Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2021 10:44

Dobrý den,

tak nám včera Formelák vyseděl nádherný housátka. Ukázal nám je až dneska, z 12 vajec dvě rozšlápnul (jedno asi po týdnu a jedno těsně před vylíhnutím), jinak to vypadá, že se všechny vylíhnuli. Ještě jsme je úplně přesně nespočítali.

Vejce byly mix od všech ostatních hus, takže budou bílý i šedivý housata. Všechny husy i houseři (8+5), co máme, jsou do jednoho roku staré, ale oplozenost úplně super.

Každopádně vám všem moc děkuji za rady, které jste mi poskytovali. Jsou to naše úplně první housata.

Jsme na husu hrozně pyšní, protože to zvládla bez housera (toho jí vzala liška) a sama to taky dělala poprvé. Sama pochází z líhňe, tak jsme nevěděli, jestli bude vědět co a jak, ale vypadá že to zvládá na jedničku s hvězdičkou.

Zatím nám tu za posledni dva dny napadlo půl metru sněhu, takže mimina zatím budou jen v husníku.

A to nám ještě včera zasedl Messi 😊 Úplná pohádka.

15.4.2021 11:53
1978milan

XXX.XXX.38.231

Ivuš, jsou nádherný. Moc gratuluju.
Kolikátý den se vám vylíhly?

15.4.2021 12:04

32 nebo 33, možná v noci. Už jsem byla nervózní, 31.den jednoho rozšlápnul a vytekl žloutek. Když jsem chtěla očistit ty ostatní vejce, tak jsem je poprvé slyšela zapípat, ale ještě nebyli naklubaní. Od té doby pak už nevycházel a my jsme nechtěli rušit, aby jich nerozbil víc. Až včera jsme je zahlédli jak se tam nad nima otáčela a to už byli takhle krásně oschlý a chlupatý.

15.4.2021 12:13

Krásné ! Pánbůh požehnej!

15.4.2021 14:37
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Ivus,gratuluji, housata jsou krásná..ale..slyšíte,jak housata piskaji?..tento zvuk housata vydávají,kdyz jim je zima..nemate jiny,teplejsi prostory, kde by jste je mohla mit?..zdeny chlivek,kulnu..
Jde o to,aby se housata nazrala a napila,aby take nenastydla..

16.4.2021 07:56
1978milan

XXX.XXX.20.148

Tak u nás pod husou všechno zkažený.
Dnes jsem se vyzbrojil a za silného odporu husy jsem vejce prohlidl. Ve všech splouchalo.
Dostala 16 vajec, za týden jsem prosvitil a 4 byly čisté, v ostatních byl pavoucek.
Za další týden už měla jen 10 vajec, takže něco rozslapala, protože vejce byly celý špinavý. A dneska jich měla pod husam u jen 7,takze ještě něco rozšlapala.
Zárodky teda musely odumrit po těch cca 7 dnech.
Tak nějak jsem s tím počítal, já husam moc nevěřím. Ale doufal jsem, že aspoň třeba 5 se vylíhne.
No ještě že máme ty líhně, že?
No ale co teď s husou?

16.4.2021 08:13
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Jezisi,to je.mi lito😢..a to jsem si myslela,ze Vam reknu o par housátek😞..no jo,pokaždé se nevydari,zvlášť v tomto nešťastném počasí..husa myslím,za to nemůže, ony možná citi, ze vajicka nejsou živá, možná.a lihen je kolikrat nejlepší řešení..
Mně se zacinaji ozývat ve vajickach pižmovčata😀,tak jsem zvědavá..od prvni kacenky,tygra😁.loni se prvni lihly 13.dubna,letos se trochu opozdily😀🐣🐣

16.4.2021 08:28
1978milan

XXX.XXX.20.148

ančovička1 napsal(a):
Jezisi,to je.mi lito😢..a to jsem si myslela,ze Vam reknu o par housátek😞..no jo,pokaždé se nevydari,zvlášť v tomto nešťastném počasí..husa myslím,za to nemůže, ony možná citi, ze vajicka nejsou živá, možná.a lihen je kolikrat nejlepší řešení..
Mně se zacinaji ozývat ve vajickach pižmovčata😀,tak jsem zvědavá..od prvni kacenky,tygra😁.loni se prvni lihly 13.dubna,letos se trochu opozdily😀🐣🐣

No snad nějaký housata ještě budou, mám asi 50 vajec v líhni u kamaráda. Ten lihne ve velkém a je na husy profík. Potřebuju aspoň 30 housat.
Ale husy pořád ještě nesou, kdyby jste chtěla, pošlu vám pár vajec.

16.4.2021 08:44
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Jeje, to jsou dobre zprávy😀..vajicka bych urcite brala,ale mam vetsi lihen a za 2,3 dny se budou lihnout kuřata a další lihnout asi nebudu..spis bych koupila 5 housatek nebo podzeji,pokud odchovavate, dvě husicky...prizpusobim se,podle Vás..😀

16.4.2021 09:13
honzapm

XXX.XXX.134.34

Milane, vy jste neměl husu hermeticky uzavřenou, že?
Pouze otevřený přístřešek.
Týden seděla bez problémů, žádné vejce rozbité.
Pak "najednou" rozšlapala půlku hnízda, nic se nevylíhlo
a husa je i na člověka abnormálně útočná...
Že husa nakřápne jedno-dvě vejce, dobře, ale ne půlku hnízda.

Člověk si to spojí, že.

16.4.2021 10:05
1978milan

XXX.XXX.20.148

honzapm napsal(a):
Milane, vy jste neměl husu hermeticky uzavřenou, že?
Pouze otevřený přístřešek.
Týden seděla bez problémů, žádné vejce rozbité.
Pak "najednou" rozšlapala půlku hnízda, nic se nevylíhlo
a husa je i na člověka abnormálně útočná...
Že husa nakřápne jedno-dvě vejce, dobře, ale ne půlku hnízda.

