Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bumba

1.2.2021 19:58
Bumba

XXX.XXX.125.225

Dobrý deň chovatelia. Prišla som si pre radu ohľadom výbehu v ktorom mam sliepocky a králikaren.
Mám tu strašne bahno. Dala som si pred králikaren a kurin dlazobne kocky aby som tade mohla chodiť, ale aj tie už nie je vidieť od blata. Sliepky to tam nanosia, na behakoch to majú nalepené... Slamu a piliny tam nechcem hádzať aby to nekyslo. Zastresit to nemôžem, mam plot iba 1,2m. Tiez sa bojím co bude v lete aký smradek keď naprsi.
Rozmýšľala som ze na polovicu výbehu dám naviezt piesok alebo kamene, štrk, čo by ste poradili? A druhu nechám zarast trávou a budem ich tam púšťať denne na hodinku napast.
Dik za rady alebo inšpirácie

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2021 20:29

a jakže to máte velké? kolik slepic?

Bumba

1.2.2021 20:50
Bumba

XXX.XXX.125.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
a jakže to máte velké? kolik slepic?

Asi nejakých 90m2. A 10 sliepok + kohút. Viem ze je to male, tráva dlho nevydrží. Ale ide o to nemať tam bahno.

1.2.2021 21:26
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Bumba napsal(a):
Dobrý deň chovatelia. Prišla som si pre radu ohľadom výbehu v ktorom mam sliepocky a králikaren.
Mám tu strašne bahno. Dala som si pred králikaren a kurin dlazobne kocky aby som tade mohla chodiť, ale aj tie už nie je vidieť od blata. Sliepky to tam nanosia, na behakoch to majú nalepené... Slamu a piliny tam nechcem hádzať aby to nekyslo. Zastresit to nemôžem, mam plot iba 1,2m. Tiez sa bojím co bude v lete aký smradek keď naprsi.
Rozmýšľala som ze na polovicu výbehu dám naviezt piesok alebo kamene, štrk, čo by ste poradili? A druhu nechám zarast trávou a budem ich tam púšťať denne na hodinku napast.
Dik za rady alebo inšpirácie

Dobrý den, teď v zimě je to trochu těžké udržet to v cajku. Ty kočičí hlavy není špatný nápad, nebo jakákoli dlažba aspoň v nejbližším okolí kurníku a z ní to prostě hliníkovou lopatou občas odklidit (někam na kompost). Pozor akorád na náledí. Dlažbu dobře podpískovat, raději podštěrkovat. Jinak to jde samozřejmě vydrenážovat, pokud je pozemek aspoň trošku svažitý, tak při krajích nebo středem udělat drenáž v podobě příkopu zasypaného hrubším kamením, mohou být i oblázky. Když není svažitý, bude se muset strouha vyspádovat. Jiná možnost je dát tam vyšší vrstvu hrubé mulčovací kůry nebo dřevní štěpky. Ta samozřejmě saje. A narozdíl od kamene se velmi pozvolna rozkládá. Takže je nutno ji buď doplňovat nebo vyměňovat. Na to množství už je lepší si to domluvit někde na pile, kde odkorňují. Kupovat to v pytlích po zahradnictví je drahé a kůra je moc jemná. Pro bezbanité chodníky je možno položit železné rošty, kde se nejvíc chodí. Položit je na něco třeba na kameny či cihly, aby to bylo mírně trochu nad terénem. To navazuje na možnost jak udržet nějaký trávník v takovém výběhu, bez požkození hrabáním, je zaroštovat určitou plochu a vysít tam ideálně travní hřištní směs obohacenou o plazivý jetel (Trifolium repens). Nejen, že plazivý jetel zpevní povrch trávníku. ale slepice ho milují.

Bumba

2.2.2021 19:02
Bumba

XXX.XXX.125.225

Juraj_Kafka napsal(a):
Dobrý den, teď v zimě je to trochu těžké udržet to v cajku. Ty kočičí hlavy není špatný nápad, nebo jakákoli dlažba aspoň v nejbližším okolí kurníku a z ní to prostě hliníkovou lopatou občas odklidit (někam na kompost). Pozor akorád na náledí. Dlažbu dobře podpískovat, raději podštěrkovat. Jinak to jde samozřejmě vydrenážovat, pokud je pozemek aspoň trošku svažitý, tak při krajích nebo středem udělat drenáž v podobě příkopu zasypaného hrubším kamením, mohou být i oblázky. Když není svažitý, bude se muset strouha vyspádovat. Jiná možnost je dát tam vyšší vrstvu hrubé mulčovací kůry nebo dřevní štěpky. Ta samozřejmě saje. A narozdíl od kamene se velmi pozvolna rozkládá. Takže je nutno ji buď doplňovat nebo vyměňovat. Na to množství už je lepší si to domluvit někde na pile, kde odkorňují. Kupovat to v pytlích po zahradnictví je drahé a kůra je moc jemná. Pro bezbanité chodníky je možno položit železné rošty, kde se nejvíc chodí. Položit je na něco třeba na kameny či cihly, aby to bylo mírně trochu nad terénem. To navazuje na možnost jak udržet nějaký trávník v takovém výběhu, bez požkození hrabáním, je zaroštovat určitou plochu a vysít tam ideálně travní hřištní směs obohacenou o plazivý jetel (Trifolium repens). Nejen, že plazivý jetel zpevní povrch trávníku. ale slepice ho milují.

Ďakujem za viacero typov. Už sme diskutovali o všetkých... Nejde ani tak o cenu ako aby to bolo praktické. Piesku by sme navozili namariu... Kameňov sa už nezbavime... A neviem si predstaviť ako vy som to cistila veru, tu stiepku tiež, bojím sa ze to bude smrdiet. Ale inšpiroval ste ma s tými rostami... Nasla som na nete https://www.aquagarden.sk/obchod/action/productdetail/oc/1104641/product/zatravnovacia-rohoz-pochodzna-premium-2x30.xhtml
Myslíte že by to sliepky neznicili? Mali by aj trávnik a bolo By aj po probléme s blatom.

2.2.2021 19:31
reznade

XXX.XXX.216.38

Bumba napsal(a):
Ďakujem za viacero typov. Už sme diskutovali o všetkých... Nejde ani tak o cenu ako aby to bolo praktické. Piesku by sme navozili namariu... Kameňov sa už nezbavime... A neviem si predstaviť ako vy som to cistila veru, tu stiepku tiež, bojím sa ze to bude smrdiet. Ale inšpiroval ste ma s tými rostami... Nasla som na nete https://www.aquagarden.sk/obchod/action/productdetail/oc/1104641/product/zatravnovacia-rohoz-pochodzna-premium-2x30.xhtml
Myslíte že by to sliepky neznicili? Mali by aj trávnik a bolo By aj po probléme s blatom.

Já bych oddělila cca 20 m2 jako výběh u kurníku na zimu a moc deštivé období, který bych něčím vysypala a zbytek by krásně zarostl a sloužil jako výběh v dobrém počasí.

3.2.2021 08:30
paskov244

XXX.XXX.200.184

Výše uvedené rady jsou dobré já bych vám dal snad ještě jednu . Slepice by se měly při deštivém počasí někde skovat (přístřešek ) protože při deštivém a chladném počasí při promočení prochladnou a ani zablácené nohy nejsou zrovna pro slepice to nejzdravější . Je to ten nejlepší způsob jak si u slepic vytvořit prostředí pro nějakou chorobu . Tedy část výběhu oplotit ( jak velká část to bude zaleží jen na vás) a tu pak z poloviny zastřešit . Já jsem to vyřešil tak že jsem nadstavil plotové sloupky a na ně protáhl střechu z kurníku je tak vysoká abych se neuhodil do hlavy . Taky by tam měly mít hrabaniště , Když dlouho prší tak jim tam dávám suchý rohlík který zavěsím na provázek to aby se nenudily .V zimních měsících to aplikuji i v kurníku když přisvicuji to jim přidávám i hlavku zelí nebo řepu .

