Jako chovatel mnoha exotů jsem bažanty choval roky jen kohouty pro radost. Křídlovaní nocovali na stromě zahrady.
Pastva pro oči, až nástup kun to po letech ukončil.
Loni jsem koupil kohouta bažanta o. jako vzpomínku na mladá léta. Začal chřadnout. pár kroků a svalil se pak se vzpamatoval. Hubnul. Nedělal jsem rozbor trusu na vajíčka škrkavek, ikdyž to umím, ale už do mikroskopu bídně vidím.Takhle se projevuje nedostatek kalcia. Dostal Helmigal, AD 3 B koplex, kalciový sirup a sulfadimidin proti kokcidiím. Směs pro nosnice, minerálie. 6 dní jsem chodil, že už bude ráno mrtvý. Lepší se, nepadá, žere.
Mohl jsem ho předávkovat vitaminem D 3, nevím. Jestli vydrží, dějí se zázraky. To co jsem do něho nacpal je zázrak, že vydržel. Stále se lepší. Syngamozu neměl.
Velice zobe vápenný grit a slepičí skořápky. Je to bažant z voliérového velkochovu a s těmi já před desítkami let nemám zkušenost.
Prosím o věcnou diskuzi.
sharingan
napsal(a):
Zdravím, zkušenosti nemám, tak jen střelba od boku - nemůže to být teoreticky třeba i chronická aspergilóza? Ale to by ten koktejl situaci nejspíš nezlepšil...
Můžete mít pravdu a dík za reakci, ale bez laboratorních rozborů je to, co jsem uvedl věštěním z kříšťálové koule.
Moudivláček
napsal(a):
Můžete mít pravdu a dík za reakci, ale bez laboratorních rozborů je to, co jsem uvedl věštěním z kříšťálové koule.
stejné chování jsem měl u čistokrevného kohoutka bažanta diamantového, měl jsem ho dva roky, pak jsem byl nucený předělat výběh pro okrasné kachničky, oba dva páry kachniček jsem dočasně umístil do voliéry k bažantům, po necelých dvou měsících začali problémy, nejprve začal samec poposedávat, žral, byl čilý, myslel jsem si nejdřív že odpočívá protože mu shodou okolností narostl velký klín, ale za pár dní přestal chodit, spíše polehával, žral a pil, do vody jsem přidal promotor, na ovoce vápník, ale za krátko byl pryč, zřejmě na něho přenesly něco kachny
sharingan
napsal(a):
Zdravím, zkušenosti nemám, tak jen střelba od boku - nemůže to být teoreticky třeba i chronická aspergilóza? Ale to by ten koktejl situaci nejspíš nezlepšil...
Také se domnívám, co Vy. Po té mé "léčbě" jsem myslel, že bude dávno po smrti, ale jaksi se lepší.
Píšu jen co mě překvapilo. Nabízím různé pochoutky. Proso, slunečnici, kukuřici drobné psí granule namočený rohlík, tvaroh. Skořápky a drcený vápenec más pískem.
Že by zobal s nějakou chutí, spíš jen tak zobne. Když dám sypkou směs pro nosnice nebo kuřata, zobe s velkou chutí a bvše sežere. Pochází z mysliveckého voliérového chovu, nevím odkud.. Že by je krmili i v dospělosti jen směsí ?