Dobrý den,
jak máte u Vás řešeny koupací nádrže pro kačeny? My máme pro tři kačeny (stáří asi měsíc) 60 l obdélníkovou nádrž. Jak často je čistíte a jak? U nás byla představa, že se nádrž vyleje dozadu výběhu a steče ze stráně, co na výběh navazuje, ale nedovedu si představit, jak vylívám 60 l nádrž, to je těžší než já, navíc je zapuštěná. Chtěla bych jim dopřát větší, protože jak odrostou, tak jim tato nebude stačit. Máte nějaké typi, rady, fotky? Děkuji moc
Zdravím, jak píšete, že máte možnost vylít bazén ze stráně, bude tedy možné opatřit jej výpustí a prokopat odpadní rouru do spádu směrem ze svahu. S instalací výpustě by Vám poradil nějaký kutil instalatér. Já mám tři nádrže a každá má jiný odpadní mechanismus a průměr. Nejvíce se osvědčila výpust z novodurových trubek, jedna z nich je u dna prilepena tmelem, je to ta na gumu. Má průměr 75 mm a odtok je super. Špunt tvoří další, kterou do ní zasunuji, jde to docela těžko, ale drží to, délkou trubky mohu regulovat výšku hladiny, funguje jako přepad. Pak je třeba pro mladé překrýt pletivem,aby nespadly do odpadu. Druhý bazén má kovovou objímku a gumový špunt, je to moc malý průmět a ucpe se občas, třetí bazén měl výpust ze splachovadla, je to super ale po čase se to ulomilo, tak jsem to řešil zasunutím nahřáté novodurové trubky, moc to ale netěsní.
Nádrž je odříznuté víko z nějaké plastové cisterny, bohužel už nejsou k sehnání, ale je na trhu spoustu variant nádrží, třeba na zahradní jezírka a pod, nebo využít nějaké podobné nádrže. Dají se sehnat kubíkové nádrže na vodu met na metr a tu rozpůlit.
Děkuji Vám za odpověď. S tou výpustí na špunt jsem to taky plánovala. Jak často vodu měníte, dívám se, že máte nahoře řasu, já nádrž napouštěla před týdnem do 1/4 (měla jsem strach, aby se kačata v hluboké neutopila) a včera ji dolila po okraj a je už jakási špinavá a ani jsem dnes nezasthla kačenky, že by se koupaly, ale bylo hnusně. Díky
já má nádrž asi 1 na 1,5m nic velkýho hloubka do 3O cm,vodu leju ze svahu dolů,normálně to zvednu,když se koupali jen starý 1,2 tak sem to měnila jednou týdně teď se tam koupou s káčaty které mají už 2 měsice-21 kusů a měním denně,ikdyž se říká že kačena je prase,tak to není pravda,jakmile je voda špinavá nevlezou do ní,takže měním denně
Není to řasa, ale výborné krmivo, okřehek z rybníka, mladé po něm šílejí a je určitě výborným doplnkěm, nebot je to přírodní krmivo a pro malé kachničky velice dobře pozřetelné. Vylévání je možné do určité váhy nádrže. Pozor, je velmi nebezpečné napustit kachnatum málo vody nízko pod okraj, spíše se utopí, než když mají vodu po okraj a mají možnost přelézt kraj. Řeším to i žebříčkem z pletiva, vždy s co nejvíce vody.
Voda se kazí dle počtu jedinců a teploty, sluníčka. Měním 1-3 x týdně, odhadem má moje nádrž kolem 200 lt. a to bych ručně nevylil:-)
iisaabeel
napsal(a):
já má nádrž asi 1 na 1,5m nic velkýho hloubka do 3O cm,vodu leju ze svahu dolů,normálně to zvednu,když se koupali jen starý 1,2 tak sem to měnila jednou týdně teď se tam koupou s káčaty které mají už 2 měsice-21 kusů a měním denně,ikdyž se říká že kačena je prase,tak to není pravda,jakmile je voda špinavá nevlezou do ní,takže měním denně
To je zvláštní, my máme pižmovky (2 holky a teď i 1 kluka), když jsme jim udělali nové koupání v zapuštěném bazénku (o průměru asi 90 cm), docela rychle si na něj zvykly a koupaly se každý den. Když jsem jim po týdnu vyměnila vodu, začly se raději koupat v kbelíku s vodou na pití a do bazénku se vrátily, až když přestala být průzračná voda - možná jim vadí, že je bazének modrý?!, ale zpočátku se v něm taky koupaly, i když viděly na dno - tak tomu nerozumím - teď už jim asi měsíc vodu neměním - občas se trochu zředí deštěm, ale zůstává zelená a kačky se v ní vesele koupou. Na důkaz přikládám fotku kačky v kbelíku
Mám taky koupátko cca 1 x 1 metr, hloubku asi 30 centimetrů. Jde o klasické dětské pískoviště, v Hornbachu pořízené za 700Kč. Zvedám ho přes okraj, v pohodě zvednu i plné, ale vodu denně neměním. Hledím na to, aby byla úplně čerstvá voda v napáječkách, jinak kačeny do vody vlezou i po týdnu. Taky jsem je přistihla, že čekali, až voda trošku "zamře" a do čerstvé se jim nechtělo. Husy jsou něco jiného, ty si vymýšlí a nevlezou do vody zašpiněné. Pro malá housata a kachňata dávám na okraj koupátka schodečky z cihel tak, aby byla jistota, že vylezou. Ostatně pískoviště má natolik vysoký okraj, že drobotina tam prostě nevleze. Úplně malí prckové se musejí spokojit s bednou od chlebíčků.