Bumba

3.2.2021 08:45
Bumba

XXX.XXX.125.225

Mam to asi takto. Pokračuje to dozadu kde nič nie je.
Maju tam aj prístrešok kde neprší z detského pieskovisko s pieskom a popolom... Tam se dávajú keď prší. Ale aj tak prechádzajú hore dole a to blato všade roznesu

3.2.2021 09:12
paskov244

XXX.XXX.200.184

Mate hezkou králikárnu ale ten kurníček se mi zdá malý pro deset slepic . Nechte jej pro kuřata a postavte si větší i z přístřeškem .Z mého hlediska bych ho umístil naproti králikárně tak aby mezi nimi byla chodbička nejmíň 150 cm . Ještě jedna věc králici ani drůbež nemají rádi průvan tak ta chodbička by měla být z jedné strany uzavřená .

Bumba

3.2.2021 12:52
Bumba

XXX.XXX.125.225

paskov244 napsal(a):
Mate hezkou králikárnu ale ten kurníček se mi zdá malý pro deset slepic . Nechte jej pro kuřata a postavte si větší i z přístřeškem .Z mého hlediska bych ho umístil naproti králikárně tak aby mezi nimi byla chodbička nejmíň 150 cm . Ještě jedna věc králici ani drůbež nemají rádi průvan tak ta chodbička by měla být z jedné strany uzavřená .

Tiež si myslím, urobíme ešte jeden väčší. Viete... to je ako úchylka, donesiete 4 slepice a zrazu ich mate 10 :D. Ale už sa ich tam fakt viac nevojde.

3.2.2021 15:18
petraodlesa

XXX.XXX.38.236

Ještě mě napadají euro palety...

3.2.2021 16:35
paskov244

XXX.XXX.200.184

Dobrý nápad a nemusí být euro ty se hůře demontují .

Bumba

4.2.2021 10:35
Bumba

XXX.XXX.125.225

Palety na celú plochu myslíte? Tam by sa mi skovavali potkani. A keby iba chodník... Zasa to zaseru sliepky a som tam kde som.
Nevie niekto akú hrubu vrstvu kamienkov použiť aby to slepice nevyhrabali?

4.2.2021 11:37
paskov244

XXX.XXX.200.184

Pokud budou slepice chodit jen po kamení tak počítejte z tím že během několika málo měsíců budou mít otlaky . Já myslil že s těch palet postavíte kurník a přístřešek . Mám tak postavené dva kurníky
asi d. š. 2,20 v 2,0 m okno na západ, dveře a vchod pro slepice na východ stěny nemám nijak zateplené jen jednoduše obité lepenkou .
Takže mne kurník stál jen za cenu lepenky a několika vrutů a hřebíku .
Jestli se rozhodnete postavit kurník dejte střechu 10cm nad strop to kvůli přehřívání v letnich mšsících .

4.2.2021 16:00
bery25

XXX.XXX.35.76

ked nechcete mat blato,musite to proste zastresit,nemata zač

5.2.2021 15:16
milanhorinka

XXX.XXX.37.121

dobrý deň.všetci sme nejak začínali s chovom .Ked som si prečítal vaše vyjadrenia tak stále máte strach pred smradom,potkanmi,blate,špine a slepičíncami.Zaleží iba na Vás v akom prostredí budete chovať sliepky. Budete musieť častejšie čistiť,nakoĺko toho priestoru veľa nemáte.Časom na všetko prídeťe sama. Prajem Vám aby ste vydržali a nevzdávali sa M.H.

