Dobrý den,
mám asi dvě otázky na našeho aratingu sluneční. Ručně dokrmen, letos v květnu mu budou tři roky.
1. Jeho novou zábavou je trhání čehokoliv a kdekoliv. Nejčastěji se jedná o papír, trika a tapeta ve skříni. Začal s trháním minulý týden, právě ve skříni, kde z poliček oďoubával tapetu. Tu oďoubal a roztrhal kde se dalo a násleďně mi rozkousal dvě trička. Poté jsem mu skříň zatrhla. Ještě předtím létal do police s letáky, které cupoval v rohu to bylo ještě předtím asi před 14 dny. No a teď se baví trháním letáků v kleci teď především své předtím i v kleci andulek. Z jednoho trika má vytvořen v kleci domeček kde si zaleze a trhá. Co značí toto chování? Že by byl samičkou a snažil se o hnízdo? Pohlaví neznáme, dosud jsem myslela že je to kluk. Občas vyvrhuje krmivo, ale ne ven ze zobáku.
2. Mohlo by to být dospělostí?
3. Začal útočit na nejmladšího člena rodiny. Jde po hlavě a už i klovne. Nikdy ji neměl nějak zvlášť rád, na ruku ji šel vyjímečně a u nás v pokojku ji nikdy nechtěl když tam byl se mnou. Udělal nálet a křičel. Pak byl klid. Teď už je mu téměř jedno kde zaútočí. Může to mít něco společného s tím trháním papíru? Také by to mohlo mít spojitost s tímto. Večer jde vždy mamka rozhodit peřinu nejmladší a aratinga jde s ní a ona ho vezme pod peřinu a chvíli tam blbnou i se sestrou. Pták řve a asi se mu to líbí. Může toto blbnutí mít něco společného s těmi nálety? Obojí se děje hodně dlouho.
Děkuji za odpověď, Staňková.
Také děkuji za odpověď a je mi to naprosto jasné. Pohlaví se asi nedá z tohoto chování vyvodit. Sestře je 9 let. Teď je mi jasné, že když na ni nalétaval jen u nás v pokojku tak bránil mě. Řešení je také jednoduché hold se mnou nebude moct krmit ostatní opeřence pokud tam bude sestra. Nevíte náhodou za jak dlouho přestane mít snahu o stavbu hnízda? Ať vím jak dlouho to budem muset vydržet.