Člověk si to spojí, že.

No seděla v boudě, co mají ve volieře.
Myslíte, že ostatní husy nebo něco jiného zničilo vejce?
Nikdy jsem si nevšiml, že by k ní do hnízda lezla jiná husa. Přes den tam byla sama, na noc byly ostatní husy ve volieře.
A taky jsem ji nikdy neviděl, že by z hnízda slezla a šla se třeba vykoupat, nebo nažrat. Ale asi žrát musela, to by asi hlady nedala těch 30 dní.

16.4.2021 10:09
1978milan

XXX.XXX.20.148

ančovička1 napsal(a):
Jeje, to jsou dobre zprávy😀..vajicka bych urcite brala,ale mam vetsi lihen a za 2,3 dny se budou lihnout kuřata a další lihnout asi nebudu..spis bych koupila 5 housatek nebo podzeji,pokud odchovavate, dvě husicky...prizpusobim se,podle Vás..😀

Husičky na podzim vám klidně nechám, uvidíme, co bude z té líhně.
Ale vejce bych vám taky poslal, třeba těch 15 ks. Nic bych za ně nechtěl. Stejně bych je už vyfukoval.
Myslím že po neděli by těch 15 kousků mohlo být. Holky měly cca týden pauzu, ale už zase nesou.

16.4.2021 10:39

1978milan napsal(a):
Tak u nás pod husou všechno zkažený.
Dnes jsem se vyzbrojil a za silného odporu husy jsem vejce prohlidl. Ve všech splouchalo.
Dostala 16 vajec, za týden jsem prosvitil a 4 byly čisté, v ostatních byl pavoucek.
Za další týden už měla jen 10 vajec, takže něco rozslapala, protože vejce byly celý špinavý. A dneska jich měla pod husam u jen 7,takze ještě něco rozšlapala.
Zárodky teda musely odumrit po těch cca 7 dnech.
Tak nějak jsem s tím počítal, já husam moc nevěřím. Ale doufal jsem, že aspoň třeba 5 se vylíhne.
No ještě že máme ty líhně, že?
No ale co teď s husou?

Chudák husa 😔, to je mi líto. Budete jí pak dávat housátka z líhňe? Třeba si nevšimne, že to jsou jiný.
Ty naše dneska už trošku zkoušeli pít a zobat. Jsou hrozně čilý, pořád tam poskakujou a za všechno tahají zobáčkama, za slámu, za peří, kterým bylo vystlaný hnízdo i za peří na mámě huse.

16.4.2021 11:01
1978milan

XXX.XXX.20.148

Nojo, jenže housata z líhně budou až za 3 týdny. To mi přijde dlouho, aby ještě seděla na hnízdě.

16.4.2021 13:02
Meelek

XXX.XXX.14.99

Kdo chce moc, nemá nic. 16ks pod husou je extrém. Prostě ji narvat pod tu plochu pupku nadoraz vejce. To aby se pak ta husa naučila levitovat nad hnízdem, když se jde vyprázdnit, namočit a nažrat. A ještě pod Pomořanskou, pokud se nepletu. Taky jsem si už vyzkoušel.!

16.4.2021 13:36

1978milan napsal(a):
Nojo, jenže housata z líhně budou až za 3 týdny. To mi přijde dlouho, aby ještě seděla na hnízdě.

A ona ještě pořád sedí? Na podkladkách? Nebo jste jí tam nechal ty vejce? A nebo sedí na prázdném hnízdě? My jsme tu doma taky hloubali, co uděláme, kdyžby se jí nic nevylíhlo a nakonec jsem si říkala, že jestli ty housatka fakt chce, tak by si počkala na ty z líhňe. A když si to zatím rozmyslí, tak taky dobře pro ní. Podle mě by to mohla vydržet, když někdy husy sedí dvakrát do roka... Někdo tu psal, že slepice mu takhle seděla přes 30 dní, když přišla o první vajíčka. Třeba někdo poradí, kdo to zažil 😔 Chudák husa, takhle se měsíc snaží...

16.4.2021 15:36
1978milan

XXX.XXX.231.235

Meelek napsal(a):
Kdo chce moc, nemá nic. 16ks pod husou je extrém. Prostě ji narvat pod tu plochu pupku nadoraz vejce. To aby se pak ta husa naučila levitovat nad hnízdem, když se jde vyprázdnit, namočit a nažrat. A ještě pod Pomořanskou, pokud se nepletu. Taky jsem si už vyzkoušel.!

To jsem ale nenažranej, co?
Ale ne, máte pravdu že 16 vajec je hodně.
Ale první týden v pohodě, po posvícení jsem 4 vyřadil a zůstalo ji 12. A 12 vajec mi už zase tak moc nepřijde. A potom to začalo. Pak rozslapla 2,pak zase 2 a pak teda asi ještě jedno.
No každopádně zlatá líheň. Pod husou už asi lihnout nebudu.

16.4.2021 15:40
1978milan

XXX.XXX.231.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A ona ještě pořád sedí? Na podkladkách? Nebo jste jí tam nechal ty vejce? A nebo sedí na prázdném hnízdě? My jsme tu doma taky hloubali, co uděláme, kdyžby se jí nic nevylíhlo a nakonec jsem si říkala, že jestli ty housatka fakt chce, tak by si počkala na ty z líhňe. A když si to zatím rozmyslí, tak taky dobře pro ní. Podle mě by to mohla vydržet, když někdy husy sedí dvakrát do roka... Někdo tu psal, že slepice mu takhle seděla přes 30 dní, když přišla o první vajíčka. Třeba někdo poradí, kdo to zažil 😔 Chudák husa, takhle se měsíc snaží...

No nechal jsem ji tam ještě 3 vejce, ale budu to muset taky vyhodit, nebo to vybuchne. Ty co jsem vyhodil přímo explodovaly. A to aroma.
No asi ji nechám, ať si dělá co umí.

