Dobrý den, prosím o radu. Chováme slepice už několik desítek let (amatérsky), ale to co se nám teď stává, to jsme ještě nezažili. Vajíčka sbíráme každý den a rovnáme je podle stáří a stejně tak je odebíráme k použití. Přesto se nám už několikrát stalo, že ČERSTVÉ (staré max. 2-3 dny) vejce zapáchá. Na pohled je úplně v pořádku, bílek je okolo žloutku, puklinka je malá... prostě vypadá úplně normálně. Ale prostě "smrdí". Nevíte někdo, prosím, čím se to stane? Slepice jsou obyčejné plemeno červené a máme kohouta (asi 2letého).
Předem moc díky za odpověď. Jana
jcap
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. Chováme slepice už několik desítek let (amatérsky), ale to co se nám teď stává, to jsme ještě nezažili. Vajíčka sbíráme každý den a rovnáme je podle stáří a stejně tak je odebíráme k použití. Přesto se nám už několikrát stalo, že ČERSTVÉ (staré max. 2-3 dny) vejce zapáchá. Na pohled je úplně v pořádku, bílek je okolo žloutku, puklinka je malá... prostě vypadá úplně normálně. Ale prostě "smrdí". Nevíte někdo, prosím, čím se to stane? Slepice jsou obyčejné plemeno červené a máme kohouta (asi 2letého).
Předem moc díky za odpověď. Jana
Na pohled je úplně v pořádku, bílek je okolo žloutku, puklinka je malá...
Co si má člověk přestavit pod malou puklinkou?Chápu správně, že s puklinkou si přinesete vejce už domů že? Na vejci žádná puklinka být nesmí!!Jinak se vejce kazí.
lavacca
napsal(a):
Na pohled je úplně v pořádku, bílek je okolo žloutku, puklinka je malá...
Co si má člověk přestavit pod malou puklinkou?Chápu správně, že s puklinkou si přinesete vejce už domů že? Na vejci žádná puklinka být nesmí!!Jinak se vejce kazí.
ještě dodám, že někdy zapomeneme baterku a tak večer vejce nesebeme a tak sbíráme až další večer a vejce normálně uskladníme a konzumujeme bez nějaké závady.
Takže vliv 1 dne, co se týče sebrání, moc velký není.
Uživatel s deaktivovaným účtem
jcap
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. Chováme slepice už několik desítek let (amatérsky), ale to co se nám teď stává, to jsme ještě nezažili. Vajíčka sbíráme každý den a rovnáme je podle stáří a stejně tak je odebíráme k použití. Přesto se nám už několikrát stalo, že ČERSTVÉ (staré max. 2-3 dny) vejce zapáchá. Na pohled je úplně v pořádku, bílek je okolo žloutku, puklinka je malá... prostě vypadá úplně normálně. Ale prostě "smrdí". Nevíte někdo, prosím, čím se to stane? Slepice jsou obyčejné plemeno červené a máme kohouta (asi 2letého).
Předem moc díky za odpověď. Jana
ahoj,ja som mal ten isty problem sliepka zniesla vajce a to ked som ho rozbil tak tiez vypadalo uplne cerstvo ale zapachalo,ako keby bolo pokazene,tak som si este dvakrat pockal kedy znesie a hned som ho aj rozbil ,a to iste,chyba je v sliepke ma zle vajecniky,ked som ju zabil tak vajecniky zapachali uplne tak isto,,doporucujem zistil ktora vam take vajicka nese a zabit ju,,
Tak něco podobného se mi teď nedávno taky stalo. Dle zákonu schválnosti tohle vejce pokazilo celou míchanici. Čerstvé vejce od Leghornky smrdělo. Skořápku nemělo nijak porušenou. Divné na něm bylo, že při rozklepnutí nechtělo syrové vajíčko ven. Bílek byl lehce zakalený a měl konzistenci hlenu, rosolu. Klasický bílek je čirý, tekutý, tenhle byl lehce "blanitý", do bíla a klepal se trochu jako amarouny. Dokud byl obsah vajíčka ve skořápce, tak to smrdělo celkem lehce, ale když jsem vajíčko ze skořápky vypláchnul (dokonale vyklepnout prostě nešlo), tak ta skořápka tak strašně smrděla zevnitř... Až se mi udělaly mžitky před očima. Stalo se mi to u čerstvého vejce po hodně dlouhé době (10 let?).
lavacca
napsal(a):
Na pohled je úplně v pořádku, bílek je okolo žloutku, puklinka je malá...
Co si má člověk přestavit pod malou puklinkou?Chápu správně, že s puklinkou si přinesete vejce už domů že? Na vejci žádná puklinka být nesmí!!Jinak se vejce kazí.
puklinkou zadavatelka pravděpodobně myslí vzduchovou bublinku na prdelce vajíčka