5.2.2021 16:37
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

bery25 napsal(a):

taky možnost samozřejmě :-)

5.2.2021 18:12
bery25

XXX.XXX.35.76

milanhorinka napsal(a):
dobrý deň.všetci sme nejak začínali s chovom .Ked som si prečítal vaše vyjadrenia tak stále máte strach pred smradom,potkanmi,blate,špine a slepičíncami.Zaleží iba na Vás v akom prostredí budete chovať sliepky. Budete musieť častejšie čistiť,nakoĺko toho priestoru veľa nemáte.Časom na všetko prídeťe sama. Prajem Vám aby ste vydržali a nevzdávali sa M.H.

kto sa boji,nech nejde do lesa zo smradom,spinou a blatom sa da v pohode poradit,nehovorim ze nemam blato nikde,to sa ani neda,ale mam dost velky pozemok,tak pri kurinoch len zastresujem a zastresujem,za chvilu som u suseda no nejvecsi problem som mal s potkanmi,skoro hned ked som zacal s chovom sliepok,samozrejme ze som dava otravu,ale vzdy sa nejaky ukazal,no odkedy mam maltezaka,potkany sa normalne vytratili a cca dva roky mam klud, ten havko dokazal cely den pobehovat pri kurinoch a vopchat sa skoro do kazdej diery,teraz skor sem tam chytim malu mysku

5.2.2021 21:18
honzapm

XXX.XXX.134.34

Vono takhle. Svatá Kloaka stojí při mně, když toto píšu už po stošedesáté.
Prosím vás snažně - je nějaký extra důvod, proč lidé mají vrátka na jedné straně,
a kurník na úplně druhé straně?
Co to?
Vy si taky doma dáváte lednici dva kilometry od kuchyňské linky?
Vážně?

Jako dobře - já jsem během chvilek na gauči četl o tom, že pohyb je údajně zdravý.
Ale... že by balet na bahenním jezeře byl nějaký nový evropský sport?

Je to krásné. Krásně vtipné. Nepraktické.
Jak tam máte ta vrátka a od nich ty kameny nebo co to je až ke kurníku...

No, takže si udělejte pořádné prostorné zázemí, na něj nechte přímo navazovat
třeba skleník a uvidíte, že když přijdou restrikce kvůli Ptačí chřipce nebo silné deště
(jedno z toho přijde zaručeně), tak slepice mohou být ve velkém prostorném,
ideálně zděném, kurníku a z něj rovnou chodit do skleníku - a s přítelem bahnem
se vůbec nesetkají.

Střešení je super, ale asi nad možnosti.
Také je super písek. Hodně písku. Bagr. Odbagruje horní vrstvu a nasype
vrstvu písku. Ale to je taky větší zásah.
Určitě zkuste nasázet odolné keře, už větší exempláře, kolem nich bude sucho.

5.2.2021 21:44
ančovička1

XXX.XXX.220.111

bery25 napsal(a):

Presne tak..mista dost..ja mam dva drevene kurniky ve volierach, voliery 5x5 metru, strecha polykarbonat, ze tri stran zateplene,kombinace dreva a polykarbonatovych desek..kolem volier nasazene vysoke kere proti slunci,vetru..ve voliere novy kurnik asi 2x2m, stavba k zemi,jako domecek s dvermi, okna polykarbonat..slepice se muzou volne pohybovat uvnitr kurniku
.. kdyz mrzne, z kurniku nepoustim,maji tam teplo,mista dost..kdyz prsi, jsou ve voliere, ven,do vybehu(zahrady😁), nepoustim,jsou stale v suchu..😀

5.2.2021 21:55
honzapm

XXX.XXX.134.34

Účinné řešení pro vlhkou část roku.
(R. Kupkovič, FCB)

5.2.2021 22:00
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Taky reseni..zkusim to doma navrhnout😂😂

6.2.2021 00:16
honzapm

XXX.XXX.134.34

Jinak teda ještě vsuvka.
Normálně by to bylo od věci, ale v případě zadavatelky třeba ne.
Zahradnické firmy, ty větší, nabízejí pokládku travního koberce.
Vy máte novostavbu, děsně utuženou neživou zeminu od pohledu.
Navíc jílovitou. Nějakou spodinu, ve smyslu převrácení při stavbě,
kdy kvalitní a úrodná (a propustná) svrchní vrstva někam zmizela,
případně ji nepřemýšlející lidé použili na nesmyslná místa.
No a ta mrtvina je navrchu. A ta bude už navždy při tomto způsobu
"použití" dělat problémy, bude mazlavá a hnusná.
Chce to kvalitní drobtovitou zeminu, propustnou, živou, zúrodňovanou.

