Nemocné kočky - dezinfekce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2011 15:16
sanulka

XXX.XXX.163.134

Všechny zdravím!
Bohužel jsem si domů zanesla nějakou smrtelnou infekci a potřebuji nutně poradit nějakou super účinnou dezinfekci, kterou bych zajistila, že se nebude dál přenášet. Díky všem za rady...
J.

18.10.2011 18:43
cherry1402

XXX.XXX.38.222

O jakou infekci jde? Máte kočky doma nebo venku? Proti čemu jsou očkované? Jsou testované na FIV, FIP a FeLV? To je dost zásadní. Napište více informací, snad Vám pak budu moci poradit.

19.10.2011 17:33
sanulka

XXX.XXX.163.134

Detaily sem nechci psát, byla bych oprávněně ukamenována místními voliérovými chovateli koček, my to máme volně na vesnici, nový přírůstek jde na pár týdnů dovnitř k nám, aby si na nás a domov zvykl a pak už to loví myši venku a dovnitř chodí výjimečně. Jenomže jsem přinesla neočkované kotě, odneslo to pár jedinců z původního i mého "chovu", předposlední moje kočka byla zachráněna psí injekcí proti parvoviróze, takže předpokládám, že to bylo ono, ale nedá se to přesně určit. Ne, nemám peníze na to, abych kočky protestovala na všechny viry, co se můžou přihodit, takže se chci touhle cestou zeptat, co s tím. Je mi jasné, že se na mě jako vosy slétnou profi chovatelé, co to mají vše ošetřeno, ale u velké většiny lidí to takhle nechodí, kočka je pro ně lovec myší a ne skleníková květinka. Ano, tento přístup stál život několik zvířat. Teď už tomu chci zabránit, takže kdo to psychicky zvládnete, nechte si kritiku pro sebe, všechna jména, která mi dáte, už jsem si dala sama a raději mi prosím pomozte zabránit dalšímu neštěstí kromě toho, že vše zbylé proočkuji (hotovo) a už nikdy nevezmu kotě zdarma, které nemá ani imunizaci, ani odčervění (to samé u matky).
Příznaky byly u různých koček různé, od průjmu a při tom normální žraní po náhlé ustání přijímání potravy a vody s ze začátku normálním vyměšováním. Antibiotika jen prodloužila trápení, kromě posledního kocoura, který je momentálně zpět, odkud byl a antibiotika mu zabrala (po změně z mou vetereninářkou předepsaných). Ale ten byl z jiného prostředí a mohl, ale i nemusel mít něco jiného, takže tenhle případ je možná jiný, ale mohlo ho oslabit zdejší prostředí, proto ho chci důkladně vydezinfikovat před jeho opětovným příchodem. Normální Savo samozřejmě používám, ale to v předchozím případě nepomohlo, proto už mu nevěřím, i když mohlo jít o jiný případ.
Jsem z toho všeho dost hotová a stálo mě hodně sil se s tím tady vypsat, protože vím, jak to tady chodí, ale jak už jsem psala, všech chyb jsem si vědoma, takže Vás žádám o schovívavost a reálnou pomoc a odbornou informaci, ne o kritiku, i když si ji plně zasloužím. Dík.

19.10.2011 18:27
nadajansova

XXX.XXX.72.25

Nikdo vás nechtěl z ničeho obviňovat a kamenovat, jde jen o to, že můžeme těžko poradit, když nevíme, o jakou kočičí nemoc šlo. Takže panleukopenie? Prudký nástup, průjem, zvracení? Divím se, že vám umřely i dospělé kočky. Panleukopenie je skoro vždycky smrtelná pro koťata, ale pro dospělé kočky v kondici málokdy. Pokud šlo opravdu o panleukopenii, tento virus je hodně odolný a zůstává v prostředí dlouho. Veterinář nemluvil o panleukopenii?

20.10.2011 10:36
sanulka

XXX.XXX.163.134

Zdravím!
Mno, četla jsem tu jiné diskuze, takže jsem očekávala nejhorší. Panleukopenie byla tip veterinářky (až třetí v pořadí, předchozí po tom ani moc nepátrali, kočka prostě i přes ATB pošla, tak co..., ale tato řekla, že v okolí toho bylo v nedávné době víc a injekcí proti té psí zachránila takto už několik koťat a na základě tohoto i to mé) a dále na ní hádal i doktor, který dvě ze zemřelých kočiček pitval, ale říkal, že testování na určitý vir by stálo i až 2 000,- Kč, takže to nedělají, protože by jim to majitelé nezaplatili a "vzorky" v tu chvíli už byly zlikvidovány. Z těch starších koček se jednalo o jedince pod 1 rok, takže předpokládám, že to svinstvo na ně stále ještě "dosáhlo". Poslední kocourek, který je teď na doléčení zpátky, měl za sebou první očkování a tlačili na mě, ať si ho odeberu (měla jsem ho zamluveného, protože mi ho předal nálezce), že mají málo místa, takže jsem měla dojem, že snad už nějakou imunitu má a zvládne to. Proto možná zabrala ta ATB a dostal se z toho? Nebo to mohla být jiná infekce a shoda náhod? Moc tomu nerozumím, kočky jsme opravdu chovali vždy jen takto "na divoko", neřešili jsme to, takže se v kočičích nemocech vůbec nevyznám. Teď se jen bojím ho vzít zpátky a zároveň je mi "blbé" říct v útulku, ať ho nabídnou dál, když jsem dělala tolik cirátů kvůli tomu, aby mi ho zamluvili, pak jsem ho možná nakazila a šoupla zpátky (samozřejmě jsem hned uvedla, že náklady na léčení zaplatím, že důvod vrácení není ušetřit na veterináři, ale dostat ho z pravděpodobně infekčního prostředí)... Co je správné? Pořád se nemůžu rozhodnout, co je zodpovědnější a správnější udělat - vzít ho zpět a riskovat jeho smrt nebo se chovat jako nezodpovědný parchant a nechat ho v útulku, když jsem je už takhle zaměstnala a naotravovala se? I když zaplatím výlohy a nechám ho tam, přijde mi to podivné. Dál mě napadlo vzít "náhradou" dospělou kočku, která by to tu měla ustát s mnohem větší pravděpodobností, ale tam už mi chybí v podstatě jakákoliv chuť to znovu zkoušet a znovu riskovat kočičí život.

20.10.2011 10:50
lavacca

XXX.XXX.174.234

sanulka napsal(a):
Zdravím!
Mno, četla jsem tu jiné diskuze, takže jsem očekávala nejhorší. Panleukopenie byla tip veterinářky (až třetí v pořadí, předchozí po tom ani moc nepátrali, kočka prostě i přes ATB pošla, tak co..., ale tato řekla, že v okolí toho bylo v nedávné době víc a injekcí proti té psí zachránila takto už několik koťat a na základě tohoto i to mé) a dále na ní hádal i doktor, který dvě ze zemřelých kočiček pitval, ale říkal, že testování na určitý vir by stálo i až 2 000,- Kč, takže to nedělají, protože by jim to majitelé nezaplatili a "vzorky" v tu chvíli už byly zlikvidovány. Z těch starších koček se jednalo o jedince pod 1 rok, takže předpokládám, že to svinstvo na ně stále ještě "dosáhlo". Poslední kocourek, který je teď na doléčení zpátky, měl za sebou první očkování a tlačili na mě, ať si ho odeberu (měla jsem ho zamluveného, protože mi ho předal nálezce), že mají málo místa, takže jsem měla dojem, že snad už nějakou imunitu má a zvládne to. Proto možná zabrala ta ATB a dostal se z toho? Nebo to mohla být jiná infekce a shoda náhod? Moc tomu nerozumím, kočky jsme opravdu chovali vždy jen takto "na divoko", neřešili jsme to, takže se v kočičích nemocech vůbec nevyznám. Teď se jen bojím ho vzít zpátky a zároveň je mi "blbé" říct v útulku, ať ho nabídnou dál, když jsem dělala tolik cirátů kvůli tomu, aby mi ho zamluvili, pak jsem ho možná nakazila a šoupla zpátky (samozřejmě jsem hned uvedla, že náklady na léčení zaplatím, že důvod vrácení není ušetřit na veterináři, ale dostat ho z pravděpodobně infekčního prostředí)... Co je správné? Pořád se nemůžu rozhodnout, co je zodpovědnější a správnější udělat - vzít ho zpět a riskovat jeho smrt nebo se chovat jako nezodpovědný parchant a nechat ho v útulku, když jsem je už takhle zaměstnala a naotravovala se? I když zaplatím výlohy a nechám ho tam, přijde mi to podivné. Dál mě napadlo vzít "náhradou" dospělou kočku, která by to tu měla ustát s mnohem větší pravděpodobností, ale tam už mi chybí v podstatě jakákoliv chuť to znovu zkoušet a znovu riskovat kočičí život.

To je mi líto. Snad už to bude jen dobré.

Co takhle vzít kocourka až v plné imunitě (tj. třeba týden po 2.očkování). To už by to měl zvládnout stejně jako dospělá kočka, ne? smajlík

20.10.2011 11:07
sanulka

XXX.XXX.163.134

To právě nevím, vyzná se v tom tady někdo? Každopádně se s útulkem dohodnu na tomto základě, že kočku doléčí a doočkují (asi bude nutná celá - obojí - imunizace znovu) na moje náklady a pak teprve ho vezmu domů. Pokud budou znovu tlačit na to, že mají přeplněno a kočka jim tam přebývá, řeknu, ať ho tedy nabídnou normálně k adopci a já ho beru teprve až za těchto podmínek, pokud někdo vezme dřív, jeho výhra... To by šlo, ne?

20.10.2011 11:18
nadajansova

XXX.XXX.161.1

sanulka napsal(a):
Zdravím!

Panleukopenie je v útulcích, kde jsou koťata, tím největším strašákem a taky největším vrahem. Přenáší se snad i vzduchem, často nepomůže ani to, že jsou koťata v různých částech domu a ošetřující osoba se komplet převléká, přezouvá a umývá desinfekcí. Taky je problém v tom, že velice dlouho přetrvává v prostředí, což v útulcích znamená nepřijímat vůbec nebo jen dvakrát naočkované kočky. Ani to není jistota. Vím o případu, kdy panleukopenie prorazila dvoje očkování, čtyřměsíční koťata se stejně nakazila a obě umřela. A to už v depozitu, kam přišla, žádné nemocné zvíře nebylo, jen to zamořené prostředí... S tím kocourkem mi to není moc jasné. Vy už jste doma měla panleukopenii, vzala jste si jednou očkovaného kocourka z útulku, on onemocněl a pak jste ho s touhle velice nakažlivou nemocí vrátila do útulku??? To tedy žasnu, že vám ho vzali zpátky, je to obrovské riziko. Ale jestli prodělal panleukopenii, má teď protilátky a u vás mu už nic nehrozí. Jestli to ovšem u něj opravdu byla panleukopenie. A je už teď dvakrát očkovaný?

20.10.2011 11:58
sanulka

XXX.XXX.163.134

Pochopila jste to správně. Já mám trochu pocit, že tam ne úplně vše řeší, jak by měli, nemyslím to zle, ale přesně tohle, co vás zarazilo, mě překvapilo taky. To je právě to, že nezjistím, zda se opravdu o panleukopenii jednalo - jedná, pokud nedám zase prašule na test. Teď momentálně je kočičák na antibiotikách, očkován byl jednou hned jak ho nabrali, mně ho vnutili před druhým očkováním a já ho vrátila, než jsem to stihla (šlo to rychle, termín měl za měsíc) a nevím, zda a jak ho budou očkovat znovu. Já za sebe bych myslela, že po doléčení ATB by se mělo udělat obojí očkování znovu a pak by to mohlo být ok. Ale jsem laik!

