Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.3.2014 16:50
matahoka

XXX.XXX.155.226

Dobrý den,
můžete mi prosím poradit mám v hejnu 5.perliček 2.perláky dneska jsem našel toho menšího v tak zuboženém stavu že jsem ho musel eliminovat do kurníku na samotku at se vspamatuje. Dominantní perlák napadá nejen perličky a menšího perláka ale od včerejška se pustil aji do slepic i do kohouta .Slepice jsou i z kohoutem natlačeni v jedné straně zahrady a jen stěží odražejí útoký perláka.Mám vyřadit (zabít) dominatního perláka nebo toho menšího z uboženějšího který se mometálně spravuje na samotce? Nebude pak mít problémy ze začleněním do hejna? Díky za každou radu.

25.3.2014 10:00
merfi

XXX.XXX.8.227

Je to uplne len na vas.Ale ja by som vo svojom chove nezniesol ziadneho agresora.Urcite by zauradovala sekera.
Na samotku by isel kazdy agresor az do vykrmenia

25.3.2014 13:59
anacon

XXX.XXX.75.92

Nedávno jsem to řešila u kohoutů. Zabili sme agresora a ten dříve slabší byl hned jak vyměněný. Rychle dorostl a je bez problémů pán dvora. S krocanem se už snesou bez problémů.

25.3.2014 16:12
matahoka

XXX.XXX.155.226

Tak jsem to vyřešil dominatní perlák šel pod sekeru a řeknu vám je na dvoře hned veseleji a hlavně klid slepice se konečně nebojí a perličky malého perláka přijmuli bez váhání snad bude brzy fit a nebude se cítit ublížený.

25.3.2014 18:08
fo3k

XXX.XXX.195.92

Vraj to tak robili aj naše babičky. Nechávali najslabšieho kohuta na dvore. U nás na dvore minulého roku tiež šli najskôr pod sekeru najväčší agresori prví. Nechal som takého biedačika. Ani nekikiríkal od strachu. A teraz je z neho kľudný pohodový kohút ktorý si robí svoju robotu a na nikoho zbytočne neútočí. A už kikiríka. smajlík

25.3.2014 19:37
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Dobrý den,včera jsem Vám to chtěla napsat,ale netroufla jsem si jsem začínající chovatelka,ale udělala bych to samé.Také bych toho co útočil dala na pekáč a věřila,že je to správně.Ať se Vám daří.

26.3.2014 19:43
havok

XXX.XXX.7.106

merfi napsal(a):
Je to uplne len na vas.Ale ja by som vo svojom chove nezniesol ziadneho agresora.Urcite by zauradovala sekera.
Na samotku by isel kazdy agresor az do vykrmenia

musim nesouhlasit plati tady to ze na 5 perlicek bud jeden nebo tri perlaci nikdy dva jeden je vzdy dominantni a ted je pocasi ze jdou pelaci do toku tak jsou vic agresivnejsi nez normalne a silnejsi utlacujou ty slabsi perlaky proto chovame kazdy kmen zlast a v cervnu jak se to zklidni je postime do kupy bez sarvatek

26.3.2014 21:02
merfi

XXX.XXX.74.251

havok napsal(a):
musim nesouhlasit plati tady to ze na 5 perlicek bud jeden nebo tri perlaci nikdy dva jeden je vzdy dominantni a ted je pocasi ze jdou pelaci do toku tak jsou vic agresivnejsi nez normalne a silnejsi utlacujou ty slabsi perlaky proto chovame kazdy kmen zlast a v cervnu jak se to zklidni je postime do kupy bez sarvatek

To ze nesuhlasite je ok.Pisal som svoj nazor.Urcite by som nestrpel agresora,ktory by mi likvidoval chov.
Ale svoj nazor nikomu nevnucujem;-)

27.3.2014 01:34
wyandotte

XXX.XXX.249.1

Neviem ako vy ostatný , ale ja by som nechal toho dominantného perláka , lebo on je nosič dobrých génov už len preto že je dominantný čiže dobre vyvinutý a silny , ten slabší určite dorastie ale vo volnej prírode by sa nikdy nedostal na vrchol krdlu , ja vždy nechávam najsilnejších kohútov ktorý sa v hierachiii prebojujú sami na vrchol ,tí kohúti sú dobrými nosičmi génov aj čo som ja sledoval aj dobrýmy vodcami a otcami kuriat , jeden rok som nechal slabšieho lebo bol najkrajší, ale to nebolo o ničom ked dorástol tak dobal kurence ,po sliepkach neustále skákal až im perie na krídlach vytrhal , pričom najsilnejší ktorého som nechal v inej voliere ohrieval v noci kuriatka ked ich už kôčka zanechala a staral sa o ne :) on preto mláti všetko na okolo aby ochránil svoj krdel ako vo volnej prírode a nebojí sa , to ho robí dominantným a dobrým nosičom genov :)

27.3.2014 05:46
merfi

XXX.XXX.74.251

Dominantny nemusi znamenat agresora,ktory likviduje chov.Tak isto dominantny neznamena,ze bude aj plodny.Dominantny neznamena,ze ma najlepsie geny;-)
Kamaratovi taky agresor zabil zopar sliepok.(to iste plemeno)Ja by som takeho naozaj nechcel.A ak by som mal volit medzi vystavnym fesakom a agresorom,tak zvolim fesaka.Nechovam hydinu k divokosti a nevypustam ju v dospelosti do volnej prirody,kde musi prezit ten najsilnejsi.
Ale stale je to len moj nazor ..

27.3.2014 09:03
matahoka

XXX.XXX.155.226

Můj pocit je takový dobrý že jsem poslal pod sekeru agresora ted mám vyloženě klid v hejnu musím podotknout že malý perlák to přežil a během 3 dnů se vzpamatoval (ALE) musel jsem k tomu poslat pod sekeru i dvě slepice jelikož jedné vyklovl oko a druhá měla 3 díry na krku vyklované tak ,že tu nešlo jen klasické vyškubávaní peří.Bál se ho kohout a to je skoro jednou tak větší.Kočky raději přestali na zahradu chodit protože napadal aji je. Mám opravdu dobrý pocit že jsem zabil toho pravého.

27.3.2014 18:17
wyandotte

XXX.XXX.249.1

tak ja hovorím o dominantnosti nie o agresivite :) určite ste spravili dobre ked ste nechali toho kludnejšieho ak bol ten druhý až tak agresívny :) ja hovorím len o tom že ak máte dajme tomu kuriatka od malička a sledujete ich každý deň tak vidíte ktorý kohút najlepšie prospieva je najsilnejší čo znamená že má aj najlepší prístup ku žrádlu , čím dostáva najviac vytamínov do tela a všetko sa vyvíja tak ako má a kohút silnie a naberá na váhe :) pokial tí kohúti na spodku hierarchie nemajú prístup tak ku žrádlu lebo ich silnejší odhánajú a niesu tak vyvinutý , čiže nebudú zanechávať dobrú genetickú stopu :) takto to dala matka príroda prežie len najsilnejší , čo určite nieje pravidlo na dvore chovatela , ak máte jedného kohúta od mlada tak určite dobre prospieva a darí sa mu , alebo aj ak máte dvoch či troch na seba zvyknutých tak je to v poriadku , perličky som nikdy nemal ale môže byť že sú divokejšie ako sliepky a na kohúta prišiel tok tak začal byť agresívny , ako je to napríklad u tetrova :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík