Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.5.2011 17:36
texan.sk

XXX.XXX.36.202

Zdravím Vás! Objavil sa mi problém na jednom krídiel - tzv.kačacie krídlo(kachní). Počul som,že je to následkom úzkej príbuzenskej plemenitby,keď sa použije inbriding. Rodičia sú kúpené od toho istého chovateľa,ale tvrdí mi,že nie sú príbuzné. Neviem či sa to dá nejak zafiksovať na nejaký čas,aby sa to napravilo.Bude sa to opakovať? Je to dedičné?smajlíkMiro

20.5.2011 20:09
beda

XXX.XXX.79.3

- ano je to degenerace a nepomůže nic ani ostříhání a tím i odlehčení, ani žádná fixace! Přenosné to není, poněvadž se musí takovéto zvíře vyřadit, ani při " pokusech" to nikdy nemělo mladé! Rychle novou krev do chovu ! Nejde s tím dělat vážně nic - mám tuto zkušenost !!smajlík B.

20.5.2011 20:17
beda

XXX.XXX.79.3

- a dodám: vůbec se to holoubě nemělo pustit až do této velikosti, je však pravda, že další sourozenci jsou třeba v pořádku, /také však mohou mít vybočenou nohu, nebo vadný zobák/ ale stejně rychle dodat novou krev ! smajlík B.

20.5.2011 21:13
texan.sk

XXX.XXX.36.202

Tento bol na hniezde sám a momentálne sú už u tohoto páru vyliahnuté ďalšie mladé. Teraz sú mladé dve a majú tri dni,tak neviem či to mám s nimi ukončiť hneď,keď to dopadne rovnako. Chovný pár je červený a na rozpárenie mám len z čiernej farby,neviem čo by z toho vyšlo.Miro

20.5.2011 21:30
beda

XXX.XXX.79.3

- již jsem psal, že ostatní holoubata mohou být v pořádku a spíše budou, ale do nich pak honem nějakou nepříbuznou krev! smajlík B.

21.5.2011 00:21
incas

XXX.XXX.176.150

Zdravím všechny. Nemusí to být ještě úplně degenerační projev, i když příbuzenská plemenitba má na různé anomálie největší vliv a nic než osvěžení krve to nespraví, jak již tady píše B. Autrata. Tomuto holouběti neprospělo, že bylo "jedináček". Často se to stává právě u holoubat která jsou sama na misce, a ještě nadmíru rodiči krmena. Pokud jsou holoubata dvě, opírají se o sebe a složení letek a stavba křídel bývá zpravidla v pořádku. V drtivé většině případů se takto přetočené ruční letky i u jedináčků srovnají ještě před opuštěním hnízda. Toto holoubě bohužel mezi ně nepatří, ale ostatní sourozenci, zvláště pokud budou na hnízdě po dvou, touto vadou vůbec trpět nemusí. S pozdravem Jirka Suda.

21.5.2011 06:33
beda

XXX.XXX.79.3

Jirko S. - mám v tomto zkušenost tu, že nehraje roli, zda je to jedináček, či jsou-li dva /pak by stačilo byť i preventivně zafixovat, či přidat preventivně jiné holoubě. Je to zkutečně degen. zjev a nic to nezpraví / je to jako bych čekal, že se nějakým způsobem dá opravit různá velikost horní a dolní části zobáku a zase jedno holoubě to může mít a druhé je pořádku/! Musí se jeden smířit s tím, že se to občas ukáže a je to signál, že to chce novou krev. Tuto zkušenost mám já a tvrdím to pouze za sebe, máš-li jinou samozřejmě to ctím! smajlík B.

21.5.2011 07:18
mysak

XXX.XXX.46.80

texan.sk napsal(a):
Tento bol na hniezde sám a momentálne sú už u tohoto páru vyliahnuté ďalšie mladé. Teraz sú mladé dve a majú tri dni,tak neviem či to mám s nimi ukončiť hneď,keď to dopadne rovnako. Chovný pár je červený a na rozpárenie mám len z čiernej farby,neviem čo by z toho vyšlo.Miro

Souhlasim s incasem, mám obdobné zkušenosti, že jedináček na hnízdě mívá ve věku, kdy jsou vyrážející letky nalité krví a tudíž těžké, špice křídel jakoby vytočené do stran, je to ještě v době, kdy holubice sedí na holouběti v noci. U holoubat, která byla v hnízdě v plném počtu tedy po dvou, jsem tento jev nepozoroval a nebo jen velmi mírný nebo jednostranný. Záleží jak se holoubata v poloze na hnízdě mění nebo nemění. Samořejmě jako jev příbuzenské plemenitby to by tomu jen přidalo, zvláště díky úzkým letkám loketním, to samo už je degenerativní jev - úzké peří. U mých holoubat se taky křídla srovnala až před vylétnutím, kdy loketní letky převzaly svou funkci zvláště tedy axiální letka - spojovací, která má držet ruční a loketní část pohromadě. Například u slepic někdy toto axiální pero chybí a tak třeba bojovničky Ko shamo mají otevřené křídlo dokonce jako plemennný znak. Výletka bych vyřadil, tak jak radí nademnou, na tom nic neztratíte, budou další.
Jinak já osobně bych se toho rozpáření pomocí černých nebál, pravdou je, že dostanete hlavně černé potomky, a sem tam možná nějakého červeného možná i 50%. Ale budou vitálnější. Tedy pokud nejsou tažení z jednoho chovu černých a červených. Jinak jsou to krásní holubi lesklí s čistým okem.
Juraj Kafka

21.5.2011 09:27
texan.sk

XXX.XXX.36.202

Ďakujem za informácie! Tie mladé zatiaľ nechám,ale dám to pošťakom. Chovný pár radšej prepárim s tými čiernymi,lebo tam je úplne iná krv. U toho čierneho páru je problém,že holubička ešte tento rok nezniesla vajíčko.Je to už ,,babička" má osem rokov a je to z chovu po nebohém Zdenku Pichlíkovi originál import z Dánska. Dal som jej najkrajšieho holuba z minulého roku,pária sa normálne a furt nič.Možno to prepárenie jej pomôžesmajlík.Miro

Přidejte reakci

Přidat smajlík