Zdravím chovatele,
mám dlouholeté zkušenosti s chovem slepic, ale choval jsem pouze hybridy. Nyní bych rád začal s chovem čistokrevného plemene s převážně masnou užitkovostí, případně kombinovanou užitkovostí. Klíčové pro mě bude vybrat takové plemeno, jehož slepice jsou výborné kvočny, které mají zachovalý pud kvokavosti, rády sedí na vejcích a dobře se starají o kuřata. Prostě takové plemeno, u kterého bude co možná nejvyšší garance bezproblémového odchovu kuřat kvočnou. Které plemeno byste mi doporučili? Koukal jsem přímo na plemeno Sussex, pro které jsem momentálně nakloněn. Máte někdo s tímto plemenem zkušenosti v této oblasti?
Děkuji za případné rady a zkušenosti.
Simír24
napsal(a):
Zdravím chovatele,
mám dlouholeté zkušenosti s chovem slepic, ale choval jsem pouze hybridy. Nyní bych rád začal s chovem čistokrevného plemene s převážně masnou užitkovostí, případně kombinovanou užitkovostí. Klíčové pro mě bude vybrat takové plemeno, jehož slepice jsou výborné kvočny, které mají zachovalý pud kvokavosti, rády sedí na vejcích a dobře se starají o kuřata. Prostě takové plemeno, u kterého bude co možná nejvyšší garance bezproblémového odchovu kuřat kvočnou. Které plemeno byste mi doporučili? Koukal jsem přímo na plemeno Sussex, pro které jsem momentálně nakloněn. Máte někdo s tímto plemenem zkušenosti v této oblasti?
Děkuji za případné rady a zkušenosti.
Sasexky se jako kvočny objeví, ale většina chovatelů je vyřazuje z chovu, zkuste sledovat inzeráty, třeba zrovna bude někdo nějakou prodávat. Já jsem tak sehnala vyzkoušenou dvouletou kvočnu žlutou černě kolumbijskou (ještě mi ale nekvokala, teprve pár dní zpět začala snášet, tak měním za podkládky, snad ji to rozkvoká) a přivezla jsem si s ní i roční bílou černě kolumbijskou. Jinak nejčastěj se prodávají násadová vajíčka, odrostené kuřice jen těžko seženete, ale třeba budete mít větší štěstí než já. Taky si ale můžete pořídit jednu slepičku hedvábničky, kočinky nebo jinou prý zaručeně kvokající slepici a pod ni si koupit násadová vejce jakéhokoli plemene. Myslím že není problém mít jako kvočnu slepici úplně jiného plemene a chovat úplně jiné podle libosti.
Pokud chcete masovou užitkovodt, tak Orpingtonky. Kohout 5 a více kg není vyjímkou, musíte je zavřít na menší prostor a nacpat kukuřicí. Zabíjíme kolem 5 měsíce a maso je výborné. Slepičky snáší prvním rokem výborně, druhým rokem jde snáška výrazně dolů, takže je čeká postupně mrazák či papiňák. Na vajíčka chovám hybridní, lehké nosnice.