16.4.2021 16:34
Matsik

XXX.XXX.45.231

Já dneska objevila pod husou jedno housátko tak doufám, že nezůstane samo.

16.4.2021 18:41

Gratuluji. A kolik dní vám sedí? Máte to přesně 30? Nebo je to normální, že to trvá déle?

16.4.2021 20:08
Matsik

XXX.XXX.45.231

No počítala jsem to a je to dnes 30 dní a další se klube tak uvidíme.

18.4.2021 17:44
sharingan

XXX.XXX.162.30

U mě češky, líhnuto v noci na dnešek - 31. den od zasednutí. Neprosvěcoval jsem, měl jsem v housera důvěru (byť první snůška páru z 2020). Z 11 vajec 10 housat bylo, bohužel dnes ráno hned 4 kaput, v noci vylezla z hnízda a vytuhla u zavřených dvířek husníku. Zbylá šestice se drží v hnízdě s husou, vypadají čiperně a snad dál bude vše OK. Do 11. vejce se podívám jak vypadne rodinka z hnízda, jestli bylo taky oplozené.

19.4.2021 07:53

Gratuluji, jsou krásné. 👍

Nám vypadly z husníku 4 včera večer. Naštěstí jsme je uslyšeli křičet a nacházeli zpátky snad včas. Dva byli úplně venku na sněhu 🥶 a dva jenom v chodbičce. Alespoň se tak ale seznámili se zbytkem hejna. Naši houseři jsou z nich úplně vedle. Pořád na ně koukají a když byli vypadnutí na sníh, tak se jim pokoušeli pomoct zpátky. No byl tam schod, tak to nezvládli, ale snažili se.

7.5.2021 08:32

ančovička1 napsal(a):
Ivus,gratuluji, housata jsou krásná..ale..slyšíte,jak housata piskaji?..tento zvuk housata vydávají,kdyz jim je zima..nemate jiny,teplejsi prostory, kde by jste je mohla mit?..zdeny chlivek,kulnu..
Jde o to,aby se housata nazrala a napila,aby take nenastydla..

Dobrý den,

odpovídám až teď na to upozornění ohledně teploty.

Prvním housatům je teď něco přes 3 týdny a mají se čile k světu. Chodí už s hejnem ven na louku. Máma husa vypadá rozumně, když prší tak je po chvíli zavede domů a zahřeje. Už se normálně pasou, dokonce s velkejma žerou celý zrní, I když ještě mají v krmitku svojí VKCH1.

Co se týče teploty - tak vylíhli se a první 3 dny byli v dřevěné roubené boudě a od té doby do teď jsou v kamenném chlivku s otevřeným oknem. Prostě teplejší prostor tu je už jen u nás v kuchyni. Žijeme na horach, prvních deset dní jejich života tady teplota nepřelezla 5°C, zezačatku tu ještě ležel sníh.
Husa se o ně celou dobu suprově stará, když to porovnám s loňským rokem, kdy jsme odchovávali sami koupená housata z líhní, tak loni housata byla mnohem choulostivější. V knize o chovu hus jsem četla, že i při odchovu pod husou by teplota okolí měla být asi 26°C, ale ve skutečnosti to prostě husa zvládla i takhle 👍. Tak jsem si říkala, že se o to s vámi podělím, kdyby někdo řešil jak a kde husu s housatky ustájit - vypadá, že když husa chce, dokáže je odchovat i v takto horských podmínkách.

Jinak u nás je teď stále veselo - lady gaga dostala vejce a housata z líhňe a má jich 13 (dnes jim je 6 dní). Taky se stará pěkně. A ještě sedí 3 husy, první z nich, Messi, má termín příští pátek. Tak už se těšíme na další🐧

7.5.2021 20:14
sharingan

XXX.XXX.162.30

U mě taky, housata se zdají dost otužilá. Od třetího dne mají volně přístup na zahradu, tráví tam pastvou většinu času. V prvním týdnu zabíhala častěji do husníku s husou na prohřátí, teď jsou jim tři týdny a už prakticky vůbec ne...zrovna včera, cca 5°C, chvíli i plískanice i s trochou sněhu...a koukám mrňata se pasou jako by nic:D Mělkou koupací nádobu taky zbožňují a ráchají se v ní, někdy i potápí. Granulky mají, ale moc se jim nevěnujou, většinu toho vyžere husa. Ona i houser se o prcky skvěle starají...housera manželka už dvakrát sundávala z nohavice. Mě naštěstí stále berou v pohodě.

12.5.2021 16:13
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Dobrý den,

odpovídám až teď na to upozornění ohledně teploty.

Prvním housatům je teď něco přes 3 týdny a mají se čile k světu. Chodí už s hejnem ven na louku. Máma husa vypadá rozumně, když prší tak je po chvíli zavede domů a zahřeje. Už se normálně pasou, dokonce s velkejma žerou celý zrní, I když ještě mají v krmitku svojí VKCH1.

Co se týče teploty - tak vylíhli se a první 3 dny byli v dřevěné roubené boudě a od té doby do teď jsou v kamenném chlivku s otevřeným oknem. Prostě teplejší prostor tu je už jen u nás v kuchyni. Žijeme na horach, prvních deset dní jejich života tady teplota nepřelezla 5°C, zezačatku tu ještě ležel sníh.
Husa se o ně celou dobu suprově stará, když to porovnám s loňským rokem, kdy jsme odchovávali sami koupená housata z líhní, tak loni housata byla mnohem choulostivější. V knize o chovu hus jsem četla, že i při odchovu pod husou by teplota okolí měla být asi 26°C, ale ve skutečnosti to prostě husa zvládla i takhle 👍. Tak jsem si říkala, že se o to s vámi podělím, kdyby někdo řešil jak a kde husu s housatky ustájit - vypadá, že když husa chce, dokáže je odchovat i v takto horských podmínkách.

