Zdravím všechny, mám nasazené slepičí vejce v líhni Cleo5. Vejce sem nasazoval 27.3 v 16:00, takže dneska by měl být 20tý den. Po celou dobu líhnutí teplota 37,8 a vlhkost 45-50%. Ve čtvrtek večer při posledním otáčení vlhkost zvednuta na 70 % a již jsem od té doby líheň neotevřel pouze když jsem dolíval trochu vody. Zatím se vůbec nic neděje. Vajíčka jsem při posledním otáčení prosvětloval a vše vypadalo v pořádku něco se ve vajíčkách hýbalo. Zatím není slyšet ani pípání ani žádné vejce není naklované. Co by mohlo být špatně ? Předem díky všem.
Davifi
napsal(a):
Zdravím všechny, mám nasazené slepičí vejce v líhni Cleo5. Vejce sem nasazoval 27.3 v 16:00, takže dneska by měl být 20tý den. Po celou dobu líhnutí teplota 37,8 a vlhkost 45-50%. Ve čtvrtek večer při posledním otáčení vlhkost zvednuta na 70 % a již jsem od té doby líheň neotevřel pouze když jsem dolíval trochu vody. Zatím se vůbec nic neděje. Vajíčka jsem při posledním otáčení prosvětloval a vše vypadalo v pořádku něco se ve vajíčkách hýbalo. Zatím není slyšet ani pípání ani žádné vejce není naklované. Co by mohlo být špatně ? Předem díky všem.
Počkajťe 21 dni a 10 hodín ked nič tak je zle rozbiťe jedno a uvidíťe či žije,alebo už su zadusená.
Uživatel s deaktivovaným účtem

nic, zavřete to a nesahejte na to.
když jste nasazoval ve čtyři odpoledne, ten první den není první den, ale den nula.
napsal(a):
nic, zavřete to a nesahejte na to.
když jste nasazoval ve čtyři odpoledne, ten první den není první den, ale den nula.
A je tedy něco už teď špatně nebo je to standartní věc ? Pokud tedy říkáte, že ten první den je nultý tak dneska v 16:00 teprve začal 20. den.

Davifi
napsal(a):
A je tedy něco už teď špatně nebo je to standartní věc ? Pokud tedy říkáte, že ten první den je nultý tak dneska v 16:00 teprve začal 20. den.
ano, je to tak, prostě to má ještě čas.
prostě zavřít, zvýšit vlhkost a nesahat.
sedněte si na ruce, dejte si panáka...

Davifi
napsal(a):
Dobře, děkuji mnohokrát za radu. Takže pokud to chápu správně první kuře můžu čekat někdy zítra k večeru ?
možná.
ale i když večer nebude, pořád se zásadně nic neděje.
U Cleo5 mi při nákupu řekli jasně: nastavit teplotu na 38 *C. I při této teplotě mi líheň líhla se zpožděním. Cleo 5 není tepelně izolovaná a promítá se to do doby líhnutí. Tak jsem si postupně teplotu přenastavil na 39 *C a pak líhla víceméně v termínech. Zkoušel jsem ji také obalovat molitanem, ale bylo to nepraktické. Navíc se nesmí zacpat větrací otvory.
petr008
napsal(a):
U Cleo5 mi při nákupu řekli jasně: nastavit teplotu na 38 *C. I při této teplotě mi líheň líhla se zpožděním. Cleo 5 není tepelně izolovaná a promítá se to do doby líhnutí. Tak jsem si postupně teplotu přenastavil na 39 *C a pak líhla víceméně v termínech. Zkoušel jsem ji také obalovat molitanem, ale bylo to nepraktické. Navíc se nesmí zacpat větrací otvory.
Toto mám ohlídané. Displej s teplotou už mi neukazuje ani bych se podle něj neřídil. Mám teploměr externě a čidlo od toho teploměru přímo položené na vejcích.
Pokud máte skutečně externí teploměr, který ukazuje vše správně,
líheň nemáte na podlaze ani na studené podložce, ale na stole s látkovým ubrusem,
není u ní otevřené okno, ani tam není průvan, chladno, zatuchlo,
tak se seberte a vyražte na nějaký velikonoční jarmark či jiný oduševnělý výlet.
Vřele doporučuji.
Jakub22

