v pátek jsem odvezla ke kamarádce do líhně husí vejce, ta nastavila teplotu na 40°, k měření použila lékařský teploměr s tím, že je nejpřesnější. Jenže se jí moc nezdálo, že by tam bylo takové teplo, tak teplotu přeměřila jiným lékařským teploměrem a ten ukázal 38°!!! Nakonec tam položial 4 lékařské teploměry vedle sebe, z toho jeden fungl nový a každý ukazuje jinak v rozmezí 3°!!! A teď mě zajímá, co je horší - když mají vejce teplotu o stupeň - dva vyšší nebo nižší? Máme ještě šanci, že se něco vylíhne, když první tři dny byla vejce v nižší teplotě, než by měla být? A podle kterého teploměru se tedy máme řídit? Vždycky jsem myslela, že lékařským teploměrem změřím přesně, ale jak se ukazuje, není to pravda. To by taky klidně mohl jeden umřít, kdyby se řídil tím, co má na teploměru. Dana
Pro husy je vhodná teplota v líhni do 38,5°C. Rozhodující je teplota ve výši vajec. Teploměr tedy položíme na vejce. Ta by měla mít teplotu 37,5. Teplota okolo 40 stupňů je pro zárodek již kritická a může dojít k jeho poškození. Daleko menší problém je poněkud nižší teplota. Pro měření teploty v líhni doporučuji digitální kalibrovaný teploměr. Dana
kamarádka líhne sice poprvé, ale sehnala na to nějaký návod a jde podle něj. Teplotu 40°první den mi tady doporučli i jiní, když jsem se ptala. ale stejně tam ta teplota nebyla, tedy podle dalších teploměrů. Pokud je teplota v líhni menší než optimum, je možné, že se budou housata klubat později? (tedy pokud se vůbec budou nějaká klubat). Jednou se mi stalo, že perličky se pod kvočnou líhly až 32. den, mohlo to být tím, že je méně zahřívala?
V líhních bez nuceného oběhu vzduchu je dop. teplota při líhnutí 40 C. A je to teplota při které termostat vypíná. Jenomže ta teplota (resp. její kolísavé rozmezí) je jen tam, kde je umístěn teploměr a to je nad vejci (nevím v jaké vzdálenosti je spička teploměru nad vejci) . Na vejcích je to jiné a na dně síta je to zase někde jinde. A stejné je to i s uspořádáním vajec - uprostřed je vyšší teplota jak na obvodě" hnízda". Vajíčka opravdu procházejí různým prostředím.A my si musíme hrát na tu kvočnu a vajíčkama pěkně míchat.Jiné je to v motorové líhni tam nejsou takové výkyvy a vypínací teplota se nastavuje 37,8 C.Takže si myslím, že záleží na tom kde jste tu teplotu naměřili. Já jsem ale líhla kachní vejce při vyšší teplotě a krátkodobě mě teplota vylezla i na 41 C vejcím se nic nestalo a kačky se vylíhly. Rozhodně bych vydržela a uvidíte. V líhni monoplast je líhňový teploměr TL-06 .Kdybyste ho chtěla objednat, napište,pošlu vám kontakt na náhradní díly k líhni.
Lékařský teploměr je pro měření teploty v líhni nevhodný. Trochu si pomůžete, pokud obalíte špičku kuličkou pastelíny. Není to sice optimální, ale bude to trochu přesnější. Každopádně záleží, kde je u vaší líhně teplotní čidlo. Pokud je v úrovni špičky vajec (kde by také mělo správně být), pak očekávejte, že při nastavení 39°C, budete mít ve střední části vajec 37,5°c a ve spodní části vajec 36°C. Obecně je pro Vás nejdůležitější právě teplota uprostřed vejce, kde je zárodek a kde by mělo být okolo 37,5°C - 37,8°C. Proto se na špičce vajec (kde je také čidlo) udržuje těch 39 - 39,5. Pokud je u Vaší líhně membránový termostat, nečekejte ale stejně přesnost na 0,1 °C. Každopádně každé přehřátí je velmi špatné - pokud došlo k delšímu přehřátí embrya a to se přesto bude vyvíjet dále, čekejte předčasné líhnutí a slabá mláďata, krvavá a nezhojená bříška, může být i deformace končetin. Ale to vše záleží na délce a síle přehřátí. Držím palce !!!
Prosím poraďte, letos poprvé líhnu v líhni mono, je to stará líheň na 35 vajec typu bioska od nějakého výr. družstva v Příbrami. Návod uvádí vypínací teplotu pro kuřata 38,5 C a pro husy 38,3C. Postupně jsem už vložila asi 50 vajec, výsledek je 1 house živé, staré asi 3 měsíce, 1 které bylo živé, ale uhynulo za 11 dní, 1, které nemohlo chodit, pak už ani nežralo, tak jsem ho utratila. Pokud zárodky neuhynou asi tak mezi 5-10 dnem, dojdou k líhnutí, ale buď se neproklubou skořápkou, i když vím, že pomáhat se nemá a udělám 30. den dírku tak se nevtáhne pupek, nožičky bývají někdy poněkud křivé, oči vypouklé a špatně zavírají víčka. 1 "jsem vylíhla" včera, pupek je zatažený, ale vypadá to, že taky chodit nebude. (Loni jsem už zkoušela nějaká kuřata, sice se většina vylíhla, ale něco také zahynulo před vylíhnutím. 2 kuřata špatně chodila, jedno jsem zabila a 1 slepice chodí špatně dodnes, jaksi špatně drží rovnováhu a občas musí udělat krok dozadu, aby neupadla.) Nevíte někdo, jestli je chyba v teplotě, nebo v čem by to mohlo být? Moc děkuji za případné rady.
To je docela složité... Když se mláďata nechtějí klubat ven, může být příliš suchá a tvrdá skořápka (nízká vlhkost) nebo jsou mláďata slabá. To může mít zase spoustu příčin - nedostatečné otáčení vejci, kolísání teploty, příbuzenská plemenitba, příliš mnoho živočišných bílkovin ve stravě rodičů, ale třeba také nákaza... Pozor také na dostatečnou ventilaci - někde jsem myslím četl, že jedno slepičí vejce spotřebuje během líhnutí asi 1,5 kg kyslíku.