Jinak u nás je teď stále veselo - lady gaga dostala vejce a housata z líhňe a má jich 13 (dnes jim je 6 dní). Taky se stará pěkně. A ještě sedí 3 husy, první z nich, Messi, má termín příští pátek. Tak už se těšíme na další🐧

Ivus,děkuji za potěšující odpověď😀..člověk se jen diví, co ta zvirata zvladnou i v nehostinnych podmínkách..ja bych se bála,že v takove zimě mohou uhynout,ale housatka,hlavne husa,si poradí..dobra máma😀
Krásné fotky,je videt,že se maji dobře a ze se jim daří..jsou to pekna,velká housata👍..je vidět, že maji šikovnou pani chovatelku😀👍..at se daří..

13.5.2021 11:28

ančovička1 napsal(a):
Ivus,děkuji za potěšující odpověď😀..člověk se jen diví, co ta zvirata zvladnou i v nehostinnych podmínkách..ja bych se bála,že v takove zimě mohou uhynout,ale housatka,hlavne husa,si poradí..dobra máma😀
Krásné fotky,je videt,že se maji dobře a ze se jim daří..jsou to pekna,velká housata👍..je vidět, že maji šikovnou pani chovatelku😀👍..at se daří..

Děkuji mockrát.

Dneska už se u nás líhnou další. Pod Messim už vykukovaly 3 hlavičky. Má 10 vajec, tak uvidíme, zatím je den 29, té naší první huse to trvalo 32-33, což asi bylo tou teplotou, seděla fakt v zimě, teď už je u nás nádherně. Konečně přišlo jaro a kvetou stromy 🌸

15.5.2021 16:13
1978milan

XXX.XXX.231.235

Tak už jsou housátka doma. Je jich 32 kousků. Je tam asi 13 pomořanek, zbytek jsou němky. Tak když bude mít Ančovička zájem, tak ji na podzim nechám 2 husičky.
Snad se mi podaří lepší fotka, ony jsou jak blázni.

15.5.2021 16:29
ančovička1

XXX.XXX.220.111

1978milan napsal(a):
Tak už jsou housátka doma. Je jich 32 kousků. Je tam asi 13 pomořanek, zbytek jsou němky. Tak když bude mít Ančovička zájem, tak ji na podzim nechám 2 husičky.

Jeje, moc děkuji 😃..ančovička chtít bude a pan houser Edy, také 😄..zatím chodí se dvěmi husičkami ,"pekáčovkami", tak ,jak to půjde, vyměním je za modelky😊😄..
..a gratuluji k úspěchu v lihnuti

15.5.2021 17:08
1978milan

XXX.XXX.231.235

Děkuji za gratulaci, ale až tak zase není moc k čemu gratulovat. Oplozenost velice nízká. Myslím tak 40 %.
Ale známý, u kterého líhnu a od kterého mám německá housata a který má velikanske chovné hejno, říkal, že je na tom letos s oplozenosti taky bídně. Z prvního nasazování do líhně měl 30 housat z 90 vajec.
Každopádně 2 husičky jsou vaše Ančovičko😉

15.5.2021 18:26

1978milan napsal(a):

Ty jsou krásný, to vypadá hrozně pěkně, když jich je taková hromada najednou 👍

U nás se včera Messimu vyklubalo 7 kousků, 6 s oranžovým a jeden s šedivým zobáčkem.
Ale z 3 hus, co u nás mají mladý, vypadá zatím Messi jako nejhorší máma. Moc se o prcky nezajímá, ještě jsou spolu zavřený, takže oni si pod něj zalezou a hřeje je, ale jinak furt kouká kam by šel, nechá si je i od nás vzít, nijak je nebrání 😕 Snad se ještě nějak polepší... Nevypadá ani, že by je nějak vychovával, naštěstí jim sama ubírá VKCH1 z misky pro miminka namísto svojeho zrní, takže to vypadá, že aspoň tohle odkoukali.

15.5.2021 18:54
1978milan

XXX.XXX.231.235

To víte, každá máma je jiná, tak jako u lidí. Některá by člověka zabila, jako ty naše husy, jiná je laxni, jako ta vaše. Ale kdyby jim utekla, tak je zkuste dát jiné huse, co už vodí. Myslím že by se jich ujala.
Naše stará husa s houserem se o mladá velice zajímali, ale nepustil jsem je k nim. Ten chlivek není moc velký a mám strach, že by tam udělali pěknej brajgl. Tak si musí holt počkat, až půjdou malé ven na pastvu.
Jinak včera jsme přivezli z líhně 30 brojlerových kachňat a naše činka, co vyseděla 7 mladých před čtrnácti dny, tak dlouho otravovala za hrazením že je chce, až jsem ji tam pustil a tak je teď spokojená že má 37 prcků ve dvou velikostech a tváří se, že by jich jako ještě pár klidně zvládla. Ale svítit jim stejně musíme, protože se pod ní nevejdou .

23.5.2021 10:00
1978milan

XXX.XXX.231.235

Dobrý den,
Naše housata jsou letos jako blázni, jakmile někdo vstoupí do chléva, dostanou panický záchvat a bezhlavě lezou po sobě na jednu hromadu. Jedno už ušlapaly a dneska ráno jsem dvě oživoval. Loni jsme je měli taky vydivočené, ale letos je to teda extrém.
Přitom se snažím chodit pomaličku, hezky na ně mluvím, ale není to nic platné.
Vždycky jsme měli housata, že za člověkem spíš chodily jako pejsci, ale tohle, to jsem fakt nikdy nezažil ani neviděl. Vždycky k nim jdu úplně se strachem.
Nevíte někdo proč se toto děje?

23.5.2021 10:29
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Jestli můžete, tak ten roh zakulaťte. Někde to radili jako prevenci proti ušlapání.

