Tak jsem ho ted večer šel ulovit a povedlo se. Hodil jsem na něj deku a musel jsem vzbudit dceru aby mi holuba podržela protože jinak nevím jak bych ho vyfotil a stejně ty fotky nejsou nic moc. Přiletěl asi před měsícem a drží se v mým malým hospodářství. Chovám sice všechno možné ale holuby jsem nikdy neměl a tak bych byl rád kdyby se do zimy vrátil svému majiteli a nebo aspon k někomu kdo se o něj dobře postará.
Jsem z Jižních čech, kousek od Písku. Holub má jeden kroužek světle hnědý a na druhé noze bílý s černým nápisem: C 74 75 (pak jsou tam dvě opačné E nad sebou) CZ 60 9. nevím vůbec o co jde ale vy si budete určitě vědět rady.
Jsou to tak krásní ptáci, že bych je nejradši taky začal chovat ale už na to na mým minihospodářství nemám místo, bohužel.
Tak i ty rychlofotky nám pomohly.Poštovní holub to není!Kroužek má svazový,tzv.drobnochov.Jedná se s největší pravděpodobností o holuba plemene prácheňský káník (pokud se pletu,mohl by to být ještě moravský pštros nebo modenka-to ty fotky).To nic nemění na tom,že si Vás vybral jako nové majitele a těžko se bude někam vracet.Asi je mu u Vás dobře.Buď se dáte do holubů a seženete mu partnera(y) nebo se budete muset pozeptat holubářů v okolí....A teď: babo raď,že jó?? Ale tu ochranu před škodnou bych nepodceňoval...
Já bych Vám doporučil sehnat mu partnera, protože starat se o holuby není až tak moc odlišné třeba od drůbeže. Zrní a čistou vodu a občas jednou týdně dát do mělčího lavoru vodu na koupání. V současné době je největší nepřítel holubů škodná a nemoci. Ale i to se dá zvládnout. Takže shánějte plemeno modenka v barvě modré, kresba gazzi. Případně plemeno moravský pštros modrý. Konec konců pan Rot by Vám mohl nějakou modenku pustit. Zkusím s ním v neděli promluvit. Teď jde o to jakého pohlaví je daný jedinec. Věřte tomu, že až se na jaře bude párek předvádět, že si holuby oblíbíte. Takhle by byl sám spíš jako mazlíček. I to tak lidi mají. No. Odchovat první dvě holoubata není tak složité, holubi se o mladé dobře starají.
Přeji správné rozhodnutí.
Juraj Kafka
Holub už se naučil sedět na napaječce pro králíky akorát po zkušenostech se mnou na mě vždycky když se přibližuju ke kotci vrčí jak pes... No sehnat mu druhého do páru by možná byl dobrý nápad ale vždyt já ani nevím co holubi žerou. Tady jsem ho viděl žrát s kachnama tak jsem mu nasypal do kotce to samí co měli kachny. A jak potřebuje párek holubů velký prostor taky nevím. Já vlastně o holubech vím akorát to, že umí létat.
beny44
napsal(a):
Z fotek je jasné, že se jedná o moravského pštrosa modrého bělopruhého. Jarda
Přesně tak, žádná modenka ale moravský pštros. A dokonce ve vzácné opálově bělopruhé řadě. No, tak to už máte našlápnuto na rozjetí populace tohoto plemene v docela líbivé kresbě. Co holub žere? Pšenici, ječmen kulatý, hrách, řepku, slunečnici, kukuřici, vikev, proso, prostě obiloviny a luskoviny + grit s trochou soli.
Že vrčí, to je normální, plně Vám nedůvěřuje. Ale to je tak kromě sem tam klovnutí a šlehnutí křídlem veškerý odpor, na který se zmůže. Prostě mazlíček.
No a prostor? Jednomu páru pro hnízdění plně postačí tento kotec, oni si stěžovat nebudou, zahnízdí kdekoli. Jen vlhko a průvan vadí. Holuby lze pouštět i mimo otec,budou se tam normálně vracet.
Juraj Kafka