Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Hin.b

26.10.2017 19:32
Hin.b

XXX.XXX.103.246

Chtěl bych se zeptat jestli sulfaxox může holubům narušit jejich střevní mikrofloru? Po preventivním přeléčení mají holuby průjem a ztratili na hmotnost.
Už jsem podal probiotika, ale zajimají mě vaše zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.10.2017 19:44

Hin.b napsal(a):
Chtěl bych se zeptat jestli sulfaxox může holubům narušit jejich střevní mikrofloru? Po preventivním přeléčení mají holuby průjem a ztratili na hmotnost.
Už jsem podal probiotika, ale zajimají mě vaše zkušenosti.

Samozřejmě že ano. sulfacox je normálně antibiotikum, i když ho tak chovatelé nevnímají.

Hin.b

26.10.2017 19:52
Hin.b

XXX.XXX.103.246

A může to vést až k uhynu holubů? Lék jsem podaval 3 dny a ted je to druhy den po léčbě a holubi nemaji chuť k jidlu a jeden je nějaký divný. Podal jsem jim probiotika a každému jsem dal střikačkou bílí jogurt.Doufám že se to zlepší.

26.10.2017 20:01

Hin.b napsal(a):
A může to vést až k uhynu holubů? Lék jsem podaval 3 dny a ted je to druhy den po léčbě a holubi nemaji chuť k jidlu a jeden je nějaký divný. Podal jsem jim probiotika a každému jsem dal střikačkou bílí jogurt.Doufám že se to zlepší.

No, samotné sulfonamidy by úhyn způsobovat neměly. ale nějakou fatální dysmikrobii jste si klidně vyrobit mohl. taky záleží, jestli mají holubi ve stravě dost kyseliny listové a vitamínu K. A nebo máte v chovu nějaký jiný problém, proč jste vlastně "přeléčoval"?

Hin.b

26.10.2017 20:14
Hin.b

XXX.XXX.103.246

Chtěl jsem to holubum dát preventivně, četl jsem že by se salmonela měla každý rok preventivně přelečit. Chci se zeptat na tu kyselinu listovou a na vitamin K. Jak množství zvýšit. Holuby krmím kukuřice, hrach, ječmen, slunečnice, proso, pšenice a řepkou. Do vody dávám ruzne vitamíny a prodávám grit.

26.10.2017 20:22

Hin.b napsal(a):
Chtěl jsem to holubum dát preventivně, četl jsem že by se salmonela měla každý rok preventivně přelečit. Chci se zeptat na tu kyselinu listovou a na vitamin K. Jak množství zvýšit. Holuby krmím kukuřice, hrach, ječmen, slunečnice, proso, pšenice a řepkou. Do vody dávám ruzne vitamíny a prodávám grit.

Jo, tak to jste četl úplně blbě...z několika důvodů: a) je velká šance, že salmonelly jsou rezistentní 2) salmonely nelze zničit antibiotiky, lze pouze tlumit případnou klinicky zjevnou infekci, ale nezničí to nosičství a pokus o to vede k bodu 1) 3) zničením střevní mikroflóry, která zničit jde mnohem snadněji než salmonely můžete z bezpříznakového nosiče v pohodě vyrobit nemocného jedince tím, že salmonelám odstraníte konkurenci 4) stejně tak můžete zdravého ptáka po tomhle jakože přeléčení snadněji nakazit salmonelózou kvůli bodu 3)

Takže prostě jste příkladem toho, proč léky na předpis patří do rukou veterináře, no.

26.10.2017 20:23
poty76

XXX.XXX.145.250

Hin.b napsal(a):

Salmonely by jste měl přeléčovat před první snáškou. To znamená na začátku chovné sezony. Může se poté stát, že v prvních snůškách budou nezapářená vajíčka. Ale určitě né tímto preparátem. V tomto období tak maximálně provádět léčbu pokud se vám něco objeví v chovu. Jako prevenci jste to bohužel moc dobře neodhadl. A možná si i přivodil problém v chovu, což vám ani v nejmenším nepřeji! Doporučuji vám navštívit stránky otce a syna Poláškových kde máte popsané přesně schéma očkování + doby. Stejně tak nemoci u holubů a jejich léčbu. Přeji vám ať vám to dobře dopadne. S chovatelským pozdravem Bohuslav Potůček.

ww.holubi-polasek.estranky.cz.

26.10.2017 20:24

Pokud máte problém se salmonelózou, lze očkovat.

nebo lze použít velmi účinnou věc zvanou selekce na zdraví, zdravý holub bude max skrytým nosičem salmonel. pokud máte v chovu cirkovirus a slabé holuby, tak vám stejně nepomůže ani pánbůh. rvát to antibiotiky jen tak, protože máte pocit, nebo protože jste někde četl... navíc jestli jste použit schema pro léčbu kokcidiózy, tak to je úplně blbě. recept na rezistence, až budete antibiotika potřebovat vy nebo vaše rodina.

Hin.b

26.10.2017 20:38
Hin.b

XXX.XXX.103.246

Doufám že to bude v pořádku. Už teď vím že jsem udělal chybu že jsem do nich narval bezdůvodně léky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík