům o páření nedojde ani náhodou), ale počítejte s občasným zabitým káčetem-husy je prohání, ale ve velkém výběhu nejlépe s úkryty to lze.
danielzi
napsal(a):
Já mám pár zakrslé bílé a přemýšlel jsem,že bych je něčím ještě doplnil,ale pořád váhám...
Takhle to je trochu věštění z křišťálové koule, záleží na mnoha faktorech … co od toho očekáváte, jak je řešena ubikace, velikost výběhu, vodní plocha atd.
Osobně mám vyzkoušeno soužití s indickými běžci (většinu času bezproblémové, ale), akorát je potřeba na jaře dobře pozorovat zda se kačerovi běžce nezalíbila zakrslá kačenka (tento okamžik nastat může, ale i nemusí), pak je potřeba je na pár měsíců oddělit, pak už to je v létě zase v pořádku (byl jsem pak velice překvapen, když se z vajíček vylíhli kříženečci, pochopitelně větší než maminka)

Adudu
napsal(a):
Takhle to je trochu věštění z křišťálové koule, záleží na mnoha faktorech … co od toho očekáváte, jak je řešena ubikace, velikost výběhu, vodní plocha atd.
Osobně mám vyzkoušeno soužití s indickými běžci (většinu času bezproblémové, ale), akorát je potřeba na jaře dobře pozorovat zda se kačerovi běžce nezalíbila zakrslá kačenka (tento okamžik nastat může, ale i nemusí), pak je potřeba je na pár měsíců oddělit, pak už to je v létě zase v pořádku (byl jsem pak velice překvapen, když se z vajíček vylíhli kříženečci, pochopitelně větší než maminka)
Kačer běžec byl u mě taková potvora, že tu zakrslačku tak znásilňoval, až začala s kačerem bydlet na dědině a domů chodili jenom na noc.
Když jsem rozhořčený dával běžce pryč, tak byla zakrslá kačka holohlavá a kačer pokulhával.
Vylíhli se mi běžci (asi 20), 3 zakrslé a 1 kříženec po otci zakrslém a matce běžkyni.
Z opačného spojení nic.