mesič
napsal(a):
To máte primářský , co Vás stála ta plachta?
Je to koupaliště pro husy dcery, docela jsem se pousmála, když jsem tu fotku viděla. Původně to jsou základy na posezení na dvoře. Vyryla si obdélník, hlínu vyvezla, je to na výšku asi 3 cihly a nahoru měl přijít písek a dlažební kostka. Koupila tu drobotinu a husy a ejhle bazének pro ně. nepamatuje si cenu, ale je to 10 m plachta na zakrývání dřeva, nebo čehokoliv, je modrá a nebyla prý drahá. Zelená je dražší.
Zjistila jsem u dcery, že použila jen 3x2,5 metru z té plachty. Mají je i v Globusu v zahradnictví. Oddělá z boku cihly, voda se vyleje a vystříká hadicí a pak napustí vodu novou. Takže ono by to šlo i bez vyhloubení země asi. Nějaké pořádné kulatiny do čtverce, či obdélníku, přez ně plachtu a zatížit okolo kameny.
Plachta je to co mají zde http://www.peplachty.cz/objednavka.htm rozměry dle libosti.
Když prohlížím ty Vaše fotky, tak to vypadá, že máte "rybníčky" spíše na sluníčku, ne? My, když jsme "budovali" bazének, tak jsme ho dali radši pod strom (vrbu), kam dopadá slunce jen mírně ke konci dne - myslela jsem, aby se voda moc rychle nekazila a moc neohřívala, když jsme použili mělký výlisek na pískoviště (výška cca 20 cm vody), ale asi to nebyl nejlepší nápad - naše kachny se tam většinou jen rychle vykoupají a mažou ven - nebo jestli to je plemenem (pižmovky)?! H
pipina
napsal(a):
Když prohlížím ty Vaše fotky, tak to vypadá, že máte "rybníčky" spíše na sluníčku, ne? My, když jsme "budovali" bazének, tak jsme ho dali radši pod strom (vrbu), kam dopadá slunce jen mírně ke konci dne - myslela jsem, aby se voda moc rychle nekazila a moc neohřívala, když jsme použili mělký výlisek na pískoviště (výška cca 20 cm vody), ale asi to nebyl nejlepší nápad - naše kachny se tam většinou jen rychle vykoupají a mažou ven - nebo jestli to je plemenem (pižmovky)?! H
My máme "koupátko" taky ve stínu - pod ořechem. Jelikož máme nyní přes 40 kachen(kmen 1,3 + kachňata), opravdu tam je každá jen chvíli. Popř. si jde nedočkavec sednout do obyčejné misky s vodou. Máme pižmovky a křížence ruánská s divokou a právě kříženci se tam "ráchají" nejdéle. Ale pižmovky se rády koupou spíš jako malé, větší už tu vodu tak nemusí...hlavně kačer. Jak ten je špinavej...čuně.
To je zajímavé, my máme brojleří kačeny a když byly mladší, tak ve vodě byly furt, teď je tam člověk zahlídne jen občas. V neděli jsem jim vyprázdnila a naplnila koupátko (60 l zapuštěnou hranatou nádobu) a čekala tu radost a skoky do vody a nic, napily se a to bylo vše . Teď máme v malém výběhu bokem 2 kačenky pižmovek - mají jen 14 dní a mají malinkaté koupátko - jen v horkých dnech, jinak mají jen misku na pití - a ty o koupání taky moc nestojí... Zde na ifauně jsem četla článek, kde bylo, že pižmovkám stačí voda jen na smočení, nepotřebují plavat a potápět se a asi je to pravda...