Chov kachen pizmovych

Pižmovky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2021 20:02
omnia

XXX.XXX.51.41

Dobrý večer,
prosím chovatele, kteří s tématem, popsaném níže, mají zkušenost, aby přispěli svými zkušenostmi.....

Začínáme znovu s chovem kačen pižmových. Asi před 20ti lety jsem chov již měl, takže vím, co to vše obnáší, co to potřebuje, atd.
Tehdy jsem měl jednoho kačera a tři kačeny k němu, nyní, jelikož chceme jen v malém, máme jednoho kačera a kačenu k němu (dostali jsme na jaře od známých 5 káčat "na výkrm" a z nich jsme si nechali pár kačen s tím, že kačenu jsme vyměnili s jiným známým, co chová pižmovky taky, pro nepříbuznost) a že to po letech obnovíme. Bydlíme ale již jinde, podmínky k chovu máme tudíž trochu jiné.....
Má otázka tedy zní, jelikož s tím nemám zkušenost (jeden kačer a jedna kačena), zda nebude kačena příliš "vyčerpávána" kačerem, hlavně v době páření....??? Dříve jsem tento problém neřešil (pro vyšší počet kačen), nyní-kdyby to hrozilo, bych tomu rád předešel, ale chovat "ve velkém" nechci.
Předem všem děkuji za odborné, zkušenostmi propletené, odpovědi. Chovu zdar! P.M.

14.1.2021 07:21
Pupča

XXX.XXX.200.152

Jedna kačka s kačerem být nemůže, nám předloni kačer “udlábil” jednu kačenu ze dvou, ideální minimální počet kačen jsou tři. Nemusíte je nechat sedět všechny, kačení vejce jsou úžasná na pečení.

14.1.2021 10:07
ančovička1

XXX.XXX.20.236

Chudak kacenka..loni jsem neprodala jednu kacenku k jednomu kacerovi,jak si pani prala, chovat 1/1. ..to bych ji radsi lidsky zabila sama..

14.1.2021 11:15
1978milan

XXX.XXX.231.235

Nebojte se, klidně může být 1,1. Míval jsem to tak naprosto běžně. Jen je lepší, v době kdy kachna sedí, kačera oddělit, aby k ní nemohl.
Záleží taky, jak moc je kačer temperamentní.
Prostě je potřeba v době rozmnožování si to trošku pohlídat.
Teď mám kačera 8 let starého, tak ten už je klidnější, ale když byl mladý, tak to byl divočák. Když zlobil, tak šel holt na samotku.
A to, že to nefunguje u Ančovičky, ještě neznamená, že to nemůže fungovat jinde.

14.1.2021 12:02
ančovička1

XXX.XXX.20.236

1978milan napsal(a):
Nebojte se, klidně může být 1,1. Míval jsem to tak naprosto běžně. Jen je lepší, v době kdy kachna sedí, kačera oddělit, aby k ní nemohl.
Záleží taky, jak moc je kačer temperamentní.
Prostě je potřeba v době rozmnožování si to trošku pohlídat.
Teď mám kačera 8 let starého, tak ten už je klidnější, ale když byl mladý, tak to byl divočák. Když zlobil, tak šel holt na samotku.
A to, že to nefunguje u Ančovičky, ještě neznamená, že to nemůže fungovat jinde.

Z jakeho duvodu me napadate, ze mi chov nefunguje??

14.1.2021 12:07
1978milan

XXX.XXX.231.235

Jak píšu, i 1,1 může fungovat naprosto v pohodě. Je prostě potřeba si zvířat hledět a chovat je ve vhodných podmínkách.
Chápu, že když máte plný dvůr drůbeže, uhlídat se to dá jen ztěží.
K pohodě zvířat patří i to, aby s nimi chovatel trávil co nejvíce času a v případě potřeby zasahnul.
Kačer může kachnu ušlapat, i když má k dispozici třeba 10 kachen. Prostě je to jeho oblíbená a věnuje se jí víc, než ostatním. Kohout to má zrovna tak.
A právě chovatel tomu musí zabránit!!!!

14.1.2021 14:05
chovatel 70

XXX.XXX.244.67

Mám 1,1 Pižmovky bílé. Zahrada 600 m2. V roce 2020 odchov 2 x . 13 a 12 ks kachňat beze ztrát. Celoročně venku, bez zavírání na noc a pod. Hnízdí pod boudou obr. č.2

14.1.2021 14:08
1978milan

XXX.XXX.231.235

chovatel 70 napsal(a):
Mám 1,1 Pižmovky bílé. Zahrada 600 m2. V roce 2020 odchov 2 x . 13 a 12 ks kachňat beze ztrát. Celoročně venku, bez zavírání na noc a pod. Hnízdí pod boudou obr. č.2

super a o tom to je.
Ale podle Ančovičky to prostě nejde.

14.1.2021 14:17
chovatel 70

XXX.XXX.244.67

Mně to funguje takto, jak uvádím. Pouze v zimním období když mrzne je třeba dolévat zamrzlou vodu a doplňovat pšenici s kukuřici.
2020 druhé hnízdo.

14.1.2021 15:25
bery25

XXX.XXX.30.132

mne by to bohuzial zlikvidovala liska keby som na noc nezatvaral,byvam pod lesom a je ich tu dost

14.1.2021 16:51
petraodlesa

XXX.XXX.39.165

Chápu to, že nemáte žádný kachník, že celoročně bydlí pod tou boudou???

14.1.2021 19:37
omnia

XXX.XXX.51.41

chovatel 70 napsal(a):
Mně to funguje takto, jak uvádím. Pouze v zimním období když mrzne je třeba dolévat zamrzlou vodu a doplňovat pšenici s kukuřici.
2020 druhé hnízdo.

Dobrý večer, děkuji za odpovědi. Je vidět, že je to značně individuální, fungovat to může, i nemusí....
Co funguje u někoho, u druhého nemusí a naopak. Je jasný, že člověk musí zvířatům věnovat čas, pak může třeba něco očekávat, i když ani to záruka není, ale aspoň víme, že byla snaha a že jsme udělali pro to, co jsme mohli..... I proto vznikl můj dotaz, dříve, než se oteplí a rozjaří
Chovu zdar! P.M.

14.1.2021 20:25
chovatel 70

XXX.XXX.244.67

14.1.2021 20:50
omnia

XXX.XXX.51.41

chovatel 70 napsal(a):
Chápete správně.

Já to chápal dávno, jak je to s chovem zvířat, co chov obnáší, potřebuje atd., jen jsem nikdy neměl zkušenost s chovem jednoho páru kachen a než provádět nějaké "mičurinství", raději se zeptám, kdo s tím zkušenost má. Určitě je něco jiného chovat 1.1 a něco jiného 1.3 .....

Nasehusa

14.1.2021 21:04
Nasehusa

XXX.XXX.30.253

Dobrý den, já mám také jednu kačenku a jednoho kačera jsou naprosto v pohodě. Vloni mi vyseděla 3 hnízda. Když sedí na hnízde kačer ji hlída.....prvni hnízdo 8 káčat...začala brzy snášet a vajíčka namrzla, druhé hnízdo 16, a třetí hnízdo také 16.

14.1.2021 22:50
petraodlesa

XXX.XXX.39.165

omnia napsal(a):
Dobrý večer, děkuji za odpovědi. Je vidět, že je to značně individuální, fungovat to může, i nemusí....
Co funguje u někoho, u druhého nemusí a naopak. Je jasný, že člověk musí zvířatům věnovat čas, pak může třeba něco očekávat, i když ani to záruka není, ale aspoň víme, že byla snaha a že jsme udělali pro to, co jsme mohli..... I proto vznikl můj dotaz, dříve, než se oteplí a rozjaří
Chovu zdar! P.M.

Rozjaří... kouzelná je ta čeština 😊👍

16.2.2021 23:57
reznade

XXX.XXX.216.38

Dobrý den, mám pižmovky vylíhlé loni na jaře a říkám si, že už by mohly začít snášet, aby stihly třeba i tři hnízda. Nevíte někdo jestli se dá jarní snáška pižmovek něčím podpořit? Třeba přidat do krmení extrahovaný sójový šrot nebo vaječné skořápky nebo něco jiného?
Děkuji

17.2.2021 05:32
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Nasehusa napsal(a):
Dobrý den, já mám také jednu kačenku a jednoho kačera jsou naprosto v pohodě. Vloni mi vyseděla 3 hnízda. Když sedí na hnízde kačer ji hlída.....prvni hnízdo 8 káčat...začala brzy snášet a vajíčka namrzla, druhé hnízdo 16, a třetí hnízdo také 16.

Tak to je ideální stav. Taky jsem míval 1:1, měly neomezený výběh, ale když kachna zasedla, tak jsem kačera musel oddělit, protože jak byl nadržený, tak jí nenechal v klidu sedět. Pak se dvořil každému, kdo šel kolem - s oblibou feně, ta zhnuseně odešla, když se na ní pokoušel vylézt.

Jak je vidět, může to fungovat různě, záleží na temperamentu kačera.

17.2.2021 07:43
ančovička1

XXX.XXX.4.62

reznade napsal(a):
Dobrý den, mám pižmovky vylíhlé loni na jaře a říkám si, že už by mohly začít snášet, aby stihly třeba i tři hnízda. Nevíte někdo jestli se dá jarní snáška pižmovek něčím podpořit? Třeba přidat do krmení extrahovaný sójový šrot nebo vaječné skořápky nebo něco jiného?
Děkuji

Moje pizmovky uz snasi od ledna..vubec to nevitam,protoze nechci kacata do zimy..podminky maji dobre,snasi v kurnicich,kde je teplo,ale vajicka sbiram a varim kockam a slepicim..male pizmovky potrebuji hodne tepla,slunce,koupani a pastvu,tu by za mesic jeste nemely.
.prvni kacenky mivam v dubnu..chovam 1/7 😀,pro radost, kacenky mam ochocene..loni bylo pres 60mladych..oplozenost vyborna..
.kacenky jsou hodne spolecenska zvirata,holky si rady v houfu stebetaji😀..kacer si vzdy vybere jednu sampionku,se kterou se pari,ta zacne snaset a zasedne a tak to pokracuje..
Reznade..snasku podporite krmivy s bilkovinami..moje kacenky ziji a zerou se slepicemi ,2000m pozemku, krmim psenici,napul granule pro nosnice Energys, jine jim nechutnaji😁,obcas kuchynske zbytky v kyselem kozim mlece +Nutrimix,vapenec.mlety..skorapky miluji..
Jedna kacenka s kacerem musi byt unavena od obtezovani kacera a smutna,kdyz nema kamaradky..

17.2.2021 21:25
reznade

XXX.XXX.216.38

Kachny mám 2, kačer se držel jen s jednou, než jsem je přemístila do chlívka. Kachny ikdyž měli se slepicemi k dyspozici i míchanici, tak žraly jen pšenici a teď tedy dostávají jen tu pšenici, ale od zítřka jim začnu přidávat sójový šrot a skořápky a dám jim sušené kopřivy. Zvládnou oždibovat pověšený svazek?

17.2.2021 22:24
Štefan1

XXX.XXX.208.238

reznade napsal(a):
Kachny mám 2, kačer se držel jen s jednou, než jsem je přemístila do chlívka. Kachny ikdyž měli se slepicemi k dyspozici i míchanici, tak žraly jen pšenici a teď tedy dostávají jen tu pšenici, ale od zítřka jim začnu přidávat sójový šrot a skořápky a dám jim sušené kopřivy. Zvládnou oždibovat pověšený svazek?

Určitě zvládnou, mně pooždibovali téměř metrovou skupinku pálivých paprik (cayenský pepř)včetně těch papriček za půl dne. Z nějakého zvláštního hnutí mysli jsem si myslel, že do nich nepůjdou.

Moje pižmovky bývaly v zimě jenom o pšenici a vodě a snůšku začínaly v únoru. Nanesly 16-20 vajec, pak zasedly, kachňata se líhla v dubnu, což dobře vyhovovalo.

Když byla kachna starší, začínala snášet dříve, to jsem jí vejce odebíral, manželka používala do pečení a taky na domácí nudle. To nebyl problém, měl jsem dobrou "nosnici", takže snášela bez přestávky, pokud neměla pod sebou dostatečný počet vajec. Poslední sezonu jsem jí nechal zasednout jenom jednou, po odchovu kachňat pak nanesla v kuse 120 vajec - výjimečně jeden den přestávka.

28.5.2021 04:20
rencah

XXX.XXX.183.57

Dovoluji si přidat odkaz na zajímavý článek, ke kterému se ráda vracím.

http://www.chovzvirat.cz/clanek/359-chov-kachen-pizmovych/

Přidejte reakci

Přidat smajlík