20.10.2011 12:11
sanulka

XXX.XXX.163.134

Každopádně to, že mi nabídli, že ho vezmou zpátky, mu pravděpodobně zachránilo život, protože tady by to nejspíš díky přítomným virům nezvládl, protože by invaze byla větší než tam, v čistém prostředí. Ovšem jestli si tam zanesli infekci mezi svoje, tak už se jdu fakt snad oběsit!

20.10.2011 12:31
nadajansova

XXX.XXX.161.1

Pankeukopenie má inkubační dobu asi čtrnáct dní. Na nemoderce jste se ptala, jestli může teď kocourek někoho nakazit. Moji známí měli před rokem v chovu nějakou nemoc, snad to mohla být panleukopenie. Některá koťata přežila, takže jsem se o tomhle snažila něco zjistit. V některých článcích na netu jsem četla, že kotě po prodělané panleukopenii může určitou dobu virus vylučovat, což mi potvrdil i veterinář. Údaje o době se lišily, ale psalo se o třech až šesti měsících.

20.10.2011 14:13
sanulka

XXX.XXX.163.134

Díky!

5.12.2011 09:19
sanulka

XXX.XXX.163.134

(Zadavatelka)
Všechny zdravím!
Mám dobré zprávy, nejexponovanější místa jsem 2x pečlivě doslova zalila dezinfekcí - Savem a následně také 2x vystříkala jinou dezinfekcí včetně toho, že jsem s kartáčkem projela všechny spáry mezi dlaždicemi a podařilo se, kocourek je tu cca měsíc a je naprosto v pořádku (druhé očkování se stihlo v útulku po dobrání antibiotik ještě v termínu, takže se nemuselo celé vakcinační schéma opakovat). Už chodí i ven a je v kontaktu s ostatními (u kterých jsem se bála, že by mohli být rezistetní nosiči nákazy), takže myslím, že jsme ten horor úspěšně překonali. (Útulku jsem věnovala sponzorský dar, který doufám pokryl výdaje na léčbu po vrácení kocoura). Přeji všem zdravé kočky!!!!!!

5.12.2011 10:58
lavacca

XXX.XXX.1.3

sanulka napsal(a):
(Zadavatelka)
Všechny zdravím!
Mám dobré zprávy, nejexponovanější místa jsem 2x pečlivě doslova zalila dezinfekcí - Savem a následně také 2x vystříkala jinou dezinfekcí včetně toho, že jsem s kartáčkem projela všechny spáry mezi dlaždicemi a podařilo se, kocourek je tu cca měsíc a je naprosto v pořádku (druhé očkování se stihlo v útulku po dobrání antibiotik ještě v termínu, takže se nemuselo celé vakcinační schéma opakovat). Už chodí i ven a je v kontaktu s ostatními (u kterých jsem se bála, že by mohli být rezistetní nosiči nákazy), takže myslím, že jsme ten horor úspěšně překonali. (Útulku jsem věnovala sponzorský dar, který doufám pokryl výdaje na léčbu po vrácení kocoura). Přeji všem zdravé kočky!!!!!!

Tak to je moc fajn zpráva. :) Určitě se ještě pochlubte fotkami prcka. :-)

7.12.2011 17:01
lavacca

XXX.XXX.1.3

sanulka napsal(a):
Když tygr skolí žirafu...

Tak to je povedená fotka. :-)

niki19

24.10.2016 15:18
niki19

XXX.XXX.33.191

Dobrý den,

ráda bych se vás zeptala na možnost léčby kočky, u které byla zjištěna panleukopenie... Náš veterinář nás od léčby zrazuje a navrhuje eutanazii... ale ne internetu jsme se dočetli, že i když je procento vyléčení malé, je tu ta možnost... Při příjmu k hospitalizaci měla hodnotu bílých krvinek 0,6 :( teplotu 40,1 st... Máte prosím někdo s touto léčbou zkušenosti?

Předem děkuji za odpověď.

24.10.2016 16:02
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Vet vás zrazuje ?
Ale vy prodloužíte to trápení ?

24.10.2016 16:11
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Niki: I když je to hrozné, dala bych na veta.

Je to těžké, ale máte možnost kočině trápení ukrátit.
Přeju hodně síly.

Přidejte reakci

Přidat smajlík