Jersey giant - žerzejský obr

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.6.2013 11:14
boaobr

XXX.XXX.111.14

Zdravím,
chtěl bych se podělit se svými zkušenostmi ohledně chovu tohoto plemena obrovitých slepic, zároveň bych chtěl požádat všechny co je chováte o vaše zkušenosti např. s užitkovostí masnou, snáškou, chováním, oplozeností atd. atd.
Žerzejské obry jsem si pořídil za účelem masné užitkovosti jako alternativu za masné brojlery či brojlerové krůty, důvodů bylo několik, asi nejhlavnější je to, že ne každému krůtí maso chutná, navíc z drůbežáren má člověk dost často úhyny a přírustky při klasickém krmení bez granulí nejsou to co člověk očekává. Růst mladých obrů i při klasickém krmení je velmi výrazný, maso mají výborné. Co mohu vřele doporučit je křížení, kohouta žerzeje jsem pustil na několik lehkých plemen od vlašek přes české kropenky až po nosné hybridy a výsledky jsou vynikající, kříženci skvěle rostou a jsou zdrojem množství kvalitního masa stejně jako mladí čistokrevní obři. Při krmení kompletními směsmi by byly výsledky výkrmu jistě daleko výraznější.
Co bylo milým překvapením byla snáška obřích slepic, všeobecně se udává, že slepice těžkých plemen nejsou dobré nosnice což ale v případě žerzejů neplatí, sice nedělám individuální kontrolu snášky, jelikož ale chovám více plemen tak mohu orientačně porovnávat s vlaškami, kropenkami apod. Snáška obrů v mých domácích podmínkách při klasickém krmení tzn. obilniny + pastva je výborná a moc se neliší od lehkých plemen. V zimě, kdy v kurníku mrzlo a mnohé lehké slepice ve snášce pokulhávají tak obří slepice nesly pořád a to jsem v tuto dobu kvůli výstavám produkoval násadová vejce takže byla velmi důležitá i oplozenost, která byla také vynikající. Slepice obrů jsou skvělé kvočny, chovám i krůty bronzové a když to porovnám tak jsou obří slepice starostlivější při odchovech kuřátek, po celou dobu sezení na vejcích si samy slézaly k nakrmení a napojení se či vyprázdnění což je u krůt občas problém, obří slepice obsednou běžně 19 až 21 slepičích vajec dle velikosti konkrétní slepice a velikosti násadových vajec.
V zimním období i přes silné mrazy nebyl nikdy problém s omrzáním hřebenů kohouta či slepic.
Chováním jsou tito obří kuři klidného temperamentu, jsou to kamarádské slepice, které nejsou plaché jako např. moje leghornky či vlašky. Výběh cca 3000m čtverečních využívají při shánění potravy bez rozdílů od vlašek, leghornek či českých kropenek. Kohout žerzeje je opravdu impozantní zvíře, které v chovu kraluje, dokáže si udělat pořádek, prožene ostatní kohouty či velkého krocana jakmile se mu něco nelíbí, chrání velmi intenzivně celé hejno a to jak slepice tak i krůty, přitom k lidem není bezdůvodně agresivní, nesmí mu ale nikdo "sahat" na jeho chráněnky. Obři nepřelétávají ploty, mám výběh oplocený uzlovým lesnickým pletivem, obři na rozdíl od jiných plemen slepic nemají tendenci prolézat oky pletiva z prostého důvodu, prostě se tam nevejdou.
Chovný materiál se dá už docela dobře koupit od násadových vajec až po dospělé kusy za slušné ceny. Já chovám pouze černé obry, pokud na ně ve výběhu zasvítí sluníčko tak jejich peří hraje krásným leskem, jsou tudíž i velmi krásní na pohled.

20.6.2013 13:12
bobcz

XXX.XXX.3.118

Taky jsem se letos chtěl zařadit mezi chovatele tohoto plemene.

Objednal jsem si nás.vejce u J.Veselá - maxislepice, ale moje líhnutí zkončilo absolutním neúspěchem.

Nemáte někdo podobnou zkušenost ?