Což nemáte.

Tak se to dá zakrýt travním kobercem, role nejsou zase tak drahé.
Třeba to i chvíli vydrží zelené, a i kdyby ne, tak by to mohla být normální
vrstva, která oddělí nohy vaše i slepičí od toho mazlavého fuj.
Propočítejte, že byste to třeba dali 1x ročně, kolik by to stálo
a kolik starostí by to vyřešilo. Prorůstající tráva by začala zkulturňovat
tu vrstvu pod ní, ale je to běh na několik let.
Musí se vrátit žížaly a další organismy, které v půdě dělají cesty a otvory,
kudy se voda vsakuje a kudy do půdy může vzduch.
Pak půda může fungovat a nasakovat.
Zeptejte se zahradníků na ošetření - zda to slepice mohou ihned pást
nebo to na chvíli přehradíte. Taky to nemusíte dělat po celém.
Část dejte dlažbu nebo písek nebo kůru nebo střechu nebo cokoliv.

6.2.2021 09:08
paskov244

XXX.XXX.200.184

Slepice je velký ničitel travního porostu .Myslím že koupené koberce by nevydržely ani jeden týden .

6.2.2021 09:36
honzapm

XXX.XXX.134.34

paskov244 napsal(a):
Slepice je velký ničitel travního porostu .Myslím že koupené koberce by nevydržely ani jeden týden .

To nevadí, že jste to nepochopil. Kolik je vám vlastně let?

6.2.2021 19:22
paskov244

XXX.XXX.200.184

Myslím že jsem to pochopil . Nebudu se s váma ale na toto téma přít asi máme každý jiné zkušenosti . Jinak když jste tak zvědavý mezi domácími zvířaty se pohybuji od narození , holuby chovám 55roků a slepice 50 roků . Taky jsem choval králíky ,krůty , kachny , psy, okrasné ptactvo . Ještě chovám kočky a koi kapry .Myslím že pro vaši zvědavost by to mohlo stačit .

7.2.2021 14:44

Tu Vám pomôže iba viac kusov drenážnej rúry z pvc, ukrytá do zeme pod výbehom. Piesok by bolo treba každý rok doplňovať, štrk zas raz-dva zaplní a človek potom to nevie ani vynášať pri upratovaní do kompostu a záhrady, a palety zase treba skladovať, a zízať na tú "estetiku". Jeden malý chodník k chlievom by tiež pomohol. A nakoniec netreba sa báť ani od lopaty, a jednoducho vynášať bahnotrus.

8.2.2021 10:21
honzapm

XXX.XXX.134.34

paskov244 napsal(a):
Myslím že jsem to pochopil . Nebudu se s váma ale na toto téma přít asi máme každý jiné zkušenosti . Jinak když jste tak zvědavý mezi domácími zvířaty se pohybuji od narození , holuby chovám 55roků a slepice 50 roků . Taky jsem choval králíky ,krůty , kachny , psy, okrasné ptactvo . Ještě chovám kočky a koi kapry .Myslím že pro vaši zvědavost by to mohlo stačit .

Ne, opravdu jste to nepochopil.
U člověka, který nerozlišuje Agrofert a Agrofortel mě to popravdě vůbec nepřekvapuje.

Smyslem nebylo získat krásný bezchybný zelený trávník, ale MULČ.

Prostě jste to nepochopil, což nevadí. Ale nechápu, proč pak zcestně reagujete.

Šlo o to zakrýt udusanou nepropustnou vrstvu - což mohla udělat pískem,
kůrou, štěpkou nebo i dražší variantou - vrstvou travního koberce.
Bylo jí navrženo min. 10 možností. Stačí nevypichovat detaily z obsáhlé rady,
netočit se na nich.
Pak můžeme všichni mít chuť do společného úsilí, byť se v něčem lišíme.

