Dobrý deň,chcem sa opýtať chovateľov na reálne skúsenosti s pižmovkou,ktorá bola použitá ako kvočka na vysedenie a odchov kačíc /ruanske,IB ...../Hlavne,či sa musí dodržať doba sedenia ako u pižmovky-teda po týždni sedenia podložiť kačacie vajíčka,alebo sa môžu podložiť hneď a na 28 deň liahnutia bude všetko O.K.-myslím hlavne pižmovka
.
Prosím nech píšu LEN chovatelia,ktorí majú reálnu skúsenosť./ Nie príspevky ja si myslím./![]()
Ďakujem.Palo SK.
Cielene som to nerobil a asi nie je žiadne pravidlo či tak alebo onak. Mne sa vyliahli pod činkou už aj kurence, smaragdové aj zakrslé kačice. U kamaráta zas kačica zničila každé mláda ktoré opustilo škrupinu. Ale pomohol si, ked sa začali kluvať doliahol v liahni. Ja ak by som to robil cielene tak by som dodržal ink. dobu pižmovky.
Ako som písal, je to vlastnosť individuálna a všetko si musíte vyskúšať. Ja ak taketo niečo robím, v prípade že sa mi súčasne liahnu v liahni alebo iná kačka má málo vyliahnutých dávam káčatá pod náhradnú matku v noci a ešte raz sa idem presvedčiť či ich nevyhána prípadne nelikviduje. Kačena sa nesmie stresovať, treba aby bola kludná, lebo ak je ona vyplašená tak káčatá ak sú rôzneho druhu vydávajú tak isto zvuky ,,záchrany,, a to už asi poznáte to dupanie na mieste ktoré je charakteristické pre pižmovku- matku. Tiež je dôležité aby ste káčatá dal pod pestunku čo najskôr, aby nenastal proces ,,vtiskávania,, si do pameti prvého tvora ktorý je k nim milí, potom by už od nej utekali. Zatial som mal len jednu kačicu ktorá poznala svoje káčatá a nebolo možné ju prinútiť k adopcii. vy chcete pod pižmovku plnú násadu od inej kačice? Alebo chcete mix?
Ja kačeně vajička neodebiram akorat když jich mněla jedna moc a druha min tak jsem to přehodila ale musely začit sedět ve stejnou dobu . horši bylo když sedly vedle sebe a za tři dny mněla jedna 3 a droha 2O tak jsem jsem je musela rozdělit a dopadlo to dobře takže pokud mate runky tak je klidně podstrčte za tyden když se pujde vyvenčit. to překutovani vajec take trvalo přez tyden než jsem je rozdělila mněla jsem strach že na novem mistě nebude sedět ale seděla
palo sk
napsal(a):
Dobrý deň,chcem sa Vás opýtať,kedy dávate vajička kačíc pod tu svoju pižmovku?Teda či beriete do uvahy dlžku inkubacie pižmovky 5 t. a ruanky 4t.Ďakujem Palo SK.
Jsem v tomto směru začátečník a proto se ptám? Pižmovky mají o týden delší dobu sezení na vajíčkách? Takže se všude píše 38 dní a ostatní např mám ruánské tak ty mají dobu jen 28 dní?
Ano ako píšete kedže sa jedná o iný druh aj doba inkubácie je rozdielna.Pižmovka je z hladiska domestikácie relatívne mladá oproti plemenám pôvodom z kačice divej kam patria aj ruanky, saské a vlastne všetky ,,kvákavé,, plemená. Neviem prečo sa píše v niektorých publikáciách ikubačná doba u pižmovky 38 dní. Ja sa držím už 30 rokov doby 35 dní. Samozrejme za určitých okolností sa môže predlžiť ale nie je to pravidlo. Ruanky, divoké, saské a ostatné kvákavé plemená majú dobu inkubácie 28 dní. Ja sa držím toho že dávam vajcia i do liahne i pri takýchto experimentoh večer a skoro vždy sa mládatá liahnu nad ránom alebo ráno. Tú dobu si musíte vyrátať aby sa liahli približne v rovnakom termíne ak sa jedná o kombinovanú násadu, pokial dávate len jeden druh tak to večšinou nevadí. Nerobil som pokusy že by som pižmovku nechal zasedieť na týžden a potom jej vajcia odobral a dal adoptívne. Ale aj to sa robí a efekt je skoro ten istý. Záleží však všetko od kačice, lebo ich vlastnosti sú individuálne a niekedy sú fixované len na svoj druh, kamarát mi opisoval prípad ako sa snažil podsypať pižmovku husami landeskými a po dvoch pokusoch prestal s touto kačicou lebo akoby poznala zvuky svojho druhu a všetky húsatá pri liahnutí zabila. Svoje vlastné nemala problém odchovať ani raz.
palo sk
napsal(a):
Dobrý deň,chcem sa Vás opýtať,kedy dávate vajička kačíc pod tu svoju pižmovku?Teda či beriete do uvahy dlžku inkubacie pižmovky 5 t. a ruanky 4t.Ďakujem Palo SK.
No samozřejmě jí dávám vejce až tak za 6 dnů, ten jeden den už se vsákne
, první dny jí dám cokoliv, třeba mám vylité skořápky z husích vajec sádrou, nebo by šly slepičí pokladky, nebo neoplozená slepičí vejce, prostě co mám, stačí 5 a pak je vyměním za ta kachní.
zbosace
napsal(a):
Ano ako píšete kedže sa jedná o iný druh aj doba inkubácie je rozdielna.Pižmovka je z hladiska domestikácie relatívne mladá oproti plemenám pôvodom z kačice divej kam patria aj ruanky, saské a vlastne všetky ,,kvákavé,, plemená. Neviem prečo sa píše v niektorých publikáciách ikubačná doba u pižmovky 38 dní. Ja sa držím už 30 rokov doby 35 dní. Samozrejme za určitých okolností sa môže predlžiť ale nie je to pravidlo. Ruanky, divoké, saské a ostatné kvákavé plemená majú dobu inkubácie 28 dní. Ja sa držím toho že dávam vajcia i do liahne i pri takýchto experimentoh večer a skoro vždy sa mládatá liahnu nad ránom alebo ráno. Tú dobu si musíte vyrátať aby sa liahli približne v rovnakom termíne ak sa jedná o kombinovanú násadu, pokial dávate len jeden druh tak to večšinou nevadí. Nerobil som pokusy že by som pižmovku nechal zasedieť na týžden a potom jej vajcia odobral a dal adoptívne. Ale aj to sa robí a efekt je skoro ten istý. Záleží však všetko od kačice, lebo ich vlastnosti sú individuálne a niekedy sú fixované len na svoj druh, kamarát mi opisoval prípad ako sa snažil podsypať pižmovku husami landeskými a po dvoch pokusoch prestal s touto kačicou lebo akoby poznala zvuky svojho druhu a všetky húsatá pri liahnutí zabila. Svoje vlastné nemala problém odchovať ani raz.
super díky