Dobrý den,
Budu bydlet sám a rád bych si pořídil papouška. Rád bych měl nějakého společnika doma, kterého bych učil, věnoval se mu a byl mu nablízku.
Cenu max do 30 tisíc akorát bydlím v bytě 2+1 s tím, že bych mu dokázal uvolnit klec o maximální velikosti 1,5m délka,1m šířka a 2m výška. A na balkoně bych mu rád udělal takovou "venkovní" volieru :)
děkuju za nějaké rady nebo tipy :)
Přeju pěkný večer :).
V této relaci máte výběr pestrý, teď jde o to co čekáte spíše vy od něj jako mazlíka. Vybírejte také podle svého životního stylu a to víc než jen dát na to jak vypadá, nebo kolik umí slov. Papouščí chování má sice společný základ, ale povahy konkrétních známých druhů se přeci jen liší.
Pokud chcete mluvku, tak žaka, ale prachu z něj dost a po první dovče se může obrat.
Pokud chcete klauna a chcete s ním cvičit různé triky, tak senegalec, amazonek. Nekoneční mazli a klauni jsou i kakaduové, ale hlas silný, prachu z peří dosti, společensky nároční cenově nejvýše a mnozí vaši částku překračují. Pokud chcete letce tak aru např ararauna je už taky dnes v této cenové relaci i na ni by mohla při té voliérce venku ta klec vyjít, i když nejsem zastánce klecí na výšku typu almara. Jsou však i menší druhy arů např. žlutokrký. Potřebují mnoho dřeva na okus, jestli nechcete mít ohryzané všechny dveře Menší platforma je aratinga, počítejte však s vytrvalým pronikávým hlasovým projevem.
No a jestli chcete pohodáře, který nepráší, a je nadaný na vokální kousky, a po první dovče se vám neoškube a bude mít rád celou rodinu tak a tady se nejvíce přimlouvám Amazoňana (venezuelský, žlutolící, žmodročelý, žlutokrký, žlutohlavý-menší poddruhy. Poslední dva druhy jsou dražší, ale stále o proti těm kakaduům jsou levní.
Mám modročelého a opravdu, zatím velká spokojenost.
Zatím má sice jen rok. Ale v podstatě se mnou stále komunikuje lidskou tóninou a to je hodně fajn. Budí mne stylem, že si potichounku pobrukuje svoje oblíbené hity a to až tehdy, kdy už ví že jsem procitla. A to prosím i třeba i když o víkendu přetáhnu čas Až když vstanu a jdu krmit, tak už se ozve silněji, asi tak jako když volá dítě.
Děkuji za obsáhlý komentář :)
Jako první jsem přemýšlel nad Arou nebo Žakem, ale nakonec se porozhlédnu nějak detailněji po Amazoňanech :)
Ara je prostě velký do bytu, neříkám že Amazoňan ne, ale tak klec chci určitě velkou a prostě bych chtěl společníka, který se mazlí a lze s ním trénovat nějaké cviky nebo něco podobného :) cena jak tak koukám je od těch 12-25 což je přijatelné :) A zas je i o polovinu menší jak Ara :).
Kincl
napsal(a):
Děkuji za obsáhlý komentář :)
Jako první jsem přemýšlel nad Arou nebo Žakem, ale nakonec se porozhlédnu nějak detailněji po Amazoňanech :)
Ara je prostě velký do bytu, neříkám že Amazoňan ne, ale tak klec chci určitě velkou a prostě bych chtěl společníka, který se mazlí a lze s ním trénovat nějaké cviky nebo něco podobného :) cena jak tak koukám je od těch 12-25 což je přijatelné :) A zas je i o polovinu menší jak Ara :).
A co papoušek konžský anebo ara nobilis? Ty bych brala já hned
Souhlasím s amazoňanem, svou vlastní zkušennost.Mám v bytě papoušků víc, ale amazoňan po ránu mlčí, nebo šeptá Bertíčku miláčku, projeví se až když vyjdu z ložnice, je velmi inteligentní.Přeji mnoho radosti s Vašim novým kamarádem:).
Přesně tak. Amazoňan je dobrá volba. Cviky se taky naučí. Můj se třeba naučil na povel nosit hračky do kelímku, přilétat, zdravit, apod. a taky chodíme ven na kšírech. Vše tréninkem pomocí klikru a pamlsků. No a venku v kleci na terase dělá všem sousedům kulturní zábavu, když se vytasí s novým songem, nebo blbostma co sám pochytil, třeba smích, někdy se až propadám studem
Teď se hodně amazoňanů dokrmuje, takže doporučuji si zamluvit dokrmované mládě a vzít si jej řádně odstavené. Pokud byste s ním chtěl chodit na kšíry, poproste chovatele, nechť už jej zaučuje.(před časem tu o kšírech byla diskuze). Pokud nemáte žádné zkušenosti neberte si mládě na dokrmení. Pokud vám jej bude chovatel cpát neodstavené, bez řádné kupní smlouvy a bez DNA a vyšetření chorob, tak takovému se raději obloukem vyhněte.
Z vlastní blbosti a ješitnosti jsem si vzala 6 týdenní mládě a trápila jsem se s odstavem více jak půl roku. Teď už je to super, ale na to musíte vědět, že máte čas. S takovýma jedináčkama to jde opravdu pomalu, pokud chcete, aby to bylo bez následků. A ani to není záruka. Lepší je najít chovatele, který nechová na kvanta, ale má více času se mláďatům věnovat a má čas je více vymazlit a integrovat do domácích podmínek.
Klec úplně v pohodě pro konžáka i amazoňana. Konžák je menší. Cviky mu půjdou taky, možná by byl i lépe zvladatelný nežli amazoňan vzhledem k menšímu vzrůstu.
Mám amazoňana v kleci 130 šířka,120 výška,70 hloubka a řekla bych, že se v ní cítí pohodlně až mi příjde, že se tam ztrácí. A každý den má prolet. Takhle si tam můžete dovolit dát i kus stromu nebo více hraček. A určitě investujte do krmného pultu na alespoň tři misky, to je pak krmení opravdu pohodička, taky pro ty, kteří se vám o něj budou starat, když nebudete zrovna moci.
No já se spíš rozhodnu pro toho Amazoňana modročelého.
Přece jen je větší, líbí se mi i zbarvení a myslím, že určité cviky půjdou i s ním :) tím nechci ostatní papoušky podceňovat, osobně si myslím, že je to hlavně o velké trpělivosti :D
Jediný problém že i přesto, že vím že má cca 36-40cm furt si to nedovedu v reálném měřítku představit moc :D
No vzhledem, že jsem počítal s cenou tak 25 tisíc a další vymoženosti jako klec atd za 10 tisíc, tak na netu různě je Amazoňan modročelý za cca 15 tisíc, tak mi zbyde cca těch 15 tis. na klec a další vymoženosti rozhodně bych mu rád dopřál nějakou větev velkou nebo tak :)
A máte někdo zkušenosti s (omlouvám se nebudu se teď vyjadřovat přesně a dobře) těmi druhy květin nebo menších stromků co lidé mají i doma? Za předpokladu že nebudou jedovaté? I když je pravda že je to asi zbytečnost když by to papoušek rozkousal a moc listí by neměla :) Takže je lepší se optat chovatele na papouška který je dokrmený v případě, že nemám žádně zkušenosti s chovem? :).
Dobrý den.
Nevím jestli je vhodné se učit žít s papouškem rovnou s druhy, které nejsou jednoduché na výchovu. Lepší by bylo začít s něčím jednodušším a pak teprve přejít k náročnějším druhům. Začal bych třeba pyrurou zelenolící a pak je možnost třeba i k ní přidat amazoňana. Pokud se v počátku udělá při výchově chyba, může být nevratná a z očekávané radosti může být rázem peklo. I dokrmený papoušek potřebuje stále vychovávat a nastavit mu pravidla soužití, jinak si bude dělat co chce a pak s ním nevydržíte. Dobře si to vše rozmyslete, protože jestli máte dojem, že koupíte dokrmeného papouška a tím je vše vyřešeno, tak se mýlíte. To není barbína které se nahraje pár vět a ona je pak opakuje. Neustále se musí papoušek vychovávat a udržovat v určitých mantinelech. Je to živý tvor, ne hračka na klíček.