20.6.2013 13:30
boaobr

XXX.XXX.111.14

To je velmi široký pojem "zkončilo absolutním neúspěchem". Napište v čem byl neúspěch, v oplozenosti, špatná kvalita vajec, špatná líhnivost či líheň?? Jak se chovatelka postavila k případné reklamaci? Ve slově skončilo je na začátku písmeno S.

20.6.2013 13:57
bobcz

XXX.XXX.3.118

Bohužel, nevím kde se stala chyba.
Podle chovatelky je u ní vše v pořádku a líhne prý normálně.

Z 20 vajček po 50Kč poslaných poštou se 19 zdálo jako neoplodněných a poslední se také nevylíhlo. Víc jsem nezkoumal.
Peníze, že pošle zpět.
Může to být i poštou, ale letos jsem nakoupil poměrně dost vajček s posláním poštou a takhle špatně jsem nikdy nedopad.
Musím, ale paní pochválit, byli zabalený tak, že ani česká pošta nedokázela nějaké rozbít.
A to je zázrak.
V ostatních zásilkách vždy bylo nějaké rozbité a to i přesto, že balík byl do ruky a měl draze zaplacené označení křehké.

Přesto, že v dodávkách byla vajčka rozbitá, kuřátka se líhla celkem dobře.
Tohle bylo nehorší moje líhnutí v životě.
Jo v líhni bylo dalších asi 200 vajček jiných plemen.

Tak nevím. smajlík

20.6.2013 14:35
boaobr

XXX.XXX.111.14

Tak to je těžké, vajíčka mohla být neoplozená z důvodů silných mrazů nebo mohla být i namrzlá, nevím ve kterém období jste je měl k líhnutí,ale dost chovatelů co znám si na to letos stěžovalo, zima se neúměrně protáhla a v některých chovech to dělalo problémy. Pokud jste to bral už v jarním období, kdy už bylo teplé počasí tak pak nevím. Ještě se může stát,že je neplodný plemeník, jsou věci, které chovatel nezjistí hned. Každopádně chovatelka se zachovala tak jak by se měl chovat každý chovatel.

24.6.2013 20:23
peter z bratislavy

XXX.XXX.234.18

Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť vyššie opísané vlastnosti JG. Chovám ich modré a čierne.Modré sú vždy o čosi slabšie čo sa týka veľkosti oproti čiernym. Ročný čierny kohút vážil 6,5 kg. Po vyčistení a vypitvaní mal trup hmotnosť 4,5 kg.

26.6.2013 09:27
jana-jana

XXX.XXX.86.69

bobcz napsal(a):
Taky jsem se letos chtěl zařadit mezi chovatele tohoto plemene.

Objednal jsem si nás.vejce u J.Veselá - maxislepice, ale moje líhnutí zkončilo absolutním neúspěchem.

Nemáte někdo podobnou zkušenost ?

také jsem letos tak s vajíčky od paní Veselé dopadla , ani jedno kuřátko se nevylíhlo, jiná plemena ve stejné době se vylíhla kvalitně,např.leghornky z 22 vajec 18 kuřat...

26.6.2013 11:07
bobcz

XXX.XXX.3.118

Jsem zvědavý zda se ozve víc lidí.
Paní tvrdila, že u ní nic špatně není, ale přesto slíbila že peníze alespoň za vajčka vrátí.
Tak je to teprv asi 14 dní, ale zatím nic nedorazilo.

Uvidíme.
smajlík

26.6.2013 13:19
jana-jana

XXX.XXX.86.69

já jsem chtěla raději vajíčka, potřebuju jiný kmen , zatím se také nic neděje a také mi paní napsala, že u ní oplozená jsou, u mě byla vajíčka prázdná

26.6.2013 13:29
bobcz

XXX.XXX.3.118

Já samozřejmě jsem chtěl vajčka taky. Ale nakonec navrhla, že pro jistotu dá vajčka do líhně a tím zkontroluje líhnivost. Při urgenci asi za 14 dní sama navrhla, že na mne nemá čas a že raději vrátí peníze.

Tak čekám kdy přijdou.

26.6.2013 14:46
boaobr

XXX.XXX.111.14

To jsou mrzuté zkušenosti s násadovými vejci případně s líhnutím. Já letos měl u žerzejských obrů líhnutí absolutně bezproblémové. Kuřata krásně rostou, už je většina i okroužkovaná, jsem zvědavý jak si povedou na výstavách.

26.6.2013 18:25
beginner

XXX.XXX.244.10

bobcz napsal(a):
Já samozřejmě jsem chtěl vajčka taky. Ale nakonec navrhla, že pro jistotu dá vajčka do líhně a tím zkontroluje líhnivost. Při urgenci asi za 14 dní sama navrhla, že na mne nemá čas a že raději vrátí peníze.

Tak čekám kdy přijdou.

Paní V. je v nemocnici.

27.6.2013 07:32
bobcz

XXX.XXX.3.118

Ano. Informovala mne.
Domů se prý vrátí koncem týdne a v neděli pošle penízky.

Přeji hodně zdraví jí i miminku.

28.6.2013 08:44
supan

XXX.XXX.23.49

bobcz napsal(a):

Tak čekám kdy přijdou.

Dobrý den,

já jsem měla vajíčka od paní Veselé hned po těch velkých mrazech a z 10-ti vajec se mi vylíhlo krásných 7 kuřat ( 6 slepic a 1 kohout - sen každého líhnitele smajlík ). O pí Veselé vím, že neustále průběžně zkouší oplozenost svých vajec. Z loňských vajec od ní jsem měla vždy víc než 90% oplozenost. Ale letos je to dle mého začarovaný kruh kvůli počasí, protože moji modří obři měli oplozenost nádhenou a z průběžného kontrolního líhnutí teď zjišťuji, že mi oplozenost klesla tak na 2-3 vejce z deseti a přitom kohout pojímá od rána do večera. Takže jsem také ukončila prodej násadových vajec. Takže si myslím, že vina opravdu není na straně jejího chovu, který má mimochodem až nadstandartně opečovávaný, ale budou to vrtochy počasí kdy jeden den je 40°a den na to 8°smajlík

28.6.2013 16:19
peter z bratislavy

XXX.XXX.234.18

Tento rok to bolo naozaj všeliaké s oplodnenosťou a nielen u jersjeských obrov.
Prvých 15 vajec JG som nasadil 2.2.2013 a vyliahli sa mi 4 kurence (!)
Potom 16.2. som nasadil 27 vajec a mal som z nich 6 kureniec - pripisujem to tej hrozne dlhej zime a nedostatku slnečného svitu.
Nakoniec sa to zlepšilo a z 38 nasadených vajec dňa 2.3. bolo 30 kureniec a o 2 týždne neskôr z 36 vajec bolo 34 kureniec.
Prišli mi aj násadové vajcia z Talianska a z 8 nasadených sa vyliahlo 1 kura a z 20 holandských vajec (prišli poštou) sa vyliahlo 14 kureniec JG.
Prikladám foto mladých vyliahnutých 6.4.2013

Kohútov je asi 60-70% z vyliahnutých kureniec

29.6.2013 10:40
boaobr

XXX.XXX.111.14

Já u svých násadových vajec žerzejského obra problém neměl, i přes nepřízeň počasí, co je ale zajímavé je to, že je z vylíhnutých kuřátek kolem 80% kohoutků, líhnu přitom přirozeně pod kvočnami slepic a krůt. Jsou ale zase plemena, kde to mám naopak např. u vlašek rodobarvých mám poměr opačný, většina jsou tedy slepičky.

29.6.2013 21:19
jana-jana

XXX.XXX.86.69

já mám zatím odchovaných 8 kuřat obrů, vylíhlých 21.4. a vypadá to na samé slepičky, tedy pokud se nemýlím...

30.6.2013 08:38
boaobr

XXX.XXX.111.14

Zdravím a blahopřeji k slepičkám! Zajímalo by mě čím je to, že se někdy líhnou skoro samí kohoutci a někdy skoro samé slepičky a to u jakéhokoliv plemene, přitom líhnu přirozeně pod kvočnami. U plazů o pohlaví rozhodne teplota při inkubaci, ale u drůbeže nevím, asi příroda :)

30.6.2013 20:57
jellec

XXX.XXX.94.237

Dobry den,nemate prosim někdo na prodej par kuratek obru? pokud ano napiste mi prosim na jellec@seznam.cz

4.7.2013 21:39
homnika

XXX.XXX.12.192

Nemáte někdo prosím na prodej obříky v jihozápadních Čechách?

4.7.2013 23:36
jana-jana

XXX.XXX.86.69

sice ne u vás, ale doufám, že příští rok by se mělo zadařit smajlík a obříci snad budou

19.7.2013 14:36
jana-jana

XXX.XXX.86.69

bobcz napsal(a):
Jsem zvědavý zda se ozve víc lidí.
Paní tvrdila, že u ní nic špatně není, ale přesto slíbila že peníze alespoň za vajčka vrátí.
Tak je to teprv asi 14 dní, ale zatím nic nedorazilo.

Uvidíme.
smajlík

jak to dopadlo s vajíčky?Tedy penězi za ně?

22.8.2013 14:00
krej.dana

XXX.XXX.219.120

Dobrý den, chci se jen zeptat, jestli náhodou nemáte na prodej nějaké kohoutky žerzejských obrů nebo případně násadová vajíčka. Moc je sháním a na jaře už bude dost pozdě. Děkuji Krejčová 775897973

22.8.2013 14:59
jellec

XXX.XXX.94.237

Dobry den,v nedeli by se mi měli nejaci obri lihnout plus mam 5kuraek cca 3tydny,uvidime co z toho bude a muzeme se domluvit

22.8.2013 15:22
krej.dana

XXX.XXX.219.120

jellec napsal(a):
Dobry den,v nedeli by se mi měli nejaci obri lihnout plus mam 5kuraek cca 3tydny,uvidime co z toho bude a muzeme se domluvit

můžete poslat tel.čis. na email ,krej.dana@seznam.cz

22.8.2013 17:57
polino

XXX.XXX.1.38

jellec napsal(a):
Dobry den,nemate prosim někdo na prodej par kuratek obru? pokud ano napiste mi prosim na jellec@seznam.cz

měl bych také zájem satny.pavel@seznam.cz

22.8.2013 19:10
denisshurky

XXX.XXX.230.6

pokud vám nějaká ještě zbudou mněl bych také zájem a odkud jste děkuji

22.8.2013 19:10
denisshurky

XXX.XXX.230.6

denisshurky napsal(a):
pokud vám nějaká ještě zbudou mněl bych také zájem a odkud jste děkuji

a ještě muj email: DenimSkoda@seznam.cz

30.8.2014 05:38
panpap

XXX.XXX.7.57

Ahoj, řádných se zeptal zda někdo chová obry na plzni-jihu nebo v okolí

31.8.2014 09:42
dita73

XXX.XXX.238.133

Dobrý den, chovám žerzejské obry, Plzeň - jih. Mám kuřata asi 3-4 měsíce, budu mít i nějaké kohoutky
na prodej, ale až později na podzim. Případně vložte kontakt.

2.9.2014 18:03
panpap

XXX.XXX.7.57

Dobrý den, to je super, ta kuřata a kohoutci jsou příbuzní? Ctěl bych chovný pár... A jaká by byla cena? Děkuji

2.9.2014 22:17
dita73

XXX.XXX.238.133

Dobrý den, budou příbuzní, mám jen jeden kmen. Na další sezonu se pokusím sehnat násadová vejce z ciziny, ale s tímto plemenem je to běh na dlouhou trať. Mám ale pár kuřat modrých a pár černých, takže alespoň by byly po různých matkách. Kvalita modrých však není valná, ale neměla jsem z čeho jiného začít.
Koncem září je proberu a teprve nakroužkuju.

2.9.2014 22:18
dita73

XXX.XXX.238.133

Dobrý den, budou příbuzní, mám jen jeden kmen. Na další sezonu se pokusím sehnat násadová vejce z ciziny, ale s tímto plemenem je to běh na dlouhou trať. Mám ale pár kuřat modrých a pár černých, takže alespoň by byly po různých matkách. Kvalita modrých však není valná, ale neměla jsem z čeho jiného začít.

2.9.2014 22:18
dita73

XXX.XXX.238.133

7.9.2014 16:24
keksik

XXX.XXX.44.93

Dobrý den letos se mi vylihlo 5kuřat žerzejů čistě bílých.Kde se stala chyba?

7.9.2014 20:18
jellec

XXX.XXX.9.239

Nemate někdo zajem o vymenu slepicek?2-3 kusy? jsem z okresu Ústi nad Orlici ale jizdim každý tyden do Děčína

10.9.2014 11:50
boaobr

XXX.XXX.19.34

Jak jsou ta bílá kuřata stará? Měl bych o ně zájem.

21.10.2014 13:09
jellec

XXX.XXX.195.159

Dobry den,mam na prodej zerzejske cerne.mohu sestavit kmen nepribuzny,kohout nemecko slepicky po rodicich holandsko a cr

23.10.2014 11:55
brakemonka

XXX.XXX.151.168

jellec napsal(a):
Dobry den,mam na prodej zerzejske cerne.mohu sestavit kmen nepribuzny,kohout nemecko slepicky po rodicich holandsko a cr

Dobrý den, odkud prosím jste?

26.2.2015 19:33
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Oplodnenosť vajec JG je okolo 90%. Z 66 nasadených vajec, bolo 60 oplodnených a tu je výsledok z 21.2.2015.

j,v.r

23.10.2015 00:42
j,v.r

XXX.XXX.109.21

Dobry den, shanim slepicky z okoli Plzne. nabidnete prosim,.

j,v.r

23.10.2015 00:43
j,v.r

XXX.XXX.109.21

Dobry den, shanim slepicky z okoli Plzne. nabidnete prosim,.

25.10.2015 14:56
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Bohužiaľ nie som z okolia Plzne, ale mám čierne Jersejské obry na predaj.

maba1980

23.4.2017 18:47
maba1980

XXX.XXX.130.70

Ja jsem je po dlouhem nledani nakonec sehnala jsou hezky bohužel mam černy šedy a bilou tak se mi letos podarilo vylihnout z 13 vajec 10 kuratek tak i barva neni predpisova ale ja je nemam na vystavu takze me to nevadi snasi hezky a fakt se nesnazi nekde prolezt nebo prelitnout uzitkovost na maso je skvela fakt neda se to porovnat s jinou beznou slepici. jsou to mi mazlicci.

23.4.2017 21:51
airmen

XXX.XXX.90.118

Dobrý den, měl by někdo Jersejske obry na prodej?Klidne kuřata... děkuji.

22.5.2017 22:11
Pupča

XXX.XXX.54.33

Zdravím, prosím o radu. Zakoupila jsem násadová vejce žeržejských obrů od dvou chovatelů. U jednoho jsem si jistá kvalitou a "čistotou" chovu, ale u druhého si již nejsem jistá. Vyklubala se mi kuřátka, která by barvou odpovídala žeržejskému obru, ale kuřátka mají tmavě zelené běháky a první články prstů. Je možné, aby čistý žeržejský obr měl takto zbarvené nohy? Kuřata od zaručeného chovatele mají normální barvu běháků a prstíků. Pokud bude potřeba, tak bych sem zítra dala fotku. Všimla jsem si toho až teď večer, tak mi to už nepůjde dobře vyfotit...

michnike

23.5.2017 15:30
michnike

XXX.XXX.61.179

Dobrý deň, vie niekto poradiť overeného chovateľa žerzejských obrov na Slovensku, ktorý by zaslal násadové vajcia.

23.5.2017 16:55
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Pupča,

podľa štandardu JG:
- běháky: silné, středně dlouhé, u všech barevných rázů se žlutými chodidly

Výluková vada: jiná barva chodidel než žlutá

Jersey Giants’ legs are black, the bottoms of their feet being yellow. Australorps’ legs are black, the bottoms being pinkish-white.

Takže asi máte Australky a tie zelené (žlté) spodky behákov budú zrejme JG. Ale ťažko posudzovať bez detailnejších fotiek.

24.5.2017 11:41
Pupča

XXX.XXX.54.33

Peter velmi Vám děkuji za odpověď. Tak to asi vypadá, že to budou nějací kříženci, nebo nevím, nejsem si jistá. Posílám fotky, pokud by bylo potřeba pokusila bych se ještě o detailnější. Když se na ty nožky podíváte, co byste řekl? Moc děkuji.

21.3.2018 08:14
kk

XXX.XXX.172.44

Dobrý den, neměl by tu někdo na prodej násadová vejce obrů? ideálně v černé barvě. Děkuji smajlík

21.3.2018 08:22
jana-jana

XXX.XXX.42.160

Pupča napsal(a):
Peter velmi Vám děkuji za odpověď. Tak to asi vypadá, že to budou nějací kříženci, nebo nevím, nejsem si jistá. Posílám fotky, pokud by bylo potřeba pokusila bych se ještě o detailnější. Když se na ty nožky podíváte, co byste řekl? Moc děkuji.

Jestli se do toho mohu míchat... řekla bych, že první 2 kuřata jsou obříci

17.7.2018 23:00
Mario1986

XXX.XXX.115.255

17.12.2019 21:12
Eevulenka

XXX.XXX.86.101

Nemáte někdo nasadova vejce pod kvočnu? Děkuji 😊

Šárkamája

28.4.2020 10:44
Šárkamája

XXX.XXX.255.4

Dobrý den,

plemeno mne velmi zaujalo. Možná jsem nečetla dostatečně pozorně, ale jak jsou na tom žerzejští obři s hrabáním a podhrabáváním se pod plotem? Děkuji.

Šárkamája

28.4.2020 12:03
Šárkamája

XXX.XXX.255.4

A ještě mne napadá - jak moc jsou kohouti v porovnání s jinými plemeny hluční? Omezí se +- na ranní hodiny nebo kokrhají celé dny jako třeba některé liliputky?

28.4.2020 13:40
mini

XXX.XXX.255.239

Podhrabanie pod plot je problemom pri ich velkej stavbe tela by potrebovali velku dieru, je to velmi velke pemeno cize ton hlasu nie je vysoky ako niektorych zdrobnelych

29.4.2020 11:19
petraodlesa

XXX.XXX.238.118

Šárkamája napsal(a):
Dobrý den,

plemeno mne velmi zaujalo. Možná jsem nečetla dostatečně pozorně, ale jak jsou na tom žerzejští obři s hrabáním a podhrabáváním se pod plotem? Děkuji.

Mě odradila velká spotřeba krmiva, až o 50procent. Nepodhrabou, a když mají dost místa, nepřeletí. Ale umí.

15.5.2020 07:04
jankum@elimax.cz

XXX.XXX.24.19

Dobrý den nevíte kde by se daly sehnat násadová vejce nebo kuřátka, klidně i velké slepice a kohout, jsem od Moravské Třebové. Děkuji Michal

marekbill

11.9.2020 23:12
marekbill

XXX.XXX.250.227

chcem sa opytať či by bolo možné u Vás kúpiť tohto ročného kohuta na chov. začal som tohto roku s chovom tochto plemena. a rad by som zmenil kohúta. ja mam sive.
ďakujem.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Chedian

21.9.2022 08:33
Chedian

XXX.XXX.11.143

Zdravím všechny chovatele moc prosím o pomoc. Sousedovo lovecký pes mi o víkendu strhl výstavního kohouta. Prosím měl by někdo volného kohouta na prodej? Žerzejsky obr, Jersey Giant. Mail na mě chedian@seznam.cz, tel 775622375 děkuji. Přijedu kamkoliv po ČR.

Přidejte reakci

Přidat smajlík