asi bych neviděl velký rozdíl mezi kurníkem...jen asi větší vchod a né moc vysoko,nad vchodem prodloužená stříška,uvnitř podestýlka a asi nějaké podium ze dřeva místo hřadů..materiál cetris nebo osb,dřevotříska,prkna, obalová překližka a nějaké trámky a latě..tak bych to asi dělal já!!!!Ale snad se nějaký tady chovatel najde a poradí..googloval jsem,ale nenašel jsem nic
Nevím proč by tam neměly být hřady, kolika chovatelům se stalo, že mu krůty nocovaly na střeše kurníku, pokud měl sedlovou střechu a nebo přímo na stromě. Jinak nemám připomínek. Prostě zhotovit všechno trochu větší než pro slepice. Tj. vchod, hnízda, silnější hřady. Rozměry kurníku zohledněte hlavně podle Vašich osobních rozměrů + rozměry násady od lopaty nebo vidlí to už je jedno a dveře o něco širší než je kolečko. Důležité je velké okno na jih nebo jihovýchod. V zimě to krůty ocení. Jinak řada chovatelů má ustájené krůty společně se slepicemi. Důležité je stejně jako u slepic nezanedbat u mladé drůbeže nocování na určeném místě a nenechat je zvyknout nocovat venku na stromech. Tj. někdy stačí takto dvě tři noci a už je problém je dostat do kurníku. Samozřejmě brojlerové typy krůt mají problémy se někam do výšky dostat, takže tam asi to "podium" postačí. Beztak žijí jen do porážky.
Juraj Kafka
Krůty velmi rády hřadují, takže hřady určitě, pokud by spali na desce, budou pod sebe trousit a znečistí si peří. Tak mi nocuje brojlerovka na plastovém sudu, kde mám pšenici a pokud má trochu řídčí trus, tak to má až ,, za ušima "
Jinak u mě to přebývá a nocuje vše dohromady v kamenném chlívku.
Krůty jsou společně se slepicemi a pižmovkami, jen husy a ruánky jsou odděleně ( pletivem ), hlavně kvůli ruánek. Jsou to hrozné čabruleny.
Když jsem si krůty pořizovala, nechala jsem je jeden den zavřené ve chlívě a pak je každý večer před setměním vodila, aby se naučily chodit spát s ostatními.
Před setměním proto, že pak si najdou místo někde hodně vysoko a vy už je dolů nesundáte.
dolezal
napsal(a):
omlouvám s eza opožděnou reakci.
krůtník je velký 2*3m vysoký po stranách 1,5 metru u prostřed o něco vyšší materiáů kovová konstrukce výpln boční stěny každá 2/3 makrolon 1/3dřevo předek dřeva zadá taktéž zevnitř potlučeno lepenkou ,pokud bude zájem mohl bych ho i vyfotit
Doležal
jak vypadá ten člověk?Takový vysokej černovlasej!!! No možná podle vidění ho budu znát
tak takhle nějak reaguji na ten Váš příspěvek o popisu krůtníku pane Doležal...nic ve zlém,...Samozřejmě sem dejte foto a člověk si hned udělá nějakou představu vo co gou, od toho je tu moderka že se vkládají fota..dík
Tak takový by se mi také šikl a nemusel by být ani na kolečkách i když....kdo má velké zatravněné pozemky tak je to super, ale asi zase horší to chodit kontrolovat. Já mám krůty společně s ostatní drůbeží ve chlívku a odchovy chodí spát od jara do podzimu do skleníku. Ti co zbydou se na zimu stěhují k Mrazíkovi
Poraďte prosím, budu mít na krůty jen prostor 2x1m zvažuju jestli pořídit 1.2 nebo 1.3. Chtěla bych nějaké větší na maso, vím, že to není moc velký prostor, ale tam budou jen spát a budou mít výběh cca 4500 m2 samozřejmě s další drůbeží a pak uzavřený cca 12 m2 když bude pršet, aby nemusely být zavřené vevnitř. Na odchov pro mladé bude extra nezateplený sezonní krůtník. Bojím se, že když by byly jen 2 holky, že budou dost orvané. Díky za rady.
Pan Pfeifer má adresu na stránkách "klubu chovatelů krůt a perliček" - www.kchkp.cz - v sekci "seznam členů"
Zdravíčko. Jak to řešíte s krůtama při sezení? Stačí jim krůtník z osb desek? Nebo nějaký chlív? Jde mi hlavně o dobu sezení, vodění. Voda je mi jasná, ale když bude třeba okolo nuly, zahřeje je krůta?
musí být krůty s mladými oddělené? Myslím dvě kruty s dvojími mladými. Někde sem četl že má někdo jen boudu a Ok, tak nevím, chci to co nejpřírodnější cestou. Tudíž aby je i odvodily. Jak snáší samotné dospělé krůty zimu? Musím krocana v době vodění a sezení oddělit?