S pozdravem M.Zedlitzer.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
Nevím jestli je vhodné se učit žít s papouškem rovnou s druhy, které nejsou jednoduché na výchovu. Lepší by bylo začít s něčím jednodušším a pak teprve přejít k náročnějším druhům. Začal bych třeba pyrurou zelenolící a pak je možnost třeba i k ní přidat amazoňana. Pokud se v počátku udělá při výchově chyba, může být nevratná a z očekávané radosti může být rázem peklo. I dokrmený papoušek potřebuje stále vychovávat a nastavit mu pravidla soužití, jinak si bude dělat co chce a pak s ním nevydržíte. Dobře si to vše rozmyslete, protože jestli máte dojem, že koupíte dokrmeného papouška a tím je vše vyřešeno, tak se mýlíte. To není barbína které se nahraje pár vět a ona je pak opakuje. Neustále se musí papoušek vychovávat a udržovat v určitých mantinelech. Je to živý tvor, ne hračka na klíček.
S pozdravem M.Zedlitzer.
Musím souhlasit a taky bych přidala ještě i to, že větší papoušek = delší délka života, zatím jste sám, což není problém, ale budete časem třeba s někým žít, budete mít rodinu, míň času, co pak..? I s podobnýma alternativama musí človět přeci jenom počítat. je to hodně velký závazek
Pokud se vám zdá amazoňan to pravé, nebojte se si ho pořídit, samozřejmě si něco dopředu nastudujte - dobré literatury o chovu i o držení Pet mazlíčků je na našem trhu dost.
Pokud budete začínat s jednoduššími druhy papoušků a postupně přecházet na ty druhy složitější, tak se k amazoňanům dostanete někdy za deset let, což by třeba nevadilo, ale pokud již zvládnuté druhy nebudete vypouštět ven oknem, budete mít během období vaší "výuky v chovu" byt napráskaný papoušky - toto asi nebude vaším cílem a což asi i mnohým nedochází. Jednoduše řečeno papoušek není sudoku - abycho zdolávali postupně složitější příklady !
Kincl
napsal(a):
Já s tím vším samozřejmě souhlasím a také počítám :) A vím, že výchova je potřebná, ale nemyslím si že by mě papoušek omrzel nebo bych měl v dohledné době mít dítě nebo rodinu :D :)
Rozhodně mám spoustu času, takže by zanedbávaný taky nebyl :).
Dobrý den.
Neberte naše příspěvky nějak špatně. Jen se snažíme vysvětlit všechna úskalí. Stejně je jen na Vás jakého papoucha si vyberete. A je dobré slyšet zkušenosti a doporučení druhých. Jen tak se můžete lépe orientovat v problému. Přeji šťastnou ruku a jen samou radost při soužití s Vámi vybraným papouškem.
S pozdravem M.Zedlitzer.
cone
napsal(a):
Pokud se vám zdá amazoňan to pravé, nebojte se si ho pořídit, samozřejmě si něco dopředu nastudujte - dobré literatury o chovu i o držení Pet mazlíčků je na našem trhu dost.
Pokud budete začínat s jednoduššími druhy papoušků a postupně přecházet na ty druhy složitější, tak se k amazoňanům dostanete někdy za deset let, což by třeba nevadilo, ale pokud již zvládnuté druhy nebudete vypouštět ven oknem, budete mít během období vaší "výuky v chovu" byt napráskaný papoušky - toto asi nebude vaším cílem a což asi i mnohým nedochází. Jednoduše řečeno papoušek není sudoku - abycho zdolávali postupně složitější příklady !
Dobrý den pane Šiška.
Z knih se toho pán moc nedoví, snad jen odkud papoušek je, jak je velký a podobně. Z příspěvku pana Kincla je zřejmé, že o papoušcích toho asi moc neví. Vaše přirovnání je vyhrocené ad absurdum, ale budiž. Pokud by začal zebřičkama, tak asi jo. Já jen chtěl upozornit na to, že to není samo sebou koupit nějakého papouška a je hotovo. To by začínající chovatel měl vědět. Sám dobře víte, že třeba papoušci konžtí potřebují jiný přístup, než třeba andulka. To samé amazoňan. A pak stačí maličkost a je všechno v háji.
Ale chápu Váš příspěvek a nevadí mi, jen jsem se trochu pousmál, protože je to ten nejkrajnější scénář, jaký může být. Nic ve zlém, ale jde o to, aby nakonec nebyl nešťastný nejen papoušek, ale i chovatel. Takhle to vypadá, jako běžte do toho a uvidíte. Co pak s papouchem, když se nezadaří? Také pustit ven? (dovolil jsem pokračovat v duchu Vašeho scénáře)
Nemyslím to ve zlém, píši to trochu s nadsázkou, jen tak nahlas uvažuji. Třeba to zrovna vyjde.
S pozdravem M.Zedlitzer.
Kincl
napsal(a):
Já s tím vším samozřejmě souhlasím a také počítám :) A vím, že výchova je potřebná, ale nemyslím si že by mě papoušek omrzel nebo bych měl v dohledné době mít dítě nebo rodinu :D :)
Rozhodně mám spoustu času, takže by zanedbávaný taky nebyl :).
Souhlasím s tím co píše Cone, pokud víte, že se Vám amazoňan líbí a je pro Vás to pravé tak si ho pořiďte.
Kupte ručně dokrmené mládě od chovatele, který se jim věnuje a ten Vám určitě dá i potřebné rady do začátku.
Já mám dva kamarády, kteří mají amazoňany modročelé taky jako svoje první domácí mazlíčky a přestože je mají už asi 5 let tak jsou oba spokojeni. Další si koupil před rokem mladý, dokrmený pár a nemůže si je taky vynachválit.
Amazoňan modročelý nemá nijak zvlášť náročnou povahu a když se mu budete věnovat, což musíte každému papouškovi, tak ho bez problémů zvládnete.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den pane Šiška.
Z knih se toho pán moc nedoví, snad jen odkud papoušek je, jak je velký a podobně. Z příspěvku pana Kincla je zřejmé, že o papoušcích toho asi moc neví. Vaše přirovnání je vyhrocené ad absurdum, ale budiž. Pokud by začal zebřičkama, tak asi jo. Já jen chtěl upozornit na to, že to není samo sebou koupit nějakého papouška a je hotovo. To by začínající chovatel měl vědět. Sám dobře víte, že třeba papoušci konžtí potřebují jiný přístup, než třeba andulka. To samé amazoňan. A pak stačí maličkost a je všechno v háji.
Ale chápu Váš příspěvek a nevadí mi, jen jsem se trochu pousmál, protože je to ten nejkrajnější scénář, jaký může být. Nic ve zlém, ale jde o to, aby nakonec nebyl nešťastný nejen papoušek, ale i chovatel. Takhle to vypadá, jako běžte do toho a uvidíte. Co pak s papouchem, když se nezadaří? Také pustit ven? (dovolil jsem pokračovat v duchu Vašeho scénáře)
Nemyslím to ve zlém, píši to trochu s nadsázkou, jen tak nahlas uvažuji. Třeba to zrovna vyjde.
S pozdravem M.Zedlitzer.
Dobrý den, no nevím můj první papoušek byl andulka a korela, a za pár měsíců jsem měl doma 3 ks dovozových žaků a ještě tentýž rok dovozovou aru severu. Bylo to kolem r.1982 - a v té době bylo jediné periodikum IZ a PIZ, začaly vycházet knihy z první edice př, Vašíčka, byla kniha o papoušcích R.Víta, a abych nezapomněl občas se objevil nějaký článek o papoušcích v časopise Chovatel. No a bez velkých problémů jsem to vše zvládal.
Takže ještě jednou doporučuji - kupte si to co se vám líbí a co chcete - pokud si myslíte že máte k živým tvorům vztah, v opačném případě by byla i ta andulka špatná volba.