23.5.2021 10:30

1978milan napsal(a):
Dobrý den,
Naše housata jsou letos jako blázni, jakmile někdo vstoupí do chléva, dostanou panický záchvat a bezhlavě lezou po sobě na jednu hromadu. Jedno už ušlapaly a dneska ráno jsem dvě oživoval. Loni jsme je měli taky vydivočené, ale letos je to teda extrém.
Přitom se snažím chodit pomaličku, hezky na ně mluvím, ale není to nic platné.
Vždycky jsme měli housata, že za člověkem spíš chodily jako pejsci, ale tohle, to jsem fakt nikdy nezažil ani neviděl. Vždycky k nim jdu úplně se strachem.
Nevíte někdo proč se toto děje?

Nemáte tam potkany nebo tak? Že by byly vystresované?

23.5.2021 10:35
honzapm

XXX.XXX.134.34

Možnosti jsou jen dvě - rozdělit, aby jich nebyly desítky spolu. Třeba jen sítem.
Nebo zkusit pozdě, ale přece, imprinting a vzít si stoličku a prostě u nich "posedět".
S trochou trávy nebo jiného dobrého a ukázat, že člověk není nepřítel.
A změnit zdroj-dodavatele pro příště.

23.5.2021 11:08
1978milan

XXX.XXX.231.235

Rohy jsem zakulatil hned, to dělám pokaždé. Potkani tam nejsou stoprocentně.
Jinak housata jsou cca z poloviny z našich vajec a polovina od kamaráda, co mi je líhnul. Když jsem si je přivezl, tak byly v pohodě zhruba 3 dny, pak začaly bláznit.
Ještě zkusím tu stoličku s trávou, nebo je rozdělím. Ale jsem z nich na mrtvici, fakt jsem tohle u housat nikdy nezažil.

23.5.2021 11:41

U nás se teď v týdnu líhnuly housata pod takovou malou brojlerovou husou, říkáme jí Andělíček. Měla jen 10 vajec, vylíhlo se jí 7 ale jeden umřel hned druhý den a další pak v noci vypadl z hnízda a odtoulal se a nedokázal se vrátit
Takže už jich má jenom 5. Dneska byli poprvé venku a hned se na ně seběhli houseři a dloubali do nich zobákama, tak jak dělají vždycky... Docela pěkně. Ale Andělíčka od nich zahnali pryč a ještě na jednoho šlápli. Chvíli nad nima postavali a pak je tam prostě nechali a šli se pást. Malý začali za chvíli křičet, ale Andělíček byl až na druhý straně zahrady 😬 tak jsem je po chvíli musela zase uklidit a Andělíček běžel za nimi na hnízdo. Doufám, že ho přestanou šikanovat, aby mohli pěkně chodit všichni pospolu

23.5.2021 12:23
honzapm

XXX.XXX.134.34

A neskočila mezi ně třeba kočka? Když byly 3 dny v klidu.
Kočka si může hrát nebo tam jít na malé myši, které housatům neublíží,
potkan by to vzal i s housaty. Si tam dejte kameru.

23.5.2021 13:09
Meelek

XXX.XXX.37.7

U nás se teď v týdnu líhnuly housata pod takovou malou brojlerovou husou, říkáme jí Andělíček. Měla jen 10 vajec, vylíhlo se jí 7 ale jeden umřel hned druhý den a další pak v noci vypadl z hnízda a odtoulal se a nedokázal se vrátit
Takže už jich má jenom 5. Dneska byli poprvé venku a hned se na ně seběhli houseři a dloubali do nich zobákama, tak jak dělají vždycky... Docela pěkně. Ale Andělíčka od nich zahnali pryč a ještě na jednoho šlápli. Chvíli nad nima postavali a pak je tam prostě nechali a šli se pást. Malý začali za chvíli křičet, ale Andělíček byl až na druhý straně zahrady 😬 tak jsem je po chvíli musela zase uklidit a Andělíček běžel za nimi na hnízdo. Doufám, že ho přestanou šikanovat, aby mohli pěkně chodit všichni pospolu

Vy si to moc idealizujete. Houser, husa a housata, ok. Kdokoliv navíc, tu rovnováhu narušuje. Houser ani husa v hooodne velký většině případů cizí mezi sebe nepřijme. Není to jako u "hloupých" lidi. Je to priroda. To, že se jedno zatoulalo je normální, proto je po vylihnutí dávám do chlívku pro prase. 2.5 na 2.5m. Aby se nikde nezatoulala a neprochladla. Vik.

23.5.2021 13:33
1978milan

XXX.XXX.231.235

honzapm napsal(a):
A neskočila mezi ně třeba kočka? Když byly 3 dny v klidu.
Kočka si může hrát nebo tam jít na malé myši, které housatům neublíží,
potkan by to vzal i s housaty. Si tam dejte kameru.

Do té maštale se nic nedostane. Dveře jsou pořád zavřené, okna taky, ve ventilaci je jemná síťovina, na kanálu je položena těžká chodnikova dlaždice.
No uvidím, asi je rozdělím na polovic.

24.5.2021 18:39
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Stále přemýšlím, proč dáváte husám mužská jména 🤔🙃😉

24.5.2021 18:58
jo012810

XXX.XXX.101.35

petraodlesa napsal(a):

Nó, v dnešní době různých korektností to možná souvisí s genderovou vyvážeností. Takže se dnes nedivím, kdyby se nějaká dívka jmenovala Václav a ne Václavka...

25.5.2021 08:48

petraodlesa napsal(a):

My jsme je pojmenovali už jako housata a nevěděli jsme, kdo bude nakonec husa. Ale je to lepší než aby houseři měli holčičí jména, ne?

Messi se jmenuje takhle, protože jako housatko bys strašně malej.

25.5.2021 09:06
1978milan

XXX.XXX.231.235

U nás se zdá problém s panickým strachem u housat vyřešen.
Včera bylo jakštakš počasí, tak jsem pustil housata odpoledne chvilku ven.
Staré husy s houserem je přišly přivítat, chvilku jim něco povídaly, jemně je oštipkávaly, ale pak se odešly past kus dál. Jen jedna loňska husička jimi byla tak fascinovaná, že se od nich nehla na krok. Pořád si je zamilovaně prohlížela, učila je pást a všude s něma chodila, takže s něma šla i do chléva a už tam i zůstala. Asi se v ní probudily mateřské pudy .
A housata se najednou uklidnila a už nelezou jedno přes druhé. Stačilo, abych se na ně podíval přes okno a už ze sebe stavěly pyramidu.
Bylo to velice dojemné, jak se k nim ta husa měla a jak je opečovává.
Příroda to nakonec vyřešila za mě.

25.5.2021 09:32
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

My jsme je pojmenovali už jako housata a nevěděli jsme, kdo bude nakonec husa. Ale je to lepší než aby houseři měli holčičí jména, ne?

Messi se jmenuje takhle, protože jako housatko bys strašně malej.

Aha😌🙃😉

25.5.2021 10:59

1978milan napsal(a):
U nás se zdá problém s panickým strachem u housat vyřešen.
Včera bylo jakštakš počasí, tak jsem pustil housata odpoledne chvilku ven.
Staré husy s houserem je přišly přivítat, chvilku jim něco povídaly, jemně je oštipkávaly, ale pak se odešly past kus dál. Jen jedna loňska husička jimi byla tak fascinovaná, že se od nich nehla na krok. Pořád si je zamilovaně prohlížela, učila je pást a všude s něma chodila, takže s něma šla i do chléva a už tam i zůstala. Asi se v ní probudily mateřské pudy .
A housata se najednou uklidnila a už nelezou jedno přes druhé. Stačilo, abych se na ně podíval přes okno a už ze sebe stavěly pyramidu.
Bylo to velice dojemné, jak se k nim ta husa měla a jak je opečovává.
Příroda to nakonec vyřešila za mě.

Super Gratuluji

25.5.2021 11:50
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Tak se problém s housatky vyřešil, dojemný příběh 😌,husička bude vynikající máma..příroda je mocná čarodějka..ať se housatkum, adoptivní mamce i ostatním, daří 😊

25.5.2021 15:13

Ta musí být v sedmém nebi, tolik housátek a všechny její 👍

25.5.2021 17:12
1978milan

XXX.XXX.231.235

ančovička1 napsal(a):
Tak se problém s housatky vyřešil, dojemný příběh 😌,husička bude vynikající máma..příroda je mocná čarodějka..ať se housatkum, adoptivní mamce i ostatním, daří 😊

Ančovičko poslal jsem vám sz.

26.5.2021 17:01
1978milan

XXX.XXX.231.235

Velká rodinka na procházce, dneska se k nim přidal i taťulda

26.5.2021 17:20
ančovička1

XXX.XXX.220.111

1978milan napsal(a):
Velká rodinka na procházce, dneska se k nim přidal i taťulda

No, to je krása 😀taková velká rodinka a šťastni jsou všichni, housátka i rodiče 😊..radost pohledět 🍀

26.5.2021 19:41

U nás ještě sedí poslední husa. Termín má o víkendu, ale teď jsem byla zkontrolovat hnízdo, když se šla napást a nějak jí mizejí vejce. Původně měla 12, naposled když jsem to kontrolovala tak už jenom 9 a tedka už jen 8 🙄
Nikomu jinymu u nás vejce nemizely, tak nevím, co s nima dělala.
Když jsem jí vejce nakladala, tak mi ještě 4 zbyly, sice starší ale stejně jsem si je dala do líhňe. Teď přemýšlím jestli jí je nemám doplnit 🤔ale zase aby ji taky nemizely... A nebo pak dostane ode mě hotový housata

26.5.2021 19:45
1978milan

XXX.XXX.231.235

Husa si je hlídá jako čert, dneska po mně i vyjela, ale jen syčela. Mám radost, že to takto dopadlo a že si prcky vzala do parády, jinak by se buď ušlapaly všechny a nebo bych já skončil v blázinci.
Fakt jsem v životě nezažil tak vynervovaný housata.

26.5.2021 19:56
1978milan

XXX.XXX.231.235

U nás ještě sedí poslední husa. Termín má o víkendu, ale teď jsem byla zkontrolovat hnízdo, když se šla napást a nějak jí mizejí vejce. Původně měla 12, naposled když jsem to kontrolovala tak už jenom 9 a tedka už jen 8 🙄
Nikomu jinymu u nás vejce nemizely, tak nevím, co s nima dělala.
Když jsem jí vejce nakladala, tak mi ještě 4 zbyly, sice starší ale stejně jsem si je dala do líhňe. Teď přemýšlím jestli jí je nemám doplnit 🤔ale zase aby ji taky nemizely... A nebo pak dostane ode mě hotový housata

To vypadá, že je rozšlapala, naše to taky dělala. Mrkněte, jestli jsou ostatní vejce zašpiěná a ulepená.
Vejce nechte v líhni a dejte ji vylíhlá housata. Vypadá to, že nesedí pěkně a neriskoval bych, aby zničila i vejce z líhně.

26.5.2021 20:19

Ok, dám jí až housata. Právě že ty vajíčka jsou úplně čistý a nikde žádný zbytky skorapek, ale možná že je tam zastlala. Jako ona je dost nervák, takže možný to je, na druhou stranu má hnizdo na úplně nejklidnejsim místě ze všech tak snad vysedí aspoň něco, ať pak jenom nečumí na ostatní

26.5.2021 21:00
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Ivus, nechodí vám do kůlny na vejce kuna? mně letos zlikvidovala hnízdo asi 10 ti vajec..určitě to byla kuna, okousanou půlku skořápky jsem našla za plotem u slepic..
Může to být i potkan..také bych neriskovala vejce z líhně..

30.5.2021 21:07

Těžko říct jestli jí ty vejce někdo sežral nebo jestli je prostě sama zničila.