XXX.XXX.24.33
Davifi
napsal(a):
Tak dneska jedno kuřátko venku. cca dalších 6 vajec je na klovnutých a zatím nic. Jedno kuře už se naklovlo včera ve 23:30 a pořád je pouze naklovnuté.
podívejte se jestli v něm pípá nebo se snaží klovat, jestli není už náhodou uhynulé.
Čím víc tu líheň budete otevírat, tím to bude horší. Jak se mi začne klubat první kuře, tak do toho 2 dny nehrabu. Ony na to líhnutí musí mít stabilní klima. A po dvou dnech pomůžu těm, které se ještě nemohou dostat z vejce. To jsou ale většinou mrzáci, kteří stejně nakonec pojdou, ale jsem měkkosrdcatý jim nepomoct.
Jak popsal výše Jan - Cleo musí být izolovaná od spodu. Já ji mám na 5 cm polystyrenu na stole v rohu kuchyně, kde je víceméně stabilní teplota, není tam průvan a nesvítí tam slunce. Cleo má svá specifika, která když vychytáte tak líhne relativně spolehlivě (průměr 60 %). Ale líhnivost do značné míře závisí na faktorech, které líheň neovlivňuje: kvalita násadových vajec, stáří vajec, krmení rodičů... To pak neovlivníte ani vy.
PS: vejce se také 3 dny před začátkem líhnutí nemají otáčet, jinak kuře uvnitř vejce dezorientujete a ono se pak těžko líhne. Ale to vše je napsáno v návodu k líhni.

Jakub22
napsal(a):
podívejte se jestli v něm pípá nebo se snaží klovat, jestli není už náhodou uhynulé.
Pípající nebo klovající kuře asi nebude uhynulé.
Jakub22

XXX.XXX.24.33
napsal(a):
Pípající nebo klovající kuře asi nebude uhynulé.
napsala že se včera ve 23:30 jedno kuře naklovalo a dál už neklove, vidíte někde že by napsala že kuře pípe nebo klove?
Přidávám aktualizaci. První kuře bylo venku v neděli ráno. Do večera se jich vylíhlo dalších 8. Zbytek se líhl přes noc a v pondělí přes den. Jedno kuře jsem musel utratit, mělo špatně zatažený pupek a šli mu střeva ven. Tři kuřátka se udusila ve vejci nebo nevím co se stalo koukaly jim zobáky ven, ale prostě umřeli. Přes zobak neměli obalenou blánu nic, asi slabé kusy. Dnes ráno tam zbylo 6 vajec z toho dvě naklované. Tak jsem řekl, že jim dám čas do dnešního večera a potom to už zruším. Takže momentální stav je takový ze 60 nasazených vajec, 6 jsem vyřadil při prosvětlování. Nyní mám 44 krásných kuřat a 6 vajec čeká v líhni a uvidím až dnes přijedu domu co tam bude. Podle mě, ale docela dobrý výsledek.

blahoželám
Davifi
napsal(a):
Přidávám aktualizaci. První kuře bylo venku v neděli ráno. Do večera se jich vylíhlo dalších 8. Zbytek se líhl přes noc a v pondělí přes den. Jedno kuře jsem musel utratit, mělo špatně zatažený pupek a šli mu střeva ven. Tři kuřátka se udusila ve vejci nebo nevím co se stalo koukaly jim zobáky ven, ale prostě umřeli. Přes zobak neměli obalenou blánu nic, asi slabé kusy. Dnes ráno tam zbylo 6 vajec z toho dvě naklované. Tak jsem řekl, že jim dám čas do dnešního večera a potom to už zruším. Takže momentální stav je takový ze 60 nasazených vajec, 6 jsem vyřadil při prosvětlování. Nyní mám 44 krásných kuřat a 6 vajec čeká v líhni a uvidím až dnes přijedu domu co tam bude. Podle mě, ale docela dobrý výsledek.
..poďakujte Bodlinke...