Co se týče sezení krůt na vejcích, tak bych problém neviděl krůta si vejce zahřeje sama pokud má dostatek podestýlky v hnízdě.
Dospělé krůty mám ustájené normálně v dřevěném kurníku, kam nefouká a není problém, i přes zimu.
Pokud mám dvě krůty s přibližně stejně starými krůťaty tak je dávám dohromady (záleží na povaze krůt).
Krocana mám v době sezení odděleného, jelikož ten můj pořád krůty otravoval a chtěl je pojímat, později až krůťata trošku povyrostou k nim přidám krocana. Tak snad jsem trošku pomohl
My jsme krocana v době sezení krůt neoddělovali, nebyl s ním problém. Je to asi kus od kusu.
Pokud nám zasednou dvě krůty zaráz a vedle sebe, což se stane málokdy, vezmeme jednu z nich, která už pevně sedí a nesnáší a odneseme ji večer po tmě i s vejci do chléva, kde má klid a necháme ji tam vejce vysedět. Poté krůťata sesypeme dohromady k jedné z krůt. Většinou k té u které nepotřebujeme, aby znovu nesla a seděla.
Jinak dospělé krůty snášejí zimu bez problémů. Krůťata se nám líhnou v dubnu, takže volně na zahradu jdou až tak za měsíc. Ale na noc, nebo před deštěm je schováváme do prostorné zastřešené klece, kterou lze po zahradě posouvat při deštivém počasí.
Určitě děkuju za odpověď. Ještě doplňující otázka, kde máte ustájené krůty s krůťaty po vylíhnutí a do jakého věku je tam máte? Já měl ideu že jak krůty zasednou, krocana budu na noc zavírat do jiné boudy a krůtník nechám zavřený. A otevřu ho až bude krůťatům třeba 3 neděle (nemluvím o větrání a aktuálním počasí) Krůtník plánuji z OSB ale tepelnou izolaci neplánuji žádnou. Jde mi o to jestli mám být připravený za nepřízně počasí (zima, mráz) je přemístit do zděného chlíva nebo si je krůta obstará i v tom dřevěném příbytku.
a v chlévě mezitím sedí další krůta, má tam klid, nepodnáší ji slepice, v klidu se vyvenčí a nají...
Jako krůtník jsme dřív používali velký kotec pro psy, ale pokud jsme nedorazili domů za světla, krůty odešly hřadovat na stromy. Mohly by se kdykoli na noc schovat do chlívku, ale nemají zájem a raděj nocují na stromech i přes zimu.
Pro omladinu je ale třeba zajistit teplé, suché a světlé ustájení bez průvanu, nejlépe do 8 týdnů.
ales.
napsal(a):
Určitě děkuju za odpověď. Ještě doplňující otázka, kde máte ustájené krůty s krůťaty po vylíhnutí a do jakého věku je tam máte? Já měl ideu že jak krůty zasednou, krocana budu na noc zavírat do jiné boudy a krůtník nechám zavřený. A otevřu ho až bude krůťatům třeba 3 neděle (nemluvím o větrání a aktuálním počasí) Krůtník plánuji z OSB ale tepelnou izolaci neplánuji žádnou. Jde mi o to jestli mám být připravený za nepřízně počasí (zima, mráz) je přemístit do zděného chlíva nebo si je krůta obstará i v tom dřevěném příbytku.
Krůta je určitě v dřevěném příbytku obstará, ale je třeba, aby tam bylo dost světla, nebylo tam vlhko a nemrzlo tam. Občas jsou teploty pod bodem mrazu i v květnu.
Tak jsem zbudoval krutník, je to 3x2m 2m vysoký abych tam mohl pohodlně vlezt. mam tam okno na východ a dneska sem dovezl krocana a dvě kruty. Docela boj, protože já blbec je nechal nejdřív proběhnout a pak sem to nemohl chytit. No nakonec se podařilo a jsou tam, tak je tam asi necham chvíli přivyknout 2-3 dny a pak budu doufat, že se nerozletí do světa. Nejhorší je, že majitel krocana je nechává spát venku a krocan je na to zvyklej. Doufam, že nebude každej den boj jak dneska.
Tak se to všechno uklidnilo krůty každý večer sami zalezou (byly na to zvyklé od předchozích majitelů) Krocan vymejšlí kam, ale nakonec tam k nim vleze (nenechá je samotný, co by to bylo za ochránce) Krásně si zvykli jsou sice hrozně plaché, ale to už je detail. Dneska první vejce. Ráno jsem je pustil a jedna kruta běhala okolo plotu sem a tam, protože tam viděla křoviska u sousedů, tak sem je všechny zahnal do krutníku a nezbylo ji nic jiného než snést kam chci já, doufam že v tom bude pokračovat. A taky doufám, že budou vejce oplodněná. Vejce sem dal do spíže ( tma 13 stupňů) je to v pořádku?