Každopádně včera se začali lihnout a dneska nám ukázala 7 housatek. Jedno vejce tam ještě leželo, ale z toho asi už nic nebude. V líhni je zatím jedno natukle a druhé pípá. Ty zbylé dvě budou asi čistá, ale zatím je tam nechám, místa je dost a nesmrdí. Teď už jen doufám, že je husa bude chtít když budou o 2 dny mladší 🤔 říkám si že jí je zítra vyměním za to její zbývající vejce 😬 třeba si toho ani nevšimne

31.5.2021 08:10
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Ivus, držím palce a gratuluji 🙋

1.6.2021 08:36

Tak u nás se včera dolíhla poslední letošní housata.

Husa v sobotu vyseděla 7 housatek, z 8 vajíček (původně jich měla 12, ale jak jsem již psala, některá jí zmizela). Poté, co jsme huse nacpali těchto 12 vajec, nám zbyla poslední 4 vejce. Byla už dost stará tak jsme přemýšleli, jestli budeme dělat těstoviny a nebo je zkusíme dát ještě do líhňe. Nakonec jsme zkusili líheň a včera se nám z nich vyklubala 2 poslední housata. Podotýkám, že tato vejce byla ještě z března, tj. Když šli do líhňe tak jim bylo něco málo přes měsíc. Včera vylezla housata z vejce nadepsaneho 27.3. a 24.3. Skladovane byly ve sklepě s teplotou 8°C a otáčení jednou denně.

Bohužel se to druhé housatko vyklubalo až večer, takže jsme je přes noc nechali ještě vevnitř v krabici a dneska je zkusíme vnutit huse.

2.6.2021 08:30

Tak husa poslední dva prcky z líhňe přijala a oni se hned začlenili, jsou sice o trošku menší než těch původních 7,ale jinak dělají všechno stejně. Dneska už jsou poprvé venku. Houser Standa se jich hned ujal.

Jo mimochodem naši houseři - Standa se vždycky ujal těch nejmenších housatek a chodil s nima do doby, kdy se objevily ještě menší. Pak ty původní opustil a ujal se těch nejmenších... A pak znova...
Zatímco houser Bublifuk si prostě počkal na housata od svojí husy a ty vodí celou dobu a ostatních si vůbec nevšímá. No a Ferda chudák vodí ty odroslejší, které opustil Standa 😄.

2.6.2021 09:44

Tak husa poslední dva prcky z líhňe přijala a oni se hned začlenili, jsou sice o trošku menší než těch původních 7,ale jinak dělají všechno stejně. Dneska už jsou poprvé venku. Houser Standa se jich hned ujal.

Jo mimochodem naši houseři - Standa se vždycky ujal těch nejmenších housatek a chodil s nima do doby, kdy se objevily ještě menší. Pak ty původní opustil a ujal se těch nejmenších... A pak znova...
Zatímco houser Bublifuk si prostě počkal na housata od svojí husy a ty vodí celou dobu a ostatních si vůbec nevšímá. No a Ferda chudák vodí ty odroslejší, které opustil Standa 😄.

Krása! Lepší než televize.

15.2.2022 18:31
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Ivus, toto loňské vlákno 😊 pro vzpomínku oživuji. Jak letos, už nějaké vejce snesla?

15.2.2022 19:43

Ano, začala snášet jako první. Formelak a ještě její sestra a pak ještě někdo další (celkem zatím snášejí 3), ale kdo je ten třetí, to jsem zatím nevypozorovala. Už mám ve sklepě 7 vajíček.

A co vy?

15.2.2022 21:14
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Ano, začala snášet jako první. Formelak a ještě její sestra a pak ještě někdo další (celkem zatím snášejí 3), ale kdo je ten třetí, to jsem zatím nevypozorovala. Už mám ve sklepě 7 vajíček.

A co vy?

Sbírám už týden, mám zatím pět kousků od české husy. Je teplo... kdybych to vydržela s nervama, mohla všechna vejce zůstat v hnízdě. Tak jsem jim tam nechala jen to nejstarší a dva slepičí podkladky. Zbytek otáčím ve sklepě při cca 10 stupních.

15.2.2022 21:38
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Sbírám už týden, mám zatím pět kousků od české husy. Je teplo... kdybych to vydržela s nervama, mohla všechna vejce zůstat v hnízdě. Tak jsem jim tam nechala jen to nejstarší a dva slepičí podkladky. Zbytek otáčím ve sklepě při cca 10 stupních.

To je velice pěkné 😊.. mně ještě husičky nesnáší,jsou mladé, loňské,ale pan houser Edý se velice činí 👍😀
Zato už mi 14 dní sedí na vejcích pižmovka, sice jsem vajíčka brala, ale přišly jiné starosti,tak jsem sbírání vynechala, zasedla..ouha😲..při koupání a krmení kačenky jsem prohlédla hnízdo.. má tam 9 vajec, co vajíčko,to zárodek 🤔
Tak místo salátu půjde do skleníku kačka s káčaty 😀😀

16.2.2022 08:10

ančovička1 napsal(a):
To je velice pěkné 😊.. mně ještě husičky nesnáší,jsou mladé, loňské,ale pan houser Edý se velice činí 👍😀
Zato už mi 14 dní sedí na vejcích pižmovka, sice jsem vajíčka brala, ale přišly jiné starosti,tak jsem sbírání vynechala, zasedla..ouha😲..při koupání a krmení kačenky jsem prohlédla hnízdo.. má tam 9 vajec, co vajíčko,to zárodek 🤔
Tak místo salátu půjde do skleníku kačka s káčaty 😀😀

Dal bych tam i ranné zelí. Ať pak jsou ingredience pěkně pohromadě

16.2.2022 12:13
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Dal bych tam i ranné zelí. Ať pak jsou ingredience pěkně pohromadě

Jj, to by šlo, už abych sázela😀. ještě,kdyby šly sázet knedlíky 🤣🤣🤣.ale zatím je skleník pěkně porostlý "žabincem",nevím,jak se ta bylinka jmenuje, tak zatím pastva zajištěna 😀..doufám, že líhnutí dobře dopadne, kačka sedí venku🤔..ale nejspíš si poradí 😀

16.2.2022 12:58
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

ančovička1 napsal(a):
Jj, to by šlo, už abych sázela😀. ještě,kdyby šly sázet knedlíky 🤣🤣🤣.ale zatím je skleník pěkně porostlý "žabincem",nevím,jak se ta bylinka jmenuje, tak zatím pastva zajištěna 😀..doufám, že líhnutí dobře dopadne, kačka sedí venku🤔..ale nejspíš si poradí 😀

Ptačinec žabinec? Už jste z něho zkusila udělat salát? Lidi pěstují náročně ledacos 😉 a co se samo nabízí, toho si neváží 😊

17.2.2022 14:47
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Ptačinec žabinec? Už jste z něho zkusila udělat salát? Lidi pěstují náročně ledacos 😉 a co se samo nabízí, toho si neváží 😊

Petro,tak jsem dnes zamířila do skleníku,abych tu, námi znevažovanou bylinku ochutnala😀.. upřímně řečeno, asi z toho salátu nic nebude.. chuť to má zvláštní, možná to ještě zkusím ochucené salátovou zálivkou, třeba to bude chutnat lépe..ale díky za upozornění, mám toho plný skleník a po částech dávám kačenám, protože ty to milují..slepice ohrnují zobák..😂😂
Tak uvidíme.. dám vědět 😊

17.2.2022 14:52
bery25

XXX.XXX.33.81

ančovička1 napsal(a):
Petro,tak jsem dnes zamířila do skleníku,abych tu, námi znevažovanou bylinku ochutnala😀.. upřímně řečeno, asi z toho salátu nic nebude.. chuť to má zvláštní, možná to ještě zkusím ochucené salátovou zálivkou, třeba to bude chutnat lépe..ale díky za upozornění, mám toho plný skleník a po částech dávám kačenám, protože ty to milují..slepice ohrnují zobák..😂😂
Tak uvidíme.. dám vědět 😊

skuste to ochutnat s dobre vypečenou krkovičkou,ked nič,tak aspon tu krkovičku zjete

17.2.2022 14:59
ančovička1

XXX.XXX.220.111

bery25 napsal(a):
skuste to ochutnat s dobre vypečenou krkovičkou,ked nič,tak aspon tu krkovičku zjete

To by šlo 😀👍..ale už jsem nastudovala nějaké recepty této léčivé bylinky,tak to musím zkusit jinak..vše pro zdraví 👍😊.. možná s tou krkovičkou to bude nejlepší 😂

17.2.2022 15:16
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Na webovkách Vitalia.cz je o něm psáno jako o mimořádné léčivce 😉
I s krkovičou by to zvládla, za syrova 😊

17.2.2022 15:30
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Na webovkách Vitalia.cz je o něm psáno jako o mimořádné léčivce 😉
I s krkovičou by to zvládla, za syrova 😊

🤣🤣🤣👍 vyzkouším..ani jsem netušila,jakou zázračnou bylinkou krmím kačeny..proto jsou tak zdravé🥗😀

17.2.2022 15:43
1978milan

XXX.XXX.231.235

ančovička1 napsal(a):
🤣🤣🤣👍 vyzkouším..ani jsem netušila,jakou zázračnou bylinkou krmím kačeny..proto jsou tak zdravé🥗😀

Asi bych taky raději upekl tu kachnu krmenou tím žabincem.
Máme ho taky plný foliovnik, ale máme tam zasetý polníček a rukolu od podzimu, tak baštíme toto.
Jinak včera 1.vejce od staré husy. Jsem na to zvědavej, ten houser mi připadá letos vyloženě laxní. Občas teda zařve, jako aby se neřeklo, ale jinak sedí a čumí.
A dnes strašný vítr, úplná vychřice. V našem lese to všechno leží. Dokonce i starý obří dub nám to vyvrátilo, to se mi až chtělo plakat. Všude všechno poválený, polamaný, bordel všude. Sousedům ve vsi uletěla stavební bouda. Kutálela se po poli jako balón. Za vesnicí u rybníka prevrácený mobilheim.
No počasí nám vlastně naplánovalo program na celý víkend.

17.2.2022 16:53
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Milane, tak to je drsné... starý obří dub, to by mi také bylo moc líto.

"Sedí a čumí 😂😂😂" houser jeden.

(To mi připomnělo hlášku tehdy tříleté vnučky o její roční sestřičce:
"Kouše, škrábe, ČUMÍ!")

17.2.2022 19:28
1978milan

XXX.XXX.231.235

petraodlesa napsal(a):
Milane, tak to je drsné... starý obří dub, to by mi také bylo moc líto.

"Sedí a čumí 😂😂😂" houser jeden.

(To mi připomnělo hlášku tehdy tříleté vnučky o její roční sestřičce:
"Kouše, škrábe, ČUMÍ!")

Nejhorší, že ten dub byl naprosto zdravý. Prostě ho to vyvrátilo i s kořenama.
A s děckama je prd., teda legrace, že?

17.2.2022 19:41

1978milan napsal(a):
Nejhorší, že ten dub byl naprosto zdravý. Prostě ho to vyvrátilo i s kořenama.
A s děckama je prd., teda legrace, že?

Jo to je fakt. Včera mi 3 letá neteř Justýnka řekla ukazujicí na fotku kde ji držím v porodnici v náručí:
Štrejdo to seš Ty a já když jsem byla ještě mladá

17.2.2022 19:49
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Jo to je fakt. Včera mi 3 letá neteř Justýnka řekla ukazujicí na fotku kde ji držím v porodnici v náručí:
Štrejdo to seš Ty a já když jsem byla ještě mladá

😂😂😂😂👍

21.2.2022 22:27

U domu máme rozdělané jezirko a protože do jara se na něm nebude pracovat, pustili jsme na něj husy. Poprvé plavou, radost obrovská pro ně i pro nás.

Přidejte reakci

Přidat smajlík