9.2.2021 11:26
milanhorinka

XXX.XXX.37.121

dobrý deň.Domnievám sa,že by ste sa mohol pri tom svojom IQ aj pánovi za tie roky ospravedlniť.Ak niekto urobí malú chybu snáď ho za to neukameňujeme.A j tak mal ten pán s tou trávou pravdu,že sliepky trávu hodne poničia.S pozdravom M.H.

9.2.2021 14:08
paskov244

XXX.XXX.200.184

milanhorinka napsal(a):
dobrý deň.Domnievám sa,že by ste sa mohol pri tom svojom IQ aj pánovi za tie roky ospravedlniť.Ak niekto urobí malú chybu snáď ho za to neukameňujeme.A j tak mal ten pán s tou trávou pravdu,že sliepky trávu hodne poničia.S pozdravom M.H.

Děkuji

10.2.2021 11:28
honzapm

XXX.XXX.134.34

Také se dá s utužením pochozí vrstvy výběhu bojovat jejím přerýpáním.
Tak uvidíme, až se nám tazatelka zpětně ozve, kterou variantu si vybrala.
Zpětná vazba má smysl.

10.2.2021 17:56
bery25

XXX.XXX.35.76

honzapm napsal(a):
Také se dá s utužením pochozí vrstvy výběhu bojovat jejím přerýpáním.
Tak uvidíme, až se nám tazatelka zpětně ozve, kterou variantu si vybrala.
Zpětná vazba má smysl.

pan honzapm ide vam to perfektne,mne sa zatial nechce

10.2.2021 18:37
honzapm

XXX.XXX.134.34

bery25 napsal(a):
pan honzapm ide vam to perfektne,mne sa zatial nechce

Ďakujem. Akuráť neviem, prečo ma súseda fotila cez plot, potvora.
(konec hlášení ve slovenckém jazyce)

11.2.2021 11:00
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

mám ve výběhu u slepic taky bahno (momentálně zmrzlé a pod sněhem ,ale jak to rozmrzne zase se oběví). Někde jsem viděl ,že ve výběhu u slepic měli dřevěnou štěpku. máte to někdo vyzkoušené? Děkuji Převrátil

11.2.2021 12:06
jo012810

XXX.XXX.101.35

JPrevr07 napsal(a):
mám ve výběhu u slepic taky bahno (momentálně zmrzlé a pod sněhem ,ale jak to rozmrzne zase se oběví). Někde jsem viděl ,že ve výběhu u slepic měli dřevěnou štěpku. máte to někdo vyzkoušené? Děkuji Převrátil

Ano, je to dobré řešení, ale ta štěpka nesmí být chemicky ošetřená. Beru přimo z pily.

11.2.2021 13:28
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Děkuji za odpověď. Štěpkovač má můj děda tak si ho od něj půjčím a naštěpkuji větve z našich stromů. Převrátil

11.2.2021 17:28
honzapm

XXX.XXX.134.34

Pokud máte možnost (chcete), je vhodné na podklad položit netk. textilii,
aby se podklad (hluboké bahno) rychle nesmísilo se štěpkou (zašlapáním).
Pak to vydrží funkční mnohonásobě déle. Jinak je to tak na půl roku.
Je dobré bahno stáhnout.
Ale zase pokud máte zdroj větví, není problém po půl roce znovu.
Jen počítejte s pomalým navyšováním úrovně terénu.
Štěpka může obsahovat třísky, pak je vhodné průběžně sledovat
stafylokokózní boule.

11.2.2021 17:51
Erik Rosario

XXX.XXX.34.181

drt konarov chceme dat aj my, kedze toho blata je tento rok od jesene velmi vela, aktualne na dnes rano pomrzlo takze blato nie je :)

nasa drticka vsak iba drvi a nie seka a zrovna mame konare zo stromu ktoreho konare a koru nedokaze posekat iba ich polame ale ostavaju v celku, hrozne drevo. tak si chceme pozicat taku co seka nie drvi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík